Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 | 06:52

ΕπικαιρότηταPointer

Θερινά ανάλεκτα


♦ Χουνταίοι και χουντόφιλοι

Θαυμαστής της χούντας μεν ο αλευροβιομήχανος Λούλης, φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη δε. Και του δεσποταριάτου, βεβαίως βεβαίως.

Ο πατέρας Μητσοτάκης τον έκανε πολιτικό διοικητή του Αγίου Ορους (1989-1991). Τότε ανέπτυξε και ιδιαίτερες σχέσεις με τον ηγούμενο Εφραίμ, τον οποίο υποστήριξε μετά τις διώξεις για το σκάνδαλο Βατοπεδίου (ένας μπίζνεσμαν αντιλαμβάνεται έναν άλλο μπίζνεσμαν). Ο Χριστόδουλος τον διόρισε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος (1998-2008), κάνοντας πράξη το ρητό «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».

Ο υιός Μητσοτάκης έκανε τον αλευροβιομήχανο γενικό γραμματέα Τουρισμού (στο χώρο των μπίζνες καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή…)!

Στο μεταξύ, ο αλευροβιομήχανος πρόλαβε να αναδειχτεί πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος του Μπέου (ουδέν περαιτέρω σχόλιο!) και να γράψει κι ένα βιβλίο με τίτλο «Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα» (Ψυχογιός, 2015), στο οποίο υμνεί τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, τον οποίο επισκεπτόταν τακτικά στον Κορυδαλλό και ανέπτυξαν προσωπική φιλία!

Το έχει, λοιπόν, όλο το πακέτο η επιλογή του Κούλη για τη γενική γραμματεία Τουρισμού: καπιταλιστής, άνθρωπος της Εκκλησίας, ακροδεξιός μέχρι το μεδούλι. Γι’ αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι «επί του θέματος έχει απαντήσει ο ίδιος ο κ. Λούλης», και παραπέμποντας στην απάντηση του αλευροβιομήχανου. Ο Μητσοτάκης, μέσω του εκπροσώπου του, κατέστησε σαφές ότι ο Λούλης είναι προσωπική του επιλογή και οι ύμνοι του στους χουνταίους δεν τον ενοχλούν.

ΥΓ. Στη φωτογραφία, από αριστερά: Εφραίμ, Μπέος, Λούλης. Ο ανθός του ελληνικού έθνους!
 

♦ Γιουσουφάκια

«Δεν δικαιούστε για να ομιλείτε»! Τον μακαρίτη Μένιο Κουτσόγιωργα θύμισε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Οικιστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, που ανέλαβε να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες σχετικά με την υπέρ Λάτση τροπολογία για το Ελληνικό. «Τέλος, πρέπει να θυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστατεί στον θόρυβο εναντίον αυτής της τροπολογίας, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα με το Ν. 4574 του 2018 προχώρησε σε σημαντικότερες τροποποιήσεις που δεν είχαν μόνο διευκρινιστικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο. Επομένως λιγότερη υποκρισία δεν βλάπτει!»,δήλωσε ο υφυπουργός.

Μάλιστα. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημεία και τέρατα για να βολέψει τους πλιατσικολόγους καπιταλιστές του Ελληνικού, «δεν δικαιούται για να ομιλεί» όταν κάνει το ίδιο η ΝΔ! Σε ελεύθερη απόδοση: ναι, είμαστε γιουσουφάκια των καπιταλιστών, αλλά εσείς μη μιλάτε, γιατί είσασταν επίσης γιουσουφάκια»!

Επί της ουσίας. Αφού η τροπολογία Γεωργιάδη-Χατζηδάκη είχε απλώς διευκρινιστικό χαρακτήρα, τι χρειαζόταν να κατατεθεί; Μια εγκύκλιος θα ήταν αρκετή για να δώσει τις διευκρινίσεις. Δε θα χρειαζόταν να εκτεθεί η κυβέρνηση με μια fasttrackτροπολογία, που προστέθηκε σ’ ένα άσχετο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με κατεπείγουσα διαδικασία.

Η τροπολογία αλλάζει τους όρους του νόμου και της σύμβασης σχετικά με τη χωροθέτηση των κτιρίων. Την απαίτησε κατόπιν εορτής ο Λάτσης, του την έδωσε ο Κούλης.

♦ Μισές αλήθειες

Εχει δίκιο ο Πολάκης όταν υποστηρίζει ότι η διαμάχη του με τον Πουλή (πρόεδρο του σωματείου εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει να κάνει με την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων. Βέβαια, χαρακτηρισμοί όπως «τσογλάνι» και κατηγορίες όπως «πες τι έχεις κλέψει μόνος σου, μαζί με τη γυναίκα σου και το γαμπρό σου», δεν ταιριάζουν σε υπουργό. Οχι λόγω του ύφους και των λέξεων, αλλά επειδή ο υπουργός δεν είναι δικαστής για να αποφαίνεται αν κάποιος είναι ένοχος ή δεν είναι. Ο Πολάκης έβγαλε κάποια στοιχεία (τα επανέλαβε και στη σχοινοτενή ομιλία του στη Βουλή), τα έστειλε στον εισαγγελέα και από εκεί και πέρα όφειλε να παρακολουθεί τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, εγκαλώντας εν ανάγκη την αστική Δικαιοσύνη αν δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Οχι να αντιδικεί σε πεζοδρομιακό ύφος με τον κάθε Πουλή.

Επί τη ευκαιρία, να πούμε ότι η ευαισθησία του Πολάκη και του ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως επιλεκτική απέναντι στα κάθε είδους λαμόγια. Θυμίζουμε την υπόθεση Φλαούνα, που αποδεδειγμένα εισέπραττε μισθό υπαλλήλου του υπουργείου Γεωργίας, ενώ ήταν δημοσιογράφος της «Αυριανής» και μετά καναλάρχης στην Καλαμάτα. Ποιος πήγε ψευδομάρτυρας υπεράσπισης του Φλαούνα; Ο νυν συριζαίος Τζουμάκας (αναλυτικά εδώ). Το καταγγείλαμε, το ξανακαταγγείλαμε, το ξαναματακαταγγείλαμε, οι συριζαίοι εξακολούθησαν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Στη διαμάχη του με τον Στουρνάρα, όμως, ο Πολάκης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έδρασε στο πλαίσιο των υπουργικών του καθηκόντων. Και ας αφήσει τα σοφιστικά παιχνιδάκια του τύπου «πολιτικά πρόσωπα είμαστε και οι δύο, δεν έχουμε προσωπικές διαφορές». Κι εμείς πολιτικά πρόσωπα είμαστε, αν όμως μας κάνει μήνυση ο κάθε Στουρνάρας για κάποιο δημοσίευμά μας, θα πάμε στο δικαστήριο, δε θα έχουμε την κάλυψη του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Υπάρχει ή δεν υπάρχει ζήτημα αρχών για το νόμο περί ευθύνης υπουργών; Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει ναι και ζητά την κατάργηση του νόμου. Πώς τότε ένα στέλεχός του ζητά γι’ αυτές τις υποθέσεις να δικαστεί ως υπουργός; Η επιχειρηματολογία του Πολάκη στη Βουλή ήταν υποκριτική και στρεψόδικη. Ζήτησε, είπε, να δικαστεί με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ώστε να βγουν όλα τα στοιχεία στο φως. Και ποιος τον εμποδίζει να βγάλει τα στοιχεία στο πλαίσιο μιας κοινής δίκης; Μηχανισμό προπαγάνδας διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εφημερίδες, ραδιοσταθμούς, ολόκληρο μηχανισμό στο Διαδίκτυο. Ας αφήσει, λοιπόν, τα «σάπια» ο Πολάκης. Επεδίωξε την προστασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών για να μη δικαστεί. Συμπεριφέρθηκε, δηλαδή, σαν κουραδόμαγκας.

♦ Σύννεφο η κοροϊδία

Μαζεύτηκαν τρεις υπουργοί (Βρούτσης, Θεοδωρικάκος και Πιερρακάκης) και έδωσαν το σόου τους. Συμφώνησαν είπαν, «τον συντονισμό των ενεργειών των υπηρεσιών των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση συντάξεων». «Οι υπουργοί αποφάσισαν», συνεχίζει η ανακοίνωση που εκδόθηκε, «να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την αυτοματοποιημένη λήψη δεδομένων από το Πληροφοριακό Σύστημα “Μητρώο Πολιτών“, το οποίο θα εμπλουτισθεί με τον ΑΜΚΑ κάθε ασφαλισμένου, ώστε να επιτευχθεί η άμεση έκδοση συντάξεων. Στόχος είναι το 34,37% των συντάξεων, από την 1η Ιουνίου 2020 να εκδίδονται ψηφιακά».

Τα παπαγαλάκια ανέλαβαν τα υπόλοιπα. Χωρίς, φυσικά, να σημειώσουν ότι η 1.6.2020 απέχει ένα χρόνο από σήμερα και μέχρι τότε «ποιος ζει ποιος πεθαίνει».

Οι υπουργοί, προεξάρχοντος του Βρούτση, άρχισαν το παραμύθι για τη «μεγάλη μεταρρύθμιση»! Ηρκεσαν, όμως, δυο-τρεις ερωτήσεις για να διαλυθεί το παραμύθι.
«Οι εκκρεμείς συντάξεις ξεμπλοκάρουν άμεσα;», ρώτησε δημοσιογράφος, για να εισπράξει την εξής απάντηση από τον Βρούτση: «Για τις εκκρεμείς συντάξεις έχουμε πει ότι θα ακολουθηθεί παράλληλη πορεία, μέσα από την οποία θα προσπαθήσουμε με ένα νέο οργανωτικό σχήμα διά μέσου του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκονται στο Υπουργείο Εργασίας να επιταχύνουμε τη διαδικασία απονομής τους». Σε απλά λόγια: οι εκκρεμείς συντάξεις θα εξακολουθήσουν να βγαίνουν με το χέρι!

Ο Βρούτσης συνέχισε το παραμύθι: «Αλλάζουμε το μέλλον και αντιμετωπίζουμε μια παθογένεια δεκαετιών, μια παθογένεια που ήταν προσβλητική για τον πολίτη» και μπλα, μπλα, μπλα. Ο δημοσιογράφος επανήλθε: «Γι’ αυτό υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Για τις εκκρεμείς συντάξεις;». Βρούτσης: «Υπάρχει αυτό που σας είπα πριν. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με το υφιστάμενο οργανωτικό σχήμα και το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει σήμερα στο Υπουργείο»!

Μ’ άλλα λόγια δε θ’ αλλάξει τίποτα, γιατί το προσωπικό είναι ελλιπέστατο και προσλήψεις δε σχεδιάζονται (ούτε ο Βρούτσης τόλμησε να πει κάτι τέτοιο).

Και τι περιεχόμενο θα έχει η νομοθετική ρύθμιση για την οποία μαζεύτηκαν τρεις υπουργοί; Στο Μητρώο Πολιτών που τηρεί το υπουργείο Εσωτερικών θα προστεθεί και ο ΑΜΚΑ! Και μαζεύτηκαν τρεις υπουργοί για να βαφτίσουν «μεγάλη μεταρρύθμιση» αυτό το απλό πράγμα. Το οποίο δε θα έχει καμιά επίπτωση στην επιτάχυνση έκδοσης των συντάξεων. Γιατί για να εκδοθεί μια σύνταξη δε χρειάζονται τα στοιχεία από το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά τα στοιχεία για την ασφαλιστική διαδρομή του υποψήφιου συνταξιούχου. Που βρίσκονται στα αρχεία των ασφαλιστικών φορέων και όχι στο Μητρώο Πολιτών του ΥΠΕΣ. Για να μπορέσουν να μηχανογραφήσουν και να διασυνδέσουν μηχανογραφικά τα μητρώα όλων των ασφαλιστικών φορέων, δε χρειάζονται απλά κάποιο πρόγραμμα πληροφορικής. Χρειάζονται κόσμο για να δουλέψει το πρόγραμμα, περνώντας σ’ αυτό τα στοιχεία που βρίσκονται σε καρτέλες. Και κόσμο δεν πρόκειται να πάρουν. Στα σόου, όμως, αποδεικνύονται «μανούλες».
 
Παρασκευή 02 Αυγούστου 2019