Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 | 19:18

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Ο δικός μας κόσμος

Ο Τσίπρας(ο λογογράφος του) τσιτάρει Νίτσε: «Ο,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Ο Τσακαλώτος τσιτάρει… Πάμπλο Γκαρσία: «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Οι συριζαίοι προσπαθούν να ντοπάρουν ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί το μηχανισμό, γιατί φοβούνται ότι στις 7 Ιούλη μπορεί να βρεθούν ακόμα πιο πίσω από τη ΝΔ. Βλέπετε, κατέρρευσε και ο μύθος του «άχαστου Αλέξη», που ήταν «το βαρύ χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ».
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή σκυτάλης μεταξύ διαχειριστών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Δεν είναι δύσκολο να «διαβάσει» κανείς ένα εκλογικό αποτέλεσμα, όταν δε βάζει μπροστά σκοπιμότητες δικαιολόγησης του ενός ή του άλλου φαινομένου. Η αριθμητική είναι το πρώτο από το οποίο πρέπει να ξεκινήσει, για να διαπιστώσει ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Στη συνέχεια, πρέπει –βάσει αυτής της αριθμητικής- να επιχειρήσει να διεισδύσει στην ουσία των πραγμάτων και να βγάλει συμπεράσματα.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Στα ύψη και πάλι η αποχή

Παρά το διλημματικό-δημοψηφισματικό χαρακτήρα που δόθηκε σ' αυτές τις ευρωεκλογές, παρά την πόλωση που καλλιέργησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρά την καμπάνια κατά της αποχής (με αισχρή επιχειρηματολογία από διάφορους ,ριζοσπάστες αριστερούς» που ηδονίζονται να μετρούν «κουκιά»), η αποχή υπήρξε και πάλι τεράστια, ξεπερνώντας για μια ακόμα φορά το 40%. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

Ας πάμε στην ουσία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι των συριζαίων τους έπεσε βαρύ το εκλογικό αποτέλεσμα. Πολύ βαρύ. Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις τους το βράδυ των εκλογών. Κάποιοι δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι έχασαν (Μπίστης, Σπίρτζης, Χριστοδουλοπούλου), άλλοι έλεγαν κρυάδες (ο Τσακαλώτος με τη βλακεία περί λουκάνικων) και άλλοι απλά πετούσαν τη μπάλα στην εξέδρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η σύσκεψη της ηγετικής ομάδας και να βγει ο Τσίπρας να αναγγείλει εθνικές εκλογές άμεσα.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Δε γυρνάει το «ματσάκι»

Αιφνιδιάστηκαν τόσο πολύ από το αποτέλεσμα ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι συριζαίοι και γι' αυτό αντέδρασαν τόσο σπασμωδικά το βράδυ της περασμένης Κυριακής; Για μας είναι σίγουρο ότι την ήττα την περίμεναν. Την έβλεπαν στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις (αυτές που μένουν κρυφές, καθώς τις παραγγέλλουν τα επιτελεία των κομμάτων και τις κρατούν επτασφράγιστο μυστικό που το γνωρίζει μόνο ένας στενός κύκλος στελεχών). Αν δεν ήταν έτσι, τότε δε θα έβγαινε ο Τσίπρας, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, να τάξει ένα ακόμα πενηντάρικο στις συντάξεις από το 2020. Ζορίζονταν και προσπαθούσαν να μαζέψουν τη διαφορά, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτή η μαυρογιαλούρικη συμπεριφορά εξόργιζε τον (ήδη εξοργισμένο) κόσμο.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Νέα Δημοκρατία

Σεμνά και ταπεινά και οι γλώσσες κοντές

Γελάνε ακόμα και οι δεξιοφέρνοντες δημοσιογράφοι με την εικόνα του Μπουμπούκου στα τηλεπαράθυρα, που δεν τσιρίζει, δεν απειλεί με ειδικά δικαστήρια τους αντιπάλους του, δεν ειρωνεύεται, δεν κάνει κωλοδάχτυλα στους συριζαίους και γενικά εμφανίζει την εικόνα ανθρώπου που τον έχουν ποτίσει με βάλιουμ και βρίσκεται σε ήπια καταστολή. Η γραμμή, όμως, είναι σαφής και την έδειξε ο Κούλης με την τηλεοπτική δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής. Κανένας πανηγυρισμός, χαμηλοί τόνοι, αναφορά και σε όσους δεν τον ψήφισαν, τίποτα το πολωτικό ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, ύφος αρσακειάδας που αναλογίζεται τις μεγάλες ευθύνες που έχει φορτωθεί και δεν τον απασχολούν ρεβανσισμοί και άλλα τέτοια χαμερπή. 
ΣΕΛΙΔΑ 13

Ο φίρερ της ΧΑ

Καλεί σε πολεμικό εγερτήριο

Στις ευρωεκλογές δεν μπορούσε να φανεί ότι η συρρίκνωση της ΧΑ οφείλεται στην επίθεση που έκανε η ΝΔ. Φάνηκε καθαρά στις περιφερειακές εκλογές, στις οποίες δεν έλαβε μέρος ο Βελόπουλος. Η ΧΑ και το 2014 και τώρα κατέβασε συνδυασμούς στις 12 από τις 13 περιφέρειες (δεν κατέβασε μόνο στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου). Στις εκλογές του Μάη του 2014 έλαβε μέρος το 61,56% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και η ΧΑ πήρε 457.893 ψήφους. Στις εκλογές της 26ης Μάη του 2019 έλαβε μέρος το 58,42% των εγγεγραμμένων και με ενσωματωμένο το 99,95% των ψηφισάντων η ΧΑ πήρε 197.309 ψήφους! Εχασε 260.584 ψήφους.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωεκλογές

Ανακάτεμα της τράπουλας με τον ιμπεριαλισμό πάντα κυρίαρχο

Η κατραπακιά που έφαγαν τα παραδοσιακά αστικά κόμματα (είτε δεξιού είτε «αριστερού» χαρακτήρα) στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Πίνακα 1 που φτιάξαμε βάσει των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έπεσε από το 37.5% του 1999 στο 23.7%, ενώ η Σοσιαλδημοκρατία (σοσιαλιστές) από το 29.5% το 1999 πήγαν στο 20.4%. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ευρωεκλογές

Μόνιμος νικητής η ΑΠΟΧΗ

Μπορεί η συμμετοχή στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής να ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας, ξεπερνώντας κατά λίγο το 50%, για πρώτη φορά μετά το 1999, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η ΕΕ στα σαράντα χρόνια της ιστορίας των ευρωεκλογών δεν κατάφερε να πείσει τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι αποτελεί μια οντότητα που μπορούν να τη θεωρήσουν «δική τους», όπως θεωρούν το εθνικό τους κράτος. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Θυσία Μέι στο βωμό του Brexit, με τα αδιέξοδα να μεγαλώνουν

Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά από την κατάρρευση του σχεδίου της πρωθυπουργού, Τερίζα Μέι, για το Brexit. Τριάντα έξι ώρες μετά από την παραίτηση της προέδρου της Βουλής, Αντρέα Λίντσομ, η οποία δήλωσε την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο Μέι, ήρθε η παραίτηση της ίδιας της Μέι που παραδέχτηκε με λυγμούς ότι απέτυχε να υλοποιήσει το Brexit και δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει το πόστο της στις 7 Ιούνη.
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Μαύρα μαντάτα για την εκπαίδευση το Πρόγραμμα ΝΔ για Παιδεία

Ιδιωτικοποίηση, θεοποίηση της επιχειρηματικής λειτουργίας, δόγμα «τάξη και ασφάλεια»

Κόμμα που παραδοσιακά και γνήσια εκφράζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η ΝΔ, με αρχηγό τον πωρωμένο νεο-φιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει δημοσιοποιήσει ένα Πρόγραμμα για την εκπαίδευση, που είναι μείγμα άγριων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, στρατηγικών επιλογών του ευρωπαϊκού, ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου (προτάσεις ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ), αλλά και πρακτικών που εφαρμόστηκαν ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Μια θαρραλέα φωνή

Σ' ένα θαρραλέο άρθρο του, με τίτλο «Οι άδειες των κρατουμένων και κατά πόσο απαιτείται η ιδεολογική τους μεταστροφή», ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτης Χριστόφορος Σεβαστίδης, τάσσεται χωρίς περιστροφές υπέρ της χορήγησης κανονικής άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πευκοδάσος Παλιουρίου

Ζορίζονται να το αποχαρακτηρίσουν  οι δασολόγοι του ΤΣΔ

Την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε για μια ακόμα φορά τοΤεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ), αλλά οι τέσσερις δασολόγοι που συμμετέχουν σ’ αυτό δεν κατέληξαν σε απόφαση αποχαρακτηρισμού του Πευκοδάσους του Παλιουρίου, γιατί αν το κάνουν θα είναι μεγάλες οι συνέπειες γι’ αυτούς. Πιέζονται μεν από το δίδυμο Σταθάκη-Φάμελλου να προχωρήσουν σε αποχαρακτηρισμό, για να εξυπηρετηθεί η εταιρία του Σαββίδη, που θέλει να χτίσει εκεί πολυτελείς βίλες και μπαγκαλόους, αλλά από την άλλη γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμιά νομική βάση να το κάνουν. 
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κουτεντάκης όπως Στουρνάρας

Τώρα, που βγαίνει ο Κουτεντάκης, το δικό τους στέλεχος που τοποθέτησαν επικεφαλής στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, και λέει τα ίδια, μούγκα στη στρούγκα. Η τριμηνιαία Εκθεση του ΓΠΚΒ, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα επισημαίνει ότι ο περιβόητος «δημοσιονομικός χώρος» εξαντλήθηκε, καθώς τα μέτρα που νομοθετήθηκαν λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, αναλώνουν το 0,554% από το 0,6% του ΑΕΠ που είναι ο ετήσιος στόχος. 
ΣΕΛΙΔΑ 11
 
Παρασκευή 31 Μαΐου 2019