Σάββατο 04 Ιουλίου 2020 | 18:47

ΕπικαιρότηταPointer

Να σταματήσουν αμέσως οι μεταβιβάσεις παράνομα ξεχερσωμένων δασών, δήθεν για αγροτική εκμετάλλευση

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, με την απόφαση 645 που δημοσιεύτηκε στις 3 Απρίλη του 2019, έκρινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 47 και 47Β του νόμου 998/1979 είναι αντισυνταγματικές και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια, όπως προβλέπεται.
 
Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 47 νομιμοποιούνταν παράνομα ξεχερσώματα δασών, πριν το Σύνταγμα του 1975, για δήθεν αγροτική εκμετάλλευση και στη συνέχεια η εξαγορά των εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού κρίθηκαν αντισυνταγματικές με πλειοψηφία 6 προς 1, με διαφωνία του προέδρου του Ε’ Τμήματος Αθ. Ράντου.
 
Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 47Β νομιμοποιούνταν ξεχερσώματα δασών και δασικών εκτάσεων, μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1975, για δήθεν αγροτική εκμετάλλευση. Οι διατάξεις κρίθηκαν ομόφωνα αντισυνταγματικές.
 
Ολες αυτές οι διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές γιατί το ΣτΕ δεν τόλμησε να προβάλει τον ισχυρισμό ότι αυτά τα ξεχερσώματα εξυπηρετούν δήθεν το δημόσιο συμφέρον, επειδή η αγροτική τους εκμετάλλευση υπάγεται σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
 
Ο ισχυρισμός ότι τα παράνομα ξεχερσώματα έγιναν για αγροτική εκμετάλλευση είναι προσχηματικός, γιατί ως συνέπεια της αντιαγροτικής πολιτικής που ασκήθηκε από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της εγκατάλειψης της αγροτικής εκμετάλλευσης ακόμα και σε πεδινές εκτάσεις που καλλιεργούνταν επί χρόνια. Η επίκληση της αγροτικής εκμετάλλευσης ήταν προσχηματική και άνοιγε το δρόμο ακόμα και για την αλλαγή χρήσης σε μεταγενέστερο στάδιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι είναι πάγια τακτική των αστικών κυβερνήσεων να αποχαρακτηρίζουν δάση και δασικές εκτάσεις σταδιακά, με σκοπό στο τέλος να παραδοθούν στην οικοπεδοποίηση.
 
Δεν πρέπει, αλήθεια, να σταματήσουν οι μεταβιβάσεις παράνομα ξεχερσωμέων δασών, μέχρις ότου η υπόθεση κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις; Ρωτάμε γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ δε θα τολμήσει να ανατρέψει την απόφαση του Ε’ Τμήματος.
 
Θα επιμένουμε πολύ σ’ αυτό το ζήτημα και δε θα είμαστε μόνοι. Μάθαμε ότι η ΠΕΔΔΥ πιέζει πολύ για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκε ότι η υπουργική απόφαση που νομιμοποίησε τις περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις είναι αντισυνταγματική. Εκτιμούμε ότι το ίδιο θα κάνει και για τις αντισυνταγματικές διατάξεις των άρθρων 47 και 47Β του Ν. 998/1979.
Δευτέρα 20 Μαΐου 2019