Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 20:05

ΕπικαιρότηταPointer

Σκάνδαλο ελληνοποίησης αρνιών από τη Ρουμανία: Ο έλεγχος της προέλευσης πέρασε στα χέρια των ζωεμπόρων εισαγωγέων

Παραμονές του Πάσχα των Καθολικών, εισήχθησαν από τη Ρουμανία 5.772 αρνιά, σφάχτηκαν σε σφαγεία του νομού Πρέβεζας και πουλήθηκαν στην Ιταλία ως ελληνικά (έφεραν σφραγίδα ότι σφάχτηκαν σε ελληνικό σφαγείο, ενδεχομένως και δεύτερη σφραγίδα ότι είναι ελληνικά)! Αλλα 305 αρνιά από τη Ρουμανία σφάχτηκαν σε σφαγείο στα Γιάννενα και πουλήθηκαν επίσης ως ελληνικά.
 
Υπηρεσιακός παράγοντας μας δήλωσε με κυνισμό ότι τρώει ρουμάνικα αρνιά, γιατί είναι καλύτερα, συμφώνησε όμως ότι πρέπει να ενημερώνονται οι καταναλωτές για την προέλευση. Μιλάμε για κυνισμό, γιατί ο υπηρεσιακός παράγοντας γνωρίζει ότι τις σφραγίδες για την πιστοποίηση της προέλευσης των αρνιών δεν τις έχουν πια οι κτηνίατροι, αλλά οι ιδιοκτήτες των σφαγείων και οι καπιταλιστές ζωέμποροι και εισαγωγείς.
 
Από τις 23 Νοέμβρη του 2017 έχει εκδοθεί εγκύκλιος από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία οι κτηνίατροι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) που πηγαίνουν στα σφαγεία θα βάζουν μόνο την υγειονομική σφραγίδα, πιστοποιώντας ότι τα σφάγια είναι κατάλληλα για βρώση. Δηλαδή, δε βάζουν πλέον τις σφραγίδες προέλευσης των αρνιών που σφάζονται στα ελληνικά σφαγεία. Αντιλαμβάνεστε τι γλέντι γίνεται με τις ελληνοποιήσεις που κάνουν οι εισαγωγείς αρνιών, οι οποίοι είναι ζωέμποροι που παράλληλα αγοράζουν και πωλούν και ελληνικά αρνιά.
 
Πληροφορηθήκαμε γι’ αυτές τις εισαγωγές μετά από επικοινωνία μας με υπηρεσιακούς παράγοντες των ΔΑΟΚ της ΠΕ Πρέβεζας και της ΠΕ Ιωαννίνων. Θεωρούμε δεδομένο ότι εισήχθησαν και άλλα αρνιά από τη Ρουμανία σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τα οποία σφάχτηκαν σε ελληνικά σφαγεία και πουλήθηκαν, είτε στην εσωτερική αγορά, είτε στην Ιταλία, είτε σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Το θεωρούμε δεδομένο, γιατί με τις εγκυκλίους που εκδόθηκαν δίνεται πλέον το δικαίωμα στους καπιταλιστές ζωέμπορους και εισαγωγείς αρνιών καθώς και στους ιδιοκτήτες των σφαγείων να βάζουν τη σφραγίδα προέλευσης του αρνιού.
 
♦ Η εγκύκλιος που προβλέπει ότι οι κτηνίατροι από τις 23 Νοέμβρη του 2017 βάζουν μόνο την υγειονομική σφραγίδα (δείτε εδώ) αναφέρει:
 
«Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού σας ενημερώνουμε ότι η Υπουργική Απόφαση 91354 (Αρ. Φύλλου 2983-Τεύχος Β/30.8.2017) αναφορικά με την Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), δεν προβλέπει την επίθεση σφραγίδων προέλευσης στα σφάγια και ως εκ τούτου η μόνη σφραγίδα που απαιτείται, πλέον, είναι η υγειονομική» (η έμφαση δική μας).
 
Περιττεύει να σημειώσουμε ότι μ’ αυτή την εγκύκλιο καταργείται κάθε έλεγχος και δίνεται το ελεύθερο στους καπιταλιστές-εισαγωγείς αρνιών να οργιάζουν με τις ελληνοποιήσεις. Πρέπει, επιπλέον, να σημειώσουμε ότι η εγκύκλιος είναι πολύ γενικόλογη, μιας και δεν αναφέρει συγκεκριμένες διατάξεις Κανονισμών, σύμφωνα με τις οποίες η λεγόμενη ιχνηλασιμότητα περνάει στις επιχειρήσεις.
 
♦ Η εγκύκλιος με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους εισαγωγείς αρνιών και στα σγαγεία να σφραγίζουν τα σφάγια (δείτε εδώ) αναφέρει:
 
«Με σκοπό την ομοιόμορφη επισήμανση των σφαγίων ελληνικής καταγωγής και με ευθύνη των επιχειρήσεων, αυτή θα γίνεται με χρήση σφραγίδας παραλληλογράμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε133» (η έμφαση δική μας).
 
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος υπογράφεται από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Αντώνογλου. Την εξέδωσε γιατί την ίδια περίοδο είχε υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1127Β) (δείτε εδώ) για τα ζητήματα των ελέγχων και της λεγόμενης ιχνηλασιμότητας.
 
Γίνεται φανερό, ότι με αυτές τις δύο εγκυκλίους (που δεν είναι οι μόνες) αφήνεται ελεύθερο το πεδίο στους καπιταλιστές, εμπόρους και εισαγωγείς αρνιών, και στους ιδιοκτήτες των σφαγείων να κάνουν ελληνοποιήσεις και να καταφέρουν ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στους κτηνοτρόφους και στην ελληνική κτηνοτροφία.
 
Η αφαίρεση του δικαιώματος των κτηνιάτρων των ΔΑΟΚ να σφραγίζουν τα σφάγια με τη σφραγίδα που εντυπώνει τη χώρα προέλευσης του αρνιού, προβλέπεται από τον εκτελεστικό Κανονισμό 1337 της ΕΕ, ο οποίος παραδίδει την ιχνηλασιμότητα στους επιχειρηματίες. Στοιχείο της ιχνηλασιμότητας είναι και το σφράγισμα του σφάγιου ως προς τη χώρα προέλευσης.
 
Στις περιπτώσεις που εισάγονται αρνιά και πάνε κατευθείαν στο σφαγείο, τα σφάγια θεωρούνται ότι προέρχονται από τη χώρα που έχουν εκτραφεί (από τη Ρουμανία εν προκειμένω). Ετσι, στην περίπτωση που εξετάζουμε, τα αρνιά έπρεπε να χαρακτηριστούν ρουμανικής προέλευσης (αφού εκεί εκτράφηκαν) και όχι να τοποθετηθεί σφραγίδα του ελληνικού σφαγείου, που δημιουργεί την ψευδή εντύπωση ότι τα αρνιά είναι ελληνικά (δεν αποκλείουμε να σφραγίστηκαν και ως ελληνικά).
 
Η λεγόμενη ιχνηλασιμότητα είναι δομημένη με τρόπο που αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους καπιταλιστές εμπόρους και εισαγωγείς να βαφτίζουν κατά το δοκούν τα σφάγια. Σε προσεχές άρθρο μας θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τα ζητήματα της προέλευσης του κρέατος (όπως έχουμε κάνει για τα ζητήματα της προέλευσης του γάλακτος, της φέτας και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων).
Σάββατο 25 Μαΐου 2019