Πέμπτη 04 Ιουνίου 2020 | 20:57

ΕπικαιρότηταPointer

Ξαναμπουκώνουν τους τραπεζίτες με λεφτά του ελληνικού λαού

Με μια λακωνική ανακοίνωση η Κομισιόν ενημέρωσε ότι ενέκρινε το σχέδιο «Ηρακλής» της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρώντας ότι αυτό δε συνιστά κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες. Σχεδόν ταυτόχρονα έγινε η σχετική ανακοίνωση και από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για ν' ακολουθήσει το ποιμενικό τραγούδι «Το παράπονο του Ευκλειδάκου». Ο Τσακαλώτος θεώρησε πρέπον να ενημερώσει ότι αυτό το σχέδιο το είχε ετοιμάσει ο ίδιος, όμως δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Για να του απαντήσει ο Σταϊκούρας με… πολεμικό σκοπό: «Είχε τεσσερισήμισι χρόνια, αλλά τα άφησε όλα για τους επόμενους. Αντίθετα, η Kυβέρνηση της ΝΔ κατόρθωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της να προετοιμάσει, να διαπραγματευτεί και να ολοκληρώσει ένα συνεκτικό, αξιόπιστο και εγκεκριμένο από την Κομισιόν σχέδιο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην απαλλαγή των τραπεζών από το μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων».

Εκείνος που θα έπρεπε να έχει πρόβλημα είναι ο γνωστός Μπάμπης. Διότι έκλεψαν μια δική του ιδέα κι αντί τουλάχιστον να της δώσουν το όνομα «σχέδιο Μπάμπης», τη βάφτισαν «σχέδιο Ηρακλής». Ποιος δε θυμάται τον Μπάμπη, ως υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ, να λέει ότι θα πρέπει να πάρουν ένα ποσό από το «μαξιλάρι ασφαλείας» και να το δώσουν στις τράπεζες για να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα «κόκκινα δάνεια»; Επεσαν να τον φάνε όλοι τότε. Οι συριζαίοι βρήκαν την ευκαιρία, επειδή ο Μπάμπης είχε πει ότι τα λεφτά του «μαξιλαριού» πρέπει να πάνε στις τράπεζες και το κράτος να πάρει προληπτική γραμμή πίστωσης (με νέο Μνημόνιο), να την πέσουν στη ΝΔ, η Πειραιώς έσπευσε να αποδοκιμάσει τις απόψεις του Μπάμπη, ο δε Μπάμπης έσπευσε να διευκρινίσει ότι ήταν αυστηρά προσωπικές του απόψεις.

Και τι βλέπουμε τώρα; Οτι ο πυρήνας του σχεδίου Μπάμπη γίνεται αποδεκτός και από τα δύο μεγάλα κόμματα! Η μεν ΝΔ παίρνει τη σχετική έγκριση από την Κομισιόν, ο δε ΣΥΡΙΖΑ λέει πως ήταν έτοιμος να το κάνει αλλά δεν πρόκανε. Τι προέβλεπε το σχέδιο Μπάμπη; «Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εποπτεύονται γενικώς από τη Φρανκφούρτη. Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δισ. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό».

Σχολιάζαμε τότε: «Μια τέτοια επιλογή (δηλαδή μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους) κάθε άλλο παρά θα δυσαρεστούσε τους τραπεζίτες. Είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι ο Παπαδημητρίου λειτουργεί σαν “λαγός“ τους. Κι ίσως στο κόλπο να είναι και ο Μητσοτάκης και να αναμένουν απλά την έγκριση από τους ιμπεριαλιστές». Τελικά, αποδείχτηκε ότι στο κόλπο ήταν και οι Τσιπροτσακαλώτοι. Φαίνεται πως ο Μπάμπης κάτι είχε μάθει από τους τραπεζίτες και του ανατέθηκε το outing (το ξεφώνημα, δηλαδή).
Αυτό που εφαρμόζεται είναι μια παραλλαγή, προκειμένου να υπάρχει τυπική συμμόρφωση προς τα κοινοτικά θέσμια. Τύποις οι τράπεζες δεν παίρνουν ζεστό χρήμα από το κράτος (δεν έχουμε νέα ανακεφαλαιοποίηση δηλαδή). Το κράτος, όμως, θα δεσμεύσει κεφάλαια γύρω στα 10 δισ. ως εγγύηση για δάνεια που θα πάρουν οι τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν. Δηλαδή, ένα ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ, για το οποίο ο ελληνικός λαός πληρώνει τόκους, θα παραμείνει στην καβάτζα για να εγγυάται τα δάνεια των τραπεζών! Οι τραπεζίτες, πάντως γκρινιάζουν (ο Στουρνάρας, ως μπροστινός τους, χαρακτήρισε θετικό αλλά ανεπαρκές το σχέδιο) επιμένοντας πως στην πρακτική υλοποίηση πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη «ευελιξία». Δε θέλουν να πληρώσουν ούτε δεκάρα για τα κεφάλαια που θα δεσμευτούν ως εγγυήσεις για πάρτη τους.
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019