Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 | 13:06

ΕπικαιρότηταPointer

Διαρκές έγκλημα το παράνομο καταφύγιο ζώων συντροφιάς στο Νεοχώρι Πρέβεζας

Είχαμε την πληροφορία ότι δίπλα από τον πανέμορφο οικισμό του Νεοχωρίου Πρέβεζας, δίπλα στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, λειτουργεί παράνομο καταφύγιο ζώων συντροφιάς. Αποφασίσαμε να το επισκεφτούμε για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την κατάσταση και τις επιπτώσεις του από την λειτουργία του. Μετά από περιπλάνηση αρκετής ώρας και με οδηγό τα έντονα γαυγίσματα των σκύλων, το εντοπίσαμε. Οι συντεταγμένες του είναι 38°59'38.6"N 20°46'23.8"E και στο χάρτη της Googleμπορείτε να το βρείτε στο https://www.google.gr/maps/@38.9940106,20.7729936,83m/data=!3m1!1e3?hl=elΠλησιάσαμε το καταφύγιο σε απόσταση περίπου 250 μέτρων και απαθανατίσαμε με την κάμερα την άθλια κατάσταση των σκύλων. Δεν ήταν δυνατό να προσεγγίσουμε περισσότερο, γιατί οι υπεύθυνοι του συλλόγου Πρέβεζας «Παρέμβαση για τα ζώα» έχουν αφήσει δεκάδες ζώα να κυκλοφορούν σε άγρια κατάσταση και να επιτίθενται σε ανθρώπους και οχήματα, προφανώς για να καθίσταται αδύνατη η προσέγγιση και να εμποδίζεται η διαπίστωση των άθλιων συνθηκών στις οποίες διαβιούν οι σκύλοι. Τα συγκεκριμένα ζώα έχουν σχηματίσει μια άγρια αγέλη που κυκλοφορεί σε μια ευρύτερη περιοχή γύρω από το καταφύγιο, ακτίνας μεγαλύτερης των 500 μέτρων, με αποτέλεσμα μια μεγάλη έκταση στην πανέμορφη αυτή περιοχή να έχει αποκλειστεί εδώ και χρόνια.Οι υπεύθυνοι του συλλόγου της Πρέβεζας «Παρέμβαση για τα ζώα» λειτουργούν αυτό το παράνομο καταφύγιο -μάλιστα το δηλώνουν ανοιχτά και δίνουν και συνεντεύξεις- γιατί εφαρμόζουν την πρακτική των υιοθεσιών στο εξωτερικό, φυσικά με το αζημίωτο. 

Αυτοί οι «φιλόζωοι» εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ο δήμος Πρέβεζας, όχι μόνο τους επιτρέπει να λειτουργούν παράνομο καταφύγιο, αλλά και τους χρηματοδοτεί κατά καιρούς, ενώ ως ελεγκτικός μηχανισμός όφειλε να κάνει αναφορά στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου, τη ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτική Οικονομίας και Κτηνιατρικής), προκειμένου να συντάξει σχέδιο απόφασης κλεισίματος αυτού του παράνομου καταφυγίου που θα την υπογράψει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης.

Εκμεταλλεύονται ακόμα το γεγονός ότι η ΔΑΟΚ, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας, η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς «σφυρίζουν κλέφτικα». Ετσι, οι «φιλόζωοι» αισθάνονται κυρίαρχοι του παιχνιδιού, δεν υπολογίζουν τίποτα και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους κατοίκους του Νεοχωρίου, που καταγγέλλουν την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή τους.

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νεοχωρίου και Αγίας Τριάδας εδώ και χρόνια καταγγέλλει τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίοι τους «γράφουν κανονικά». Μέχρι σήμερα, κανένας φορέας δε φιλοτιμήθηκε να τους απαντήσει και να βάλει τέρμα σε αυτή την τόσο επικίνδυνη κατάσταση τόσο για τους κατοίκους όσο και για τον υγροβιότοπο του Αμβρακικού. 

Τον Μάρτη του 2015, σε πολυσέλιδη έγγραφη καταγγελία τους (ολόκληρη η καταγγελία εδώ) οι κάτοικοι του Νεοχωρίου έγραφαν μεταξύ των άλλων ότι:

-       Υπάρχει μόλυνση της περιοχής (Αμβρακικός κόλπος), καθότι η απόσταση του αιγιαλού είναι μόλις 150 μέτρα από το καταφύγιο. Eκτός του ότι επιβαρύνεται το περιβάλλον, η περιοχή είναι κοντά στην προστατευόμενη από τη συνθήκη RAMSAR περιοχή του Αμβρακικού.

-       Υπάρχει έντονη ενόχληση των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα εκείνων που κατοικούν κοντά, οι οποίοι δεν μπορούν να ησυχάσουν ούτε στον ύπνο τους από τα συνεχή γαβγίσματα.

-       Υπάρχουν συνεχής επιθέσεις σε πεζούς, ποδηλάτες, κινούμενους με μηχανάκια και αυτοκίνητα. Υπάρχουν περιστατικά επιθέσεων σε πεζούς που κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ οι επιθέσεις σε αυτοκίνητα έχουν προκαλέσει ζημιές και κίνδυνο εξόδου από το δρόμο.

-       Σε απόσταση αναπνοής από το παράνομο καταφύγιο, στους Λάκκους, υπάρχει λιμάνι και οι ψαράδες κινδυνεύουν καθημερινά από τις επιθέσεις που δέχονται όταν πηγαίνουν στη δουλειά τους.

-       Τα ζώα, πεινασμένα και άρρωστα, περιφέρονται σε μονάδες ή αγέλες σε όλη την περιοχή, δημιουργώντας κινδύνους για τους πεζούς, ιδιαίτερα σε σημεία συνάθροισης όπως η πλατεία, η παιδική χαρά και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

-       Γίνονται επιθέσεις σε κοπάδια αιγοπροβάτων στην περιοχή και υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης και εξάπλωσης ζωονόσων.

-       Το ιστορικό (1744) εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας είναι αδύνατο να λειτουργήσει ούτε και τη μέρα της γιορτής του και το έθιμο του εορτασμού που οι κάτοικοι προσπαθούν να αναβιώσουν και το οποίο θα συγκέντρωνε κόσμο και εκτός Πρέβεζας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί απέχει από το καταφύγιο μόλις 50 μέτρα.

Και όμως, αυτή η εμπεριστατωμένη καταγγελία πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων!

Από την πλευρά μας, μετά την αυτοψία, επισκεφτήκαμε κατοίκους του Νεοχωρίου, που μας περιέγραψαν το δράμα που βιώνουν λόγω της λειτουργίας του παράνομου καταφυγίου και τις ενέργειες που έκαναν, οι οποίες αγνοήθηκαν «στην ψύχρα» απ’ όλους τους φορείς. Οπως μας είπαν, δε θα ησυχάσουν μέχρι να κλείσει αυτό το αίσχος.

Ακολούθησε αναφορά μας τόσο στον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ ΠΕ Πρέβεζας όσο και στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Ηπείρου, με την οποία απαιτήσαμε το άμεσο κλείσιμο του παράνομου και επικίνδυνου καταφυγίου (δείτε εδώ). 

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ και του υπενθυμίσαμε και προφορικά την υποχρέωσή του να εκδώσει απόφαση κλεισίματος αυτού του παράνομου και πολύ επικίνδυνου καταφυγίου και να την προωθήσει άμεσα στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη προς υπογραφή. Ο προϊστάμενος συμφώνησε με τις επισημάνσεις μας και μας δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, που θα επιστρέψει από την άδειά του ο υπάλληλος που χειρίζεται το ζήτημα, θα εκδώσει την απόφαση και θα την προωθήσει για υπογραφή. Καταστήσαμε σαφές, ότι από την πλευρά μας θα επιμείνουμε στις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες, μέχρις ότου ολοκληρωθεί το κλείσιμο αυτού του επικίνδυνου καταφυγίου. 

Τέλος, όσον αφορά το τι θα γίνει με τα 500 περίπου ζώα συντροφιάς που βρίσκονται μέσα και έξω από αυτό το καταφύγιο, είναι πρόβλημα που το δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές και οφείλουν να το λύσουν από κοινού η νέα δημοτική αρχή σε συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επισημαίνουμε δε, πως όποιοι επικαλούνται αυτό το ζήτημα, το κάνουν σκόπιμα προκειμένου να διαιωνίζεται η άθλια και επικίνδυνη κατάσταση με το παράνομο καταφύγιο και τις μαζικές υιοθεσίες που υποκρύπτουν εμπόριο ζώων συντροφιάς και αποφέρουν τεράστια κέρδη. Θυμίζουμε ότι το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς είναι τρίτο κατά σειρά στην ΕΕ, μετά το εμπόριο ναρκωτικών και το εμπόριο όπλων, αποφέροντας 13 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο!
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019