Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 21:38

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / ΕDITORIAL

Οι δολοφόνοι θρηνούν υποκριτικά για το θύμα!

Δεν υπάρχει αμφιβολία, σύμπας ο αστικός κόσμος έχει ανησυχήσει από την κλιματική αλλαγή και έχει ξεσηκωθεί για να σώσει τον πλανήτη. Μαζί με τον πολιτικό κόσμο ξεσηκώθηκε και ο επιχειρηματικός κόσμος! Λεπτομέρειες γι' αυτή την εξοργιστική εκστρατεία μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα 5.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κούλης στη Νέα Υόρκη, ο Πομπέο στην Αθήνα, νέες βάσεις επ' αόριστον

Για να λέμε του στραβού το δίκιο, πρόκειται για μια συμφωνία που την ετοίμασαν οι Τσιπροκαμμένοι. Ο Μητσοτάκης με τον Δένδια ίσως να έβαλαν τις τελευταίες πινελιές και να ήραν τις τελευταίες επιφυλάξεις, ώστε να επισπεύσουν την υπογραφή. Εκτός από τη Σούδα, που λειτουργεί εδώ και χρόνια ως αμερικάνικο έδαφος, οι Αμερικάνοι απλώνουν τις στρατιωτικές τους βάσεις σε όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, οπουδήποτε χρειάζονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με το σχεδιασμό τους. Και χωρίς ημερομηνία λήξης! Το καθεστώς της χώρας-αποικίας ολοκληρώνεται σε όλα τα επίπεδα. Και ο αστικός πολιτικός κόσμος υμνεί την αμερικανοκρατία, όπως παλιά.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ανώτεροι και ανώτατοι δικαστικοί είναι αυτοί ή μέλη συγκρουόμενων συμμοριών;

Εννοείται πως δεν πρόκειται εμείς να πάρουμε θέση για το ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα. Καταγράφουμε απλά τα γεγονότα και τους ισχυρισμούς, όπως διατυπώνονται ή διαρρέουν σε καθημερινή βάση στον αστικό Τύπο, γιατί όλ' αυτά σχηματίζουν τη μεγάλη εικόνα. Τη μεγάλη εικόνα της διαπλοκής, του άγριου ανταγωνισμού, των χτυπημάτων κάτω από τη ζώνη, που δε θυμίζουν βέβαια… διάκριση των εξουσιών, αλλά μάχη συμμοριών για τον έλεγχο των «περιοχών». Μόνο τα κουμπούρια και τα αίματα λείπουν.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Μια «περίεργη» απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με μια απόφαση που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει τους νεοναζιστές δολοφόνους της ΧΑ, δεν επέτρεψε στους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής να υποβάλουν ερωτήσεις (όπως προβλέπεται από τη Δικονομία) στο δολοφόνο του Σαχζάτ Λουκμάν!
ΣΕΛΙΔΑ 9

Εβαλαν την ουρά στα σκέλια

Ποια ακριβώς είναι η προσφορά του Παύλου Μπακογιάννη και αποφάσισαν να μετονομάσουν το σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός» σε σταθμό «Παύλος Μπακογιάννης», με τον κουτοπόνηρο συμψηφισμό με το σταθμό «Αλέκος Παναγούλης» στο Μπραχάμι; Ο Παναγούλης υπήρξε ένας αγωνιστής της αντίστασης ενάντια στη χούντα, ο Μπακογιάννης τι υπήρξε; Το ότι τον εκτέλεσε η 17Ν δεν του προσδίδει αγωνιστικές ιδιότητες. Γιατί αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να δώσουν σε σταθμούς ή δρόμους και πλατείες τα ονόματα του συνεργάτη της χούντας Μομφεράτου, του εφοπλιστή Περατικού, του σταθμάρχη της CIA Γουέλς, του βασανιστή Μάλλιου και άλλων που εκτέλεσε η 17Ν.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Σκοταδισμός και ανέξοδη κοκορομαχία

Ο σκοταδισμός σε όλο του το μεγαλείο. Οι πιο μαύροι, αναχρονιστικοί, σκοταδιστικοί κύκλοι έβαλαν το χέρι τους να βγει αυτή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που μας γυρίζει στα μετεμφυλιακά χρόνια και απογυμνωμένη από κάθε επίφαση αστικού εκσυγχρονισμού ταυτίζεται με τα προπαγανδιστικά προτάγματα στυγνών δικτατορικών περιόδων (Μεταξάς, χούντα των συνταγματαρχών), όταν οι στρατιωτικές μπάντες παιάνιζαν το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» στις φασιστικές γιορτές.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Χιλιάδες τα κενά

4.297 εκτιμά η Διδασκαλική Ομοσπονδία ότι είναι τα λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από τη μακρά λίστα των περιοχών την πρωτιά κατέχουν η Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας (242, 259, 240, 230 κενά αντίστοιχα), η Δυτική και Ανατολική Αττική (144 και 245 κενά αντίστοιχα), ο Πειραιάς (105 κενά), η Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη (191 και 122 κενά αντίστοιχα), η Αιτωλοακαρνανία (119 κενά) όλοι οι νομοί της Κρήτης (Ηράκλειο 213 κενά, Λασίθι 78, Ρέθυμνο 152, Χανιά 128) τα Δωδεκάνησα (300 κενά) και πάει λέγοντας. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Για χάρη εταιρίας συμφερόντων Σαββίδη

«Ρέστα» για να αποχαρακτηρίσουν το πευκοδάσος στο Παλιούρι

Μια ακόμα συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβούλιου Δασών (ΤΔΣ) άρχισε την περασμένη Πέμπτη, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποχαρακτηρίσουν το πευκοδάσος του Παλιουρίου, έκτασης 125,4 στρεμμάτων, και ηλικίας 25-40 χρόνων και με δασοκάλυψη 100%, εμφανίζοντάς το ως αγροτική γη, προκειμένου η εταιρία συμφερόντων Σαββίδη, που έχει αγοράσει από το ΤΑΙΠΕΔ το πρώην ΞΕΝΙΑ στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, να χτίσει ελεύθερα και ασύδοτα πολυτελή τουριστικά καταλύματα.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Ετοιμάζουν στρατόπεδα-φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες

Οι πρόσφυγες γίνονται για άλλη μια φορά σάκος του μποξ. Αντί να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά αναγκάζονται να μηχανεύονται τρόπους επιβίωσης ακόμα και σε «ευρωπαϊκό έδαφος». Ακόμα και στην, κατ’ αυτούς, γη της επαγγελίας. Γι’ αυτό δε θα σταματήσουμε να φωνάζουμε: άμεσα, χαρτιά σε όλους. Αμεσα, στέγαση για όλους. Αμεσα, σχολεία και υγεία για όλους. Σ' αυτό το έδαφος θα κριθεί η ανθρωπιά μας, που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλληλεγγύη.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Ετοιμάζουν νέα απομόνωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Φαίνεται, όμως, ότι δε βρήκαν κάποιο νομότυπο πρόσχημα για να πραγματοποιήσουν τη μεταγωγή. Ο Κουφοντίνας δε βρίσκεται στη συγκεκριμένη φυλακή χαριστικά, αλλά επειδή το δικαιούται ως κρατούμενος. Ετσι, έβαλαν μπροστά άλλο σχέδιο. Θέλουν να κλείσουν τον πολιτικό κρατούμενο σε νέα απομόνωση, μεταφέροντάς τον στην κλειστή πτέρυγα της φυλακής, όπου με εντατικούς ρυθμούς ετοιμάζουν ένα κελί.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Με αφορμή τη σύλληψη του λιβανέζου δημοσιογράφου

Για τους αγωνιστές της ελευθερίας δεν υπάρχει παραγραφή!

Από το 1985 που έγινε η αεροπειρατεία μέχρι το 2019 που συνελήφθη ο λιβανέζος δημοσιογράφος, έχουν περάσει 34 ολόκληρα χρόνια. Ολα τα ποινικά αδικήματα που αποδόθηκαν στους αεροπειρατές έχουν παραγραφεί. Εικοσαετής είναι η παραγραφή στην Ελλάδα για τα κακουργήματα. Για παράδειγμα, στη δίκη της 17Ν θεωρήθηκε ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τις εκτελέσεις του Γουέλς, του Μάλλιου, των Πέτρου-Σταμούλη, του Τσάντες. Πώς λοιπόν συνέλαβαν τον λιβανέζο δημοσιογράφο για αδικήματα που έχουν παραγραφεί; Ακόμα και να ήταν ο Μοχάμεντ Αλί Χαμαντί, που κατηγορείται για την αεροπειρατεία, δεν έπρεπε να τον συλλάβουν για αδικήματα που έχουν προ πολλού παραγραφεί. Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να συλλάβουν και τη θρυλική Λέιλα Χάλεντ (που έχει κάνει δυο αεροπειρατείες) όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Και γιαπωνέζικο… ελληνικό γιαούρτι

Το ίδιο θα γίνει και στην Ιαπωνία. Το καλύτερο που μπορούν να περιμένουν είναι να ονομαστεί το προϊόν «γιαούρτι ελληνικού τύπου». Λέτε να διαφέρει αυτό σε τίποτα από το «ελληνικό γιαούρτι» για τον ιάπωνα καταναλωτή στον οποίο απευθύνεται η πολυεθνική;
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΔΙΕΘΝΗ

Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα

Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια έγιναν πολλές διασκέψεις και «σύνοδοι κορυφής» για το κλίμα, μέχρι να ξαναμαζευτούν οι ηγέτες στη Νέα Υόρκη την περασμένη Δευτέρα, την ίδια ημερομηνία: 23 Σεπτέμβρη, και να συζητήσουν ξανά μέσα σε μία μέρα για την κλιματική αλλαγή! Η μόνη διαφορά σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια ήταν ότι τα κράτη που «δεσμεύτηκαν» (στα λόγια φυσικά) να μηδενίσουν τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050 (σε 31 χρόνια… ποιος ζει, ποιος πεθαίνει) ήταν 77, ενώ οι εκπρόσωποι των καπιταλιστικών εταιριών ήταν λίγο πάνω από 100. Ως πρακτικοί άνθρωποι, οι καπιταλιστές δε χάνουν χρόνο με τέτοιες… φλυαρίες.  
ΣΕΛΙΔΑ 5

Αίγυπτος

Μπροστά σε νέα λαϊκή εξέγερση;

Δεκάδες αυθόρμητες διαδηλώσεις ενάντια στη χούντα του Σίσι έγιναν από την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου. Ηταν οι πρώτες μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας του αιγυπτιακού λαού, μετά από το πραξικόπημα του στρατού το 2013, που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι διαδηλωτές δε δίστασαν να συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής της χούντας που έσπευσε να καταστείλει το νέο αγωνιστικό σκίρτημα του λαού της Αιγύπτου εν τη γενέσει του, προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς διαδηλωτών ακόμα και με πραγματικά πυρά.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Thomas Cook

Οι εταιρίες πτωχεύουν, οι καπιταλιστές πλουτίζουν!

Η κανονιά που έριξε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας η Thomas Cook, η αρχαιότερη τουριστική εταιρία στον κόσμο (με 178 χρόνια ιστορίας), προκάλεσε διεθνή σάλο, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο ασταθής και αναιμική είναι η «παγκόσμια ανάκαμψη». Γιατί «ανάκαμψη» και χρεοκοπίες τέτοιου οικονομικού βάρους δεν ταιριάζουν, έτσι δεν είναι;
ΣΕΛΙΔΑ 4

Πέρα από την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης του Τραμπ

Η πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι, που μέχρι πρότινος αρνούνταν να ακούσει βουλευτές των Δημοκρατικών που της ζητούσαν να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Τραμπ, πάτησε τελικά το κουμπί για το περιβόητο impeachment. Ο Τραμπ είναι πλέον κατηγορούμενος για «προδοσία έναντι του προεδρικού όρκου», «προδοσία έναντι της εθνικής ασφάλειας», «προδοσία της ακεραιότητας των εκλογών», κατηγορίες που αν γίνουν δεκτές επισύρουν την ατιμωτική καθαίρεσή του από το προεδρικό αξίωμα και την αντικατάστασή του από τον αντιπρόεδρο Πενς.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Κυπριακό

Τζίφος η «εκστρατεία στον ΟΗΕ»

Οταν δε σου βγαίνει η δουλειά στο παρασκήνιο, κάνεις σόου στις κάμερες. Αυτό αποδεικνύει η διπλωματικά «άκομψη»  ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη, που πέτυχε τυχαία τον ομόλογό του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σ' ένα διάδρομο έξω από το μεγάλο αμφιθέατρο του ΟΗΕ και του την «έπεσε» φραστικά, για να τον δουν οι παρεπιδημούντες δημοσιογράφοι και να τον απαθανατίσουν οι φωτογράφοι. 
ΣΕΛΙΔΑ 8
 
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019