Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 19:28

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ /  ΕDITORIAL

ΑΠΟΧΗ, ως υπόσχεση συμμετοχής

Ολοι οι δημοσκόποι, συζητώντας off the record με αστούς πολιτικούς και δημοσιογράφους, προεξοφλούν ότι στις αυριανές εκλογές θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της μαζικής αποχής από τις ευρωκάλπες και, αντίθετα, της «συνήθους» αποχής από τις κάλπες για δημοτικές και περιφερειακές αρχές.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνο για τη νομή της εξουσίας

Οι εκλογές που ήταν απλά «μια δημοσκόπηση χωρίς το ερώτημα ποιος θα κυβερνήσει», έγιναν οι πιο κρίσιμες από καταβολής ελληνικού καπιταλισμού. 'Η θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα θα εξελιχτούν όπως τα προαναγγέλλει ο Τσίπρας ή θα τις κερδίσει ο Μητσοτάκης και θα τα πάρει όλα πίσω! Και μόνο το γεγονός ότι το (υποτιθέμενο) διακύβευμα των εκλογών έχει μετατραπεί σε κινούμενη άμμο και αλλάζει από βδομάδα σε βδομάδα, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένα διακύβευμα. Υπάρχει μόνο η δίψα για τη νομή της εξουσίας, η οποία στην κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία μπορεί να πραγματωθεί μόνο διά της λαϊκής ψήφου.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Προσπαθεί να σώσει το τομάρι του ο φιρερίσκος των νεοναζί

Δε χρειάζεται να συζητήσουμε, λοιπόν, για το ότι είναι απόλυτα ψευδής ο ισχυρισμός, ότι ο Μιχαλολιάκος δήθεν δεν ήλεγχε την κατάσταση στο νεοναζιστικό μόρφωμα και ότι δεν ευθύνεται αυτός για τη δολοφονία του Φύσσα και όλη την εγκληματική δράση της ΧΑ. Ο ισχυρισμός αυτός προβάλλεται από τον μάρτυρα υπεράσπισης του φίρερ, προκειμένου να χτιστεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Το παιχνίδι των εθνικών κινδύνων και της εθνικής συναίνεσης

Γίνονται εκλογές χωρίς «εξ Ανατολών κίνδυνο»; Είναι το σημείο που μπορεί να ελαχιστοποιήσει (ή και να εξαφανίσει) τη σκληρή προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα, να δημιουργήσει ένα εθνικό  μίνιμουμ, έτσι που και η ίδια η εκλογική διαδικασία να παρουσιαστεί ως μια εθνική διαδικασία.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Επιτομή του κοινοβουλευτικού κρετινισμού

Η πρόκληση, όμως, είναι παρακάτω. Η γνωστή φωτογραφία του Μελετζή με την πολυβολήτρια του ΕΛΑΣ Τιτίκα Παναγιωτίδου (γνωστή ως «Θύελλα») και το σύνθημα «Αντάρτικη στάση και ψήφος παντού»! Φωτογραφία από στιγμιότυπο ένοπλου αγώνα και αίτημα για ψήφο! Δεν είναι ότι έχουν χάσει την αίσθηση του γελοίου. Πολιτικό είναι το ζήτημα. Βάζουν τη συμμετοχή στις εκλογές στην ίδια μοίρα με τον ένοπλο επαναστατικό αγώνα, παρουσιάζοντάς μας (μάλλον χωρίς να το αντιλαμβάνονται) την επιτομή του κοινοβουλευτικού κρετινισμού.
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Μετά την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου, ανέστειλε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας

Νίκη του απεργού πείνας και της αλληλεγγύης

Νωρίς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας διεμήνυσε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Κρατικού Νοσκομείου του Βόλου, ότι αναστέλλει την απεργία πείνας, που ξεκίνησε στις 2 του Μάη (συμπλήρωσε 21 μέρες), εκτιμώντας ότι το βούλευμα του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άδεια για όλους τους κρατούμενους. Δεν παρέλειψε να διαβιβάσει τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι στάθηκαν αλληλέγγυοι, στους γιατρούς και στο προσωπικό του νοσοκομείου Βόλου και σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο που αναγνώρισε το δίκαιο αυτού του αγώνα.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές από την Τουρκία

Πού το πάει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Θέλει να στείλει αγωνιστές πεσκέσι στο φασιστικό κράτος της Τουρκίας, για να εξευμενίσει τον Ερντογάν και να βελτιώσει το κλίμα ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις; Θέλει να κάνει αυτό που παλιότερα είχε προτείνει η Μπακογιάννη; Τους προειδοποιούμε: ούτε να το διανοηθούν. Απαιτούμε να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι δύο αγωνιστές που εξακολουθούν να κρατούνται στο Αλλοδαπών. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ την κατάργηση των δώρων

Κάποιοι κονόμησαν, κάποιοι κλαίνε, κάποιοι υποκρίνονται τους οργισμένους

Η δική μας εκτίμηση για την προδιαγεγραμμένη απόρριψη των μαζικών προσφυγών, δεν ήταν απόρροια κάποιας ιδεοληψίας, αλλά προϊόν μελέτης του τρόπου με τον οποίο δικάζει το ΣτΕ γενικά και κατά τη μνημονιακή περίοδο ειδικότερα. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε για το συγκεκριμένο ανώτατο δικαστήριο έναν όρο που χρησιμοποιούσαν παλιότερα προοδευτικοί νομικοί: είναι δικαστήριο φτιαγμένο για να υπερασπίζεται το δίκαιο του μονάρχη. Μονάρχης δεν υπάρχει πια στην Ελλάδα, όμως το καπιταλιστικό σύστημα και το κράτος του είναι ανώτερα από μονάρχη.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Καταγγελία της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων ΟΤΕ

 Ο ΟΤΕ ανακοινώνει απολύσεις!

Το πρόγραμμα του ΟΤΕ που άρχισε με την «απόσυρση» καθαριστριών και φυλάκων περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων όσων παίρνουν μισθό πάνω από 1.000€, με ενοικιασμένους και «μαύρους» κάθε μορφής των 300 έως 500€. Εξαίρεση αποτελεί ο Διευθύνων Σύμβουλος Τσαμάζ  με 1,5 εκ. ευρώ αποδοχές τον χρόνο, οι Γενικοί Διευθυντές με 500.000€ και όλο το άλλο παρασιτικό στρώμα των 2.000 διευθυντών και προϊσταμένων που απομυζά το μεγαλύτερο μέρος του «εργασιακού κόστους». 
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλώς προειδοποιήσεις

Αν εξαιρέσουμε τον Κλάους Ρέγκλινγκ (ο Στουρνάρας δεν… πιάνεται, γιατί κατά κύριο λόγο υπηρετεί εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες), κανένας άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δε βγήκε να αποδοκιμάσει τις παροχές που έδωσε ο Τσίπρας (προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους και μετατάξεις τροφίμων σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ) και την προεκλογική παροχολογία για τα επόμενα χρόνια. Ούτε πέρασε «μαύρη νύχτα» στο  Εurogroup ο Τσακαλώτος, όπως προεξοφλούσαν τα παπαγαλάκια της αντιπολίτευσης.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι ταξικές ανισότητες αντανάκλαση του μορφωτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος

Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), think tank του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), δημοσίευσε έρευνα με τίτλο «Εκπαιδευτικές ανισότητες στην Ελλάδα, Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιπτώσεις της κρίσης». Η έρευνα εξετάζει την εξέλιξη των κοινωνικών χαρακτηριστικών των φοιτητών που εγγράφηκαν στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την περίοδο 2001- 2014.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Αριθμός εισακτέων

Στο παρά πέντε των εκλογών (τυχαία;) το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον σημαντικά αυξημένο, σε σχέση με πέρυσι, αριθμό εισακτέων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, αυξημένοι κατά 3.643  είναι οι εισακτέοι για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός εισακτέων συνολικά ανέρχεται στις 78.335, ενώ πέρυσι ήταν 74.692.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σκάνδαλο ελληνοποίησης αρνιών από τη Ρουμανία

Ο έλεγχος της προέλευσης πέρασε στα χέρια των ζωεμπόρων εισαγωγέων

Παραμονές του Πάσχα των Καθολικών, εισήχθησαν από τη Ρουμανία 5.772 αρνιά, σφάχτηκαν σε σφαγεία του νομού Πρέβεζας και πουλήθηκαν στην Ιταλία ως ελληνικά (έφεραν σφραγίδα ότι σφάχτηκαν σε ελληνικό σφαγείο, ενδεχομένως και δεύτερη σφραγίδα ότι είναι ελληνικά)! Αλλα 305 αρνιά από τη Ρουμανία σφάχτηκαν σε σφαγείο στα Γιάννενα και πουλήθηκαν επίσης ως ελληνικά.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αδίστακτοι οι Φάμελλος και Σταθάκης

Επιμένουν στην νομιμοποίηση των οικιστικών πυκνώσεων

Ο Φάμελλος έστειλε στις τέσσερις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο που είχε ανεβάσει στη «Διαβούλευση» στις 6 Δεκέμβρη του 2018, παραμονή της εκδίκασης της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με στόχο να μη συνεχιστεί η δίκη. Οπως είναι γνωστό, ο στόχος του Φάμελλου δεν επιτεύχθηκε. Ετσι, αυτός επαναφέρει το ίδιο νομοσχέδιο στις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, προφανώς για να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Η μόνη διαφορά που υπάρχει σ’ αυτό το νομοσχέδιο, όπως μάθαμε, είναι ότι αφαιρέθηκαν οι λέξεις «οικιστικές πυκνώσεις» από το αρχικό κείμενο. 
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΔΙΕΘΝΗ

Πόσο εφικτή είναι μία «Ευρώπη των λαών» και όχι των ιμπεριαλιστών;

Για τους διαφόρων λογιών «δημοκράτες», η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «τα ιερά και τα όσια» της πολιτικής τους, για-τί εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη (μέχρι στιγμής) απάντηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στους διεθνείς ανταγωνιστές του (αμερικάνικο, ρωσικό, κινέζικο κτλ κεφάλαιο). Η ισχύς των ευρωπαϊκών κεφαλαίων των διαφορετικών χωρών, αν και πολλές φορές αντιτιθέμενων, παραμένει μεγαλύτερη από αυτήν του καθενός χωριστά. Αυτό φάνηκε με τη διαδικασία του Brexit, με το βρετανικό κεφάλαιο (μέσω του συνδέσμου των καπιταλιστών, CBI) να προειδοποιεί για τη χασούρα που θα έχει η βρετανική οικονομία (δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου) από μία άτακτη αποχώρηση από την ΕΕ. Ακόμα κι εκεί που οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι στο μάξιμουμ (στη Βρετανία), η αποχώρηση από την ΕΕ είναι τουλάχιστον προβληματική και μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα διευθετηθεί, αν κι έχουν περάσει τρία χρόνια από το περιβόητο δημοψήφισμα που αποφάσισε το Brexit.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Brexit: «Πόρτα» ξανά στη Μέι

Tα αδιέξοδα συνεχίζονται

«Πόρτα» έφαγε για μία ακόμα φορά την περασμένη Τρίτη η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερίζα Μέι, από τους ίδιους τους βουλευτές του κόμματός της. Επί τρεις ώρες προσπαθούσε να τους πείσει να αποδεχτούν τους συμβιβασμούς που ήθελε να προτείνει στους υποστηρικτές ενός νέου δημοψηφίσματος, αλλά μάταια. Η δε «βελτιωμένη» 100σέλιδη πρόταση που σκοπεύει να θέσει σε ψηφοφορία στις αρχές Ιούνη δε φαίνεται να κερδίζει την υποστήριξη των βουλευτών (ούτε των υπέρμαχων ούτε των πολέμιων του Brexit). Ετσι, η όλη στρατηγική της Μέι βρίσκεται στον αέρα.  
ΣΕΛΙΔΑ 4

Βρετανία: Το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε συνθήκες φτώχειας

Σύμφωνα με έκθεση του εισηγητή του ΟΗΕ, Φίλιπ Αλστον, 14 εκατομμύρια βρετανοί πολίτες, το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με οικονομικούς δείκτες που λαμβάνουν υπόψη το κόστος στέγασης και τις τιμές σε είδη και υπηρεσίες παιδικής φροντίδας. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ετσι «κουκουλώνουν» τα επικίνδυνα χημικά στις ΗΠΑ

Μια γεύση για την τακτική της χημικής βιομηχανίας να επηρεάζει την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), ώστε να υποβαθμίζει τους κινδύνους για την υγεία από τα διάφορα χημικά προϊόντα, μας δίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian την περασμένη Τετάρτη (https://www.theguardian.com/us-news/2019/may/22/internal-emails-reveal-how-the-chemical-lobby-fights-regulation).
ΣΕΛΙΔΑ 4

Στον «αέρα» οι βρωμιές της κακόφημης Μονσάντο

Το εκτεταμένο φακέλωμα εκατοντάδων ατόμων (επιστημόνων, δημοσιογράφων και πολιτικών) από τη γνωστή και κακόφημη εταιρία μεταλλαγμένων Μονσάντο, πήρε νέα διάσταση μετά από την αποκάλυψη (από τη Bayer, εταιρία που εξαγόρασε πέρσι τη Μονσάντο), ότι βρήκε καταλόγους με φακελωμένα πρόσωπα, που καταρτίστηκαν από την εταιρία λόμπινγκ Fleishmann Hillard για λογαριασμό της Μονσάντο. Τα φακελώματα έγιναν σε τουλάχιστον επτά χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Βρετανία)
ΣΕΛΙΔΑ 5

Χοντρολαμόγια οι αδιάφθοροι!

Εκεί που ετοιμαζόταν να πάει στο Μιλάνο, για να εμφανιστεί μαζί με τον Σαλβίνι, τη Λεπέν, τον Βίλντερς και τον υπόλοιπο εσμό του ευρωπαϊκού νεοφασισμού στην κοινή τους φιέστα ενόψει ευρωεκλογών, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε βρέθηκε στη θέση του δακτυλοδεικτούμενου χοντρολαμόγιου. Βίντεο που κυκλοφόρησε και τον έδειχνε να παζαρεύει σε βίλα στην Ιμπιζα με μια γυναίκα, που εμφανιζόταν ως κόρη ρώσου ολιγάρχη, την παραχώρηση σημαντικών δημόσιων συμβάσεων ως αντάλλαγμα για την εξαγορά της αυστριακής εφημερίδας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», η οποία θα έμπαινε στην υπηρεσία του νεοφασιστικού «Κόμματος των Ελευθέρων», οδήγησε τον Στράχε στην παραίτητη από την αντικαγκελαρία και τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς στην ανακοίνωση του τερματισμού της συνεργασίας με το φασιστικό κόμμα και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις αρχές Σεπτέμβρη.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 24 Μαΐου 2019