Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 | 17:10

ΕπικαιρότηταPointer

Προεόρτια ενός θερμού χειμώνα

Τα προεόρτια ενός θερμού χειμώνα κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια έχουν αρχίσει να φαίνονται ήδη από τα τέλη του Ιούλη, με αφορμή την κατάργηση του ασύλου και τώρα με τη δυναμική διαδήλωση των φοιτητών και τις καταλήψεις σε δεκάδες σχολές.
 
Οι κινητοποιήσεις αυτές, που συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα, ασφαλώς έχουν ταράξει τον ύπνο της Κεραμέως και του Μητσοτάκη. Η γενίκευση και η ένταση της δυναμικότητάς τους είναι πιθανόν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό και να μουτζουρώσουν την επίπλαστη εικόνα «επιτυχίας» που θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.
 
Βλέποντας το κλίμα και φοβούμενο τα χειρότερα, το υπουργείο Παιδείας (και πίσω από αυτό η κυβέρνηση), σε μια προσπάθεια να αποσπάσει συναινέσεις στις διαφαινόμενες αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί, έστειλε επιστολή-πρόσκληση στα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας «συναντήσεις εργασίας και ανταλλαγή απόψεων».
 
Δυστυχώς, για την κυβέρνηση και το υπουργείο, οι φοιτητές, (σ’ αυτήν τη φάση το πιο «ζωηρό» κομμάτι τους. Ομως το ν+2, όταν αποπειραθεί η κυβέρνηση να το εφαρμόσει, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου για την πλειοψηφία, όπως μαρτυρά και το παρελθόν) δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα πληττόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης να ξεσηκωθούν.
 
Ιδού τι αναφέρει η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις:
 
Χαιρετίζουμε τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας, μετά από τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις. Δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πολιτικές της ΝΔ για την παιδεία αποτελούν αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα και δε μένουν αναπάντητες. Σε αυτήν τη βάση, το χτύπημα των μπλοκ των συλλόγων από τις δυνάμεις καταστολής, αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με σκοπό να καταστείλει την όποια κινηματική έκφραση ενάντια στα σχέδιά της. Καταγγέλλουμε τα ΜΑΤ, τα οποία δε δίστασαν ακόμα και να πετάξουν σε ευθεία βολή κρότου λάμψης μέσα στο μπλοκ, τραυματίζοντας σοβαρά φοιτητές και στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο. Καταγγέλλουμε επίσης την προκλητική καταπάτηση του ασύλου στο χώρο της ΑΣΟΕΕ απ’ τις δυνάμεις καταστολής, την ίδια στιγμή που το μπλοκ των ΦΣ δεχόταν επίθεση έξω από τη Βουλή.
 
Πάνω στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη 4ετία, περνώντας μια σειρά νομοσχεδίων και μέτρων, υλοποιώντας τις  επιταγές ΕΕ και ΟΟΣΑ, η ΝΔ εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία. Ετσι και τώρα έρχεται να περάσει νύχτα μέσα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο την εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων. Ωστόσο, η κυβέρνηση δε μένει εκεί. Ηδη από το καλοκαίρι, η Κεραμέως έχει προχωρήσει στην κατάργηση του ασύλου, ενώ έχει εξαγγείλει μια σειρά μέτρων για να κατατεθούν προς ψήφιση μέχρι το τέλος του 2019, τα οποία στοχεύουν στη ριζική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
 
Τα μέτρα αυτά αφορούν: τις διαγραφές στα ν+2 έτη φοίτησης, την αξιολόγηση, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση πτυχών της λειτουργίας των πανεπιστημίων-έμμεση παράκαμψη του άρθρου 16, τη μείωση εισακτέων και τον καθορισμό τους από το εκάστοτε τμήμα, την επαναφορά της βάσης του 10, τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών (διάλυση πτυχίων, περαιτέρω σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς).
 
Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούμε όλα τα πληττόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης να βρεθούμε από κοινού στο δρόμο:
 
Τους μαθητές, να μπουν σε τροχιά κινητοποιήσεων και καταλήψεων, αφού πλήττονται εξίσου από τα μέτρα του υπουργείου. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που αφορούν την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο (βάση του 10, τράπεζα θεμάτων, καθορισμός εισακτέων από τα τμήματα), δημιουργούν μια ασφυκτική καθημερινότητα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους και περιορίζουν την πρόσβασή τους στο πανεπιστήμιο. Ειδικότερα, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έρχονται σε δυσμενέστερη θέση, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι ήδη υπάρχουσες και δημιουργούνται νέες δομές μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
 
Τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και μόνιμους: να συστρατευθούν από κοινού στον αγώνα μας μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες, στα πλαίσια του ήδη ψηφισμένου νόμου για το προσοντολόγιο και της συνέχισης του καθεστώτος της αδιοριστίας, της  επισφαλούς  και ελαστικής εργασίας που βιώνουν.
 
Πιάνοντας το νήμα των πανεκπαιδευτικών κινηματικών διεργασιών των προηγούμενων χρόνων, επιδιώκουμε την πλατιά και μαζική συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, ενάντια στη ριζική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.
 
Καλούμε τους ΦΣ να μπουν σε νέο γύρο όξυνσης και κλιμάκωσης μέσα από συνελεύσεις, καταλήψεις και κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα.
 
Καλούμε συγκεκριμένα σε:
 
- Νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και κινητοποίηση την Πέμπτη 17/10 στο κέντρο της Αθήνας με κατειλημμένες σχολές.
 
- Από κοινού διοργάνωση όλων των ΦΣ πανελλαδικής κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
- Διοργάνωση φεστιβάλ ΦΣ Αθήνας στις σχολές του κέντρου.
 
Φοιτητικοί Σύλλογοι: ΕΜΠ, Φυσικού ΕΚΠΑ, Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Βιολογικού ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Γεωλογικό ΕΚΠΑ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Νομικής ΕΚΠΑ, Πολιτικού Νομικής ΕΚΠΑ
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019