Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2019 | 20:20

ΕπικαιρότηταPointer

Τα ράσα δεν εμποδίζουν τις κωλοτούμπες
Κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική ήταν η συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου την περασμένη Τρίτη. Ηταν μια συνάντηση προκειμένου ο Ιερώνυμος να αποδείξει πως ούτε τα ράσα ούτε η ηλικία εμποδίζουν τις κωλοτούμπες. Με το γνωστό αγαπησιάρικο ύφος του μας έδειξε ότι αφήνει πίσω τα κολλητιλίκια με τον αγαπημένο του Αλέξη και αρχίζει νέο ειδύλλιο με τον αγαπημένο του Κούλη. Οπως θα έλεγαν και στην εκκλησιαστική τους γλώσσα, ίνα πληρωθεί το ρηθέν υπό του προφήτου: οι πρωθυπουργοί έρχονται και παρέρχονται, οι δεσποτάδες είναι ισόβιοι.
 
Στην on camera κουβέντα τους, ο Μητσοτάκης φρόντισε να καλωσορίσει τον αρχιεπίσκοπο διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή στα άρθρα 3 και 13 του Συντάγματος (το θέμα αφορά εκείνη την κωλοβή και κάλπικη ανεξιθρησκεία που για λόγους προπαγάνδας εισηγήθηκαν οι συριζαίοι, εν γνώσει τους ότι δε θα περάσει). Ο Ιερώνυμος έμεινε στις τυπικές ευχές για «καλή δύναμη» και τα παρόμοια, στα οποία οι δεσποτάδες είναι «μανούλες».
 
Τα ουσιαστικά ζητήματα ανέλαβε να τα κοινοποιήσει το πρωθυπουργικό γραφείο, με τη συναίνεση του Ιερώνυμου, και είναι τα εξής:
 
«Συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
 
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη.
 
Στη συνάντηση συζητήθηκε, τέλος, και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019».
 
Το τελευταίο είναι το προκαταρκτικό μπόνους που πήρε ο Ιερώνυμος, για να επιτρέψει στον Μητσοτάκη να ανακοινώσει ότι η Συμφωνία του με τον Τσίπρα «θεωρείται ως μη γενόμενη». Τη συμφωνία δεν την επέβαλε ο Τσίπρας με το ζόρι. Την προσυπέγραψε ο Ιερώνυμος που βγήκε κιόλας στο πόντιουμ του μεγάρου Μαξίμου για να την προπαγανδίσει. Γι' αυτό μιλάμε για κωλοτούμπα.
 
Και είναι μια ευκαιρία να θυμίσουμε εδώ την κωλοτούμπα των συριζαίων, που ανακοίνωναν, μετά τις αντιδράσεις παπάδων και δεσποτάδων, οι οποίες ανάγκασαν τον Ιερώνυμο να αναδιπλωθεί, ότι θα κάνουν μεν διάλογο με την Εκκλησία, όμως στο τέλος θα νομοθετήσουν, γιατί η κυβέρνηση δεν μοιράζεται τη νομοθετική πρωτοβουλία που είναι αποκλειστική της αρμοδιότητα. Τα έλεγε αυτά ο Γαβρόγλου, τα επαναλάμβανε με πιο πολλά λόγια ο Τζανακόπουλος.
 
Φυσικά, δεν αποπειράθηκαν να νομοθετήσουν τίποτα. Ως καιροσκόποι, τυχοδιώκτες και χωρίς αρχές πολιτικοί, δε θέλησαν να βρουν απέναντί τους το παπαδαριό και να βλέπουν τους ψηφοφόρους να εξάπτονται με τα από άμβωνος κηρύγματα εναντίον των «αθέων». Οπως συνέβη και με το ΠΑΣΟΚ επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου και Αντώνη Τρίτση, οι συριζαίοι έβαλαν την ουρά στα σκέλια και υποτάχτηκαν, αρνούμενοι να προχωρήσουν σε έναν στοιχειώδη έστω αστικό εκσυγχρονισμό. Και δεν ήταν η μόνη φορά. Πριν να γίνουν αυτά, ο Τσίπρας «σκούπισε» τον Φίλη από υπουργό Παιδείας, επειδή το απαίτησε ο Ιερώνυμος. Και τώρα, μετά τα όσα ανακοίνωσαν Ιερώνυμος και Μητσοτάκης, μούγκα οι συριζαίοι. Γιατί αν δοκίμαζαν ν' αρχίσουν τις καταγγελίες, θα τους ρώταγαν: μέχρι πριν από μισό μήνα ήσασταν κυβέρνηση, γιατί δε νομοθετήσατε τις αλλαγές που έφεραν και την υπογραφή του Ιερώνυμου;
Κυριακή 21 Ιουλίου 2019