Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 | 13:40

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Νόμος, τάξη, φτώχεια και υποταγή

Η τελευταία πριν τις διακοπές της Βουλής πράξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη  ήταν να καταθέσει κάποιες πειρατικές τροπολογίες, με τις οποίες κατήργησε κάποιες ελάσσονες διατάξεις προστασίας εργαζόμενων από την καπιταλιστική εργοδοτική αυθαιρεσία.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα έδωσε όλα προκαταβολικά

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξής της με τον Μητσοτάκη, η Μέρκελ κούνησε αρκετές φορές επιδοκιμαστικά το κεφάλι της μόνο σε ένα σημείο. Οταν ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη ΔΕΗ που δεν πάει καλά και που αναζητά επενδυτές για να τη σώσουν. Θα πρέπει να είναι κανείς πολιτικά αφελής για να μην καταλάβει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου της η Μέρκελ θα υπέβαλε ωμά και χωρίς κομψότητα τις αξιώσεις των γερμανικών μονοπωλίων. Σ' αυτές πρέπει να συγκαταλέγεται και η ΔΕΗ, όπως έδειξε ο στιγμιαίος εκδηλωτισμός της καγκελαρίου.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Προς εξυπηρέτηση των καπιταλιστών

Aκόμα πιο αυταρχική κρατική λειτουργία

Ακόμα και η Γιαννάκου δεν άντεξε ν’ ακούει τόσες μπαρούφες και πέταξε κάτι ξεγυρισμένες μπηχτές κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Γεραπετρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Τα αυτονόητα ρώτησε η Γιαννάκου: τι ρόλο μπορεί να έχει ένας υπουργός, ο οποίος κατά το Σύνταγμα έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και λογοδοτεί στη Βουλή, όταν έχει έναν ή δύο υφυπουργούς που έχουν πάρει αρμοδιότητες από τον πρωθυπουργό (άρα λογοδοτούν σ’ αυτόν και όχι στον υπουργό) και ταυτόχρονα έναν μηχανισμό του μεγάρου Μαξίμου που θα τον παρακολουθεί;
ΣΕΛΙΔΑ 3

Αγώνας για την κομματική εξουσία

Δηλαδή, εμείς τώρα πρέπει να πιστέψουμε ότι υπάρχει κοσμοσυρροή πρώην πασόκων που θέλουν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι στενοκέφαλοι του «ΣΥΡΙΖΑ του 4%» έχουν αμπαρώσει τις πόρτες και δεν τους αφήνουν να μπουν! Κάπως έτσι παρουσιάζεται το επίδικο του κομματικού καυγά («εσωκομματικού διαλόγου» κατά Τζανακόπουλο!) που μαίνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Τι Μοσάντ τι ΚΥΠ…

Δε διαθέτουν, όμως, το βασικό ουσιαστικό προσόν του Κοντολέοντα, το οποίο περιέγραφε η πρώτη κυβερνητική ανακοίνωση: «τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται». Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, βεβαίως-βεβαίως. Είναι γνωστή, άλλωστε, η σχέση της πολυεθνικής G4S με τις μυστικές υπηρεσίες αυτών των χωρών και ιδιαίτερα με το Ισραήλ.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Tα έδωσαν όλα για τη Θάνου

Στην υπόθεση αυτή περισσεύει, βέβαια, η υποκρισία και από τις δύο πλευρές. Η ΝΔ ήθελε να ξεφορτωθεί τη Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν είναι μόνο ο Μαρινάκης που το απαιτούσε (η Θάνου είχε ανοίξει φάκελο για το πρακτορείο διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ, που το ελέγχει ο Μαρινάκης). Η Θάνου θα μπορούσε ν' ανοίξει «θέματα» για καπιταλιστές που συνδέονται με τη ΝΔ και να μπλοκάρει διάφορες υποθέσεις. Επρεπε, λοιπόν, να την εκπαραθυρώσουν και να βάλουν εκεί δικούς τους έμπιστους ανθρώπους.
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει από την αρχή τα δόντια της στην εργατική τάξη

Με τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους εργάτες η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε τα δόντια της, αφαιρώντας ψίχουλα που είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους νόμους 4554/2018 και 4611/2019, στην προσπάθειά της να καταδημαγωγήσει την εργατική τάξη, ότι δήθεν επαναφέρει δικαιώματα που είχαν αφαιρεθεί βίαια με τους μνημονιακούς νόμους απ’ όλες τις κυβερνήσεις, μη εξαιρουμένης αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Πρόστυχη προπαγάνδα Βρούτση με τις υψηλές συντάξεις

Aνακινώντας το ζήτημα των ελάχιστων υψηλών συντάξεων, με βάση τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης προσπαθεί να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό, κρύβοντας την ουσία της αντιασφαλιστικής πολιτικής που και ο ίδιος υπηρέτησε και θα ξαναϋπηρετήσει. Θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι και αυτός, ως προκάτοχος του Κατρούγκαλου, είχε καταφέρει σημαντικό πλήγμα στις συντάξεις με το μνημονιακό νόμο 4093/2012, τον οποίο είχε συνυπογράψει.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Στα κοράκια η επικουρική ασφάλιση (και όχι μόνο)

Δέκα μέρες μετά τις εκλογές, ο Κυρανάκης έλεγε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η ΝΔ σχεδιάζει ένα νέο ασφαλιστικό για τους νέους εργαζόμενους. «Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη εισφορά υπέρ του Δημοσίου, η οποία θα αφορά μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη, και μετά θα χτίζουν ελεύθερα οι ίδιοι τη σύνταξή τους κεφαλαιοποιητικά. Αρα κεφαλαιοποιητικά θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε ένα δημόσιο ταμείο ή να πάει σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και να χτίζει ο ίδιος κεφαλαιοποιητικά κάθε μήνα τη σύνταξή του όπως εκείνος νομίζει». 
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εξακολουθούν να «χαϊδεύουν» τους παρανομούντες γαλακτοβιομήχανους

Οπως ανακοινώθηκε από τον ΕΦΕΤ, η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ παρήγαγε για λογαριασμό της εταιρίας ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ λευκό τυρί άλμης από αγελαδινό γάλα με την εμπορική ονομασία «ΓΑΛΠΟ» σε πλαστικούς περιέκτες των 900 γραμμαρίων, του 1 και 2 κιλών έκαστος.
ΣΕΛΙΔΕΣ 12-13

Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει να εξαπατά καταναλωτές και κτηνοτρόφους

Παλιά του τέχνη κόσκινο

Εδώ και χρόνια αποκαλύπτουμε συνεχώς τις παρανομίες των γαλακτοβιομήχανων, αλλά οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων τους προσφέρουν απόλυτη προστασία, προσπαθώντας να παρεμποδίσουν την αποκαλυπτική μας δουλειά. Eκείνο που θα επαναλάβουμε, κλείνοντας, είναι ότι θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε το ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών –ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ- με στόχο να τους αναγκάσουμε να εφαρμόσουν με ευλάβεια την ισχύουσα νομοθεσία.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τυράκι και η φάκα

Τώρα, ο ελληνικός λαός, που έχει στενάξει απ’ αυτό το χαράτσι, που του είπαν ότι είναι έκτακτο και θα το καταργήσουν, καλείται να δοξάσει δουλικά τον Κούλη, επειδή μειώνει τον ΕΝΦΙΑ περισσότερο απ’ όσο είχε κανονίσει να τον μειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ! «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι να γειάνει» λέει μια παροιμία.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Τρομο-σόου στα Εξάρχεια και υποκρισία

Tο τρομο-σόου είχε στηθεί με ό,τι διαθέτει η μπατσαρία. Κλούβες, περιπολικά, τζιπ, μοτοσικλέτες, κουκουλοφόροι, κρανοφόροι, καπελάκηδες, ασφαλίτες, εισέβαλαν χαράματα στα Εξάρχεια για να σπάσουν το υποτιθέμενο άβατο και να στείλουν μήνυμα «ασφάλειας» στους πολίτες (οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν αισθάνονται απειλούμενοι από την ανεργία και τη φτώχεια, αλλά από τους «μπαχαλάκηδες», τους οποίους ενδεχομένως να μην έχουν δει ποτέ στη ζωή τους).
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό

Στις 9 του Αυγούστου, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο νόμος 4623, που περιέχει και τη διάταξη (άρθρο 64) για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σύμφωνα με αυτήν, οι δυνάμεις καταστολής, χωρίς την τυπική έστω έγκριση οποιουδήποτε πανεπιστημιακού οργάνου (σύγκλητος, πρυτανικό συμβούλιο, ή έστω μόνος του ο πρύτανης), έχοντας λυτά τα χέρια, μπορούν να εισβάλλουν στο πανεπιστήμιο, εφόσον κατά την κρίση τους τελούνται «αξιόποινες πράξεις». 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Αποφυλάκισαν τον Κορκονέα!

Ελεύθερος είναι ο δολοφόνος του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, μπάτσος Επαμεινώνδας Κορκονέας. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας τον έκρινε μεν ένοχο κατά το κατηγορητήριο (ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο), όμως του αναγνώρισε ελαφρυντικό, με αποτέλεσμα ο στυγνός δολοφόνος να «σπάσει» τα ισόβια και να καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών. Εχοντας ήδη 10,5 χρόνια στη φυλακή (και «μεροκάματα»), ο Κορκονέας αποφυλακίστηκε αμέσως.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΔΙΕΘΝΗ

Ο καπιταλισμός καταστρέφει τον Αμαζόνιο

Ο Αμαζόνιος συνεχίζει να φλέγεται, ενώ τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με την καταστροφή του τροπικού δάσους του είναι ακόμα συγκεχυμένα άρα και μη ασφαλή. Παρολαυτά, είναι σίγουρο ότι η καταστροφή που έχει υποστεί από τις φετινές πυρκαγιές ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες του πλανήτη είναι τεράστια. Μια διαδικασία, αυτή των πυρκαγιών, που κανονικά δίνει ζωή στο δάσος ανανεώνοντάς το, σε συνδυασμό με τις έτσι κι αλλιώς ανεξέλεγκτες καπιταλιστικές δραστηριότητες στις παρυφές και στην καρδιά του, δημιουργεί συνθήκες τεράστιας καταστροφής, σπρώχνοντας την κοινωνία όλο και πιο γρήγορα σε έναν περιβαλλοντικό εφιάλτη.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο Λίβανο

Στο στόχαστρο και πάλι

Η άθλια κατάσταση που βιώνουν οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο Λίβανο είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες (από τότε που έφτασαν στη χώρα, μία φορά το 1948 και μία το 1967). Θεωρούνται “ξένοι”, χωρίς όμως να έχουν τα δικαιώματα των ξένων. Δε δικαιούνται να έχουν δική τους ιδιοκτησία (ενώ οι ξένοι δικαιούνται) και απαγορεύεται να εργάζονται σε μια σειρά από επαγγέλματα. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Με τη βουλή στο «ψυγείο» ο Τζόνσον ψαρεύει σε θολά νερά

Τα τερτίπια του Τζόνσον δεν αποτελούν φυσικά κάποια διέξοδο από το λαβύρινθο του Brexit. Κανείς δε γνωρίζει ακόμα το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για μία εφαρμόσιμη λύση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ. Το «άτακτο» Brexit, που κανείς δεν το θέλει (ιδιαίτερα οι καπιταλιστές, που στα τέλη του Ιούλη δημοσίευσαν 128σέλιδη έκθεση σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση μη συμφωνίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν είναι έτοιμος γι’ αυτό), φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο. Και τότε έχει να γίνει… χαμός!
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019