Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 | 12:42

ΕπικαιρότηταPointer

Τρομο-σόου στα Εξάρχεια και υποκρισία

Small_img_33682
Tο τρομο-σόου είχε στηθεί με ό,τι διαθέτει η μπατσαρία. Κλούβες, περιπολικά, τζιπ, μοτοσικλέτες, κουκουλοφόροι, κρανοφόροι, καπελάκηδες, ασφαλίτες, εισέβαλαν χαράματα στα Εξάρχεια για να σπάσουν το υποτιθέμενο άβατο και να στείλουν μήνυμα «ασφάλειας» στους πολίτες (οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν αισθάνονται απειλούμενοι από την ανεργία και τη φτώχεια, αλλά από τους «μπαχαλάκηδες», τους οποίους ενδεχομένως να μην έχουν δει ποτέ στη ζωή τους).
 
Στόχος τέσσερις καταλήψεις σπιτιών στην περιοχή. Ομως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχαν σχεδιάσει οι επιτελείς του Χρυσοχοΐδη. Οι εικόνες αντιεξουσιαστών που θα οδηγούνταν σιδηροδέσμιοι στις κλούβες δεν παρήχθησαν ποτέ. Τη θέση τους πήραν εικόνες προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο σε δυο από τα υπό κατάληψη σπίτια, γυναικών με μωρά στην αγκαλιά τους και ανδρών που με το ένα χέρι κρατούσαν ένα παιδάκι, αγουροξυπνημένο και με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα μάτια, και με το άλλο μια βαλίτσα ή μια σακούλα με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, κυρίως με τα  ρουχαλάκια και το φαγάκι των παιδιών.
 
Απτόητη η κυβερνητική προπαγάνδα διακήρυξε διά του υφυπουργού Πέτσα: «Τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά λέμε ότι η Ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Δεν υπάρχουν άβατα. Αφήνουμε την Αστυνομία να κάνει την δουλειά της. Χρειάζεται ευφυία και όχι βία και καλός σχεδιασμός». Από το επιτελείο του Χρυσοχοΐδη διέρρεε στεγνά η αποφασιστικότητα: «Ολοι οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για περαιτέρω έλεγχο των εγγράφων τους». Μπορεί να μην τους είχε βγει η επιχείρηση όπως τη σχεδίασαν, δεν είχαν όμως κανένα πρόβλημα να τη μετατρέψουν σε μια επιχείρηση τύπου Σαλβίνι.
 
Οταν άρχισαν να δημοσιεύονται οι φωτογραφίες με τις… επικίνδυνες μωρομάνες να οδηγούνται στις κλούβες παρέα με τα βρέφη-κινητές βόμβες κι αφού έβαλε τη σφραγίδα του και ο γνωστός Μπαλάσκας με τα περί «σκούπας» που ρουφάει τους μετανάστες-«σκόνη» και τους αντιεξουσιαστές-«σκουπίδια», κατάλαβαν ότι το τρομο-σόου είχε γυρίσει σαν μπούμερανγκ και τους χτυπούσε. Δεν περνούσε μια επιχείρηση τύπου Σαλβίνι, γιατί οι εικόνες με τα παιδάκια και τις μωρομάνες είχαν τη δική τους δυναμική και παρήγαγαν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ετσι αποφάσισαν ν' αλλάξουν το χαβά.
 
«Μας νοιάζει η ασφάλεια των Ελλήνων, μας νοιάζει και η ασφάλεια των προσφύγων», δήλωσε ο Πέτσας. Και άρχισε να μοιράζει φωτογραφίες από τους χώρους όπου ζούσαν οι πρόσφυγες στα άδεια σπίτια και από το ξενοδοχείο όπου τους μετέφεραν άρον-άρον, στην προσπάθειά τους ν' αλλάξουν την εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από την επιχείρηση μεταφοράς των γυναικών με παιδιά σε ξενοδοχείο αποκλείστηκε ο Χρυσοχοΐδης και ανακοινώθηκε επιδεικτικά ότι οργανώθηκε από τον υφυπουργό Οικονόμου, ο οποίος λογοδοτεί στο Μαξίμου και όχι στον υπουργό του. Δεν τους συλλάβαμε, αλλά τους μεταφέραμε αλλού για να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες, ήταν η νέα κυβερνητική γραμμή. «Σκοπός μας είναι να συνδυάσουμε την ασφάλεια με ανθρώπινες συνθήκες», δήλωσε ο Πέτσας, αγανακτισμένος με όσους εγκαλούσαν την κυβέρνηση για έλλειψη ευαισθησίας.
 
Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, αυτό ισχύει. Γιατί δεν ήταν λιγότερο υποκριτικά τα όσα έλεγαν τα στελέχη του (ακόμα και στη Βουλή ο Τζανακόπουλος). Αλήθεια, πώς βρέθηκαν οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες σε δύο κατειλημμένα κτίρια; Βρέθηκαν εκεί μετά από την επιχείρηση-σκούπα στο Πεδίον του Αρεως, για να μπορέσει να οργανώσει φιέστες η Δούρου (και μπίζνες κάποιοι καπιταλιστές). Κάποιοι αλληλέγγυοι τους υπέδειξαν τα δυο σπίτια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξήλωσε τις σκηνές τους από το Πεδίον του Αρεως. Δεν είδαμε να εκδηλώνει τότε καμιά ευαισθησία. Δεν είδαμε να παίρνει αυτούς τους ανθρώπους, που δεν έχουν ούτε συγγενείς ούτε λεφτά, και να τους βάζει σε κάποια δομή φιλοξενίας, σε κάποιο ξενοδοχείο, σε κάποιο διαμέρισμα.
 
Η κυβέρνηση της Δεξιάς έχει δείξει από την αρχή ότι θα εφαρμόσει το δόγμα «νόμος και τάξις», μέσω του οποίου από τη μια προωθεί την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος «μηδενικής ανοχής» και από την άλλη δημιουργεί ένα κλίμα τεχνητής ανασφάλειας, μέσω του οποίου θέλει να συσπειρώσει γύρω της τα πιο συντηρητικά στρώματα.
Σάββατο 31 Αυγούστου 2019