Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 | 07:22

ΕπικαιρότηταPointer

Επίσκεψη Πομπέο: Πήρε βάσεις, πούλησε όπλα

Μιλώντας όσο γίνεται πιο απλά, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές τετραπλασίασαν τις βάσεις τους στην Ελλάδα. Είχαν τη Σούδα, παίρνουν Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Στεφανοβίκειο, συν την επέκταση της Σούδας. Το αν κάποιες απ' αυτές τις βάσεις θα βρίσκονται μέσα σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν έχει καμιά σημασία. Τον επιχειρησιακό έλεγχο και την ουσιαστική διοίκηση θα την έχουν οι Αμερικάνοι (δε νομίζουμε ότι οποιοσδήποτε εχέφρων άνθρωπος θα ισχυριστεί το αντίθετο).

Και, βέβαια, μόνο καγχασμούς προκαλούν διατυπώσεις σαν αυτή του Δένδια, ότι «αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών, ή του Μητσοτάκη, ότι η νέα συμφωνία για τις βάσεις «ενισχύει το κοινό στρατιωτικό και ευρύτερα στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ πάντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας». Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ότι αυτές οι συμφωνίες δεν έχουν το χαρακτήρα της αμοιβαιότητας. Μπορεί να μη βρισκόμαστε στην περίοδο που άνθιζε ο αντιιμπεριαλιστικός ριζοσπαστισμός, όμως το σύνθημα «έξω οι βάσεις του θανάτου» ποτέ δεν έλειψε από το στόμα των διαδηλωτών και η αμερικάνικη πρεσβεία αποτελεί τον τελικό σταθμό πολλών διαδηλώσεων κάθε χρόνο, με κορυφαία βέβαια την πορεία για το Πολυτεχνείο.

Γιατί απαίτησαν οι Αμερικάνοι νέες βάσεις στην Ελλάδα; Γιατί αυτό απαιτούν τα νέα στρατηγικά τους σχέδια. Την επέκταση της Σούδας τη ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό (προτού ακόμα σχηματίσει κυβέρνηση ο Τσίπρας), γιατί θέλουν να μεταφέρουν σ' αυτήν τμήμα των δραστηριοτήτων τους που πριηγουμένως αναπτύσσονταν μέσω της βάσης του Ιντζιρλίκ. Δε χρειάζεται να μπούμε σε τεχνικές αναλύσεις (δεν έχουμε και τις ειδικές γνώσεις, άλλωστε), όμως σε κάποιο σχέδιο εντάσσεται η επέκταση της Σούδας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς υποστηρίζει πολεμικές επιχειρήσεις σε ένα τεράστιο τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι υπόλοιπες βάσεις, όμως, στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι φανερό πως στοχεύουν στη στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας και τον πλήρη εξοβελισμό της από τα Βαλκάνια. Ιδιαίτερα η βάση που θα στηθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο -γι' αυτόν το λόγο- εξαιρέθηκε από τη λίστα των προς ιδιωτικοποίηση λιμανιών, στην οποία περιλαμβανόταν. Στη Λάρισα θα σταθμεύουν αμερικάνικα UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), ιπτάμενα τάνκερ και άλλα πολεμικά αεροσκάφη. Στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας θα σταθμεύουν και θα ανασυγκροτούνται σε μόνιμη βάση αμερικάνικα πολεμικά ελικόπτερα. Και η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε βασικό κόμβο μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού και υλικού από τις ΗΠΑ προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, σε όλη τη συνοριακή γραμμή της Ρωσίας.

Το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ) δε δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ υπάρχει μια ασάφεια ως προς τη χρονική διάρκεια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συμφωνία αόριστης διάρκειας, η οποία τυπικά θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, γιατί αυτό απαιτεί το αμερικάνικο Κογκρέσο.

Ο Πομπέο δεν έκρυψε τις αμερικάνικες επιδιώξεις. Αναφέρθηκε στον ενεργειακό τομέα, δείχνοντας τη Ρωσία χωρίς να την κατονομάσει (στόχος είναι «κανείς να μην κρατάει την Ευρώπη ως όμηρο», είπε), ενώ επιτέθηκε στους κινέζικους ομίλους που κάνουν επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα, μιλώντας για «αδιαφάνεια» και εγείροντας «ζητήματα ασφάλειας». Ως προς το τελευταίο, αναφέρθηκε στο νέας γενιάς τηλεπικοινωνιακό δίκτυο 5G, δηλώνοντας με νόημα ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει «τις σωστές επιλογές»! Δηλαδή, να μην προτιμήσει την κινέζικη Huawei, αλλά κάποια αμερικάνικη εταιρία.

Για να εξισορροπήσουν το νέο ξεπούλημα της χώρας και την εμπλοκή τους στα αμερικάνικα στρατιωτικά σχέδια, που μόνο δεινά μπορούν να φέρουν στον ελληνικό λαό, τα παπαγαλάκια της αμερικανοδουλείας έβαλαν μπροστά τη γνώριμη προπαγάνδα της «προστασίας» που θα «μας» προσφέρουν οι ΗΠΑ «έναντι της τουρκικής απειλής». Τα ίδια έλεγαν και οι δωσίλογοι της Κατοχής για τους ναζί κατακτητές. Καλλιεργούν στον ελληνικό λαό το ραγιαδισμό, προσπαθώντας να τον καταστήσουν συνένοχο στο ξεπούλημα της χώρας.

Πέρα απ' αυτό το τεράστιο ζήτημα αρχών, όμως, και από την άποψη της πολιτικής του ραγιαδισμού η προπαγάνδα τους δε δικαιώνεται. Λένε ότι ειδικά η νέα αμερικάνικη βάση στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί στοιχείο άμυνας έναντι μιας τουρκικής χερσαίας επίθεσης στην Ελλάδα! Αλήθεια, οι βρετανικές βάσεις που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν στην Κύπρο προστάτεψαν το νησί από την  εισβολή του 1974 και την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους του από τότε μέχρι και σήμερα; Το παράδειγμα των Κούρδων του Ιράκ, το εν ψυχρώ πούλημα των οποίων (αφού προηγουμένως τους χρησιμοποίησαν ως «κρέας για τα κανόνια» τους για να πολεμήσουν τον ISIS), λέει τίποτα άραγε; Η «τουρκική απειλή» είναι ο μπαμπούλας που επισείουν για να κάνουν τον ελληνικό λαό να αποδεχτεί τις αμερικάνικες βάσεις και την εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ (η οποία, βέβαια, την καθιστά στόχο των αντιπάλων των ΗΠΑ).

Ο Πομπέο το ξέρει αυτό το παιχνίδι που παίζεται στην Ελλάδα, γι' αυτό και είχε ετοιμάσει προσεκτικά τις απαντήσεις που θα έδινε στις αναμενόμενες ερωτήσεις. Πέταξε μερικές άνευ πρακτικής σημασίας αντι-τουρκικές μπηχτές, με αρκετή δόση αμφισημίας, κι αυτό ήταν όλο. Περισσότερο υπογράμμισε το διαιτητικό ρόλο της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης στην περιοχή μας. «Κατανοούμε τους κινδύνους. Γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα. Να μην έχουμε στρατιωτικοποίηση των θεμάτων και να πετύχουμε αποκλιμάκωση», ήταν το πιο… προωθημένο που είπε για τα ελληνοτουρκικά. Οταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, απέφυγε ακόμα και τον όρο ΑΟΖ: «Ξεκαθαρίσαμε πως επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα είναι σύμφωνα με διεθνείς κανόνες. Και είπαμε στην Τουρκία ότι θα αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε έννομες ενέργειες όπου κυριαρχεί το διεθνές δίκαιο», είπε. Στην πιο προκλητική ερώτηση (τι πρέπει να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί) απάντησε ότι «θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας». Διπλωματική μπουρδολογία, δηλαδή, που τα παπαγαλάκια της αμερικανοδουλείας τη βάφτισαν… αμερικάνικη εγγύηση. Μια μέρα μετά ήρθε το «πούλημα» των Κούρδων, για να πιστοποιηθεί η αξία τέτοιων «επιχειρημάτων».

Επειδή τα επιχειρήματα περί αμερικάνικης εγγύησης έναντι του τουρκικού κινδύνου δεν πολυπιάνουν ακόμα και σε όσους είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν το ραγιαδισμό, τα παπαγαλάκια έβαλαν μπροστά και την προπαγάνδα των «ανταλλαγμάτων», αναποδογυρίζοντας και πάλι την αλήθεια. Αναφερόμαστε στα νέα αμερικάνικα οπλικά συστήματα, μετά την αναβάθμιση των F-16 και κάτι αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας που είχαν αγοράσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο Πομπέο δεν ήρθε μόνο για να υπογράψει τη συμφωνία για την επέκταση και διεύρυνση των βάσεων. Ηρθε και για να πουλήσει οπλικά συστήματα, κυρίως από τα σαπάκια του αμερικάνικου στρατού. Γι' αυτό επισκέφτηκε και το Πεντάγωνο, όπου συναντήθηκε με τον Παναγιωτόπουλο. Σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ είπε ορθά κοφτά ότι η συμφωνία για τις βάσεις αφορά «την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», ενώ για τους εξοπλισμούς είπε ότι «μιλήσαμε σήμερα για ευκαιρίες αναβάθμισης των λογισμικών και των λειτουργικών συστημάτων της Ελλάδας και τη δυνατότητα να πουλήσει η Αμερική κι άλλο εξοπλισμό». Ναι, ακόμα και τα σαπάκια (οπλικά συστήματα που τα 'χουν «σκίσει» οι Αμερικάνοι σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις και τα έχουν αποσύρει) δε δίνονται τζάμπα ή σε αντάλλαγμα για τις βάσεις. Πωλούνται. Απλά, δηλώνουν ότι τα δίνουν «σε καλή τιμή σε μια φίλη χώρα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της στρατηγικής συνεργασίας».

Η καραβαναρία του ελληνικού Πενταγώνου θέλει, ας πούμε, drones (UAV's όπως είναι η επίσημη ονομασία). Ομως, όταν άκουσαν την τιμή των καινούργιων MQ-9 Reaper, κατάλαβαν ότι είναι απαγορευτική για τις σημερινές δυνατότητες του ελληνικού καπιταλισμού. Ετσι, μπήκαν σε κουβέντα για κάποια παλιότερα μοντέλα. Μεταχειρισμένα φυσικά. Σ' αυτά προσθέστε λογισμικό αντιμέτρων έναντι UAV, μεταχειρισμένα ταχύπλοα Mark V για τα ΟΥΚ, μεταχειρισμένα αμφίβια τεθωρακισμένα (που δεν έχει καθόλου το ελληνικό στράτευμα) και ανταλλακτικά για σαπάκια που έχουν αγοραστεί σε προγενέστερο χρόνο (ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας). Γίνεται, επίσης, λόγος για αποβατικά σκάφη για τους πεζοναύτες (αυτά που υπάρχουν είναι 60 ετών, οπότε παρουσιάζουν τα χρέπια του αμερικάνικου ναυτικού σαν… κελεπούρια) και για δυο μεταχειρισμένα αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke. 

Επί τη ευκαιρία, να σημειώσουμε πως πληθώρα δημοσιευμάτων στον φιλοκυβερνητικό τύπο αναφέρει ότι συνεχίζονται με εντατικό τρόπο (σε επίπεδο υπουργών πλέον) η διαπραγμάτευση για δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου Belharra. Μένει να βρεθεί ο τρόπος του δανεισμού του ελληνικού κράτους προκειμένου να προχωρήσει σε μια αγορά που εκκρεμεί από την εποχή του Ολάντ και των Τσιπροκαμμένων. Ε, άμα πάρουν τις παραγγελίες τους οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι, δε θα διεκδικήσουν το μερίδιό τους και οι Γερμανοί, όπως απαιτεί η… παράδοση; Τώρα που «βγήκαμε από την κρίση», είναι καιρός για μια νέα κούρσα εξοπλισμών, προς δόξαν των αμερικανικών, γαλλικών και γερμανικών μονοπωλίων, των μεσαζόντων και του ελληνικού πολιτικοστρατιωτικού προσωπικού. Αντέχει η πλάτη του ελληνικού λαού…

Αφού μίλησε στο «Ιδρυμα Νιάρχος» για τη σημασία της διμερούς αμυντικής συμφωνίας και του περιβόητου «Στρατηγικού Διαλόγου», προεξοφλώντας ότι αυτά θα τα σεβαστούν όλες οι μελλοντικές κυβερνήσεις σε Ουάσινγκτον και Αθήνα, ο Πομπέο έφυγε αφήνοντας στο πόδι του τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ασίας, Φίλιπ Ρίκερ,  πλαισιωμένο από τον υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τ. Γουλφ και άλλους υφυπουργούς και βοηθούς υφυπουργούς, για να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις με την ελληνική αντιπροσωπία.

Ο «Στρατηγικός Διάλογος» εγκαινιάστηκε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αυτός που διεξάγεται τώρα είναι ο δεύτερος γύρος. Πρόκειται για ταχύρρυθμο φροντιστήριο από επιτελικά στελέχη του αμερικάνικου «βαθέος κράτους» προς τους σύγχρονους δωσίλογους, προκειμένου οι τελευταίοι να κατανοήσουν σε βάθος την αμερικάνικη στρατηγική στην περιοχή και να συνδράμουν σ' αυτή στο βαθμό που πρέπει. Οπως διέρρευσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, θα γίνουν διμερείς αμερικανοελληνικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα όπως η Ασφάλεια, η Ενέργεια, το Εμπόριο, η Οικονομία, οι Επενδύσεις, ο Πολιτισμός και η Παιδεία, ενώ κεντρικό σημείο θα είναι τα θέματα «περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας» στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα, ο καθένας αντιλαμβάνεται ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών. Κανονικό φροντιστήριο για να δουλεύει το ελληνικό κράτος και το ανώτερο προσωπικό του προωθώντας τα αμερικάνικα συμφέροντα στην περιοχή.

Μέχρι και στην Παιδεία επεκτείνεται ο «στρατηγικός διάλογος». Εγινε διμερής και στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία «επιβεβαιώθηκε η αμφίπλευρη διάθεση ενίσχυσης των συνεργασιών και ανταλλαγών ανθρώπινου δυναμικού και καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων και Πανεπιστημίων». Οι ιμπεριαλιστές γνωρίζουν ότι για να παραμείνεις χωρίς προβλήματα σε μια χώρα πρέπει να διαλύσεις το μυαλό των ανθρώπων της, να το μετατρέψεις σ' έναν πολτό συμφέροντος και βλακείας.

Στη γραμμή της αμερικανοδουλείας και ο ΣΥΡΙΖΑ

Αν ήταν άλλες εποχές, οι συριζαίοι θα διαδήλωναν ενάντια στις βάσεις του θανάτου και στους Αμερικάνους φονιάδες των λαών. Τι να πουν, όμως, τώρα; Να καταγγείλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι παραδίδει «γην και ύδωρ» στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές; Αφού τη συμφωνία για τις βάσεις την είχαν προετοιμάσει αυτή και η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλά συνέβη να βάλει την υπογραφή της.

«Δεν αποτελεί ενεργητική εξωτερική πολιτική ο κατευνασμός και οι διαπροσωπικές σχέσεις - Χρειάζονται έργα και όχι λόγια», ήταν ο τίτλος δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου. Ο Πομπέο ήρθε στην Αθήνα, ο Πομπέο υπέγραψε συμφωνία για νέες στρατιωτικές βάσεις και επέκταση των παλιών, στον Ερντογάν και τις σχέσεις με την Τουρκία επικέντρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα.

Δεν μπορούσε, βέβαια, να αποφύγει την ουσία. «Η επίσκεψη [Πομπέο] ήταν θετική στο βαθμό που συνέχισε την πορεία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο Κατρούγκαλος. Και σε μια εκδήλωση άκρατης αμερικανοδουλείας συνέχισε: «Και εδώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βασίζεται στο πλαίσιο που χτίστηκε». Αρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή αντίρρηση για όσα συμφώνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την αμερικάνικη κυβέρνηση του Τραμπ. Τα θεωρεί συνέχιση της δικής της πολιτικής.

Μετά απ' αυτά, άρχισε το θόλωμα των νερών με κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οχι για τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά «δεν αναλαμβάνει καμία ενεργητική πρωτοβουλία ακόμη και εκεί που το έδαφος είχε ήδη προετοιμαστεί από εμάς. Συγκεκριμένα, δεν ακούστηκε ούτε λέξη για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά, ενώ σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στο Κογκρέσο». Πρόκειται, φυσικά, για μπουρδολογία. Μήπως είχε γίνει τίποτα διαφορετικό επί ΣΥΡΙΖΑ;
Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019