Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 | 03:02

ΕπικαιρότηταPointer

Ρόμπες, όχι τήβεννοι

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής ζητά να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, τις οποίες ο ίδιος είχε θεωρήσει ανάξιες λόγου και είχε θέσει στο αρχείο, πριν από μερικούς μήνες! Προέκυψαν, λέει, καινούργια στοιχεία. Τα οποία, όμως, δεν παραθέτει ούτε με τη μορφή τίτλων!
 
Ο ίδιος ανώτατος εισαγγελικός παράγοντας, που συνηθίζει πλέον να δημοσιοποιεί ο ίδιος τις κινήσεις του (!), είχε γράψει σ' εκείνη την ανακοίνωση-ποταμό που εξέδωσε προ ημερών, ότι για μια περίοδο ήταν το πλέον αγαπημένο παιδί της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και οι απόψεις τους ταυτίζονταν μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως, ότι δηλαδή δεν ήταν μόνο το αγαπημένο αλλά και το υπάκουο παιδί της Ξένης Δημητρίου. Δικαιούμαστε, λοιπόν, να ρωτήσουμε: γι' αυτόν το λόγο αρχειοθέτησε τις μηνύσεις των τριών πολιτικών κατά Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου και άλλων; Και τώρα που, κατά κάποιο τρόπο, έπαψε να είναι το αγαπημένο παιδί της αποχωρούσας εισαγγελέα, πείσμωσε και ζητά να βγουν οι μηνύσεις από το αρχείο και να ερευνηθούν;
 
Εμείς δε θα μπούμε στη διαδικασία να ανακαλύψουμε το κίνητρο του κ. Αγγελή. Αν δηλαδή κινείται από προσωπικό θυμό κατά του «Ρασπούτιν» και των οργάνων του ή αν έχει πιάσει «επαφή» με την επερχόμενη «νέα κατάσταση» και «κάπου προσβλέπει». Από τη «νέα κατάσταση», πάντως, ακούγονται καλά λόγια γι' αυτόν. «Τη μήνυσή μου τη χειρίστηκε ο κ. Αγγελής», λέει ο Σαμαράς. «Αρχικά την έθεσε στο αρχείο. Φαίνεται όμως ότι στην πορεία ο κ. Αγγελής κατάλαβε αυτά τα οποία κατήγγειλα εξαρχής. Γι΄ αυτό και ανασύρει τη μήνυσή μου, όπως και των κ. Βενιζέλου και Αβραμόπουλου. Και με τις αναφορές του που διαβάζω καταγγέλλει “σημεία και τέρατα“! Πρέπει να ερευνηθούν λοιπόν όλα! Με διαφάνεια και ειλικρίνεια. Μέχρι τέλους». Απαλλάσσεται κάθε υποψίας ο Αγγελής, λοιπόν. Απλά είναι λίγο… αργός στο μυαλό και άργησε να καταλάβει αυτά που από την αρχή κατήγγειλε ο Σαμαράς! Εμείς περιοριζόμαστε να θυμίσουμε πως ο Αγγελής είχε αρχειοθετήσει τις τρεις μηνύσεις χωρίς να καλέσει -για τα μάτια βρε αδερφέ- τους τρεις μηνυτές να καταθέσουν. Κι αυτό τότε είχε καταγγελθεί με δριμύτητα από τους Βενιζέλο και Σαμαρά. Τώρα που ο Αγγελής έγινε «καλό και υπάκουο παιδί» (το συνηθίζει καταπώς φαίνεται), ο Σαμαράς τον συγχωρεί για την προηγούμενη συμπεριφορά του!
 
Δεν αξίζει, φυσικά, ν' ασχοληθεί κανένας με δηλώσεις όπως αυτές του Σαμαρά, που υποτιμούν τη νοημοσύνη ακόμα και μικρών παιδιών. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως ο κ. Αγγελής κατάφερε να κάνει ρεντίκολο το μηχανισμό της ανώτατης δικαιοσύνης, μιλώντας για «Ρασπούτιν» και για «αγαπημένα παιδιά», για εισαγγελείς που εκτελούν εντολές πολιτικών και στήνουν υποθέσεις κατά των πολιτικών τους αντιπάλων κτλ. Αυτό που ο κόσμος το είχε τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι, επιβεβαιώνεται πλέον διά χειρός ενός ανώτατου εισαγγελέα.
 
Η πλάκα είναι πως και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μια βδομάδα πριν συνταξιοδοτηθεί και εγκαταλείψει υποχρεωτικά το πόστο της, έδωσε εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, διότι ως προς τα πολιτικά πρόσωπα (Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο) η δικογραφία έχει σταλεί στη Βουλή από τον Μάη του 2018. Τα μη πολιτικά πρόσωπα περιορίζονται μόνο στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη και τους βοηθούς της Χ. Ντζούρα και Σ. Μανώλη. Οι καταγγελίες σε βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων αρχειοθετήθηκαν από τον προηγούμενο επόπτη των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Δ. Παπαγεωργίου και μόνο ο ίδιος μπορεί να ζητήσει την ανάσυρσή τους από το αρχείο.
 
Η υπόθεση ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Θεοδώρου, ενώ -σύμφωνα με όσα διέρρευσαν- η Ξ. Δημητρίου στην παραγγελία της αναφέρει ότι τα στοιχεία που επικαλείται ο Ι. Αγγελής ήταν στα χέρια του από τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αλλά αυτός ήρθε «όψιμα», στις 19 και 20 Ιούνη του 2019, να ζητήσει βάσει αυτών των στοιχείων την ανάσυρση των επίμαχων μηνύσεων από το αρχείο. Και μεις αναρωτιόμαστε: όταν ο Αγγελής έβαλε τις μηνύσεις στο αρχείο, δεν ενημέρωσε την προϊσταμένη του; Δεν έλαβε αναλυτική γνώση η Ξ. Δημητρίου για την αρχειοθέτηση; Δε νομίζουμε ότι θα βρεθεί Ελληνας που να πιστέψει ότι ο Αγγελής έκανε του κεφαλιού του. Αλλο αν την ευθύνη την έχει τυπικά ο ίδιος και άλλο αν ήταν πλήρως ενήμερη και η Δημητρίου, πράγμα για το οποίο είμαστε απόλυτα σίγουροι (και όχι μόνο επειδή ο Αγγελής ήταν «το αγαπημένο της παιδί»). Πώς, λοιπόν, έρχεται τώρα η Δημητρίου και ζητά την ανάσυρση των μηνύσεων;
 
Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν ως εξής. Σε λίγες μέρες, η Τουλουπάκη θα είναι «μόνη». Η Δημητρίου θα έχει συνταξιοδοτηθεί, ο «Ρασπούτιν» θα έχει συνταξιοδοτηθεί πολιτικά και μια αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα μελετά τις σε βάρος της Τουλουπάκη και των συνεργατών της μηνύσεις τριών ισχυρών πολιτικών προσώπων, τα οποία θα έχουν τη στήριξη της νέας κυβέρνησης. Αν ο Παυλόπουλος υπογράψει -όπως εκτιμούμε εμείς- το προεδρικό διάταγμα για την τοποθέτηση της νέας εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Κοκοτίνη), αυτή θα κληθεί να επιβάλει την «ειρήνη» μεταξύ των συναδέλφων και υφισταμένων της. Αν ο Παυλόπουλος δεν υπογράψει το προεδρικό διάταγμα διορισμού, τότε ενδέχεται η νέα κυβέρνηση να πάει σε επιλογή άλλου προσώπου. Βέβαια, η Τουλουπάκη έχει στα υπέρ της το γεγονός ότι η θητεία της ανανεώθηκε από ένα ευρύτερο υπηρεσιακό όργανο. Αυτά, όμως, αλλάζουν. Απαξ και τη βάλουν στο στόχαστρο, το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι μια ηρωική (πρόωρη) έξοδος, όπως έκανε η προκάτοχός της Ε. Ράικου. Αλλιώς, αν συνεχιστεί ο άγριος πόλεμος μέσα στη δικαστική κάστα, θέτουν σε διακινδύνευση όσο κύρος έχει απομείνει στο  το σύστημά τους. Εχουν όλοι συμφέρον να κουκουλώσουν την υπόθεση, σπρώχνοντας την Τουλουπάκη σε παραίτηση. Ομως, σε περιπτώσεις κρίσεων, δεν έχουν όλοι την ίδια ψυχραιμία και την ίδια διάθεση ειρήνευσης.
 
Πέρα από την Τουλουπάκη και τις μεθοδεύσεις που της φορτώνει ο Αγγελής, πέρα από τον «εμφύλιο» στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της εισαγγελικής αρχής, υπάρχουν και οι μηνύσεις κατά Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου. Ο Ι. Αγγελής, που χειρίστηκε τις μηνύσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου, δεν μπορούσε να βάλει στο αρχείο και το σκέλος που αφορούσε πολιτικά πρόσωπα (Τσίπρα, Παπαγγελόπουλο). Οπως είχε καθήκον, διαβίβασε τη δικογραφία «αμελλητί» στη Βουλή. Μολονότι από τότε πέρασε πάνω από χρόνος, η υπόθεση δεν απασχόλησε ποτέ τη Βουλή. Μ' άλλα λόγια, παραμένει ανοιχτή και η επόμενη Βουλή έχει όλη την άνεση ν' ασχοληθεί. Αν πιστέψουμε τον Σαμαρά (και τον Πικραμμένο), θα ασχοληθεί. Είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξουν μια Εξεταστική Επιτροπή και να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, «με το καλημέρα», σε θέση άμυνας. Να πρέπει να απολογηθεί για στήσιμο σκευωρίας. Κι αυτό, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες Αγγελή και με όσα τυχόν θα βγάλει η έρευνα της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Θεοδώρου για τις ενέργειες της Τουλουπάκη.
 
Μ' άλλα λόγια, με την αλλαγή κυβέρνησης θα έχουμε και αλλαγή θέσεων στα συγκρουόμενα μέρη. Η ΝΔ θα είναι αυτή που επιτίθεται και ο ΣΥΡΙΖΑ ο αμυνόμενος. Και η ΝΔ δε θα έχει στα υπέρ της μόνο τη δύναμη που προσφέρει η διαχείριση της αστικής εξουσίας. Θα έχει και το γεγονός ότι αυτό που από πλευράς Τσιπραίων χαρακτηρίστηκε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» κατέληξε σ' ένα φιάσκο. Μπορεί διάφορα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ να λένε (στη μεταμεσονύχτια προπαγανδιστική εκπομπή της ΕΡΤ), ότι «οι εισαγγελείς θα προχωρήσουν», ότι «θα έρθουν στοιχεία από την Αμερική» και άλλες τέτοιες μπούρδες, όποιος όμως έχει λίγη πείρα αντιλαμβάνεται ότι η υπόθεση κατέληξε σε φιάσκο. Μπορεί να υπάρχει εκκρεμότητα για Σαμαρά, Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη, Στουρνάρα και Σαλμά, αλλά πιστεύει κανείς ότι -με κυβέρνηση ΝΔ- δε θα πάνε και αυτές οι υποθέσεις στο αρχείο, όπως έγινε με τους Βενιζέλο, Πικραμμένο, Λυκουρέντζο και Κουτρουμάνη;
 
Σε κάθε περίπτωση, οι μέχρι τώρα εξελίξεις κι αυτές που θα ακολουθήσουν θα ξεσκίσουν τη μάσκα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και θα καταδείξουν τα νήματα που τη συνδέουν με την πολιτική εξουσία και τους φορείς της.
 
Κυριακή 30 Ιουνίου 2019