Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 | 07:22

ΕπικαιρότηταPointer

Προβατόμορφοι λύκοι

Πανηγύριζαν οι «Τάιμς του Ισραήλ»: «Τα Γιάννενα εκλέγουν τον πρώτο Εβραίο Δήμαρχο της Ελλάδας. Ο Mωυσής Ελισάφ πρόεδρος της πολύ μικρής Ισραηλιτικής Κοινότητας στην πόλη των Ιωαννίνων στη Βόρεια Ελλάδα εξελέγη δήμαρχος στις τοπικές εκλογές. Είναι καθηγητής Παθολογίας στο τοπικό πανεπιστήμιο και πρόεδρος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας για πάνω από 17 χρόνια, ενώ πρόσφατα ήταν πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραϊκών Κοινοτήτων Ελλάδας».
 
Υποτίθεται ότι ο Ελισάφ δεν εκλέχτηκε ως εβραίος, αλλά ως ένας πανεπιστημιακός, με γαλήνια μορφή, μορφωμένος, πολιτιστικά ανήσυχος, προοδευτικός, ακόμα και αριστερούλης στα φοιτητικά του χρόνια. Η μακρόχρονη θητεία του στο Κεντρικό Ισραηλητικό Συμβούλιο δεν αφήνει και πολλές αμφιβολίες σε όποιον θέλει να μελετά την πραγματικότητα διεισδυτικά και όχι  επιφανειακά.
 
Δείτε τώρα και κάτι άλλες… συμπτώσεις. Τον Γενάρη του 2015, υπό το πρόσχημα μιας εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, καταφθάνει στα Γιάννενα η Ιρίτ Μπεν-Αμπα, πρέσβειρα της σιωνιστικής οντότητας, του σιωναζιστικού κράτους του Ισραήλ. Συναντιέται στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Μπέγκα, παρουσία του Ελισάφ, βεβαίως. Ο Μπέγκας αναφέρεται σε «μια συνεργασία (με το Ισραήλ) που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τη σημαντική συμβολή και του κ. Ελισάφ», την οποία «η σημερινή Δημοτική Αρχή θέλει να εξελίξει γιατί η παράδοση στην πόλη μας είναι βαθιά».
 
Τι δουλειά έχουν οι Ρωμανιώτες Εβραίοι της Ηπείρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξοντώθηκαν από τους ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με το δολοφονικό σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ; «Κάθε χρόνο έρχονται 400.000 Ισραηλινοί στην Ελλάδα. Συζητήσαμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ρεύμα των τουριστών στα Γιάννενα και την Ηπειρο που διαθέτουν μία εξαιρετική φύση», είπε με νόημα η σιωνίστρια Μπεν-Αμπα.
 
Τον Μάρτη του 2018, επισκέφτηκε τα Γιάννινα ο Πάιατ. Στη συνάντηση με τον Μπέγκα (σε ξενοδοχείο, γιατί το δημαρχείο αποκλείστηκε από διαδηλωτές) «εξήρε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών για την ισχυροποίηση των δεσμών του με το Ισραήλ», όπως έγραψε ο τοπικός Τύπος. Το πιάσατε το… υπονοούμενο, δε χρειάζεται να σας πούμε τίποτ' άλλο. Να συμπληρώσουμε μόνο πως ο Μπέγκας, που έχασε τη δημαρχία στο νήμα, σε μια εκδήλωση… υψηλού πολιτικού πολιτισμού (sic!), επισκέφτηκε τον Ελισάφ στο εκλογικό του κέντρο για να τον συγχαρεί. Πώς το έλεγε εκείνο το παλιό διαφημιστικό σλόγκαν; «Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά»… Θα στοιχηματίζαμε ότι ο Μπέγκας θα είναι αντιδήμαρχος του Ελισάφ.
 
Η στήλη δεν προσφέρεται για μακρές ιστορικές αναφορές. Θα περιοριστούμε, λοιπόν, σε μερικούς στίχους του κομμουνιστή ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά, που πέθανε τόσο νέος (30 χρόνων). Ο Ελιγιά, ρωμανιώτης εβραίος, γράφει «Το Τορά μας» (O Νόμος μας)  και συμβουλεύει την εβραϊκή φτωχολογιά να ψάξει αλλού την αλήθεια.
 
Μεσονυχτίς στην άκαρπη μελέτη βυθισμένοι,
με τη χλωμή σας τη θωριά που η φτώχεια όλο μαραίνει,
στ' αραχνιασμένα σας «Ταλμούντ» τα παλαιικά σκυφτοί
κι η σκλαβωμένη σας ψυχή με πάθος αναζητεί
να βρει τι γράφει το Τορά μας.
 
Μα, αν τυφλωμένη απ' την παλιά ξεθωριασμένη πίστη,
στου χρόνου το περπάτημα δεν το 'νιωσες; -εσβήστη
η αρχαία λυχνία. Καινούριο φως στη στράτα μας μπροστά:
Και το γοργοξετύλιγμα της ζωής πια δε ζητά
να βρει τι γράφει το Τορά μας.
 
Ω αδέρφι που σε μάγεψε το αρχαίο σου «μεγαλείο».
Της ζωής να ξεφυλλίσουμε το ζωντανό βιβλίο
έλα εκεί μέσα θε να βρεις πυρογραμμένο κάτι
- με του Δυνάστη το ραβδί, με τα δεσμά του Εργάτη -
φριχτό που δε γράφει το Τορά μας.
 
Αυτά, πριν από έναν αιώνα, το μακρινό 1925. Από έναν πάμφτωχο διανοούμενο που πέταξε από πάνω του την αρχαία σκουριά. «Ο σιωνισμός αποτελεί μια μορφή καθυπόταξης των εργατικών στρωμάτων στους αστούς ομόθρησκούς τους και στο σκοταδισμό των Εβραίων», έλεγε ο Γιοσέφ Ελιγιά. Τι να λέει για το διωγμό των Παλαιστίνιων ο Μωυσής Ελισάφ;

 
Π.Γ.
 
Κυριακή 09 Ιουνίου 2019