Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 | 12:59

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Ωριμη σκέψη

Κι αυτή η αναιμική ανάπτυξη, όμως, έχει ως προϋπόθεση τη διατήρηση της κινεζοποίησης: εξευτελιστικά μεροκάματα, αποσαθρωμένες εργασιακές σχέσεις, «ευελιξία» στη μίσθωση εργατικής δύναμης κτλ. κτλ.
Και βέβαια, η αναιμική ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση την απόλυτη ασυδοσία των καπιταλιστών σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αυθαιρεσία τους έναντι κάθε στοιχειώδους ελέγχου από τα αρμόδια όργανα της δημόσιας διοίκησης (αυτό σημαίνει η «εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων»).
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στημένη κοκορομαχία στην αρένα της μνημονιακής πολιτικής

Aκόμα και η εμφάνισή του ενώπιον του Παυλόπουλου, στον οποίο θα ανήγγειλε τυπικά ότι αποφάσισε να διαλύσει τη Βουλή και να πάει σε εκλογές, αποκάλυπτε τον προσωπικό εκνευρισμό του Τσίπρα. Πέντε κουβέντες έπρεπε να πει κι έψαχνε τον τρόπο να τις βάλει στη σειρά. Και να πεις ότι δεν τις είχε προβάρει; Αυτά παθαίνει, όμως, ένας νάρκισσος που  κομπορρημονούσε προεκλογικά ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να χάσει και όχι μόνο έχασε αλλά βρέθηκε και στην ανάγκη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, επειδή η ήττα ήταν τόσο συντριπτική που δεν μπορούσε να την αντέξει.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Αστική Δικαιοσύνη - αστική πολιτική

Ξεκατινιάσματα και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη

«Ra ra Rasputin /Russia's greatest love machine» τραγουδούσε κάποτε το ποπ συγκρότημα Boney M. Καμιά σχέση με τον δικό μας «Ρασπούτιν», τον οποίο όλοι φωτογραφίζουν, αλλά κανένας δεν ονοματίζει. Γιατί άραγε; Φοβούνται μήπως δεχτούν κάποια μήνυση και αγωγή, χωρίς να μπορούν να επιβεβαιώσουν τα όσα καταγγέλλουν; 'Η απλώς εφαρμόζουν κάποιο επικοινωνιακό σχέδιο, που προβλέπει αρχικά να γίνει παιχνίδι εντυπωσιασμού με το… καλλιτεχνικό ψευδώνυμο και μετά να μας πουν το πλήρες ονοματεπώνυμο του «Ρασπούτιν», επιβεβαιώνοντας αυτό για το οποίο όλοι είμαστε σίγουροι;
ΣΕΛΙΔΑ 7

Φίρερ και ινστρούκτορες προσπαθούν απεγνωσμένα να αποτρέψουν το μοιραίο

Ακόμα και σ’ αυτό το κατά διαταγήν του φίρερ κάλεσμα φαίνεται η απελπισία της ηγετικής ομάδας των νεοναζιστών, που βρίσκεται στην ανάγκη να καλέσει το σκληρό πυρήνα σε πανεθνικό συναγερμό, με την προϋπόθεση ότι θα πειθαρχήσει υπάκουα στη γραμμή και δε θ’ αρχίσει τη γκρίνια για το επικείμενο νέο Βατερλό στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Χρήστος Τσιγαρίδας: πάντα παρών!

Ο Χρήστος Τσιγαρίδας «εισέβαλε» στη δημόσια σφαίρα τον Φλεβάρη του 2003 και συνέδραμε τα μέγιστα στο σπάσιμο της τρομοϋστερίας, όταν συνελήφθη και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ. Μετά τον Δημήτρη Κουφοντίνα, που μερικούς μήνες πρωτύτερα είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στη 17Ν, ήταν ο δεύτερος που όρθωσε ανάστημα, υπερασπιζόμενος τη δράση των οργανώσεων του ένοπλου.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολα για το κεφάλαιο

Μισή ώρα πριν από την τελευταία ψηφοφορία της υπό διάλυση Βουλής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ντροπολογία για να σβηστεί το χρέος της ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη! Μα δεν είχε λυθεί αυτό το ζήτημα; Πράγματι, στο νόμο 4469/17 είχαν καταθέσει ντροπολογία, αλλά επειδή είχε γίνει ντόρος και ήθελαν να την παρουσιάσουν σαν μια… αθώα διάταξη που δεν αφορά την εταιρία του Σαββίδη, δεν είχαν προβλέψει να έχει αναδρομική ισχύ. Τώρα, κατέθεσαν ντροπολογία της ντροπολογίας, ώστε η διαγραφή των προστίμων να έχει αναδρομική ισχύ και έτσι ο Σαββίδης να μην πληρώσει το πρόστιμο για τελωνειακή παράβαση, ύψους 44 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί το 2009, πριν η ΣΕΚΑΠ περάσει στα χέρια του.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Ξεσάλωσε ο Στουρνάρας

Ο Στουρνάρας δεν κρατιόταν όταν ακόμα τα πράγματα ήταν ρευστά και η εξέλιξη άγνωστη, υπάρχει περίπτωση να κρατηθεί τώρα που είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε μεγάλη εκλογική ήττα και η ΝΔ ενδεχομένως σε αυτοδύναμη κυβέρνηση; Απασφάλισε και χτυπάει με ριπές, για να ενισχύσει κι αυτός όπως και όσο μπορεί την πορεία της ΝΔ προς την εκλογική νίκη.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Φασίστες! Μηχανεύονται νέο κόλπο για να κόψουν την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα

Αυτό ξεπερνά κάθε όριο! Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, που καθιστά μονόδρομο για το Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτη Χριστόφορου Σεβαστίδη, που ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο όλα τα σχετικά ζητήματα, βγάζουν από την καβάτζα ένα καινούργιο τρικ, επιδιώκοντας να κόψουν την άδεια στον Δ. Κουφοντίνα. Τον καθιστούν υπόδικο για αδίκημα που ουδέποτε τελέστηκε και με το οποίο ο Κουφοντίνας δεν είχε καμιά σχέση!
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Το Πανεπιστήμιο συμμορφώνεται με τις νέες προτεραιότητες της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης

Την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΠΑ η εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και αναδιάρθρωση στην Εκπαίδευση. Ιδιωτικοποίηση και επέλαση του κεφαλαίου, επίθεση στα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων, εντατικοποίηση, επισφάλεια και ελαστικές σχέσεις εργασίας σε ένα εντεινόμενο νεοφιλελεύθερο πολιτικό σκηνικό», που οργάνωσε το σχήμα διοικητικών υπαλλήλων Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Ενα Πρόγραμμα λουσμένο στο νεοφιλελεύθερο άρωμα

Το Πρόγραμμα της ΝΔ για την εκπαίδευση, μείγμα άγριων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, στρατηγικών επιλογών του ευρωπαϊκού, ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου (προτάσεις ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ), αλλά και πρακτικών που εφαρμόστηκαν ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το αναλύσαμε διεξοδικά στην Κόντρα, αρ. φύλ. 1008 (αναδημοσίευση από φύλ. 986).
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος, Αραχωβίτης και Αποστόλου ως Μαυρογιαλούροι

Διαφημίζουν το ξεπάτωμα εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών για να μαζέψουν ψηφαλάκια από καταπατητές

Ο Φάμελλος εξέδωσε μέχρι τώρα δύο Δελτία Τύπου για να διαφημίσει την παρανομία του, ενημερώνοντας τους καταπατητές δασών για το δώρο που τους προσφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο Δελτίο Τύπου το εξέδωσε στις 5 Ιούνη, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νόμου 4617/2019, και το δεύτερο στις 10 Ιούνη, μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ (Τεύχος Α).
Στις 10 Ιούνη, Δελτίο Τύπου εξέδωσε και ο Αραχωβίτης (μερικές ώρες νωρίτερα από τον Φάμελλο), χωρίς να έχει καμία εμπλοκή στη συγκεκριμένη ντροπολογία για τη νομιμοποίηση του ξεχερσώματος εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους. Εσπευσε κι αυτός να διαφημίσει τη νομιμοποίηση των ξεχερσωμάτων για να εισπράξει ψηφαλάκια από τους καταπατητές.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Από τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Μπακαλέξη

Σημεία και τέρατα στον ΕΛΓΟ

Μια ηχηρή παραίτηση έγινε την περασμένη Παρασκευή από το ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο γεωπόνος Αθανάσιος Μπαντής, που είχε τοποθετηθεί στο ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ως εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων (από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δηλαδή), παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Αθανάσιο Μπακαλέξη για σκανδαλώδεις χειρισμούς υπέρ συγκεκριμένης γαλακτοβιομηχανίας.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Η απάντησή μας σε μια επιστολή των γαλακτοβιομήχανων

Την ώρα που το προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας» βρισκόταν στο τυπογραφείο, λάβαμε με e-mail επιστολή από τον ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), που αναφέρεται σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα μας την Τετάρτη 5 Ιούνη, με τίτλο «Επιχείρηση εξαπάτησης των κτηνοτρόφων: Κυβέρνηση και ΣΕΒΓΑΠ επιτρέπουν στην “Ολυμπος“ να παράγει γιαούρτι “ελληνικού τύπου“ με ρουμάνικο γάλα».
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Μπόνους για τα στελέχη του ΟΤΕ, απολύσεις για τους εργαζόμενους!

Οι μοναδικές ειδήσεις που βγήκαν είναι:
Α) Η αύξηση των αποδοχών του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ Τσαμάζ, οι οποίες ανέρχονται πλέον στο ποσό του 1.665.524 € το χρόνο!
Β) Του Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ  Χ. Μαζαράκη* ο οποίος παίρνει έξτρα 19,69 μηνιαίους μισθούς  σαν πριμ, συν (Spot Bonus) ύψους 10.000 € επειδή όπως αναφέρουν στην εισήγηση «επέδειξε εξαιρετική απόδοση, ειδικότερα όσον αφορά στην περιοχή «αύξηση των εσόδων»!
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΔΙΕΘΝΗ

Brexit με ψευτομαγκιές δε γίνεται!

Η παταγώδης αποτυχία του σχεδίου της Μέι για το Brexit δεν μπορούσε να την οδηγήσει πουθενά αλλού εκτός από την παραίτηση. Τώρα ξεκινά και επίσημα η κούρσα της διαδοχής, που θα κρατήσει μέχρι τις 22 Ιούλη, οπότε η Μέι θα παραδώσει την πρωθυπουργία στο διάδοχο που θα εκλεγεί από τα 124 χιλιάδες μέλη του συντηρητικού κόμματος, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στην ανώτερη εισοδηματικά τάξη και είναι άνω των 55 ετών.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Χονγκ Κονγκ

Βίαιες διαδηλώσεις αγκάθι για το Πεκίνο

Μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από τότε που το Χονγκ Κονγκ πέρασε στον έλεγχο της Κίνας (το 1997) έγινε την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με τη δυτικόφιλη αντιπολίτευση, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (παραπάνω από το ένα όγδοο του πληθυσμού!), ενώ η αστυνομία «μέτρησε» 240 χιλιάδες, κάνοντας τη διαδήλωση ανάλογου όγκου με αυτή που έγινε το 2003, που είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο για την «εθνική ασφάλεια».
ΣΕΛΙΔΑ 5

Μπουκωμένοι στο χρήμα ο Αμπάς και τα στελέχη του

Σύμφωνα με μυστικά έγγραφα της Παλαιστινιακής Αρχής, που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το  Associated Press, ο Αμπάς έδωσε εντολή για αύξηση 67% στους μισθούς των στελεχών της ΠΑ και άλλα οικονομικά οφέλη με τη μορφή επιδομάτων και μπόνους, ενώ η οικονομία της Δυτικής Οχθης καταρρέει και η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων της ΠΑ, ανάμεσά τους δάσκαλοι και ιατρικό προσωπικό, λαμβάνουν εδώ και πολλούς μήνες μισθό μειωμένο στο μισό.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Συνεχίζονται τα παρασκηνιακά παζάρια για τα ευρωόργανα

Αν η Μέρκελ «θυσιάσει» τον Βέμπερ (μάλλον γι' αυτόν το ρόλο τον προόριζε εξαρχής), τότε κανένας δε θα μπορεί να αρνηθεί στη Γερμανία τη διοίκηση της ΕΚΤ. Ο «σκληροπυρηνικός» Γενς Βάιντμαν της Μπούντεσμπανκ είναι έτοιμος να εγκατασταθεί στο μέγαρο της Φρανφούρτης, αλλά το παζάρι συνεχίζεται.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Αλβανία: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιούνη, που υπέγραψε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να διεξαχθούν χωρίς να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και κοινωνικές συγκρούσεις, μεγάλωσε το χάσμα που έχει δημιουργηθεί με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Η αντιπολίτευση, που προσπαθεί να τον ρίξει υποκινώντας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, θεώρησε την αναβολή μία «πρώτη νίκη» και ζήτησε για μια ακόμα φορά την παραίτηση του Ράμα. Ο τελευταίος, αντίθετα, όχι μόνο δεν το κουνάει ρούπι από την καρέκλα του, αλλά ζήτησε να παραιτηθεί ο Μέτα…
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019