Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 | 08:19

ΕπικαιρότηταPointer

«Καθάρισαν» τον Μπένι

Είναι πολλοί -και όχι απαραιτήτως πασόκοι- αυτοί που χάρηκαν με το χουνέρι που έκανε η Γεννηματά στον Βενιζέλο, «καθαρίζοντάς» τον με συνοπτικές διαδικασίες από το ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος έχει τον ανθρωποδιώκτη, καθώς αποπνέει τέτοια αλαζονεία που σε κάθε λαϊκό άνθρωπο προκαλεί σιχασιά. Το επιβεβαίωσε και στην πρώτη μετά τον «πούλο» τηλεοπτική συνέντευξή του, στην οποία αυτοθαυμαζόταν και αυτοαποθεωνόταν, σε βαθμό που ακόμα και «δικοί του» σχολιογράφοι στον αστικό Τύπο να του συστήσουν τηλεοπτική νηστεία.
 
Βέβαια, εκείνοι που ξέρουν λίγο το ΠΑΣΟΚ δε δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν ότι η σύλληψη δεν ήταν της Φώφης, αλλά του παλιού ιερατείου του ΠΑΣΟΚ (Σκανδαλίδης, Λαλιώτης και σία), που δεν ήθελε ούτε ζωγραφιστό τον Μπένι, γιατί είχε μια μονοσήμαντη τακτική που έλεγε «πάση θυσία συνεργασία με τη ΝΔ», προσδοκώντας σε υπουργοποίησή του ή προεδροποίησή του. Γιατί να έχουν στα πόδια τους ένα τέτοιο βαρίδι, που παίζει αποκλειστικά δικό του παιχνίδι και δεν έχει να προσφέρει και τίποτα. Ποιος ξεχνάει ότι επί των ημερών του το ΠΑΣΟΚ πήρε το ιστορικά χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό του; Ηταν, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να βάλουν τη Φώφη να τον «καθαρίσει», εκθέτοντάς τον κιόλας σαν «παρτάκια», αφού έγινε σε όλους καθαρό πως ο Βενιζέλος απαιτούσε την πρώτη (και με τα σημερινά δεδομένα μοναδική εκλόγιμη) θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αρνούμενος να κατέβει οπουδήποτε με σταυρό (για να βοηθήσει το κόμμα, βρε αδερφέ, αφού είναι τόσο μεγάλο πολιτικό μέγεθος!).
 
Οπως εξηγούσαν (με τα γνωστά μισόλογα) στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το διώξιμο του Βενιζέλου έγινε για να βοηθήσει τον επαναπατρισμό παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βενιζέλος, λένε οι πασόκοι, με την αντι-ΣΥΡΙΖΑ λύσσα που έβγαζε, βοηθούσε τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατάει «κόσμο δικό μας». Αυτό, βέβαια, έχει και διαφορετική ανάγνωση: «διώξαμε τον Βενιζέλο που μας τραβούσε προς τη ΝΔ και στέλνουμε το μήνυμα ότι εμείς παραμένουμε αντιδεξιοί».
 
Ο ίδιος ο Βενιζέλος, παρά τα όσα γράφουν διάφοροι σφουγγοκωλάριοι, δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο στο αστικό πολιτικό παιχνίδι. Εχασε αυτό που μπορούσε να πουλήσει: ότι επηρέαζε σε κάποιο βαθμό την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Τώρα που είναι εκτός, δεν μπορεί να επηρεάσει τίποτα. Και βέβαια, όσο αναλογίζεται πως μια φορά τον «σκούπισε» ο Γιωργάκης και δεύτερη φορά η Φώφη, τόσο περισσότερο λυσσάει, τόσο περισσότερο θα μιλάει για τον εαυτό του και την προσφορά του προς… το έθνος.
 
Η Φώφη, πάντως, αισθάνεται ανασφαλής. Στην τηλεοπτική συνέντευξη (Alpha) που βγήκε για να εξηγήσει τις αποφάσεις της, πέρα από τη γνωστή αδυναμία της να κάνει μια στοιχειώδη πολιτική ανάλυση πέρα απ' όσα έχει αποστηθίσει, ήταν φανερός και ένας εκνευρισμός: Ο Σημίτης καλά θα κάνει να το βουλώσει, γιατί αρκετά τον υπερασπίστηκα όταν τον χτυπούσαν, ο Ανδρουλάκης καλά θα κάνει ν' ασχολείται με την Ευρωβουλή και ν' αφήσει το κόμμα σε μένα που είμαι η πρόεδρος και να προσέχουν όλοι τα λόγια και τα έργα τους, γιατί «αυτό που έγινε είναι μονάχα η αρχή»!
 
Δεν τοποθετείται έτσι ένας αρχηγός που αισθάνεται σίγουρος για την καρέκλα του. Η Φώφη ξέρει ότι στις 7 του Ιούλη παίζει τα ρέστα της. Αν πάει -έστω και λίγο- καλύτερα από τις ευρωεκλογές, θα είναι καβάλα στ' άλογο. Αν πάει χειρότερα, ούτε φίδι στον κόρφο της. Ο Ανδρουλάκης θα ενσκύψει από τις Βρυξέλλες και θα θέσει ζήτημα ηγεσίας. Κι αυτός δεν πρόκειται να διαπράξει το λάθος του Βενιζέλου το 2007, που πριν καλά-καλά κλείσουν οι κάλπες έσπευσε στο Ζάππειο για να ζητήσει από τον Παπανδρέου να φύγει (εισπράττοντας μερικούς μήνες αργότερα ένα μεγαλοπρεπέστατο φτύσιμο από τη βάση του ΠΑΣΟΚ). Θα το κάνει με στιλ, έχοντας την υποστήριξη ακόμα και βαρόνων που σήμερα στηρίζουν τη Φώφη. Για τη Φώφη ισχύει αυτό που λένε οι παίχτες του «Στοιχήματος»: μετά το ματς θα φανεί αν θα πάει «ταμείο» ή «κουβά».
 
ΥΓ1. Ούτε πληρωμένος από τη Φώφη να ήταν ο Στέφανος Μάνος. Χαρακτήρισε τον Βενιζέλο «μια από τις ικανότερες “φωνές” στη Βουλή. Η απουσία του από την επόμενη Βουλή θα βλάψει τα συμφέροντα της Ελλάδας». Και κατέληξε: «Μολονότι συνήθως διαφωνούσα μαζί του, θα ήθελα να τον έχω σύμμαχο σε κοινές προσπάθειες». Δεν είναι μόνο που ο Μάνος δηλώνει «αγρίως νεοφιλελεύθερος». Είναι και που έχει το στίγμα του πολιτικά αποτυχημένου. Οπότε ο συνειρμός γίνεται αυτόματα: Μάνος και Μπένι παρεούλα.
 
ΥΓ2.  Ο Γερουλάνος βρήκε τον καλύτερο τρόπο για να «τσουρουφλίσει» τον Βενιζέλο. Ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το κόμμα να τον βάλει σε μη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας για να μπορέσει να οργώσει όλη τη χώρα κάνοντας προεκλογική εκστρατεία.
 
ΥΓ3. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, σε μια ακόμα αυτάρεσκη δήλωση, ο Βενιζέλος είπε μεταξύ των άλλων: «Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου». Επεσε… μέσα. Σε πέντε μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διορίσει πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Κυριακή 09 Ιουνίου 2019