Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 21:31

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΟΚΤΩΒΡΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / ΕDITORIAL

Ντροπαλοί Σαλβίνι

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται racial profiling, είναι αντίθετο στη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, έχει καταδικαστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τι σημασία έχουν, όμως, όλ' αυτά μπροστά στην ανάγκη να επιδειχτεί σιδερένια πυγμή απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας;
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηγετική ομάδα ΧΑ

Απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψουν τη ναζιστική ιδεολογία τους

Ο χρυσαυγίτης πρώην βουλευτής και δικηγόρος Αρβανίτης, που άνοιξε τον κύκλο των απολογιών του ηγετικού πυρήνα (πρώην βουλευτών) στη δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος της ΧΑ, αποκηρύσσοντας υποκριτικά τον εθνικοσοσιαλισμό, προσπάθησε ανεπιτυχώς να μας πει ότι η εγκληματική συμμορία δεν είχε ως κίνητρο και φωτοδότη στη δράση της τον εθνικοσοσιαλισμό.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Αρχίζει το ματς…

Κατατέθηκε, λοιπόν, η πρόταση κατηγορίας κατά του Παπαγγελόπουλου, γνωστού πλέον επισήμως με το προσωνύμιο «Ρασπούτιν». Υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ (ίσα-ίσα το απαιτούμενο όριο) και περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες (ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα): ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία, πρόκληση και προσφορά σε τέλεση αδικήματος. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, η ιδέα της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης από τη Βουλή, η οποία δε θα μπει στην ουσία, αλλά θα ξαναστείλει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη, που επικρατούσε αρχικά στο Μαξίμου (σχετικές δηλώσεις είχε κάνει ο Γεραπετρίτης) αναγκαστικά εγκαταλείφθηκε. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Πολιτικάντικα παιχνίδια

Δηλαδή, ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει συναίνεση και 300 ψήφους στη Βουλή επί ενός θέματος στο οποίο δεν υπάρχει βάση συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ! Μας δουλεύουν δηλαδή. Γιατί, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να κάνει πίσω από την πρότασή του, που προβλέπει εκλογή ξεχωριστών βουλευτών από τους απόδημους, ώστε να μην επηρεάζονται οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί. Η πρόταση αυτή έχει επιχειρηματολογία που προσφέρει πλεονεκτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ
ΣΕΛΙΔΑ 3

Στο τέλος θα περάσει του Τσίπρα

Οποιοι περίμεναν ότι στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαιναν τα μαχαίρια είτε είναι παντελώς άσχετοι περί τα συριζαϊκά είτε υπηρετούν σκοπιμότητες των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Δε γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. Οι συγκρούσεις και τα παζάρια γίνονται στο παρασκήνιο. Αμα φτάσουν στην κεντρική επιτροπή, σημαίνει ότι επίκειται διάσπαση (μικρή ή μεγάλη).
ΣΕΛΙΔΑ 3

Εκανε κι η μύγα κώλο…

Το διαβάσαμε κι αυτό: το ΚΙΝΑΛ έχει, λέει, καλύτερη δυναμική από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι έχει 125.000 μέλη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο 30.000! Τα παπαγαλάκια της Φώφης διαθέτουν το ίδιο απόθεμα φαιάς ουσίας με την αρχηγό τους.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ο νόμος της μαφίας, όχι της ζούγκλας

Σημειώνουμε μόνο πως ο Μελισσανίδης και ο άνθρωπός του κλήθηκαν σε απολογία με την ιδιότητα του «αξιωματούχου»! Ναι, εν έτει 2019, σε έγγραφο εισαγγελικού χαρακτήρα, δύο πολίτες που βρίσκονται υπό κατηγορία, χαρακτηρίζονται ως «αξιωματούχοι» (όρος που δε σημαίνει απολύτως τίποτα) ενώ δεν έχουν καμιά επίσημη ιδιότητα (μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι αρκετή για να μας δείξει ότι Μελισσανίδης και Παπαδόπουλος δεν είναι ούτε μέλη του ΔΣ ούτε στελέχη του αγωνιστικού ή του διοικητικού τομέα). Αυτοί δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται οπουδήποτε αλλού εκτός από τις εξέδρες των θεατών. Ποιος να τους σταματήσει, όμως; Τα κακόμοιρα μπατσάκια; 
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Πέρα από τη δημαγωγία του Βρούτση

Η «προσωπική διαφορά» είναι η καβάτζα για τα επόμενα πετσοκόμματα

Αν ο Βρούτσης ενδιαφερόταν να καταργήσει την αδικία που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα καταργούσε τη διάταξη για επανυπολογισμό της σύνταξης, θα χορηγούσε τις συντάξεις όπως είχαν υπολογιστεί όταν βγήκε η απόφαση συνταξιοδότησης και θα καταργούσε επίσης και την άλλη μνημονιακή διάταξη που προβλέπει ότι η «προσωπική διαφορά» θα συμψηφίζεται με τις αυξήσεις που θα δοθούν στις νέες συντάξεις (αυτές που εκδόθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου) μετά το 2022 (μέχρι τότε οι συντάξεις είναι παγωμένες). Αυτή η διάταξη προβλέπει ότι οι παλιοί συνταξιούχοι δε θα πάρουν αύξηση μέχρι να μηδενιστεί η «προσωπική διαφορά» τους! 
ΣΕΛΙΔΑ 13

Βαποράκια

Φέτος όλα άλλαξαν. Ο Μηταράκης, ως υφυπουργός αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση, πήγε στο συνέδριο των ασφαλιστικών εταιριών και φρόντισε να στείλει το μήνυμα (βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στο nextdeal.gr): «Θεωρώ ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με την ασφαλιστική αγορά, να δουλέψουμε μαζί με τους θεσμικούς επενδυτές για να στηρίξουμε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα».
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολιγνιτοποίηση

Πιο βαθιά η ενεργειακή εξάρτηση

Τι έγινε και εκεί που στου λιγνίτη την ποδιά σφάζονταν παλικάρια, ξαφνικά φτάνουμε στο στόχο της εγκατάλειψης της λιγνιτικής παραγωγής μέσα σε ελάχιστα χρόνια; Με τι θα αντικατασταθεί αυτό το τεράστιο παραγωγικό δυναμικό, που στηρίζεται σε μια φτηνή ενεργειακή πρώτη ύλη, με τεράστια αποθέματα στη χώρα μας; Τα περί περιβαλλοντικής ευαισθησίας είναι προκλητική πρόφαση. 
ΣΕΛΙΔΑ 16

Καθείς με τους νταβατζήδες του

Μέγα πολιτικό θέμα πήγαν να δημιουργήσουν οι συριζαίοι απ' αφορμή τις διαπραγματεύσεις του Μαρινάκη (Alter Ego) με τις τράπεζες προκειμένου να του πουλήσουν το μερίδιό τους στη Nova (που έχει τα γνωστά συνδρομητικά κανάλια και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της Forthnet). Κατέθεσαν επερώτηση (44 βουλευτές!), στη συζήτηση της οποίας ο Παππάς ήταν το πρώτο βιολί και ο Τζανακόπουλος η πρώτη βιόλα. Το ρεζουμέ από τη φλυαρία των συριζαίων ήταν ότι «εξελίσσεται μια διαδικασία την οποία η Κυβέρνηση φαίνεται να παρακολουθεί ως παθητικός θεατής», γιατί ο Μαρινάκης θα καταστεί παντοκράτορας, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό (sic !), ενώ οι πληροφορίες λένε ότι οι τράπεζες, που «έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων», θα κουρέψουν τα δάνεια της Nova κατά 85%.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Διεκπεραιώσεις (1)

Στις 18 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Μπουμπούκος συναντήθηκε με τον νέο πρέσβη της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ. Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, που τάχα συμφώνησαν ο Μητσοτάκης με τη Μέρκελ και τα οποία υποτίθεται ότι ανέλαβε να προωθήσει ο ίδιος πηγαίνοντας ακόμα και στη Γερμανία. Εκανε μια τυπική δήλωση, γεμάτη αοριστολογία
ΣΕΛΙΔΑ 12

Διεκπεραιώσεις (2)

Πότε μια καπιταλιστική επιχείρηση απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία ενός υπουργείου; Οταν τα πράγματα δεν είναι και τόσο νόμιμα και οι μπίζνες της κολλάνε στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. 'Η όταν δεν έχει φτάσει ακόμα στους υπηρεσιακούς παράγοντες και προσπαθεί να λύσει το θέμα «εκ των προτέρων», με κυβερνητικές πλάτες.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Προσφυγικό

Οι δεσμοφύλακες της ΕΕ καταφεύγουν στην πιο άγρια καταστολή

Τουλάχιστον ένας (επιβεβαιωμένος) νεκρός. Τραυματίες με κατάγματα και εγκαύματα. Καμένα κοντέινερ. Συγκρούσεις. Εξέγερση. Δεν περιγράφουμε τις συνθήκες σε κάποια «τριτοκοσμική» χώρα. Περιγράφουμε τα όσα έγιναν στη Μόρια τις προηγούμενες μέρες. Τα παπαγαλάκια των καναλιών έσπευσαν να καλύψουν άμεσα το θέμα. Αλλωστε, έχει και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Πότε; Οταν επικεντρώνεσαι στα γύρω-γύρω και όχι στην ουσία. 
ΣΕΛΙΔΑ 11

Ξεφτιλίστηκαν για να κόψουν την άδεια του Δ. Κουφοντίνα!

Ισως να χρειάστηκαν χρόνο τα υπόλοιπα δύο μέλη του Συμβουλίου, γιατί η απόφαση αυτή τη φορά ήταν ομόφωνη! Δηλαδή, ψήφισαν ενάντια στη χορήγηση άδειας και η διευθύντρια και η προϊστάμενη της κοινωνικής υπηρεσίας της φυλακής, που μέχρι τώρα τάσσονταν υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία μάλιστα.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Σύνοδος πρυτάνεων

Καθαρό ναι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο δειλό όχι στην υπονόμευση του αυτοδιοίκητου

Το ρόλο τους ως θεσμού του αστικού συστήματος εξουσίας, που αυτονομείται μόνο (σ’ ένα βαθμό) όταν θίγονται ίδια συμφέροντα και σε περιπτώσεις που για λόγους τακτικής είναι χρήσιμο να αποφεύγεται η σύγκρουση με το μαζικό, μαχητικό, οργισμένο φοιτητικό κίνημα, επιβεβαίωσαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδό τους. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Κραυγή για τα προσφυγόπουλα

Με δραματικό τρόπο έρχεται κάθε φορά στο προσκήνιο το προσφυγικό. Τούτη τη φορά ήταν η φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, με μια γυναίκα νεκρή και δεκάδες τραυματίες. Η οργή των εγκλείστων «στα σύρματα» δίκαιη και επιβεβλημένη, αν και δυστυχώς ad hoc (δε θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικά αφού και το ίδιο το ελληνικό εργατικό κίνημα απουσιάζει από το προσκήνιο). Τις συνέπειες υφίστανται με ιδιαίτερα οξύ τρόπο τα μικρά παιδιά. Βιώνουν ανείπωτη μιζέρια, φτώχεια και δυστυχία σε ένα περιβάλλον καθόλα ανασφαλές, που προσβάλλει τον Ανθρωπο και τα στραγγαλίζει ως προσωπικότητες.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκια κρίσης

Μέσα στο 2019 τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων (δηλαδή των ομολόγων που λήγουν μετά από δέκα χρόνια) έπεσαν πιο κάτω από τα επιτόκια των τρίμηνων. Στις ΗΠΑ η διαφορά αυτή άρχισε να μεγαλώνει από τον περασμένο Μάη για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον Αύγουστο. Στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία παρατηρήθηκε το ίδιο σε ορισμένα ομόλογα.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Αίγυπτος: Βάρβαρη καταστολή των διαδηλώσεων

Συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη Παρασκευή οι διαδηλώσεις ενάντια στον Σίσι, αυξάνοντας την ανησυχία της αιγυπτιακής χούντας που βλέπει ότι παρά τη βάρβαρη καταστολή που εφαρμόζει ενάντια στους διαδηλωτές, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ενώ η προοπτική μαζικοποίησής τους ενισχύεται καθώς ο αιγυπτιακός λαός «βράζει» ενάντια στο καθεστώς.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις αραβικές χώρες

Σε αποκλεισμό των κεντρικών δρόμων της Βηρυτού προχώρησαν χιλιάδες διαδηλωτές την περασμένη Κυριακή στο Λίβανο. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και στην Τρίπολη, με διαδηλωτές να καίνε φωτογραφίες του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι (γιος του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος στις περσινές εκλογές, με την τεράστια αποχή, έχασε πολλές ψήφους). Διαδηλωτές που μίλησαν στο Αλ Τζαζίρα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι τους κλέβει και ότι δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Κυπριακό: ψάχνουν φόρμουλα, αλλά…

Χωρίς θεαματικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε το παρασκηνιακό νταραβέρι για το Κυπριακό στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας Γκουτέρες συναντήθηκε διαδοχικά με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, άκουσε την κάθε πλευρά να καταγγέλλει την άλλη για σαμποτάρισμα των διαπραγματεύσεων. Μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει καμιά προοπτική άμεσης συμφωνίας επί των περιβόητων «όρων αναφοράς», επί των οποίων θα στηριχτεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
ΣΕΛΙΔΑ 13

70 χρόνια «Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας»

70 χρόνια ψευτιά και απάτη!

Με μπόλικα σφυροδρέπανα, κόκκινες σημαίες, εντυπωσιακούς σχηματισμούς, άρματα που θα ζήλευε κάθε καρναβάλι αλλά και οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη ο εορτασμός για τα 70 χρόνια από την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τον Μάο Τσε Τουνγκ. Τον «σύντροφο Μάο», όπως συνεχίζουν να τον αποκαλούν οι κινέζοι ηγέτες, με πρώτο τον σημερινό γενικό γραμματέα του «Κ»Κ Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι «καμία δύναμη δε θα μπορέσει ποτέ να υποσκάψει την κινέζικη ισχύ ή να σταματήσει τον κινέζικο λαό και έθνος από το να προχωρήσουν μπροστά». Για την ώρα, η Κίνα «τραβά μπροστά» λαχανιάζοντας, με την αύξηση του ΑΕΠ στο 6.2% να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από το 1992!
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΖΟΟΜ

Αθλιοι Γκεμπελίσκοι, παραχαράκτες της Ιστορίας

H εικόνα με την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο καρφωμένη στην κορυφή του ναζιστικού Ράιχσταγκ, για να σημάνει το τέλος του Β' παγκόσμιου πολέμου (Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου για τους σοβιετικούς, Αντιφασιστικού Πολέμου των Λαών για τους κομμουνιστές όλου του κόσμου), δεν μπορεί να σβηστεί. Εχει σφραγίσει την Ιστορία και υποδηλώνει -στο πρώτο επίπεδο- ότι εκείνοι που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή, χύνοντας το αίμα τους για να συντριβεί το ναζιφασιστικό τέρας, ήταν οι κομμουνιστές. Και η μεγάλη χώρα όπου αυτοί είχαν την εξουσία, η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Η δική της σημαία υψώθηκε στο Ράιχσταγκ, ενώπιον δικού της στρατάρχη υπεγράφη η άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.
ΣΕΛΙΔΑ 7
 
Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2019