Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 | 16:08

ΕπικαιρότηταPointer

Μια επιστολή του ΣΕΒΓΑΠ και η απάντησή μας στο συνδικάτο των γαλακτοβιομηχανιών

Aπό τον ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, λάβαμε με e-mailτην Παρασκευή 7 Iούνη, επιστολή που αναφέρεται σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα μας την Τετάρτη 5 Ιούνη, με τίτλο «Επιχείρηση εξαπάτησης των κτηνοτρόφων: Κυβέρνηση και ΣΕΒΓΑΠ επιτρέπουν στην “Ολυμπος“ να παράγει γιαούρτι “ελληνικού τύπου“ με ρουμάνικο γάλα»(δείτε εδώ).

Ο ΣΕΒΓΑΠ ισχυρίζεται ότι το δημοσίευμά μας «όχι μόνο περιλαμβάνει ανακρίβειες αλλά δυστυχώς διαστρεβλώνει και τα γεγονότα, τουλάχιστον όσον αφορά τον ΣΕΒΓΑΠ». Οπως θα δούμε παρακάτω, η επιστολή του ΣΕΒΓΑΠ επιβεβαιώνει πλήρως, όχι μόνο το συγκεκριμένο δημοσίευμά μας, αλλά ολόκληρη την αποκαλυπτική έρευνα που εδώ και χρόνια διεξάγουμε, σχετικά με την πολιτική γύρω από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πλήγματα που αυτή η πολιτική έχει επιφέρει στην ελληνική κτηνοτροφία και στους έλληνες κτηνοτρόφους.

Πριν παραθέσουμε την επιστολή του ΣΕΒΓΑΠ και την απάντησή μας, ένα γενικό σχόλιο.

Είναι προφανές ότι εμείς και ο ΣΕΒΓΑΠ ανήκουμε σε αντίπαλα κοινωνικά στρατόπεδα. 

Εμείς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των φτωχών κτηνοτρόφων και την υγεία του ελληνικού λαού. Αλλά και την τσέπη του ελληνικού λαού, που πληρώνει για ν’ αγοράσει «αγνά» γαλακτοκομικά προϊόντα και στην πραγματικότητα αγοράζει προϊόντα παρασκευασμένα με εισαγόμενο συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα. Ακόμα και προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα! Αντίθετα, ο ΣΕΒΓΑΠ υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μελών του, των γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες –όπως συμβαίνει με κάθε καπιταλιστική επιχείρηση- παράγουν με αποκλειστικό στόχο το μέγιστο κέρδος. Για να πετύχουν αυτόν τον στόχο, δεν ορρωδούν προ ουδενός. Απόδειξη, οι αποκαλύψεις μας για την… έντιμη δράση γαλοκτοβιομηχανιών που συλλαμβάνονται από τον (πλημμελέστατο, μπαχαλοποιημένο και διαβρωμένο) ελεγκτικό μηχανισμό να παρανομούν «στεγνά», παράγοντας ακόμα και Φέτα ΠΟΠ με αγελαδινό γάλα (νωπό ή/και συμπυκνωμένο).

Είναι λογικό, λοιπόν, εμείς που δεν έχουμε κανένα οικονομικό όφελος, καμιά ιδιοτέλεια, να επιδιώκουμε την αποκάλυψη της αλήθειας, ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες να προσπαθούν να κρύψουν τις «πομπές» τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους, τον μόνο «θεό» που πιστεύουν.

Ας περάσουμε τώρα στα γεγονότα και στους ισχυρισμούς, για να δούμε ποιος λέει την αλήθεια και ποιος λέει ανακρίβειες, ποιος διαστρεβλώνει τα γεγονότα και ποιος όχι.
 

Η επιστολή του ΣΕΒΓΑΠ

Παραθέτουμε καταρχάς την επιστολή του ΣΕΒΓΑΠ, χωρίς καμιά δική μας παρέμβαση σε σύνταξη, ορθογραφία, στίξη, επισημάνσεις.
 
Αγαπητέ κ. Λιοντε

Λάβαμε γνώση για ένα πρόσφατο δημοσίευμά σας το οποίο όχι μόνο περιλαμβάνει ανακρίβειες αλλά δυστυχώς διαστρεβλώνει και τα γεγονότα, τουλάχιστον όσον αφορά τον ΣΕΒΓΑΠ. Γιαυτο τον λόγο παρακαλούμε για την αντίστοιχη δημοσίευση της παρούσης επιστολής/απάντησης μας η οποία σας διαβεβαιώνουμε ότι περιγράφει τα γεγονότα ακριβώς ως έχουν δίνοντας μάλιστα και μια απολύτως ρεαλιστική διάσταση η οποία δεν χαρακτηρίζει καθόλου το δημοσίευμά σας:

Κατά αρχήν πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ΣΕΒΓΑΠ ενήργησε αυτοβούλως και όχ ιόπως ισχυρίζεσθε καθ’ υπόδειξη η μετα από ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ, με το να επικοινωνήσει με την εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία συστήνοντας τους να προβούν σε τροποποίηση της επισήμανσης των γιαουρτιών που κυκλοφόρησαν στην αγορά της Ρουμανίας με τον χαρακτηρισμό τους ως Greek Yogurt ενώ η παραγωγή τους λάμβανε χώρα στην Ρουμανία. Συγκεκριμένα ο ΣΕΒΓΑΠ ενήργησε στις 14/4/2019 ενώ η ενημέρωσή μας στάλθηκε από το ΥΠΑΑΤ στις 17/4/2019. Η εταιρεία αντέδρασε αμέσως και προσάρμοσε την ετικέτα της χαρακτηρίζοντας τα προϊόντα ως «Γιαούρτια ελληνικού τύπου». Τονίζουμε και θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1169/2011 ένα προϊόν ονομάζεται Ελληνικό, η Γαλλικό, η Γερμανικό αν παράγεται στην συγκεκριμένη χώρα  και πιο συγκεκριμένα αν το σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής του διαδικασίας γίνεται στην χώρα που επικαλείται και ονομάζεται. Η καταγωγή λοιπόν ενός μη ΠΟΠ η μη ΠΓΕ προϊόντος δεν σχετίζεται με το τι προέλευσης Α’ υλη (γάλα) χρησιμοποιείται στην παραγωγή του αλλά μόνον με το που παράγεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η παραγωγή γινόταν στην Ρουμανία και γι αυτό δεν μπορούσε να ονομάζεται «Ελληνικό γιαούρτι». Την άμεση προσαρμογή/συμμόρφωση της εν λόγω εταιρείας γνωρίσαμε στο ΥΠΑΑΤ στις 18/4/2019. Προσέξτε τον πρωτοφανή χρόνο αντίδρασης όλων για να δείτε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών!

Τώρα όσον αφορά το σύννομο η όχι της χρήσης της ονομασίας «Γιαούρτι ελληνικού Τύπου/στυλ» ο ΣΕΒΓΑΠ όχι μόνον έχει εκφράσει την απολύτως σαφή άποψή του αλλά είναι στην κυριολεξία ο ΜΟΝΟΣ που έχει προσφυγει για το θέμα αυτό στην ΕΕ καταγγέλλοντας την Τσεχία ενώ ταυτόχρονα έχει προσφύγει επίσης στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή κατά της ΕΕ. Ταυτόχρονα έχει στηρίξει με κάθε τροπο την προσπάθεια του Υπουργείου για την κατοχύρωση του Ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ πράγμα που θα έλυνε αυτόματα και το θέμα του «Γιαουρτιού Ελληνικού Τύπου». Όλα αυτά ο ΣΕΒΓΑΠ όχι μόνον τα πρεσβεύει και τα στηρίζει αλλά τα διατυμπανίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί!

Από την άλλη ο προηγούμενος υπουργός έλαβε μια επιστολή του Επίτροπου της ΕΕ κ. Andriukaitis όπου αφ’ ενός συμφωνεί με την μη χρήση του όρου “Greek Yogurt” από την Τσεχία αλλά δηλώνει φαρδιά πλατιά ότι η χρήση της ονομασίας «Greek Style Yogurt” είναι σύννομη και θεμιτή από οποιονδήποτε εντός ΕΕ ανεξαρτήτως που παράγεται το γιαούρτι και από που προέρχεται η Α’ ύλη (το γάλα). Την ίδια άποψή έχουν και οι υπηρεσίες της ΕΕ στις οποίες έχει αποτανθει ο ΣΕΒΓΑΠ για να βρει το δίκιο του. Αυτή λοιπόν είναι η σκληρή πραγματικότητα ότι επίσημα είναι κοινοτικά σύννομη η κυκλοφορία γιαουρτιών με την επισήμανση «Greek Style» και αυτή την σκληρή πραγματικότητα ΜΟΝΟΝ ο ΣΕΒΓΑΠ προσπαθεί να ανατρέψει προσφεύγοντας όχι μόνο στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αλλά και στον Θεό τον ίδιο!

Τι γίνεται όμως όταν μέλη του ΣΕΒΓΑΠ παράγουν γιαούρτι εκτός Ελλάδος και το ονομάζουν «Γιαούρτι ελληνικού τύπου»; Κατ’ αρχήν όπως προαναφέρθηκε αυτό είναι απολύτως σύννομο με την ισχύουσα νομοθεσία όπως αυτή ερμηνεύεται (πολύ κακώς κατά την άποψή μας) από την ΕΕ. Έτσι απομένει μόνον η πλευρά του ηθικού μέρους αυτής της πράξης. Είναι δηλαδή ηθικά σωστό κάτι τέτοιο να γίνεται από μέλη του ΣΕΒΓΑΠ; Όχι δεν είναι σωστό αλλά όποιος παραβλέπει την Ευρωπαϊκή πρακτική, είναι σαν να αυτοκτονεί επιχειρηματικά όταν δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή αγορά. Γιαυτο είναι υψίστης σημασίας η αλλαγή να προκύψει θεσμικά, με την ανατροπή της ερμηνείας που δίδεται από την ΕΕ και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και εκεί έχει προσφύγει ο ΣΕΒΓΑΠ αλλά ο δρόμος δεν είναι εύκολος, ούτε χρονικά ούτε και διαδικαστικά. 

Γιαυτο την επόμενη φορά, πριν τόσο εύκολα κατηγορήσετε τον ΣΕΒΓΑΠ, ρωτήστε να μάθετε την αλήθεια και το τι έχει κάνει και τι συνεχίζει να κάνει για την προστασία της ταυτότητας αυτού του τόσο σημαντικού εθνικού μας προϊόντος.
 

απάντησή μας

Να πούμε καταρχάς ότι δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι αναφέρεται ο ΣΕΒΓΑΠ όταν μιλά για ανακρίβειες εκ μέρους μας. Το μόνο που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ανακρίβεια (ενώ δεν είναι), είναι ότι ο ΣΕΒΓΑΠ ενήργησε «αυτοβούλως», επικοινωνώντας με την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ και όχι καθ’ υπόδειξη ή μετά από ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ. Δε γράψαμε εμείς κάτι διαφορετικό. Εμείς ψέξαμε την υφυπουργό Τελιγορίδου, η οποία –μολονότι γνώριζε πλήρως το ζήτημα με τα ρουμάνικα «ελληνικά γιαούρτια» της «ΟΛΥΜΠΟΣ»- ασχολήθηκε με τα ζήτημα μόνο όταν κατέθεσε Ερώτηση ο νεοδημοκράτης Στύλιος. Και τότε, η υφυπουργός απευθύνθηκε στον ΣΕΒΓΑΠ, ο οποίος την ενημέρωσε ότι το ζήτημα «λύθηκε». Αυτό το αναφέρει η ίδια η Τελιγιορίδου στη γραπτή απάντησή της στον Στύλιο, την οποία εμείς δημοσιεύσαμε όπως ακριβώς δόθηκε (δείτε εδώ).

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που έκανε την πάπια, ο ΣΕΒΓΑΠ ήταν αναγκασμένος να παρέμβει. Οχι από… εθνική ευαισθησία και άλλα τέτοια ηχηρά, αλλά επειδή το ζήτημα αφορούσε γαλακτοβιομηχανίες-μέλη του. Παρασκευάζοντας στη Ρουμανία «ελληνικό γιαούρτι», η γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος» των αδελφών Σαράντη έπληττε άλλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που εξάγουν στη Ρουμανία γιαούρτι που παράγουν στην Ελλάδα, εκτοπίζοντάς τες έτσι από τη ρουμάνικη αγορά. Το έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, το οποίο εμείς αποκαλύψαμε (δείτε εδώ) αναφέρει ότι στη ρουμάνικη αγορά πωλούνται γιαούρτια των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών «Κρι-Κρι», «Κολιός» και «ΦΑΓΕ». Επομένως, το θέμα αφορούσε έναν ενδοκαπιταλιστικό εμφύλιο, μεταξύ επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒΓΑΠ (νομίζουμε πως μόνο η ΦΑΓΕ δεν είναι μέλος του συνδικάτου) και ο ΣΕΒΓΑΠ, αργά ή γρήγορα (αργά, όπως θα δούμε παρακάτω), θα αναγκαζόταν να παίξει το ρόλο του «κυανόκρανου».

Μιας και άνοιξε, όμως, αυτό το ζήτημα, για να δούμε ποιος γράφει ανακρίβειες, ας δούμε τα γεγονότα, έτσι όπως προκύπτουν μέσα από ντοκουμέντα.

Το έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι έχει ημερομηνία 22 Μάρτη. Μεταξύ των αποδεκτών του είναι ολόκληρη η πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και ο ΣΕΒΓΑΠ. Επειδή τα έγγραφα κυκλοφορούν πλέον με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σε δυο-τρεις μέρες ο ΣΕΒΓΑΠ πρέπει να έλαβε την κοινοποίηση του εγγράφου της πρεσβείας. Πώς αντέδρασε; Τι έκανε; Τίποτα. Οπως τίποτα δεν έκανε και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Το έγγραφο το αποκαλύψαμε εμείς στις 9 Απρίλη (δείτε εδώ). Μέχρι τότε δεν είχε υπάρξει καμιά αντίδραση ούτε από το ΥΠΑΑΤ ούτε από τον ΣΕΒΓΑΠ. Πέρασαν πέντε μέρες μετά την αποκάλυψή μας, χωρίς -και πάλι- καμιά αντίδραση από ΥΠΑΑΤ και ΣΕΒΓΑΠ, ώσπου στις 14 Απρίλη κατέθεσε την Ερώτηση ο νεοδημοκράτης βουλευτής Στύλιος (αποκρύπτοντας και την πηγή πληροφόρησής του, την εφημερίδα μας, και το γεγονός ότι το ζήτημα αφορούσε «εμφύλιο» ανάμεσα σε ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες).

Μόνο τότε, δηλαδή όταν το ζήτημα έφτασε στη Βουλή, αποφάσισε να κάνει κίνηση ο ΣΕΒΓΑΠ.

«Συγκεκριμένα ο ΣΕΒΓΑΠ ενήργησε στις 14/4/2019», αναφέρει η προς εμάς επιστολή του ΣΕΒΓΑΠ. Ούτε αυτό είναι ακριβές. Η παρέμβαση του ΣΕΒΓΑΠ προς την εταιρία-μέλος του, την εταιρία των αδελφών Σαράντη, έγινε νωρίς το απόγευμα στις 15 Απρίλη. Μια μέρα μετά από την ημερομηνία που γράφει στην επιστολή του. Και μια μέρα μετά την κατάθεση της Ερώτησης Στύλιου. Ακολούθησε –μετά από δυο μέρες- η ενημέρωση ότι θα αλλάξει η ετικέτα των γιαουρτιών της «Ολυμπος» στη Ρουμανία, από «ελληνικό γιαούρτι» σε «γιαούρτι ελληνικού τύπου», και η ενημέρωση του υπουργείου από τον ΣΕΒΓΑΠ το απόγευμα στις 18 Απρίλη (και όχι στις 17, όπως γράφει η επιστολή του ΣΕΒΓΑΠ).

Τα συμπεράσματα είναι προφανή. Εμείς δε θέλουμε να παρέμβουμε στον αδυσώπητο ανταγωνισμό ανάμεσα στις βιομηχανίες-μέλη του ΣΕΒΓΑΠ στη ρουμάνικη ή οποιαδήποτε άλλη αγορά. Ομως, επειδή δε σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κατηγορεί για ανακρίβειες. Για ό,τι γράφουμε έχουμε ρεπορτάζ, έχουμε ντοκουμέντα και καλά θα κάνουν ορισμένοι να μη ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη.
 

Επί της ουσίας

Πάμε τώρα στην ουσία. Τι μας γράφει ο ΣΕΒΓΑΠ; Οτι αποδέχτηκε ως λύση να γράφουν τα γιαούρτια της «Ολυμπος» στη Ρουμανία «γιαούρτι ελληνικού τύπου». Αυτό ακριβώς γράψαμε κι εμείς. Κι αυτή είναι η ουσία. Τα υπόλοιπα είναι ζήτημα ερμηνείας και ζήτημα… ιστορίας.

Ο ΣΕΒΓΑΠ μας γράφει ότι αναγκαστικά και οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που λειτουργούν στο εξωτερικό θα γράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους «γιαούρτι ελληνικού τύπου», για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από ξένες γαλακτοβιομηχανίες που πωλούν ίδια προϊόντα. Αυτός είναι ο «ρεαλισμός» του κέρδους και αφορά τους καπιταλιστές, όχι εμάς που μαχόμαστε για την αλήθεια και για τα συμφέροντα της ελληνικής κτηνοτροφίας και των φτωχών κτηνοτρόφων.

Ο ΣΕΒΓΑΠ προσπαθεί να μας πείσει ότι μόνον αυτός δίνει μάχη στην ΕΕ για να πετύχει θεσμικά να απαγορευτεί και η χρήση των όρων «γιαούρτι ελληνικού τύπου/στιλ/συνταγής». Παρά ταύτα, ομολογεί ότι η «σκληρή πραγματικότητα» είναι πως για την Κομισιόν και τις υπηρεσίες της αυτό το ζήτημα είναι τελειωμένο. Ποιος το αποκάλυψε αυτό το ζήτημα, κύριοι του ΣΕΒΓΑΠ; Οχι εσείς, αλλά εμείς. Εμείς αποκαλύψαμε και δημοσιεύσαμε την επιστολή του επιτρόπου Αντριουκάιτις, την οποία λογόκρινε πρόστυχα ο πρώην υπουργός Αποστόλου (δείτε εδώ).

Οταν εμείς αποκαλύψαμε την επιστολή Αντριουκάιτις κι αφού το σχετικό δημοσίευμά μας γνώρισε ευρεία προβολή και αναπαραγωγή, αναγκάστηκε και ο ΣΕΒΓΑΠ να βγει και να ψέξει τον Αποστόλου. Αυτά έγιναν πριν από τριάμισι σχεδόν χρόνια. Επειδή είχαμε διαπιστώσει ότι ο υποτιθέμενος αγώνας του ΣΕΒΓΑΠ ήταν πλέον καθαρά υποκριτικός και γινόταν «για τα μάτια του κόσμου», τους απαντήσαμε τότε με ένα δημοσίευμα που είχε τίτλο «Γαλακτοβιομήχανοι κατά Αποστόλου για το γιαούρτι: Με την απληστία τους άνοιξαν το δρόμο στο “greekyogurt“» (δείτε εδώ).

Θυμίσαμε τότε, ότι ότι επί σειρά ετών (τουλάχιστον από το 2009) οι γαλακτοβιομήχανοι χρησιμοποιούσαν ευρέως συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα στην παραγωγή γιαουρτιού (και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και του γάλακτος που πωλείται ως νωπό), ενώ αυτό απαγορευόταν ρητά και κατηγορηματικά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Εκαναν την παρανομία με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων (και της σημερινής) και φυσικά το απέκρυβαν από τον ελληνικό λαό, στον οποίο πωλούσαν τα προϊόντα τους ως… γιαούρτι της γιαγιάς. 

Δεν περιορίστηκαν μόνο στην πολύχρονη παρανομία, αλλά απαίτησαν και να νομιμοποιηθεί, ζητώντας να περάσει στην περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ εντολή αλλαγής του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ώστε να επιτρέπεται στην παραγωγή γιαουρτιού η χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος. Ετσι, το 2016 εκδόθηκε η επαίσχυντη, καταστροφική ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη, με την οποία νομιμοποιήθηκε η χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού. Θέλησαν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Να παράγουν «ελληνικό γιαούρτι» με συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα που εισάγουν από μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, αλλά να μη μπορούν οι γαλακτοβιομηχανίες αυτών των χωρών, χρησιμοποιώντας το ίδιο γάλα, να παράγουν γιαούρτι «ελληνικού τύπου». Επειδή δεν υπάρχουν «κουτόφραγκοι» για να τους κάνουν αυτή τη χάρη, είχαμε το τελείωμα της υπόθεσης από την Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε στον Αποστόλου ο επίτροπος Αντριουκάιτις.

Και όπως ο ίδιος ο ΣΕΒΓΑΠ αποδέχεται (παρά τα όσα περί του αντιθέτου ισχυρίζεται στα λόγια) στην περίπτωση του ρουμάνικου «γιαουρτιού ελληνικού τύπου» της «Ολυμπος». Η πράξη είναι αυτή που μετράει, τα λόγια είναι αέρας κοπανιστός.

Γράφαμε τότε και ισχύει στο ακέραιο και σήμερα, τριάμισι χρόνια μετά: Το «ελληνικό γιαούρτι» το πούλησαν οι ίδιοι οι έλληνες γαλακτοβιομήχανοι, με την απληστία τους και με το φαταουλισμό τους. Ας μη διαμαρτύρονται τώρα που θα τους φέρνουν οι άλλοι απέξω «γιαούρτι ελληνικού τύπου». Με το ίδιο γάλα θα φτιάχνεται, άλλωστε. Οσο για τη συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, προκειμένου να κάνει το χατίρι των άπληστων γαλακτοβιομήχανων, υπέγραψε το θάνατο της ελληνικής κτηνοτροφίας και άνοιξε το δρόμο για να χαθούν σιγά-σιγά όλα τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).

Εδώ πρέπει να θυμίσουμε το «δωράκι» που έκανε στη ΦΑΓΕ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, προσθέτοντας στην ΚΥΑ τη διάταξη σύμφωνα με την οποία «κάθε προϊόν το οποίο έχει παρασκευαστεί ή και έχει διατεθεί νομίμως στο εμπόριο σε άλλα μέλη της ΕΕ ή σε κράτος μέλος της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης ΕΟΧ ή στην Τουρκία, μπορεί να διατίθεται στην αγορά στην Ελλάδα, όταν έχει παρασκευαστεί σύμφωνα με πρότυπα, προδιαγραφές ή και διαδικασίες παρασκευής και δοκιμών, που αποδεδειγμένα εγγυώνται ισοδύναμο επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας». Τι να πουν, όμως, οι γαλακτοβιομήχανοι γι’ αυτό, όταν η συγκεκριμένη ΚΥΑ επιτρέπει στους ίδιους να εισάγουν συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα και να το χρησιμοποιούν στην παραγωγή «ελληνικού γιαουρτιού»;

Τέλος, δυο λόγια για την αμαρτωλή (αμαρτωλή γιατί γίνεται μόνο και μόνο για να εξαπατηθούν οι έλληνες κτηνοτρόφοι) ιστορία της υποβολής φακέλου στην Κομισιόν, προκειμένου το Ελληνικό Γιαούρτι να αναγνωριστεί ως ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης). Ο ΣΕΒΓΑΠ μας λέει ότι στηρίζει τη σχετική προσπάθεια του υπουργείου.Πώς ακριβώς τη στηρίζει; Ψηφίζοντας δυο πορίσματα που κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους;

Το αρχικό πόρισμα (επί υπουργίας Αποστόλου) κατέληγε στο «τρελό» ότι το ελληνικό γιαούρτι θα κατοχυρωθεί ως ΠΓΕ ακόμα κι όταν παρασκευάζεται με εισαγόμενο γάλα! Οταν εμείς αποκαλύψαμε το πόρισμα, ο διάδοχος του Αποστόλου, Αραχωβίτης, κατασκεύασε ένα δεύτερο πόρισμα, μια καρικατούρα, που έλεγε ότι το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ θα παρασκευάζεται αποκλειστικά από νωπό ελληνικό γάλα. Οι γαλακτοβιομήχανοι του ΣΕΒΓΑΠ ψήφισαν και τα δύο πορίσματα. Για ποιο λόγο; Επειδή ξέρουν ότι αυτός ο φάκελος, αν και όταν κατατεθεί στην Κομισιόν, δε θα έχει καμιά τύχη. Δεν είχαν κανένα λόγο, όμως, να τα χαλάσουν με τον Αραχωβίτη (που ήθελε απλώς να καταδημαγωγήσει τους εξοργισμένους κτηνοτρόφους), από τη στιγμή που αυτός δεσμεύτηκε ότι δε θα καταργήσει την ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη, που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού. Ολα αυτά τα έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη (ενδεικτικά δείτε εδώ).

Αυτή είναι, λοιπόν, η πραγματικότητα, χωρίς ωραιοποιήσεις, αποσιωπήσεις και διαστρεβλώσεις. Αυτές τις κάνει ο ΣΕΒΓΑΠ, όταν βρίσκεται στην ανάγκη να λειτουργήσει ως «ειρηνευτική δύναμη» ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα επιχειρήσεων-μελών του και στον πόλεμο που ξεσπά μεταξύ τους.

Σε ό,τι μας αφορά, εννοείται πως θα συνεχίσουμε τον δρόμο που ακολουθούμε χρόνια τώρα, είτε αρέσει στον ΣΕΒΓΑΠ είτε όχι. Και βέβαια, δε θα ρωτάμε τον ΣΕΒΓΑΠ για να «μάθουμε την αλήθεια». Αν το κάναμε, τότε θα γινόμασταν εφημερίδα σε διατεταγμένη υπηρεσία. Την αλήθεια τη βρίσκουμε και θα συνεχίσουμε να τη βρίσκουμε στην πηγή της. Και φυσικά, θα την αποκαλύπτουμε γυμνή και χωρίς ωραιοποιήσεις.

ΥΓ. Κύριοι του ΣΕΒΓΑΠ, εάν και όταν κάνετε προσφυγή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενάντια στη χρήση των όρων «γιαούρτι ελληνικού τύπου/στιλ/συνταγής», να μας ενημερώσετε κι εμάς. Σας το θυμίζουμε, γιατί προς το παρόν μόνο «στον Θεό τον ίδιο» προσφεύγετε, ο οποίος –ως γνωστόν- έχει… πιο σοβαρά θέματα ν’ ασχοληθεί και δεν προλαβαίνει, όσες λαμπάδες κι αν του ανάψετε, όσα τάματα κι αν κάνετε.
Κυριακή 09 Ιουνίου 2019