Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 | 13:09

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Eν αναμονή…

Με αυτά τα βασικά δεδομένα, ένα μόνο ερώτημα υπάρχει. Πότε θα υπάρξουν ταξικές αντιδράσεις; Πότε θα ξεσπάσει στο δρόμο η οργή τόσων χρόνων στέρησης, η απόγνωση από την παρατεταμένη φτώχεια, η αγανάκτηση από την κοροϊδία;
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επειδή δε θέλουν και δεν μπορούν να αλλάξουν τη μνημονιακή πολιτική

Επιστρατεύουν το πολιτικό σόου

Αρα, ο Μητσοτάκης δε θα κάνει τίποτα διαφορετικό απ' αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα κινηθεί αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της εφιαλτικής δημοσιονομικής πολιτικής, αναζητώντας τα δικά του διορθωτικά μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, μοίραζε «κοινωνικό μέρισμα» στο τέλος κάθε χρόνου, η ΝΔ μπορεί να μη μοιράσει «κοινωνικό μέρισμα», αλλά να ελαφρύνει λίγο την άμεση φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων, για να δικαιολογήσει την πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση της φορολογίας των καπιταλιστικών κερδών. Η διαφορά στο «μείγμα» δε σημαίνει διαφορά πολιτικής.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Κυπριακό

Υπό το βάρος των τετελεσμένων

Με αυτά τα νέα δεδομένα, που δεν υπήρχαν το 2017 στο Κραν Μοντανά, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόοδος σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού; Μόνο αφελής θα απαντούσε καταφατικά. Εκτός αν στους όρους αναφοράς υπάρξει κάτι σχετικό με τη βασική επιδίωξη της Τουρκίας αυτή την περίοδο. Και αυτό, όμως, είναι αμφίβολο, όχι γιατί θα έφερνε αντιρρήσεις ο Αναστασιάδης, αλλά γιατί η Τουρκία δε θα απεμπολούσε ένα βασικό της όπλο, υποβιβάζοντάς το σε απλό θέμα στη γενική ατζέντα των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

e-ΣΥΡΙΖΑ…

…κι ο Τσίπρας αυτοκράτορας

Μάχη οπισθοφυλακών δίνουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται να υπερασπίζονται την «αριστεροσύνη» του ΣΥΡΙΖΑ από τους «βαρβάρους» του παλιού ΠΑΣΟΚ. Ο κύβος έχει ριφθεί εδώ και χρόνια και τώρα -με την άνεση της αντιπολίτευσης και με τον αέρα του εκλογικού ποσοστού της 7ης του Ιούλη- ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο με τρόπο που θα εξασφαλίζει την παντοκρατορία τους και την περιθωριοποίηση του «βαθέος ΣΥΡΙΖΑ».
ΣΕΛΙΔΑ 3

Εκλογομαγειρέματα

Την πρόταση Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο φαίνεται να περιμένει το ΠΑΣΟΚ μπας και αισθανθεί κόμμα με κοινοβουλευτικό βάρος. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση κάνει διαρροές και ψαρεύει κλίμα, το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται με δηλώσεις στελεχών του. «Εάν πραγματικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση η συναίνεση και η συνεννόηση γύρω από τον εκλογικό νόμο ώστε να έχουμε ένα αναλογικότερο σύστημα το οποίο δεν έχει το bonus των 50 εδρών αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα κυβερνησιμότητας στην χώρα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε», δήλωσε ο Χρηστίδης. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ξεμασκαρέματα

Σύμφωνα με τον αστικό Τύπο, οι δύο δικαστικοί που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τοποθέτησε επικεφαλής της ποινικής Δικαιοσύνης (Ι. Τσαλαγανίδης πρόεδρος και Β. Πλιώτας εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) είναι άριστοι, με σημαντικό έργο και σπουδαία κατάρτιση, ενώ επιπλέον απολαύουν της αποδοχής και του σεβασμού των συναδέλφων τους.
Αν θυμόσαστε, τα ίδια είχαν γραφτεί και για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ προ διμήνου (Ειρ. Καλού πρόεδρος και Δ. Κοκοτίνη εισαγγελέας του ΑΠ).
ΣΕΛΙΔΑ 11

Φαιδρό χαρακτηρίζει το δικαστήριο, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του!

Συνεχίζει να προκαλεί ο Λαγός

O Λαγός έφτιαξε νέο νεοναζιστικό μόρφωμα («Εθνική Λαϊκή Συνείδηση»), παρέα με τον Καιάδα, τον Ηλιόπουλο και άλλους χρυσαυγίτες. Μοναδικό του μέλημα είναι να τη σκαπουλάρει από τις βαρύτατες κατηγορίες που τον βαραίνουν, πράγμα αδύνατο. Στις 28 Αυγούστου, έδωσε συνέντευξη στον πολύ στενό συνεργάτη του Πλεύρη, Συμιγδαλά, που είναι μέλος του συντονιστικού οργάνου του νέου νεοναζιστικού μορφώματος, στην οποία για μια φορά ακόμα μίλησε απαξιωτικά για το δικαστήριο που δικάζει τα 69 μέλη και στελέχη της ΧΑ..
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ

Χαράτσια στο λαό για να προετοιμαστεί το ξεπούλημα

Θυμηθείτε τις επιδοκιμαστικές επινεύσεις της Μέρκελ, όταν ο Μητσοτάκης αναφερόταν στις ενεργειακές επενδύσεις και τη ΔΕΗ. Πάρτε υπόψη σας το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να γίνει άμεσα το ελληνογερμανικό συνέδριο για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες), όμως οι Γερμανοί αρνήθηκαν και το ανέβαλαν για τον Γενάρη του 2020. Οι λεγόμενες ΑΠΕ είναι ψιλολόγια για μια ιμπεριαλιστική δύναμη όπως η Γερμανία. Το ποσοστό συμμετοχής τους στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας είναι μηδαμινό. Οι Γερμανοί (και άλλοι ιμπεριαλιστές) ενδιαφέρονται για τη ΔΕΗ. Τώρα που βγαίνει στο σφυρί, θα παιχτούν τα μεγάλα παιχνίδια.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΠΑΙΔΕΙΑ

Μείωση δαπανών, ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, ένταση ταξικών φραγμών και πανεπιστήμια-επιχειρήσεις ΑΕ

Τη «διεύρυνση της αυτονομίας» της σχολικής μονάδας, την «αποκατάσταση της έννοιας της αριστείας», την «ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», την «επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή», την «υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης» θέτει ως προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ στην εκπαίδευση η Νίκη Κεραμέως.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Κάθε υπουργείο με τον ΚΥΠατζή του!

Στη (ν)τροπολογία με τη φωτογραφική διάταξη για την τοποθέτηση ως αρχιΚΥΠατζή του Κοντολέοντα, υπάρχουν και ουσιαστικές διατάξεις, οι οποίες δημιουργούν ένα καθεστώς πρωτόγνωρο στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Αυτό που μέχρι τώρα γινόταν άτυπα, στα μουλωχτά, πλέον θα γίνεται επίσημα και η ΕΥΠ/ΚΥΠ, που υποτίθεται ότι είναι μια υπηρεσία αντικατασκοπίας, θα έχει επίσημη παρουσία σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης!
ΣΕΛΙΔΑ 12

Ξεφτιλίστηκαν για τον αρχιΚΥΠατζή

Την ώρα που ο Ραγκούσης, ως τομεάρχης Μπάτσων και Καταστολής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθετε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό ρωτώντας τον: «Θα δώσετε στη δημοσιότητα τους τίτλους σπουδών του νέου Διοικητή της ΕΥΠ καθώς και τις πράξεις αναγνώρισής τους από το ΔΟΑΤΑΠ ή έχετε ήδη προχωρήσει από αρχές Αυγούστου σε έναν εν γνώσει σας παράνομο διορισμό;», η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρούσε σε μια πράξη αυτοεξευτελισμού, καταθέτοντας (ν)τροπολογία (σε άσχετο νομοσχέδιο και εκπρόθεσμη) που αλλάζει τα προσόντα που απαιτούνται για να γίνει κάποιος διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στο στόχαστρο και οι πρόσφυγες

Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019. Eκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Θέμα: οι αυξημένες προσφυγικές ροές. Αργά ή γρήγορα θα έπρεπε κι η κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταπιαστεί μ’ αυτό το ζήτημα που αποτελεί «καυτή πατάτα» της πολιτικής τα τελευταία χρόνια και να προσπαθήσει να υλοποιήσει τα όσα με ζέση υποστήριζε και διακήρυττε προεκλογικά. Η εν λόγω συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ παρουσιάστηκε, λοιπόν, ως άμεση ανάγκη μετά τις εκ νέου αυξημένες ροές που παρατηρούνται στα νησιά και ήταν μια καλή αφορμή για να παρθούν μέτρα, επιτρέποντας στο νέο κυβερνητικό σχήμα να κάνει τη «θεαματική» του είσοδο στον τομέα αυτό. Ετσι, στο πλαίσιο της γενικότερης καταστολής που έχει λάβει ήδη χώρα, έρχονται να προστεθούν και τα μέτρα που αφορούν το φλέγον θέμα του προσφυγικού.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κατασκευάζουν εμπρηστές για να κρύψουν την εγκατάλειψη των δασών

Λέγαμε κι εμείς, πότε θ' ανακαλύψει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών» στα δάση; Δεν το έκανε το καλοκαίρι, με το που μπήκε όμως το φθινόπωρο και τις παραμονές του σόου Κούλη στη ΔΕΘ άρπαξε φωτιά το δάσος στη Νέα Μάκρη, το ξεφούρνισαν: οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Κι επειδή εκεί δεν μπορεί να υπάρχουν οικοπεδοφάγοι που να προσδοκούν σε ξεχέρσωμα και τσιμεντάρισμα, τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας άρχισαν να αναρωτιούνται πονηρά: μήπως έχουμε παρέμβαση γειτονικής χώρας;
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα, ο πολιτισμός της νεοαποικιοκρατίας και οι υποταγμένοι φύλαρχοι

Ούτε, φυσικά, τρέφουμε καμιά ελπίδα ότι με το σημερινό διεθνές στάτους μπορεί να υπάρξει επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θ' άρχισε να ξηλώνεται η κάλτσα του πολιτισμού της ιμπεριαλιστικής νεοαποικιοκρατίας, που τον κληρονόμησε από την αποικιοκρατία. Θα εγείρονταν αιτήματα επιστροφής στο φυσικό τους χώρο χι-   λιάδων αρχαιολογικών θησαυρών από τα μεγαλύτερα μουσεία των ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικών μητροπόλεων (για να μη μιλήσουμε για τις ιδιωτικές συλλογές). Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες στο σημερινό έδαφος των οποίων έχουν ακμάσει αρχαίοι πολιτισμοί (δε χρειάζεται να τις αναφέρουμε, είναι γνωστές).
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια οικονομία

Διαρκές λαχάνιασμα με προβλέψεις προς τα κάτω

Αν πάμε δέκα χρόνια πίσω, πριν από την μεγάλη κρίση που ήταν η μεγαλύτερη από την κρίση του 1930, θα διαπιστώσουμε ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς της τάξης του 5% κατά μέσο όρο την πενταετία πριν από το καλοκαίρι του 2007, όταν άρχισαν οι πρώτοι «σπασμοί». Η πρόβλεψη του ΔΝΤ στην έκθεσή του της 29ης Γενάρη του 2008 ήταν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα μειωθεί από 4,9%, που ήταν το 2007, σε 4.1% το 2008. Πρόκειται για ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που αναφέρει το Ταμείο για την παρούσα περίοδο.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Κολομβία

Ξανά στο αντάρτικο οι FARC!

Με ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ο δεύτερος στην ιεραρχία των FARC (Eνοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας), Ιβάν Μάρκες, ανακοίνωσε το άνοιγμα μιας νέας φάσης στην ένοπλη επαναστατική πάλη στην Κολομβία, διακηρύσσοντας το δικαίωμα όλων των λαών της υφηλίου να σηκώνουν τα όπλα ενάντια στην καταπίεση. Στο βίντεο, ο Μάρκες περιστοιχίζεται από δεκάδες ένοπλους αντάρτες και πρώην διοικητές των FARC.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Βατερλό Τζόνσον και πολιτική κρίση στη Βρετανία

Σε Βατερλό για τον Μπόρις Τζόνσον μετατράπηκε η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Τρίτη. Εκεί που πίστευε ότι είχε καταφέρει να βάλει φρένο σε ενδεχόμενη απόφαση της Βουλής για αποκλεισμό μιας άτακτης φυγής από την ΕΕ, αποφασίζοντας να κλείσει το κοινοβούλιο μέχρι τις 14 Οκτώβρη, οι βουλευτές που ήταν αντίθετοι σ’ αυτό κέρδισαν την ψηφοφορία στη Βουλή (με 328 έναντι 301), γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να καταθέσουν νομοσχέδιο για καθυστέρηση του Brexit μέχρι τον Γενάρη του 2020, εκτός αν το κοινοβούλιο συμφωνήσει ότι θα αποκλειστεί το Brexit χωρίς συμφωνία ή θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτώβρη.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Η σιωνιστική επιθετικότητα επί το έργον

Στις 19 Ιούλη, μία στρατιωτική βάση στο Αμιρλί, στο Βόρειο Ιράκ, δέχεται επίθεση από αγνώστους, με αποτέλεσμα μια τεράστια έκρηξη. Στέλεχος σιιτικής πολιτοφυλακής δήλωσε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, ότι η βάση που χτυπήθηκε φιλοξενούσε συμβούλους από το Ιράν και το Λίβανο και ότι η επίθεση στόχευε στο αρχηγείο των συμβούλων αυτών και σε μία αποθήκη πυρομαχικών. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες απώλειες προκάλεσε η επίθεση, όμως την επόμενη μέρα τα ιρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για το θάνατο ενός ιρανού μαχητή που είχε πολεμήσει σε Ιράκ και Συρία.
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΖΟΟΜ

Πάντα δεκανίκια του συστήματος

Δε βρήκαμε κάτι για να διαφωνήσουμε. Αλλά δεν είμαστε και Λωτοφάγοι για να ξεχάσουμε, ούτε πολιτικά αφελείς για να χάψουμε την ιερή οργή του κ. Μπογιό-πουλου ενάντια στη σοσιαλδημοκρατία και το ρόλο που παίζει, ως μηχανισμός εξαπάτησης των εργαζόμενων μαζών. Ρωτάμε λοιπόν: ποια ήταν η θέση του κόμματος στο οποίο ανήκει ο κ. Μπογιό-πουλος απέναντι στο ΠΑΣΟΚ; Δεν έχει άραγε αυτό το κόμμα ευθύνες για την εξαπάτηση του λαού, την οποία έφερε σε πέρας το ΠΑΣΟΚ;
ΣΕΛΙΔΑ 7
 
Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2019