Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 | 01:33

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Από Δευτέρα στα ίδια...

Κάποιοι θεώρησαν άκομψο εκ μέρους των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών να βάλουν στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της Δευτέρας την Ελλάδα και την πορεία υλοποίησης των μετα-μνημονιακών της δεσμεύσεων. Μάλλον, όμως, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους ιμπεριαλιστές, γιατί με αυτή την κίνησή τους επαναφέρουν τους έλληνες ψηφοφόρους από το χώρο της ονειροφαντασίας στο χώρο της σκληρής πραγματικότητας, θυμίζοντάς τους ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι σε κάθε περίπτωση κουμάντο κάνουν αυτοί.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη για τις λεπτομέρειες του εκλογικού αποτελέσματος

Οι συριζαίοι παρουσίασαν τη συνέντευξη Τσίπρα ως θρίαμβο! Πήγε στη φωλιά του λύκου και τους σάρωσε! Απόδειξη η τηλεθέαση που έπιασε ταβάνι. Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οι πεισμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ανάγκη να τον δουν στον ΣΚΑΙ για να ψηφίσουν. Οι άλλοι, οι ταλαντευόμενοι, πείστηκαν να μην τον ψηφίσουν. Αρκούσε και μόνο το παραμύθι για το Μάτι. Επομένως, κάνοντας talk of the town την εμφάνιση του Τσίπρα στον ΣΚΑΙ, μόνο τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ βοήθησαν.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Τσίπρας-Καραμανλής: από τα μέλια στα ξύδια

Πέρασε ολόκληρη η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών, πέρασε και η μισή προεκλογική περίοδος των εθνικών εκλογών και ξαφνικά ο Τσίπρας «θυμήθηκε» να την πέσει στον Καραμανλή. Τον άνθρωπο που όλ' αυτά τα χρόνια βρισκόταν στο απυρόβλητο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από καραμανλικούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (από Παπαγγελόπουλο μέχρι Παπακώστα) ακούγονταν ύμνοι για τον «Βούδα της Ραφήνας». 
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΖΟΟΜ

Αντεπαναστατικός κρετινισμός

Πέρα από οποιαδήποτε ερμηνεία (θα δούμε τις πιθανότερες παρακάτω), εκείνο που καταρχήν πρέπει να εντοπιστεί είναι πως ο Περισσός τοποθετεί τις δυνατότητες αντιμετώπισης μιας αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής στο πεδίο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, στο πεδίο του κοινοβουλευτικού αγώνα.
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Συνεχίζεται η κοροϊδία των κούριερ από την προεκλογική κυβέρνηση του Τσίπρα

Περιττεύει να πούμε ότι είναι εξαιρετικά προκλητικό να βγάζεις εφαρμοστική εγκύκλιο για ένα άρθρο νόμου, τη στιγμή που δεν έχουν εκδοθεί οι δύο αποφάσεις που η εφαρμογή του προϋποθέτει. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες για την εφαρμογή του άρθρου 56 θα βάλουν τα γέλια. Και βέβαια, θα βάλουν την εγκύκλιο του Νεφελούδη στο συρτάρι μέχρι να εκδοθούν οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Αναίρεσε την καταδίκη της καθαρίστριας του Βόλου

Η Πλήρης Ποινική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την 3/2019 απόφασή της, προχώρησε στην αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου της Λάρισας, που είχε καταδικάσει σε κάθειρξη δέκα ετών την καθαρίστρια του Βόλου. Η Ολομέλεια του ΑΠ αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης (Θ. Θεοδωρόπουλος) στα δυο βασικά ζητήματα που αυτή ήγειρε:
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Από τους αδίστακτους γκεμπελίσκους του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα κοροϊδία με τη φέτα

Στα προϊόντα που αναφέρει η Κομισιόν, ο Αραχωβίτης έδωσε εντολή να προσθέσουν και τη φέτα, σαν κοινοί πλαστογράφοι, προκειμένου να εξαπατήσει τους κτηνοτρόφους, παρουσιάζοντάς τους… μεγάλες διεθνείς επιτυχίες. Προστάτευσε τη φέτα, η οποία δεν εξάγεται στις χώρες της MERCOSUR!
ΣΕΛΙΔΑ 16

Παράνομα καταφύγια, παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς και φιλόζωοι… νεοναζιστές

«Τρελά» πράγματα συμβαίνουν στην Πάτρα (μολονότι «τρελά νερά» υπάρχουν μόνο στη Χαλκίδα). Την περασμένη Τρίτη (2.7.2019), ο οικείος αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος αποφάσισε (ως είχε υποχρέωση εκ του νόμου) το κλείσιμο ενός παράνομου καταφύγιου ζώων συντροφιάς στο Γιαννισκάρι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.  Πριν από τέσσερις μέρες, όμως, την Παρασκευή 28 Ιούνη, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Γεώργιος Αντωνιάδης χορήγησε προσωρινή διαταγή, την οποία ζήτησαν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές αυτού του παράνομου καταφύγιου ζώων συντροφιάς, απαγορεύοντας την πρόσβαση εκείνων που ανακάλυψαν και κατήγγειλαν την ύπαρξή του!
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Μητσοτάκης: Ασυλο τέλος

Η εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» ή αλλιώς «ασφάλεια για τους πολίτες» είναι εδώ και πολύ καιρό ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ, που ψηφοθηρεί στα συντηρητικά στρώματα και ευελπιστεί να μπάσει στο «μαντρί» της όλες τις ψήφους που μέχρι τώρα κατευθύνονταν στα φασιστικά και κρυπτοφασιστικά μορφώματα. Η διακήρυξη κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου βρήκε άμεση ανταπόκριση από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και γνωστοί κονδυλοφόροι ειδικών αποστολών ανέλαβαν δράση.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Αυτονομία, Αγορά, Καταστολή και Ταξικοί Φραγμοί

Η Κεραμέως για μια ακόμη φορά επανέλαβε τα περί «οργανωτικής και διοικητικής αυτονομίας» της σχολικής μονάδας. Το σλόγκαν (αγαπητό και στους συριζαίους), παραπέμπει σε σχολεία «αποκεντρωμένα», σχολεία διαφόρων κατηγοριών και ταχυτήτων, που έχοντας διευθυντές-μάνατζερ, θα πασχίζουν για την επιβίωση, αναζητώντας πόρους από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ο στόχος είναι προφανής: η απαλλαγή του αστικού κράτους από τις υποχρεώσεις του έναντι του δημόσιου σχολείου, η εκχώρηση λειτουργιών του στην «ιδιωτική πρωτοβουλία».
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαι αι βουλαί Μπάμπη και άλλαι αι βουλαί Κούλη;

Μια τέτοια επιλογή (δηλαδή μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους) κάθε άλλο παρά θα δυσαρεστούσε τους τραπεζίτες. Είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι ο Παπαδημητρίου λειτουργεί σαν «λαγός» τους. Κι ίσως στο κόλπο να είναι και ο Μητσοτάκης και να αναμένουν απλά την έγκριση από τους ιμπεριαλιστές.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Φασισμό αποπνέει η εισαγγελική πρόταση για το κόψιμο της άδειας του Δ. Κουφοντίνα

Μνημείο πολιτικού ρεβανσισμού, χουντικής έμπνευσης αυταρχισμού, νομικής αυθαιρεσίας και κοινωνικού αμοραλισμού αποτελεί η πρόταση της αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, Μαρίας-Σοφίας Βαΐτση, με την οποία εισηγήθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου (συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, 3.7.2019) να κάνει δεκτό το εισαγγελικό βέτο και να απορρίψει το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση κανονικής άδειας.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Κατασταλτικό ντελίριο από τη «βρομιάρα Αριστερά»

Ο «φιλελεύθερος νομικός» επαίρεται επειδή με τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί της υπουργίας του χειροτέρευσαν οι όροι έκτισης των ποινών. Μ' άλλα λόγια, ο Καλογήρου καμαρώνει επειδή επί των ημερών του υπερίσχυσε η κατασταλτική έναντι της φιλελεύθερης γραμμής στο Ποινικό Δίκαιο!
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΔΙΕΘΝΗ

Αμείωτος ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στη Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο «East Med Act», στόχος του οποίου είναι η ανακοπή της ρωσικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο! Το διακομματικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ασφάλεια και Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι ένα μικρό κείμενο, μόλις 19 σελίδων, το οποίο αφού τονίζει τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ, Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου στον ενεργειακό τομέα
ΣΕΛΙΔΑ 4

Σύνοδος G20

Εκεχειρία με τις διαφωνίες να υποβόσκουν στο παρασκήνιο

Κι όμως, οι διαφωνίες των ιμπεριαλιστικών χωρών δεν άρθηκαν. Μπορεί οι ηγέτες των G20 να απέφυγαν ανοιχτή αντιπαράθεση με τον προστατευτισμό των ΗΠΑ, όμως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το σημερινό τοπίο στο διεθνές εμπόριο, κάνοντας έκκληση στους ηγέτες των G20 να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» και «χωρίς διακρίσεις» εμπορίου. Την ίδια έκκληση-ευχολόγιο επανέλαβαν στο ανακοινωθέν τους οι ηγέτες των G20, χωρίς να προκαλέσουν την αντίδραση των ΗΠΑ που κι αυτές υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για «ανοιχτές αγορές».
ΣΕΛΙΔΑ 5

Πολύ λάδι στο τηγάνι κι από τηγανίτα τίποτα!

Η συνάντηση Τραμπ-Κιμ είχε όλα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί «ιστορική». Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε το πόδι του στη Βόρεια Κορέα, περνώντας μέσα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πλάι στον πρόεδρο της τελευταίας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δύο πρόεδροι δήλωσαν ενθουσιασμένοι μετά το πέρας της συνάντησης. Φαίνεται οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τους… κολάκευαν και οι ίματζ μέικερς έκαναν καλά τη δουλειά τους! 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Βαμμένη στο αίμα η αιγυπτιακή χούντα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες, ακόμα και από δυτικές ΜΚΟ, που κάνουν λόγο όχι απλώς για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την αιγυπτιακή στρατιωτική χούντα, αλλά για εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας σε βάρος του αιγυπτιακού λαού και των αντιφρονούντων. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική ΜΚΟ Human Rights Monitor, η οποία καταγγέλλει τον Σίσι και καλεί για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποκαλυφθούν τα συστηματικά εγκλήματα της χούντας.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Επιβεβαίωση της κυριαρχίας του γερμανογαλλικού άξονα

Η Γερμανία πήρε μετά από πάρα πολλά χρόνια την προεδρία της Κομισιόν, μ' ένα κορυφαίο στέλεχος της Δεξιάς (η φον ντερ Λάιεν έχει περάσει από μπόλικα υπουργεία και προσπάθησε να διεκδικήσει ακόμα και την πρωθυπουργία από τη Μέρκελ). Και η Γαλλία (ξανα)πήρε την προεδρία της ΕΚΤ (πριν από τον Ντράγκι πρόεδρος ήταν ο Γάλλος Τρισέ), μ' ένα στέλεχος που προέρχεται από τη Δεξιά (η Λαγκάρντ έχει χρηματίσει υπουργός σε τρεις δεξιές κυβερνήσεις), όμως είναι ευρύτερης αποδοχής, όπως έδειξε και η θητεία της ως επικεφαλής του ΔΝΤ.
ΣΕΛΙΔΑ 16
 
Παρασκευή 05 Ιουλίου 2019