Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2019 | 19:31

ΕπικαιρότηταPointer

Ο Τσίπρας θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ νέο ΠΑΣΟΚ

Η πρόθεση του Τσίπρα να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του στελεχικού δυναμικού που απέμεινε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ιδιαίτερα στελέχη σε περιφέρειες, δήμους και αστικοποιημένα συνδικάτα, χώρους στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί καταφανέστατα, φάνηκε από τη βραδιά των εκλογών κιόλας. Στη μακροσκελή δήλωση που διάβασε ένας καταφανώς ευχαριστημένος (και όχι σοκαρισμένος, όπως τη βραδιά των ευρωεκλογών) Τσίπρας, πρώτα αναγόρευσε σε ένα από τα βασικά αίτια της ήττας το γεγονός ότι «δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας» και ύστερα αναγόρευσε το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε «εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία». Και για να μη μείνει σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία, σημείωσε με έμφαση ότι «θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη».
 
Η διατύπωση δεν αφήνει αμφιβολία: ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και η Προοδευτική Συμμαχία, από την άλλη, δηλαδή τα διάφορα μπάζα του ΠΑΣΟΚ που κατάφεραν να μαζέψουν τους τελευταίους μήνες, μοιράζοντας υπουργεία, κρατικά πόστα και υποσχέσεις για βουλευτικές έδρες, θα φτιάξουν ένα νέο κόμμα, που δε θα είναι αριστερό, αλλά προοδευτική δημοκρατική παράταξη, δηλαδή ένα νέο ΠΑΣΟΚ.
 
Τον ίδιο όρο χρησιμοποίησε και στην ομιλία του στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:  «Παραμένουμε σήμερα η μεγάλη δύναμη της δημοκρατίας, και της προόδου στο τόπο μας». Και έθεσε το ίδιο καθήκον. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, αυτή τη φορά έδωσαν «συμβόλαιο, αλλά και εντολή, να μετασχηματιστούμε με γοργά βήματα, από ένα κόμμα οργανωτικά μικρό, με τεράστια όμως εκλογική επιρροή, σε ένα κόμμα που θα μπορεί να χωρέσει και οργανωτικά τις αγωνίες αυτού του κόσμου». Ακολούθησε η συνήθης σ' αυτές τις περιπτώσεις μπουρδολογία (χαμηλότατου επιπέδου) περί του φόβου μπροστά στην… επαναστατική αλλαγή, που πρέπει να ξεπεραστεί, για να καταλήξει ο Τσίπρας στο «διά ταύτα»:  «Εννοώ να τολμήσουμε να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή. Να μην φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε restart».
 
Ο Τσίπρας, αφού σημείωσε ότι «τα οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχούν μόλις και μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων» και τόνισε ότι «αυτός ο συσχετισμός δεν είναι αριστερό πράγμα», αλλά «οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό. Να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους, τους ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις, και έξω το εκκλησίασμα. Εξω, όλη αυτή την μεγάλη μάζα των ανθρώπων που μας ακολουθούν», κατέληξε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει «μόνο αν τολμήσουμε να σπάσουμε τα τείχη και να ξανακτίσουμε από την αρχή όλο μας το κόμμα, όλη μας την προσπάθεια». Οπως εξήγησε, πρέπει να οργανώσουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων, να αποκτήσουν Νεολαία και φοιτητική παράταξη και μαζικές οργανώσεις σε κάθε γειτονιά. Σ' αυτό το σημείο φρόντισε να βάλει μπόλικη αριστερή μπουρδολογία στην ομιλία του, για να μην κατηγορηθεί ότι απεμπολεί τα… αριστερά ιδανικά του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε πρακτικό επίπεδο πρότεινε να ξεκινήσουν «μια πλατιά διαδικασία ανοίγματος και εγγραφής νέων μελών», διότι «η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ντε φάκτο με τον πολλαπλασιασμό των μελών μας, που θα μας οδηγήσει σε μια αναδιοργάνωση των οργανώσεών μας, ανασυγκρότηση των οργανώσεών μας  και σε ένα νέο συνέδριο, σε ένα συνέδριο επανίδρυσης, με τα χιλιάδες αυτά μέλη όμως, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα τεθούν στην κρίση των μελών μας τα πάντα. Από την ταυτότητα ως το οργανωτικό μοντέλο, το πρόγραμμα και το καταστατικό». Ολα δε αυτά να τα σκεφτούν μέχρι τον Σεπτέμβρη και να αποφασίσουν τότε.
 
Το έχει ξαναδοκιμάσει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη θριαμβευτική του νίκη το 2015. Δεν έγινε τίποτα. Ούτε μεγάλο ρεύμα εγγραφής μελών υπήρξε, αλλά και οι παλαιο-συριζαίοι κράτησαν κλειστές τις πόρτες στους πασόκους, οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με βουλευτές και στελέχη που είχαν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ το 2012-2014. Γιατί λοιπόν να υπάρξει μεγάλο ρεύμα εγγραφών τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα κάτω του; Οι Τσιπραίοι δεν αποσκοπούν σε κάποιο μεγάλο ρεύμα, αλλά στην εγγραφή κάποιων πασόκων που μπορούν να «αναλάβουν δράση», καθώς είναι πεπεισμένοι πλέον ότι το παλιό ΠΑΣΟΚ δεν ξαναζωντανεύει και πως κοντά στην κουτάλα της εξουσίας μπορούν να ξαναβρεθούν μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι νέοι πασόκοι, αθροιζόμενοι σ' αυτούς που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα και στους λεγόμενους προεδρικούς του ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξουν τους εσωτερικούς συσχετισμούς και θα δώσουν στους Τσιπραίους την άνεση να διοικούν τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτοκρατορικό τρόπο, χωρίς άξιες λόγου εσωτερικές αμφισβητήσεις. Οι του «ΣΥΡΙΖΑ του 4%», από την άλλη, φοβούνται πως οι πασόκοι θα τους εκτοπίσουν και πως θα χάσουν τις δυνατότητες που έχουν σήμερα και οι οποίες τους έδωσαν κρατικά πόστα κατά την τετραετία των κυβερνήσεων Τσίπρα.
 
Αυτό είναι όλο το παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι μεταξύ εξουσιαστών, το οποίο αναμένεται να κερδίσει «χαλαρά» ο Τσίπρας, καθώς οι άλλοι θα υποταγούν αναγκαστικά (περισώζοντας ό,τι μπορούν), καθώς δε θέλουν να έχουν την ίδια τύχη με τους Λαφαζάνηδες.
 
 
Κυριακή 21 Ιουλίου 2019