Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 03:20

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Πιο σφιχτά τα δεσμά

Μια από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η κατάργηση κάποιων ήσσονος σημασίας διατάξεων προστασίας του εργαζόμενου. Οι καπιταλιστές δεν μπορούν να αντέξουν ούτε διατάξεις αστικού εκσυγχρονισμού, που ισχύουν σε πολλές άλλες καπιταλιστικές χώρες, όπως η αιτιολόγηση της απόλυσης με «βάσιμο λόγο».
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Συνεχίζεται η αντεργατική επίθεση

Τον Οκτώβρη του 2011 η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, με υπουργό Εργασίας, τον Γ. Κουτρουμάνη, τροποποίησε το άρθρο 10 του νόμου 1876/1990 και εισήγαγε στην παράγραφο 2 διάταξη σύμφωνα με την οποία, όσο διαρκεί το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύει των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς να μπορεί να προβλέπει αποδοχές μικρότερες απ’ αυτές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Σε ανοιχτή απεργοσπασία η πουλημένη ΓΣΕΕ!

To αστογραφειοκρατικό συνδικαλιστικό σύστημα έχει δημιουργήσει την παράδοση των 24ωρων «ντουφεκιών στο αέρα», κάθε που οι κυβερνήσεις προωθούν για ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με αντεργατικές ρυθμίσεις. Η αριστερή πτέρυγα αυτού του συστήματος προσθέτει τις δικές της πινελιές με τις ατάκες για «προοπτική», «κλιμάκωση» κτλ. Πράγματα που δεν τα πιστεύουν ούτε αυτοί που τα λένε και τα γράφουν. Είναι γνωστό άλλωστε ότι καμιά κλιμάκωση δεν υπάρχει. Μόλις ψηφιστούν οι αντεργατικές διατάξεις, επικρατεί σιωπηλά το σύνθημα «τα κεφάλια μέσα».
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την εργαλειοποίησή του για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης

Novartis: Κουκουλώνουν οριστικά το σκάνδαλο

Και γιατί, ρε Βούτση, δεν το έκανε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ με σένα πρόεδρο της Βουλής; Για ηλίθιους μας περνάτε; Ενδιαφέρεστε τώρα να εξεταστεί από τη Βουλή συνολικά το σκάνδαλο Novartis, όταν είχατε αυτή την ευκαιρία και κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να τη θάψετε και συνολικά και στα επιμέρους τμήματά της;
ΣΕΛΙΔΑ 12

Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Πολιτική αγυρτεία και κάλπικη αυτοκριτική

Δεν είπε τίποτα το συγκλονιστικό ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Κατά βάση επανέλαβε αυτά που έλεγε προεκλογικά, για την επιτυχημένη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, την έβαλε στην τροχιά της ανάπτυξης, μείωσε την ανεργία, αποκατέστησε το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και έδειξε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ομολογία χρυσαυγίτη στη δίκη

Σε κάθε εγκληματική δράση έπαιρναν εντολές από την Κεντρική Διοίκηση!

Ο κατηγορούμενος χρυσαυγίτης Μπαρέκας έδωσε τη χαριστική βολή στη νεοναζιστική συμμορία, ομολογώντας ότι πριν και μετά από τις εγκληματικές δράσεις της ΧΑ ο ίδιος ενημέρωνε τον πολιτικό του προϊστάμενο Λαγό και πως η εγκληματική επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη οργανώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της ΧΑ.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Καταδίκη των νεοναζιστών με προεκτάσεις…

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας δε δέχτηκε την αθωωτική εισαγγελική πρόταση και με ομόφωνη απόφασή του καταδίκασε τους νεοναζιστές της ΧΑ για την επίθεση στο στέκι «Συνεργείο». Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, η οποία έχει προεκτάσεις που αφορούν τη μεγάλη δίκη των νεοναζιστών, που έχει μπει στην τελική της φάση.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Νέο τρενάρισμα της δικογραφίας για το Μάτι

Με 102 νεκρούς και αναμφισβήτητες εγκληματικές ευθύνες, ο χαρακτηρισμός των αδικημάτων ως πλημμελημάτων είναι τουλάχιστον εξοργιστικός. Θα περίμενε κανένας, όμως, ότι με την ταχύτητα που κινήθηκε η εισαγγελική έρευνα θα εκινείτο και η υπόλοιπη προδικασία, ώστε η υπόθεση να αχθεί γρήγορα στο ακροατήριο. Εστω με τις κατηγορίες «στα μαλακά». Αντ’ αυτού, πληροφορηθήκαμε την περασμένη Τετάρτη ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Μωραϊτάκης, με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο του τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθήνας, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, ζητά τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής που θα διεξαγάγει την κύρια ανάκριση!
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περί μείωσης των «πρωτογενών πλεονασμάτων»

Ενα προκλητικό καλαμπούρι

Οι συριζαίοι νομίζουν ότι βρήκαν πεδίο για να ασκήσουν αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και να της κόψουν τη φόρα. Εμείς είχαμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη μείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στο 2,5%, το οποίο ο Μητσοτάκης εγκατέλειψε, λένε.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ: Περισσότερο για προπαγάνδα

«Το είπαμε, το κάναμε» πανηγύρισαν, για λογαριασμό του Μητσοτάκη, οι υπάλληλοι που χειρίζονται το πρωθυπουργικό  Τwitter. Ο Σταϊκούρας υπέβαλε και επίσημα αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, με τον Τσακαλώτο να εκφράζει τη συμφωνία του γι' αυτή την κίνηση. Την είχαμε ετοιμάσει εμείς, αλλά δεν προλάβαμε να την υλοποιήσουμε είναι το σχόλιο που ακούγεται από τους συριζαίους. Γιατί δεν προλάβατε, ρε παιδιά; Την έγκριση από τη Λαγκάρντ την είχε πάρει ο Τσακαλώτος, όταν τη συνάντησε στην Ουάσινγκτον, και από τότε που την πήρε έγιναν τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις του Eurogroup. Γιατί δεν υπέβαλε εκεί το σχετικό αίτημα;
ΣΕΛΙΔΑ 13

Αμόρφωτος ή εμπαθής και κομπλεξικός;

Τι ακριβώς βρίσκει «ατυχές» ο Τσακαλώτος στη διατύπωση του Λένιν; Μάλλον και τα δύο σκέλη της. Και τη σοβιετική εξουσία (διότι ο Τσακαλώτος και οι όμοιοί του είναι εραστές της αστικής δημοκρατίας, της δικτατορίας της αστικής τάξης, όπως την όρισε ο Μαρξ) και τον εξηλεκτρισμό, δηλαδή την δημιουργία των όρων για την εκβιομηχάνιση -με έμφαση στη βαριά βιομηχανία, αλλά και την εκμηχάνιση της γεωργίας- της οικονομικά καθυστερημένης Ρωσίας (γιατί ο Τσακαλώτος και οι όμοιοί του είναι εραστές του ελληνικού καπιταλισμού, του καπιταλισμού της «ψωροκώσταινας», η οποία δεν μπορεί να ζήσει και να αναπτυχθεί χωρίς τις επενδύσεις του ξένου κεφαλαίου, που απομυζούν τον πλούτο της).
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχολική χρονιά με μύρια προβλήματα

Το υπουργείο Παιδείας επαίρεται ότι με τις προσλήψεις της α’ φάσης αναπληρωτών έχει καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία.  Οι διαμαρτυρίες των συλλόγων εκπαιδευτικών, όμως, που έχουν την πραγματική και όχι μια επίπλαστη ωραιοποιημένη εικόνα, σαν αυτή που εμφανίζει το υπουργείο Παιδείας, παρουσιάζουν μια άλλη δυσάρεστη πραγματικότητα. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Με αφορμή τη δήλωση της Νίκης Κεραμέως

Η ιστορία να ενισχύει την εθνική συνείδηση ή να έχει κοινωνικό χαρακτήρα;

Αλλαγές στο περιεχόμενο και τη διδασκαλία της Ιστορίας, τέτοιες που να αναδεικνύουν κυρίαρχα τη διαλεκτική ιστορική εξέλιξη στον τόπο μας και διεθνώς, να αναπτύσσουν την κρίση και όχι την αποστήθιση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε, πέρα από κάποια πασαλείμματα και στρογγυλέματα των ιστορικών γεγονότων (εκσυγχρονιστική και κοσμοπολίτικη ματιά), μιας και αυτός απεδείχθη άξιος διαχειριστής του ελληνικού καπιταλισμού. Κοινώς «δυο γάιδαροι μαλώνανε...».
ΣΕΛΙΔΑ 10ΔΙΕΘΝΗ

Κίνηση ματ στη σαουδαραβική αλαζονεία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση του περασμένου Σαββάτου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των σαουδαραβικών διυλιστηρίων της Aramco ήταν μία κίνηση που έπληξε καίρια τη σαουδαραβική αλαζονεία των τελευταίων χρόνων. Ηταν μια επίθεση χωρίς προηγούμενο! 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ισραηλινές εκλογές

Νέο σκηνικό για τη σιωνιστική πολιτική ηγεσία

Εφτασε, άραγε, το τέλος της πολιτικής καριέρας του «βασιλιά Μπίμπι» ή αυτός θα καταφέρει να σώσει για μια ακόμα φορά την παρτίδα; Κι αν αποχωρήσει από την ενεργή πολιτική, θα παραδοθεί ανυπεράσπιστος στις δαγκάνες του δικαστικού συστήματος, κατηγορούμενος για μια σειρά υποθέσεις διαφθοράς και λαμογιάς, ή θα έχει εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αποχώρησής του; Αυτά είναι τα ερωτήματα που κυριαρχούν στον Τύπο της σιωνιστικής οντότητας, μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη
ΣΕΛΙΔΑ 4

Brexit

Με τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι ο Μπόρις Τζόνσον

O Μπόρις Τζόνσον θα προτείνει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες χωρίς το περιβόητο backstop (διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στη Βρετανία), αλλά δεν το κάνει περιμένοντας την τελευταία στιγμή, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτώβρη. Αυτό αναφέρει ο βρετανικός Guardian, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο Τζόνσον προσπαθεί να γλιτώσει την απόρριψη, αφού θα μένουν μόνο δυο βδομάδες πριν από την αποχώρηση, η οποία κανένας δε θέλει να είναι άτακτη. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Το καμπανάκι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χτυπά και για τα έμβρυα

Μέχρι σήμερα, ο πλακούντας των εγκύων θεωρούνταν προστατευτικό τοίχος που παρεμπόδιζε αποτελεσματικά τη διείσδυση μικρών σωματιδίων που είναι επικίνδυνα για τη ζωή του εμβρύου. Πρόσφατη έκθεση, όμως, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications (https://www.nature.com/articles/s41467-019-11654-3), αναφέρει ότι σε 25 πλακούντες μη καπνιστριών γυναικών, που εξετάστηκαν στη βελγική πόλη Χασέλ, βρέθηκαν ίχνη μικροσωματιδίων μαύρου άνθρακα (αιθάλης) στην πλευρά του εμβρύου.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Κυπριακό

Και η Αμμόχωστος στον εκβιασμό

Πέρασαν ήδη δυο μήνες από τότε που η τουρκοκυπριακή πλευρά άνοιξε το ζήτημα της «αξιοποίησης» της Αμμοχώστου. Πρόκειται για την περίκλειστη πόλη που έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα μετά την εισβολή του 1974 και τα όσα ακολούθησαν. Το υπουργικό συμβούλιο του τουρκοκυπριακού «κράτους» ενέκρινε το διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει το άνοιγμα της Αμμοχώστου και ιδιαίτερα το Βαρώσι, το κομμάτι του παραλιακού μετώπου της πόλης. Οπως είπαν, το Βαρώσι «αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην ΤΔΒΚ» και η μελέτη που θα γίνει «θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα».
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΖΟΟΜ

Αλλο το σύστημα, άλλο οι διαχειριστές

Στην Ιταλία σχηματίστηκε και πήρε ήδη ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Κόντε-ΙΙ. Με τον ίδιο πρωθυπουργό, αλλά με διαφορετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εξω η νεοφασιστική Λέγκα του Σαλβίνι, στη θέση της το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ), το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής σοσιαλδημοκρατίας.
ΣΕΛΙΔΑ 7
 
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019