Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 | 12:00

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΗ
ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Συνέχεια με άλλο διαχειριστή

Αν υπάρχει κάτι άξιο να σχολιαστεί σημειολογικά, είναι πως το κλίμα αυτό αντανακλά την πραγματικότητα της αλλαγής σκυταλοδρόμου στη μνημονιακή σκυταλοδρομία. Κατάκοποι οι αθλητές, αγκαλιάζονται μετά τον αγώνα. Οπως λένε στον αθλητισμό, η αξία του νικημένου δίνει δόξα στον νικητή. Αφού ξεκουραστούν για λίγο, θα αναμετρηθούν σε κούρσα μαραθωνίου. Οι μεν θα συνεχίζουν την ίδια πολιτική, οι δε θα τους καταγγέλλουν κι όταν μπουν στην τελική ευθεία, θα δουν ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα που θα στηρίζεται σε κάλπες.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή σκυτάλης στην κούρσα της λιτότητας και της κινεζοποίησης

Δεν έκρυβαν εκπλήξεις οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Εκτός ίσως από μία. Η αποχή, μολονότι επρόκειτο για βουλευτικές εκλογές και όχι για ευρωεκλογές, μολονότι δημιουργήθηκε κλίμα δικομματικής πόλωσης (που φαίνεται καθαρά στα αποτελέσματα των εκλογών), μολονότι τα πυρά εναντίον της ήταν πολύ πιο πυκνά και συντονισμένα (απ' όλο το πολιτικό φάσμα), όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αντίθετα αυξήθηκε. Από 41,24% στις ευρωεκλογές, έφτασε το 42,08%, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στα χρόνια μετά από την πτώση της χούντας (το ρεκόρ σημειώθηκε τον Σεπτέμβρη του 2015, όταν η αποχή έφτασε το 43,84%).
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Νέα παιδική χαρά με τα κουτάλια ανά χείρας

Το μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα του Κούλη ξεκινά με… 51 άτομα. Ζωή να 'χουν, μπορεί να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, όπως συμβαίνει με όλες τις αστικές κυβερνήσεις. Το ότι υπάρχουν μόνο δύο αναπληρωτές υπουργοί και πληθώρα (τριάντα) υφυπουργών δε σημαίνει τίποτα. Ο τελικός αριθμός μετράει και τα 51 άτομα φτιάχνουν μια από τις πολυπληθέστερες κυβερνήσεις στην ιστορία του ελληνικού αστικού κοινοβουλευτισμού. Μες στην πρωτοτυπία, δηλαδή…
ΣΕΛΙΔΑ 3

Σιγά τον πολιτικό πολιτισμό…

Oι συριζαίοι που έλεγαν «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», που έδιναν κορυφαίο διλημματικό χαρακτήρα στις εκλογές (ιδιαίτερα πριν από τις ευρωεκλογές), παρέδωσαν μες στην καλή χαρά τα υπουργεία στους διαδόχους τους. Γελούσαν και τα μουστάκια τους. Γιατί άραγε; Απλούστατα, επειδή κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφεραν να αναδειχτούν σε δεύτερο πόλο ενός νέου δικομματισμού και ευελπιστούν ότι μετά από μερικά χρόνια (τέσσερα το πολύ) θα παρευρίσκονται σε μια αντίστοιχη τελετή με αντίθετους ρόλους (θα είναι αυτοί που θα παραλαμβάνουν και οι δεξιοί που θα παραδίδουν).
ΣΕΛΙΔΑ 3

Δε βγαίνουν τα νούμερα, αλλά…

Υπάρχουν δυο πολιτικές προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιήσει ο Μητσοτάκης: η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το εγχείρημα είναι εξ ορισμού δύσκολο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο. Γιατί για να ισχύσει αυτός από τις επόμενες εκλογές χρειάζονται 200 ψήφοι, τις οποίες δεν έχει. Οι 158 της ΝΔ και οι 22 του ΠΑΣΟΚ κάνουν 180. Ακόμα κι αν έπαιρνε τους 10 του Βελόπουλου, θέλει άλλες 10 για να φτάσει το 200. Κι αυτές δεν υπάρχουν. ΣΥΡΙΖΑ, Περισσός και Μπαρουφάκης αποκλείεται να ψηφίσουν (ο Μπαρουφάκης, ακόμα και να το ήθελε, με τις 9 ψήφους που διαθέτει δεν οδηγεί στις 200).
ΣΕΛΙΔΑ 9

Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου

Τέσσερα παράνομα καταφύγια σκύλων κατασκεύασαν οι νεοναζιστές

Επισκεφτήκαμε την περιοχή όπου οι χρυσαυγίτες έχτισαν τα τέσσερα παράνομα καταφύγια το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιούλη. Μιλάμε για καταφύγια στα οποία έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες σκύλους. Αυτά απέχουν μόλις 2,4 χιλιόμετρα από τα γραφεία των χρυσαυγιτών στην Αρτέμιδα. Προφανώς επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή για να μπορούν να τα επισκέπτονται συχνά.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Κάλυψαν τους νεοναζί οι συριζαίοι!

Στις 20 Μάη του 2019, υποβάλαμε αναφορά (αριθμός πρωτοκόλλου 2382) στον γενικό γραμματέα της Βουλής Κ. Αθανασίου και στον πρόεδρο Ν. Βούτση, ενημερώνοντάς τους ότι δύο επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος, καταθέτοντας ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη της ΧΑ, δήλωσαν ότι δεν ασχολούνται με το κοινοβουλευτικό έργο των βουλευτών από τους οποίους έχουν προσληφθεί, αλλά με άλλα καθήκοντα.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Η άδεια του Κουφοντίνα, ο δικαστικός μηχανισμός και η «βρομιάρα Αριστερά»

Τρεις μέρες μετά απ’ αυτή την άθλια, ιταμή και φασίζουσα τοποθέτηση του Τσίπρα, το Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου, έχοντας λάβει το μήνυμα, ανακοίνωσε τη δική του άθλια και φασίζουσα απόφαση, με την οποία έκοψε την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, κόντρα στο νόμο και κόντρα στην πρόσφατη αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου.
ΣΕΛΙΔΑ 12ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Βαριά και σκληρά πλήγματα στην Παιδεία

Για να έχουμε υπόψη μας τι θα έχουμε μπροστά μας, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης από τη ΝΔ υπό τον αγρίως νεοφιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη παραθέτουμε τα χαρακτηριστικά σημεία του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία, καθώς και απάνθισμα δηλώσεων τόσο του Μητσοτάκη, όσο και στελεχών της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένης της νέας υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Η έρευνα στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Υποτίθεται ότι η βασική έρευνα που διεξαγόταν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα (γράφουμε «υποτίθεται», γιατί η έρευνα γενικά στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη και κυρίως αφορά, ακόμη κι αν διεξάγεται από τα Πανεπιστήμια, την εφαρμοσμένη έρευνα, που γίνεται προς όφελος της αύξησης της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων) υπηρετούσε πάνω απ’ όλα την ικανοποίηση των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του Ανθρώπου, είχε, δηλαδή, έναν ουμανιστικό χαρακτήρα, υπηρετούσε το γενικό καλό. Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένη η σύνδεσή της με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στη χώρα μας, αυτό έγινε πολύ καθυστερημένα, μόλις το 2009.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Pacta sunt servanda

Κι επειδή «το σόου δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία», βγήκε δυο μέρες μετά το Eurogroup η Μέρκελ (η οποία είχε ήδη συγχαρεί τον Μητσοτάκη και τον είχε καλέσει να επισκεφτεί αυγουστιάτικα το Βερολίνο) και δήλωσε με έμφαση ότι συμμερίζεται τη θέση των υπουργών του Eurogroup, ότι «κατ' αρχάς δε χρειάζεται αλλαγή στο πλαίσιο των προϋποθέσεων». Δεν παρέλειψε, όμως, να εξάρει τη θέση του νέου έλληνα πρωθυπουργού, όπως της τη μετέφερε κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία,  ότι θα προχωρήσει σε ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Γκρίζες προοπτικές

Σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν (δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη), η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη, γεγονός που οφείλεται σε ορισμένους προσωρινούς παράγοντες, όπως οι ήπιες χειμερινές συνθήκες και η ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων. Επίσης, επωφελήθηκε από μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, χάρη στα οποία τονώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε διάφορα κράτη μέλη.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν περνά ο ρατσιστικός τσαμπουκάς, αλλά ο ρατσισμός παραμένει

Δεν του βγαίνει ο ρατσιστικός τσαμπουκάς του ακροδεξιού ιταλού υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι. Μετά από την αθώωση της γερμανίδας καπετάνισσας, Καρόλα Ρακέτε, που κατηγορήθηκε για συνέργεια σε «παράνομη μετανάστευση» (κατηγορία που επιφέρει ποινή μέχρι και δέκα χρόνια κάθειρξης), επειδή στις 12 Ιούνη το γερμανικό διασωστικό σκάφος Sea-Watch 3, που κυβερνούσε η ίδια, έσωσε 42 μετανάστες από τη Λιβύη στη Μεσόγειο, ένα δεύτερο σκάφος έκανε το ίδιο. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Brexit

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς

Απόλυτη προτεραιότητα για τον επόμενο βρετανό πρωθυπουργό θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του συνδικάτου των καπιταλιστών CBI, Κάρολιν Φέιρμπεϊρν, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στους Financial Times την Παρασκευή 5 Ιούλη (βλ. https://www.ft.com/content/e41124f2-9d88-11e9-9c06-a4640c9feebb) και αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του CBI.
ΣΕΛΙΔΑ 5

«Μαρμελάδα τρέλας» η φασιστική προεδρία Μπολσονάρου στη Βραζιλία

«Μαρμελάδα τρέλας» χαρακτήρισε ο ακροδεξιός ροκάς Lobao quebra την πολιτική του φασίστα προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, τον οποίο πριν από μερικούς μήνες εκθείαζε! Τα έργα και τις ημέρες του πρώτου εξαμήνου της προεδρίας Μπολσονάρου στη Βραζιλία περιγράφει ο βρετανικός «Γκάρντιαν» (βλ. https://www.theguardian.com/world/2019/jul/03/jair-bolsonaro-brazil-first-six-months-right-dismayed). Ορίστε μερικά από αυτά, κατά χρονολογική σειρά:
ΣΕΛΙΔΑ 4

Mετά τον Στράχε ο Σαλβίνι;

Την περασμένη Τετάρτη, κυκλοφόρησε στην Ιταλία ηχητικό που καταγράφει συνομιλία του στενού συνεργάτη του Ματέο Σαλβίνι, Τζιανλούκα Σαβοΐνι, και άλλων δύο Ιταλών, με τρεις Ρώσους. Η συνάντηση έγινε στις 18 Οκτώβρη του 2018 στο ξενοδοχείο Metropol της Μόσχας και οι έξι άνδρες ακούγονται να διαπραγματεύονται συμφωνία για το στήσιμο ενός δικτύου μεταφοράς δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από ρωσικά πετρέλαια, στη Λέγκα του Σαλβίνι. Ο Σαλβίνι δεν είναι παρών στη διαπραγμάτευση, αλλά εκείνες τις μέρες βρισκόταν στη Μόσχα και φωτογραφιζόταν με τον Σαβοΐνι στην Κόκκινη Πλατεία.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ταλιμπάν-ΗΠΑ

Διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος

Πιθανόν το τελευταίο επεισόδιο της προσπάθειας των Αμερικάνων να απεμπλακούν από το βάλτο του Αφγανιστάν, που οι ίδιοι δημιούργησαν πριν από 18 χρόνια, γράφεται τις τελευταίες μέρες στη Ντόχα του Κατάρ, όπου δεκάδες στελέχη των Ταλιμπάν έχουν εμπλακεί εδώ και μήνες σε συνομιλίες με τους εκπροσώπους της αμερικάνικης κυβέρνησης.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ούτε η Μέι γλίτωσε από το βρομόστομα του Τραμπ!

Οι πρωτοφανείς δηλώσεις κατά της πρωθυπουργού του στενότερου συμμάχου των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα, προκάλεσαν διπλωματικό επεισόδιο. Η πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στήριξαν τον πρέσβη, δηλώνοντας ότι είναι η Βρετανία που αποφασίζει ποιον θα διορίσει πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, και του είπαν να παραμείνει στη θέση του, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι δε θα συναλλάσσεται πλέον μαζί του! 
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019