Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 | 02:37

ΕπικαιρότηταPointer

Παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου, προσπαθούν να κόψουν την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα

Δεκτό έγινε αναγκαστικά, από το Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου, το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για αναβολή της υπόθεσης της άδειάς του, ενόψει της έναρξης ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα. Ομως, σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην υπήρξε η ομόφωνη αναιρετική απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Αρείου Πάγου, η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου Μαρία-Σοφία Βαΐτση, επανέρχεται με νέα πρόταση, προτείνοντας με το ίδιο φρονηματικού τύπου σκεπτικό που απέρριψε ο Αρειος Πάγος, να κοπεί η άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Οπως είναι γνωστό, ο Αρειος Πάγος αναίρεσε το σκεπτικό της προηγούμενης απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου του Βόλου, και ως προς τις τυπικές και ως προς τις ουσιαστικές προϋποθέσεις. Ειδικά για τις δεύτερες, απέρριψε όλο το φρονηματικού τύπου σκεπτικό (απαίτηση για δήλωση νομιμοφροσύνης, απαίτηση να μη μιλάει ο Κουφοντίνας δημόσια, ποινικοποίηση της αλληλεγγύης κτλ.) που είχε χρησιμοποιήσει το Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου για να κόψει την άδεια του Κουφοντίνα.

Το Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου, με νέα σύνθεση, εξέτασε την υπόθεση με μεγάλη καθυστέρηση, στις 21 του Ιούνη. Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Βαΐτση, εισηγήθηκε να κοπεί η άδεια του Δ. Κουφοντίνα για τυπικούς λόγους, επικαλούμενη την άσκηση δίωξης για απλή συνέργεια σε στάση κρατουμένων. Πρόκειται για τη γνωστή ανύπαρκτη υπόθεση με ανύπαρκτη συμμετοχή του Δ. Κουφοντίνα (αναλυτικά γράψαμε εδώ).

Αυτοί που σχεδίασαν και υλοποίησαν τη συγκεκριμένη σκευωρία, όμως, δεν πήραν υπόψη τους ότι στο μεταξύ ψηφίστηκε νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος θεωρεί τη λεγόμενη στάση κρατουμένων πλημμέλημα και όχι κακούργημα. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα τυπικό κώλυμα για τη χορήγηση της άδειας στον Δ. Κουφοντίνα.

Δεδομένου ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ από τις 16 του Ιούνη, το Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου ήταν αναγκασμένο να κάνει δεκτό το αίτημα αναβολής, που υπέβαλε διά της συνηγόρου του ο Δ. Κουφοντίνας, έως ότου αρχίσει η τυπική ισχύς του νέου Ποινικού Κώδικα.

Σήμερα, πληροφορηθήκαμε ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου την Τετάρτη 3 του Ιούλη. Και ότι υπάρχει νέα πρόταση της αντεισαγγελέας Βαΐτση, η οποία αναγνωρίζει ότι ο Δ. Κουφοντίνας πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις χορήγησης άδειας, δεν πληροί όμως τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, οι οποίες συμπυκνώνονται σ’ ένα σκεπτικό φρονηματικού τύπου, απαγόρευσης του δικαιώματος του λόγου και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης. Σ’ ένα σκεπτικό σε ευθεία αντίθεση μ’ αυτά που έκρινε ο Αρειος Πάγος, αναιρώντας την προηγούμενη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου.

Καταγγέλλουμε αυτή τη μεθόδευση και ζητάμε από κάθε προοδευτικό άνθρωπο να κάνει το ίδιο. Ιδιαίτερα από τους φιλελεύθερους νομικούς που οφείλουν να υπερασπιστούν τις πιο στοιχειώδεις αρχές του ισχύοντος δικαίου.
Δευτέρα 01 Ιουλίου 2019