Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2019 | 20:06

ΕπικαιρότηταPointer

Προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης Μητσοτάκη: Συνεχίζεται απαρέγκλιτα η μνημονιακή πολιτική

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι το «τυράκι» που πέταξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό για να τον κλείσει στη φάκα της συναίνεσης για τη συνέχιση, απαρέγκλιτα, της μνημονιακής πολιτικής, όπως αυτή έχει καταγραφεί στο μετα-Μνημόνιο, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνη του 2018.
 
Πριν όμως μιλήσουμε για το «είναι», πρέπει να αναφερθούμε στο «φαίνεσθαι». Οι βουλευτές (συμπεριλαμβανόμενων των ηγετικών στελεχών) και σύμπας ο αστικός Τύπος εξήραν τον… πολιτικό πολιτισμό που χαρακτήρισε την τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο Τσίπρας, μάλιστα, στη δευτερολογία του καμάρωνε γι' αυτό, εκφράζοντας κι ένα παράπονο: «Παρακολουθούμε έναν πολιτικό διάλογο να διεξάγεται σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα από αυτό που συνηθίσαμε τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια. Και συνήθως, το πολιτικό κλίμα οξύνεται με πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης». Και ευχόταν ειρωνικά στους δεξιούς: «Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η μεταμόρφωσή σας να συνιστά ένα δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω, όμως, σχετικά δύσκολο αυτό».
 
Αυτό το κλίμα δεν έκανε καλή εντύπωση στον κόσμο της Δεξιάς κι αυτό εκφράστηκε ποικιλοτρόπως, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο. Ετσι, ο Μητσοτάκης, αφού άφησε τον Τσίπρα να δευτερολογήσει σε χαμηλούς τόνους, του την έφερε στη δική του δευτερομιλία, με τη σιγουριά αυτού που ξέρει ότι ο άλλος δεν έχει το δικαίωμα να του απαντήσει και ποντάροντας στο στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ανέβασε, λοιπόν τους τόνους, επιλέγοντας να κάνει και προσωπική επίθεση στον Τσίπρα: «Κύριε Τσίπρα, θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε», «Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς, σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία τοποθετήθηκε με την ψήφο της την 7η Ιουλίου», «Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει, όταν έχετε υποστεί τρεις εκλογικές ήττες μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων», «Και επειδή θα σπεύσετε να δώσετε συμβουλές διαπραγμάτευσης, θα σας θυμίσω και κάτι ακόμα. Τα έφερε έτσι η ιστορία, κύριε Τσίπρα, ώστε σε αυτή την Αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα επικεφαλής διαφορετικών κοινοβουλευτικών ομάδων, το δίδυμο της καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015, εσείς και ο κ. Βαρουφάκης! Και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για τις διαπραγματεύσεις, όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνδυάστηκε η αμετροέπεια, η αλαζονεία και η πρωτοφανής ανικανότητα, η πλήρης περιφρόνηση των ευρωπαϊκών θεσμών για να οδηγήσετε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, να κλείσετε τις τράπεζες, να φέρετε τρίτο μνημόνιο και να κάνετε τελικά υπό την πίεση των συνθηκών μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα και έμεινε η Νέα Δημοκρατία όρθια να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη; Οπότε, σας παρακαλώ, συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς και τον κ. Βαρουφάκη, η παράταξη αυτή δεν δέχεται!». Στο τελευταίο ατακάρισμα, οι νεοδημοκράτες τον καταχειροκρότησαν δυο φορές. Ηταν σαν να έπαιρναν το αίμα τους πίσω, για τις λοιδορίες που είχαν ακούσει στο παρελθόν από τον «άχαστο» Τσίπρα, ο οποίος -πλήρως αιφνιδιασμένος- δε δοκίμασε καν να απαντήσει, αναγνωρίζοντας έμπρακτα το δικαίωμα (και) του Μητσοτάκη στην αλαζονεία.
 

Κοινό έδαφος

 
Τι ήταν, όμως, αυτό που υπαγόρευσε τον «πολιτικό πολιτισμό»; Η επί της ουσίας ταύτιση επί της μνημονιακής πολιτικής. Θύμιζαν τους μανατζαραίους μιας επιχείρησης, που συμφωνούν στις βασικές κατευθύνσεις και διαφωνούν σε δευτερεύοντα θέματα, όπως το πώς θα κατανείμουν τη διαφημιστική δαπάνη. Στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής, ο Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι και το 2019 και το 2020 θα σεβαστεί απόλυτα το βασικό όρο του μετα-Μνημόνιου (για τα επόμενα χρόνια είπε τη γνωστή μπαρούφα της επαναδιαπραγμάτευσης, αφού θα έχει πείσει τους δανειστές για την αξιοπιστία του προγράμματός του). Οι συριζαίοι, χωρίς να το αμφισβητήσουν αυτό, ρωτούσαν πού θα βρει ο Μητσοτάκης τα λεφτά για να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε. Και προσπαθούσαν ν' αποδείξουν ότι αυτοί πήραν περισσότερα μέτρα και τα είχαν όλα κοστολογημένα, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, που λέει διάφορα, αλλά δεν τα κοστολογεί.
 
Οταν η πολιτική αντιπαράθεση εκτυλίσσεται επί κοινού μνημονιακού εδάφους, η κυβερνητική πλευρά, με νωπή μια μεγάλη εκλογική νίκη (με αυτοδυναμία, που ουδέποτε πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ), έχει αναγκαστικά το πάνω χέρι. Και η αντιπολίτευση, εξίσου αναγκαστικά, κατεβάζει τους τόνους και περιορίζεται να διατυπώνει ερωτήματα, γιατί οι διαφορές τους δεν είναι στο βασικό σχέδιο, αλλά στις λεπτομέρειές του. Δεν είναι τυχαίο ότι το βασικό επιχείρημα που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο Μητσοτάκης εφαρμόζει ταξική πολιτική (Τσακαλώτος) στον ΕΝΦΙΑ, δίνοντας «λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» (Τσίπρας).
 

Τυράκι

 
Το μόνο δημοσιονομικό μέτρο άμεσης εφαρμογής είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μεσοσταθμικά κατά 22% είπε ο Μητσοτάκης. Θα δούμε το σχετικό νομοσχέδιο και τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα (τέτοια νομοσχέδια συνήθως -για να μην πούμε πάντοτε- κρύβουν παγίδες). Το βέβαιο είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο εγκρίθηκε από την τρόικα. Παρασκευή πρωί συναντήθηκε ο Σταϊκούρας με τους τροϊκανούς, Σάββατο απόγευμα ανακοίνωσε περιχαρής το μέτρο ο Μητσοτάκης, καμαρώνοντας ότι κάνει… ανάποδη κωλοτούμπα.
 
Δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό προβλεπόταν μια δαπάνη για νομοθετημένη από το 2018 μείωση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να αναζητήσει άλλα 250 με 300 εκατ. ευρώ, αν πρόκειται να κάνει τη μεσοσταθμική μείωση που εξήγγειλε. Από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Δεν έδωσε καμιά εξήγηση. Αν είχε ανακαλυφθεί «άσπρη τρύπα» από υποεκτέλεση δαπανών, όπως έγραψαν κάποια παπαγαλάκια της ΝΔ, τότε θα το ανακοίνωναν ο Μητσοτάκης και ο Σταϊκούρας. Αυτοί όμως κράτησαν κλειστά τα στόματά τους, μολονότι πιέστηκαν από τον Τσακαλώτο, τον Τσίπρα και άλλους συριζαίους. Ας θυμηθούμε, μάλιστα, ότι προεκλογικά ο Στουρνάρας έλεγε πως με τα μέτρα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ο προϋπολογισμός τινάχτηκε στο αέρα και ο περιβόητος δημοσιονομικός χώρος έχει έλλειμμα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Και ο Μητσοτάκης με την παρέα του είχαν κάνει σημαία τους αυτές τις δηλώσεις Στουρνάρα, τις οποίες μάλιστα σιγοντάριζαν και «πηγές των Βρυξελλών», που δήλωναν ότι ο Τσίπρας κάνει προεκλογική παροχολογία χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί μαζί τους και να πάρει την έγκρισή τους.
 
Πώς λοιπόν η τρόικα, που προέβλεπε εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, συμφώνησε να επιτρέψει στον Μητσοτάκη να προσθέσει ένα έλλειμμα περίπου 300 εκατ. ευρώ στον… ήδη εκτροχιασμένο προϋπολογισμό; Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι Σταϊκούρας και Μητσοτάκης δεσμεύτηκαν ότι θα κόψουν δαπάνες (κοινωνικού χαρακτήρα εννοείται), προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το «τυράκι» του μειωμένου ΕΝΦΙΑ.
 
Κατά τα άλλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα αφεντικά της τρόικας δεν στερούνται πολιτικής σκέψης. Ο ελληνικός καπιταλισμός έχει ολοκληρώσει τη συντηρητική του ανασυγκρότηση, η κινεζοποίηση του ελληνικού λαού έχει γίνει καθεστώς, το αστικό πολιτικό σύστημα είναι στο σύνολό του ευθυγραμμισμένο με τη μνημονιακή πολιτική, μια «αριστερή» κυβέρνηση υπέγραψε το μετα-Μνημόνιο για μια περίοδο μέχρι και το 2060, θα ήταν ηλίθιοι οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές για να μη βοηθήσουν πολιτικά μια φρέσκια κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να έχει προοπτικές μακροημέρευσης. Οπως βοήθησαν την κυβέρνηση Τσίπρα από τον Ιούλη του 2015 και μετά (ξεχνάτε ότι ο Σόιμπλε και η Μέρκελ έκαναν προεκλογική καμπάνια υπέρ του Τσίπρα τον Σεπτέμβρη του 2015;), έτσι θα βοηθήσουν και τον Μητσοτάκη τώρα, υπό τον όρο φυσικά ότι δε διαταράσσεται το θεμέλιο του μετα-Μνημόνιου, οι συμφωνημένοι στόχοι για τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα».
 
Το τελευταίο φρόντισαν να το τονίσουν όλοι οι παράγοντες του ιμπεριαλιστικού ευρωσυστήματος, ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ήρθε και στην Αθήνα για να κάνει καμπάνια υπέρ της διατήρησης αυτού του στόχου (μέχρι και συνέντευξη στην ΕΡΤ του κανόνισαν, για να πει ακριβώς αυτό).
 
Τώρα περνάμε τη μίνι φάση της κυβερνητικής δημαγωγίας, που τόσο έχει ανάγκη μια νέα κυβέρνηση. Σε συνδυασμό με ισχυρές δόσεις όξυνσης της καταστολής και καλλιέργειας της τρομοϋστερίας. Από τον Σεπτέμβρη «τα κόζα θ' αλλάξουν», καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει ν' ανοίξει τα χαρτιά της, καταρτίζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 και το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2024. Αυτό περιμένουν και οι συριζαίοι, για ν' αρχίσουν τα αντιπολιτευτικά πυρά, όπως κατέστησε σαφές στη δευτερομιλία του ο Τσίπρας.
 
ΥΓ. «Ομως, εγώ σας μέμφομαι ακριβώς γιατί σε επίπεδο συμβολισμού αυτή η προσπάθεια ευθυγράμμισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία επιστροφή σε εποχές που η χώρα μας δεν είχε χαρακτήρα ισοτιμίας στις σχέσεις της με την υπερδύναμη», είπε ο Κατρούγκαλος στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ως πρώτος ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός της πιο αμερικανόδουλης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες…
Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019