Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 | 01:41

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Ποιο μήνυμα;

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση παίζει έντονα το «μήνυμα». Κυρίως από εκείνους που δεν έχουν τα φόντα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο λαός καλείται να συμμετάσχει και να ψηφίσει για να στείλει «μήνυμα». Μόνο η αποχή –συνειδητή ή μη– δε θεωρείται μήνυμα! 
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και τι να κάνουμε;

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι εκλογές δεν καθορίζουν τη μορφή της διακυβέρνησης (αυτή παραμένει πάντοτε αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία ή, αλλιώς, δικτατορία του κεφαλαίου), αλλά τα πρόσωπα των διαχειριστών της. Οσο για το ύψιστο δικαίωμα του πολίτη, το εκλογικό δικαίωμα, αυτό είναι εξ ορισμού τόσο φαλκιδευμένο, που αν η άσκησή του έθετε σε διακινδύνευση το σύστημα, θα κηρυσσόταν αμέσως παράνομο (το εκλογικό δικαίωμα, όχι το σύστημα).
ΣΕΛΙΔΑ 9

Χαμογελά η κεφαλαιοκρατία

Εχει κάθε λόγο για να χαμογελά η κεφαλαιοκρατία. Για πρώτη φορά στα χρόνια των Μνημονίων θα γίνει αλλαγή κυβέρνησης χωρίς εντάσεις, χωρίς ακραία ρητορική, με σεβασμό όλων των κομμάτων εξουσίας στο μνημονιακό πλαίσιο της κινεζοποίησης και της εκποίησης της κρατικής περιουσίας. Αυτό όχι μόνο δεν είναι λίγο, αλλά αντίθετα είναι πάρα πολύ. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις εκλογές του 2012 και του 2015 και να τις συγκρίνει μ' αυτές της 7ης του Ιούλη
ΣΕΛΙΔΑ 3

Το εθνικιστικό «πανηγύρι» συνεχίζεται

Τελικά, ποιον πρέπει να πιστέψουν οι έλληνες πολίτες; Τον Τσίπρα που μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, λέει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός δεν μιλάει μόνος του, αλλά μιλάει έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη της ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και κάθε χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», ή τον υπουργό Αμυνας Αποστολάκη που λέει πως «όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε καταρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας»;
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΚΙΝΑΛ: Τσόντα της ΝΔ μπας και μπαλώσει τις τρύπες

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η δήλωση του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκη, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι το ΚΙΝΑΛ δε θα αφήσει να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, οι οποίες θα προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια, λόγω απλής αναλογικής, και ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει την κυβέρνηση του πρώτου κόμματος, χωρίς να συμμετάσχει σ' αυτήν, με ψήφο ανοχής. Μια τέτοια δήλωση δεν ανήκει στην κατηγορία αυτών που «ξεφεύγουν» (ακόμα κι αν προέρχεται από έναν από τους… Ηρακλείς της Φώφης).
ΣΕΛΙΔΑ 11

Από τη Μυρσίνη στην Τώνια

Εχει μεγάλο θράσος η Τώνια Μοροπούλου που μιλάει για «πόλεμο λάσπης» και για πόλεμο «που προσπαθεί να σπιλώσει το έργο μου με αήθη τρόπο από αυτούς που ενορχηστρώνουν την επίθεση». Ξεχνάει τι έγινε προ διμήνου με τη Μυρσίνη Λοΐζου που έπαιρνε την καλλιτεχνική σύνταξη της μάνας της και μετά το θάνατό της; Ξεχνάει τι έσουρνε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ;
ΣΕΛΙΔΑ 3

Σε πανικό οι απολογούμενοι νεοναζιστές

Ολοι οι κατηγορούμενοι νεοναζιστές απουσίαζαν στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας και εκπροσωπούνταν από τους συνηγόρους τους, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η απουσία τους, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που θα εκθέσουμε στη συνέχεια, είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός κλίματος. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, μάλιστα, μετά την παρουσία τους στο δικαστήριο την πρώτη μέρα των απολογιών, άρχισαν να απουσιάζουν και απ’ αυτό το στάδιο της δίκης. Οι συνήγοροί τους δικαιολόγησαν την απουσία τους επικαλούμενοι αδυναμία απουσίας από την εργασία τους. Οταν όμως η πρόεδρος του δικαστηρίου επεσήμανε στους υπερασπιστές των νεοναζιστών, ότι το δικαστήριο έχει τον τρόπο να τους υποχρεώσει να έρθουν, τότε οι περισσότεροι άρχισαν να παρουσιάζονται.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Εκτός εαυτού ο φιρερίσκος, βρίζει τους πρώην ψηφοφόρους του

Η συνειδητοποίηση από τον φιρερίσκο των επερχόμενων για τον ίδιο και για το νεοναζιστικό μόρφωμά του, τον βραχυκύκλωσε και τον οδήγησε στην απώλεια κάθε αίσθησης του μέτρου. Πλέον δεν περιορίζεται σε ένα απλό βρίσιμο. Στη φασιστοφυλλάδα του, την Τετάρτη 19 Ιούνη, ο φίρερ έγραψε άρθρο στην τελευταία σελίδα με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Για μια χρυσή αυγή των Ελλήνων ενάντια στα σκοτάδια φιλελεύθερων και Μπολσεβίκων».
ΣΕΛΙΔΑ 8

Βρόμικο παιχνίδι των συριζαίων για να ρίξουν στα μαλακά τους χρυσαυγίτες (και όχι μόνο)

Ετσι, ένας που δολοφόνησε εν ψυχρώ κάποιον, όπως π.χ. ο μπάτσος Κορκονέας τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και ο νεοναζιστής Ρουπακιάς τον Παύλο Φύσσα, μπορεί να πετύχει να δικαστεί από 10 έως 15 χρόνια. Εάν δε πετύχει να πάρει και το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη, μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή από 2 έως 8 χρόνια!
ΣΕΛΙΔΑ 11

Ρόμπες, όχι τήβεννοι

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής ζητά να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, τις οποίες ο ίδιος είχε θεωρήσει ανάξιες λόγου και είχε θέσει στο αρχείο, πριν από μερικούς μήνες! Προέκυψαν, λέει, καινούργια στοιχεία. Τα οποία, όμως, δεν παραθέτει ούτε με τη μορφή τίτλων!
ΣΕΛΙΔΑ 12

Η παλιά «παιδική χαρά» του Μαξίμου ξεκατινιάζεται

Για πρώτη φορά από τότε που χώρισαν τα τσανάκια τους, τον Ιούλη του 2015, ο Τσίπρας επιτέθηκε στον Μπαρουφάκη. Τι έλεγε γι' αυτόν όταν τον έδιωξε από την κυβέρνηση; «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ' ό,τι την μιλάνε αυτοί».
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Και κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους και παρανομούν

Αγανάκτησε ο Συνήγορος του Πολίτη από το «μεγάλο αριθμό αναφορών πολιτών που διαμαρτύρονται, επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016». Και προτείνει (δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο) «να γίνει άμεση έγγραφη γνωστοποίηση των ατομικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους, που θα περιλαμβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού της σύνταξης» (η έμφαση του ΣτΠ). «Μόνο με αυτόν τον τρόπο», σημειώνει η ανακοίνωση του ΣτΠ, «θα έχουν διασφαλιστεί αποτελεσματικά τόσο η ορθή τήρηση των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν τη δράση της Δημόσιας Διοίκησης όσο και τα δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε πολίτης».
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα λεφτά του λαού στους καπιταλιστές

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Χρειάσθηκαν τρία και πλέον έτη για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία, για την οποία αισθάνομαι ότι πρέπει να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου της ΑΕΚ, τους διοικητικούς, οικονομικούς και τεχνικούς παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και τους επικεφαλής των τμημάτων. Η Περιφέρεια Αττικής στέγει (σ.σ. τη σουσούδικη ελληνικούρα τη διόρθωσαν στο γραπτό κείμενο, βάζοντας το ρήμα «κάνει») ένα σπουδαίο έργο όχι μόνο για τη Φιλαδέλφεια, αλλά για τον ελληνικό αθλητισμό». Ετσι ξεκίνησε η Δούρου τη δήλωσή της μετά την υπογραφή της σύμβασης για τη δωρεά 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την ολοκλήρωση του γηπέδου Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Ξανά «λαγός» ο Στουρνάρας

Ο Στουρνάρας ξαναβγαίνει μπροστά σαν «λαγός». Οχι μόνο ως άνθρωπος των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, αλλά σε συνεννόηση με τον Μητσοτάκη. Εκείνο που λέει είναι ότι ο Τσίπρας τίναξε την οικονομία στον αέρα και θα παραδώσει καμένη γη, οπότε ο Μητσοτάκης θα χρειαστεί ένα διάστημα για να συμμαζέψει την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης τοποθετεί τις υποσχέσεις του στο 2020, αφού πρώτα συνεννοηθεί με τους «εταίρους» και τους «πείσει» ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, επικεντρωμένο στις φοροαπαλλαγές και με μείωση του στόχου για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».
ΣΕΛΙΔΑ 16

Εγκατέλειψαν στα μουλωχτά το «διώχνουμε το ΔΝΤ»!

Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα πρόωρης εξόφλησης των δανείων που έχει πάρει από το ΔΝΤ, δήλωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Οπως είπε, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του από την Ελλάδα, όμως τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Με τα μάτια στραμμένα στο συντηρητικό ακροατήριο

Χρόνια τώρα έχουν φροντίσει να απαξιώσουν το δημόσιο και να λοιδορήσουν συλλήβδην τους δημόσιους υπάλληλους, φορτώνοντάς τους τα κακά δαιμόνια της κατάντιας του ελληνικού καπιταλισμού. Την ίδια στιγμή εκμεταλλεύονται την κρίση, την απογοήτευση και τη συντηρητικοποίηση  μεγάλου μέρους της εργαζόμενης κοινωνίας. Εκμεταλλεύονται την απουσία ταξικής συνείδησης και μαζικού διεκδικητικού κινήματος που συνενώνουν τους εργαζόμενους ενάντια στον κοινό στόχο, το κεφάλαιο και το αστικό πολιτικό σύστημα, τους μόνους υπεύθυνους για τα δεινά που έχουν σωρευτεί στα λαϊκά στρώματα. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Ιδιωτικά πανεπιστήμια από το παράθυρο

Διέρρηξε τα ιμάτιά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος ότι είναι κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Τη στάση της  χαρακτηρίσαμε άκρως υποκριτική μετά την ψήφιση του νόμου για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και TΕΙ, ο οποίος περιέχει και τη ρύθμιση με την οποία τα κολλέγια, που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού ανωτατοποιούνται και γίνονται ουσιαστικά πανεπιστήμια.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Καραγκιοζιλίκια σε πολεμικό φόντο

Η αλήθεια είναι ότι τέτοια καραγκιοζιλίκια από την αμερικάνικη πολιτική ηγεσία δεν τα είχαμε ξαναδεί! Δεν περιμέναμε ποτέ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα «κώλωνε», επειδή θα… διαπίστωνε δέκα λεπτά πριν από την υποτιθέμενη επίθεση σε εχθρική χώρα, ότι θα σκοτώνονταν 150 άτομα! Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες «ευαισθησίες» από αμερικάνους προέδρους. Ομως ο Τραμπ πρωτοτύπησε και σ’ αυτό! 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Η Παλαιστίνη δεν πωλείται

Την Τρίτη 25 Ιούνη, ξεκίνησε στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μάναμα, το αμερικανόπνευστο συνέδριο για την Παλαιστίνη με τίτλο «Ειρήνη για την Ευημερία», στο οποίο ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρός του Τραμπ) παρουσίασε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την «επίλυση» του Παλαιστινιακού, την κακόφημη «Συμφωνία του Αιώνα» ή, όπως αρέσκεται να την αποκαλεί ο τύποις εμπνευστής της Κούσνερ, «Ευκαιρία του Αιώνα» για τους Παλαιστίνιους.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Βενεζουέλα

Η «κανονικότητα» του… βάλτου επέστρεψε!

Αν οι αμερικάνικες κυρώσεις είναι η αιτία της σημερινής κατάστασης στη Βενεζουέλα, τότε θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το κατά πόσο θα πετύχει  ο σοσιαλισμός εξαρτιέται από τη στάση των Αμερικάνων! Αν αυτοί του φερθούν με… στοργή και δεν εφαρμόσουν κυρώσεις, τότε μπορεί να πετύχει, διαφορετικά πάει στο διάβολο! Αν καταλήξουμε σ’ αυτό το συμπέρασμα, ο δρόμος προς το… ψυχιατρείο είναι ανοιχτός! Ομως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μ’ αυτό και έτσι γλιτώνουμε το… ψυχιατρείο. Κι αυτό γιατί η σημερινή κατάσταση οφείλεται στην πλήρη αποτυχία του υποτιθέμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα»,
ΣΕΛΙΔΑ 4
 
Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019