Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 | 02:14

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

ΑΠΟΧΗ… δαγκωτό!

Ο ένας συμπεριφέρεται ως φιλεύσπλαχνος φεουδάρχης που μπαίνει στην εκκλησιά μοιράζοντας  φιλοδωρήματα στους δουλοπάροικους, οι οποίοι υποκλίνονται και δοξάζουν το μεγαλείο του. Ο άλλος προσπαθεί να κρύψει την πίστη του στο νεοφιλελευθερισμό, αλλά του ξεφεύγουν κάποιες εργασιακές αγριότητες και τρέχει μετά να τις μαζέψει κλαψουρίζοντας ότι τον διαστρεβλώνουν.
ΣΕΛΙΔΑ 6

OIKONOMIA

Προεκλογικά παιχνίδια και μνημονιακή βαρβαρότητα

Πολλοί μιντιάνθρωποι της Δεξιάς έσπευσαν να βγάλουν την απογοήτευσή τους, γράφοντας ή λέγοντας ότι ο Στουρνάρας λειτούργησε και πάλι ως ο καλύτερος διαφημιστής του Τσίπρα. Κι έχουν δίκιο από τη στενή προεκλογική σκοπιά. Γιατί όταν ο Στουρνάρας (όχι όποιος κι όποιος, ο μνημονιακός υπουργός Στουρνάρας) βγαίνει και «τη λέει» στον Τσίπρα για τις «παροχές» που μοιράζει ή υπόσχεται, στο μυαλό του ταλαντευόμενου ψηφοφόρου δε σφηνώνεται απλά η αμφιβολία αλλά η βεβαιότητα: «ρε, αυτοί θα κάνουν χειρότερα, ρίξε Τσίπρα, να ξέρουμε τουλάχιστον τι μας γίνεται».
ΣΕΛΙΔΑ 7

KATAΣΤΟΛΗ

SS, SS, βασανιστές,
αστοί πολιτικοί και δικαστές

Πίσω από τη στεγνή υπηρεσιακή γλώσσα του επιμελητή Α' Παθολογίας Χαράλαμπου Μάνδρου, μπορεί κανείς να διακρίνει τα σημάδια από το βασανιστήριο της πείνας, στο οποίο η αστική εξουσία υποβάλλει τον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα. Αυτά τα συμπτώματα θα ήταν ανησυχητικά ακόμα και για έναν νέο άνθρωπο. Πόσω μάλλον για έναν άνθρωπο 61 χρόνων, με βεβαρυμένη μάλιστα υγεία, καθώς πριν από ένα χρόνο είχε αναγκαστεί να πραγματοποιήσει άλλη μια πολυήμερη απεργία πείνας, για τον ίδιο λόγο.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Ελεύθεροι όλοι οι αγωνιστές από την Τουρκία

Θα πληρώσει κανείς γι' αυτή τη σκευωρία;

Ελεύθεροι είναι από την περασμένη Τετάρτη οι αγωνιστές από την Τουρκία, που είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί σαν τρομοκράτες που σχεδίαζαν να ανατινάξουν το αυτοκίνητο του Ερντογάν. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους απάλλαξε όλους ομόφωνα (ίδια ήταν και η εισαγγελική πρόταση) από την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση (το περιβόητο άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα), που ήταν η σοβαρότερη κατηγορία που αντιμετώπιζαν.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Εκδικάστηκε η αναίρεση στον Αρειο Πάγο

Βάλτε τέλος στο διωγμό της καθαρίστριας

Ολοκληρώθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης, στην Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η εκδίκαση της αναίρεσης για την υπόθεση της καθαρίστριας του Βόλου. Η αντεισαγγελέας του ΑΠ Ολγα Σμυρλή επανέλαβε την εμπεριστατωμένη εισήγηση που είχε κάνει και όταν η υπόθεση εκδικάστηκε στο Ζ’ Ποινικό Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (στις 6 του περασμένου Φλεβάρη), προτείνοντας όχι απλώς την αναίρεση της υπόθεσης, αλλά και την αθώωση της εργάτριας (σύμφωνα με το άρθρο 518 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), ώστε να μην υποστεί την ταλαιπωρία μιας νέας δίκης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκιαμαχία υπηρετών του κεφαλαίου

Ο άνθρωπος είναι καθαρόαιμος νεοφιλελεύθερος, αλλά η εποχή δε σηκώνει νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα τύπου δεκαετίας του '90. Εχει υποστεί τόσα ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η εργατική τάξη των πόλεων την τελευταία δεκαετία, έχει επιβληθεί τέτοια εργασιακή και δημοσιονομική βαρβαρότητα, που οποιοδήποτε νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα προκαλεί ανατριχίλα. «Δεν τους φτάνουν όσα μας έκαναν, θέλουν και άλλα;», είναι η σκέψη που προκαλείται σε κάθε εργαζόμενο, ο οποίος προσδοκά μια κάποια ελάφρυνση του μνημονιακού φορτίου και όχι αύξησή του.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Σε Βατερλό των νεοναζιστών εξελίσσονται οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισής τους

Σε Βατερλό εξελίσσονται οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης των νεοναζιστών της ΧΑ, καθώς αποδεικνύεται ότι καταθέτουν ψέματα για όλα τα βασικά στοιχεία του κατηγορητήριου, ύστερα από μαθήματα που τους γίνονται πριν παρουσιαστούν στο δικαστήριο για να καταθέσουν.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Προκαλούν κι από πάνω τα τσιράκια των καπιταλιστών

Τη μέρα του μεγάλου καυγά, με τα κότερα, τα πούρα και τις οικογενειακές… παραδόσεις, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ραντεβού που κάνει ο Φλαμπουράρης με «ημέτερους» καπιταλιστές, φωτογραφίζοντας τον Μελισσανίδη. Δυο μέρες μετά, ανέλαβε να του απαντήσει ο ίδιος ο Φλαμπουράρης, εξηγώντας  ότι «έχει συναντήσεις ανοιχτές, φανερές, με όλους που το ζητούν, με στόχο να λύνει τα προβλήματα». Κι αράδιασε μια σειρά περιπτώσεις, φροντίζοντας να δείξει ότι όλα τα ραντεβού του είχαν να κάνουν με την προστασία θέσεων εργασίας.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Οταν υπηρετείς το κεφάλαιο, θα φιλοξενηθείς στα κότερά του

Πού να φαντάζονταν, όμως, οι συριζαίοι ότι τόσο σύντομα θα βρισκόταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους αντιμέτωπος με τον Κώδικα Δεοντολογίας που κατασκεύασαν,  ο οποίος στο άρθρο 4 προβλέπει ότι «οι Βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται δώρα ή παροχές ή άλλα ωφελήματα, των οποίων η φύση ή η χρηματική αξία εγείρουν ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Χρηματική αξία μεγαλύτερη των διακοσίων (200) ευρώ θεωρείται, κατά τεκμήριο, και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ικανή να εγείρει ζητήματα αμεροληψίας».
ΣΕΛΙΔΑ 12

Ξύστηκαν στη γκλίτσα του τσοπάνη

Ο Τσίπρας, όμως, επέλεξε να απαντήσει την επομένη μέσω facebook, κάνοντας μια αγιογραφία του πατέρα του και του θείου του, παρουσιάζοντάς τους σαν αριστερούς, κυνηγημένους από τη χούντα, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, επειδή στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να πάρουν δουλειές από το κράτος. Η δε ΕΡΤ διατάχτηκε να οργανώσει ολόκληρη μεταμεσονύχτια εκπομπή (με τη γνωστή Ακριβοπούλου, που από διευθυντικό στέλεχος του ομίλου Αλαφούζου έγινε υπάλληλος του προπαγανδιστικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ), με καλεσμένο στο στούντιο τον ξάδερφο του Τσίπρα και πρωθυπουργικό σύμβουλο και επικοινωνία με την αδελφή του Τσίπρα. Οι Τσιπραίοι εμφανίστηκαν ως οικογένεια, δίνοντας μόνοι τους συνέχεια στο ζήτημα. Για ν' ακολουθήσουν στη συνέχεια αποκαλύψεις που τους εξέθεσαν ανεπανόρθωτα.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με την απόφαση για τις φρυγανικές εκτάσεις

Τρίβουν τα χέρια τους οι καπιταλιστές του τουρισμού

Σημαντικό πλήγμα στο δασικό πλούτο της χώρας κατάφερε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών με τη γνωμοδότησή του για τα φρύγανα, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα έβγαλε εκτός δασικής προστασίας. Το πλήγμα είναι μεγάλο ιδιαίτερα στα νησιά, όπου έχει καταργηθεί το τεκμήριο του δημοσίου. Μιλάμε για τα νησιά, όπου οι οικοπεδοφάγοι είχαν βάλει στο στόχαστρο δασικές εκτάσεις, προκειμένου να χτίσουν πολυτελείς βίλες και τουριστικά καταλύματα. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει η εξαίρεση εκτάσεων από την προστασία της δασικής νομοθεσίας, σε νησιά όπως η Μύκονος.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Να σταματήσουν αμέσως οι μεταβιβάσεις παράνομα ξεχερσωμένων δασών, δήθεν για αγροτική εκμετάλλευση

Δεν πρέπει, αλήθεια, να σταματήσουν οι μεταβιβάσεις παράνομα ξεχερσωμέων δασών, μέχρις ότου η υπόθεση κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις; Ρωτάμε γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ δε θα τολμήσει να ανατρέψει την απόφαση του Ε’ Τμήματος.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Ο Φάμελλος αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που καταργεί την υπουργική απόφαση νομιμοποίησης των οικιστικών πυκνώσεων

Στις 24 Απρίλη, η ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων) έστειλε στους υπουργούς Σταθάκη και Φάμελλο και στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΓΔΔΔΠ) την απόφαση 688/2019 του ΣτΕ και ζήτησε να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή της. Λάβαμε γνώση αυτής της παρέμβαση της ΠΕΔΔΥ και επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο της ΓΔΔΔΠ, από τον οποίο ζητήσαμε να μας ενημερώσει, ως όφειλε, για τις ενέργειες που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν. Μας απάντησε, ότι έθεσε, προφορικά, το θέμα στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Φάμελλο και αυτός του συνέστησε να περιμένει!
ΣΕΛΙΔΑ 9

Η μεγάλη μπίζνα

Γιατί το «Ιωνικό Κέντρο» του δεσποταριάτου είναι ο κρίκος που θα ενώσει το φαραωνικό γήπεδο του Μελισσανίδη στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας με τα οικόπεδα που ο ίδιος καπιταλιστής έχει αγοράσει στην περιοχή Προμπονά και στα οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει εμπορικά κέντρα, χώρους εστίασης, ίσως και ξενοδοχεία, δημιουργώντας έτσι έναν τεράστιο εμπορικό χώρο από τον Προμπονά (εκεί που βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο της Columbia) μέχρι το άλσος.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Συνδικαλιστική γραφειοκρατία

Δούρειος Ιππος για την εφαρμογή της αξιολόγησης

Με πολλές περικοκλάδες περί «παιδαγωγικής αξιολόγησης», «μη τιμωρητικής», «ανατροφοδοτικής», για ένα «αξιολογικό σύστημα δημοκρατικό, αντικειμενικό, σαφές, (που) να εμπνέει εμπιστοσύνη και να μην αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σύνδεσής του με την κατηγοριοποίηση», η πλειοψηφία του ΔΣ της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας [ΔΑΚΕ, ΔΥΣΗ/ΠΑΣΚ, ΕΡΑ(δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ) και  ΑΕΕΚΕ (πρώην κομμάτι της ΠΑΣΚ και τώρα σημαιοφόρος του τάχα «ανεξάρτητου» και «ακηδεμόνευτου» συνδικαλισμού), προσπαθεί να παγιδεύσει τους εκπαιδευτικούς.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Εξανδραποδισμός νεανικών συνειδήσεων

Και οι συριζαίοι, οπαδοί της «υγιούς επιχειρηματικότητας», συνεχίζουν το έργο όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων.  Η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη συμμετείχε στην τελετή απονομής βραβείων του 14ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019», τον οποίο διοργάνωσε το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (Junior Achievement Greece) και από κοινού με τον (εξαιρετικά δραστήριο σε στυλ Πιουριφόι) αμερικανό πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, απένειμαν το 3ο Βραβείο στην ομάδα Count-IT του αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια (Θεσσαλονίκη). 
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη

Εκθεση-καταπέλτης για τη ζωή στον πλανήτη, δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Διακυβερνητική Επιστημονική και Πολιτική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES), μία ομάδα από 145 εμπειρογνώμονες από 50 χώρες του ΟΗΕ. Η έκθεση εγκρίθηκε στην έβδομη σύνοδο της IPBES, που έγινε στο Παρίσι (μεταξύ 29 Απρίλη και 4 Μάη), και βασίστηκε σε συστηματική παρακολούθηση 15 χιλιάδων επιστημονικών και κυβερνητικών πηγών την τελευταία τριετία, καταγράφοντας τις αλλαγές που έχει υποστεί ο πλανήτης τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.
ΣΕΛΙΔΑ 5

1948-2019

Εβδομήντα ένα χρόνια από τη Νάκμπα

Την Τετάρτη 15 Μάη, συμπληρώθηκαν 71 χρόνια από τη μεγάλη καταστροφή για τον παλαιστινιακό λαό, από την ίδρυση της σιωνιστικής οντότητας στα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης, που κατασκευάστηκε για να παίξει το ρόλο φύλακα των γεωστρατηγικών συμφερόντων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Πολεμικά παιχνίδια με διαβεβαιώσεις περί ειρήνης

Την ίδια στιγμή που οι Αμερικάνοι συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράν διαμηνύει ότι δε θα εφαρμόσει όλες του τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για τα πυρηνικά του, μια συμφωνία που συνήφθη το 2015 από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν πριν από ένα χρόνο, οι δυο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος.
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΗΠΑ-Κίνα: Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος

Η αύξηση των δασμών (από 10% σε 25%) σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, που εφάρμοσε η αμερικάνικη κυβέρνηση από τις 10 Μάη, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την κινέζικη πλευρά. Τρεις μέρες μετά, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς, ύψους από 10% μέχρι 25% (ανάλογα με το προϊόν) σε 5.140 αμερικάνικα προϊόντα συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων, από την 1η Ιούνη.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Η μπόχα της διαστροφής πνίγει το Βατικανό

Τελειωμό δεν έχει ο… Γολγοθάς που αναγκάζεται να ανέβει το Βατικανό, εξαιτίας των σεξουαλικών σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται καθολικοί ιερείς ανά τον κόσμο. Αυτή τη φορά το χτύπημα ήρθε από ένα δίωρο ντοκιμαντέρ που αναρτήθηκε το περασμένο Σάββατο στο YouTube (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=BrUvQ3W3nV4), συγκεντρώνοντας πέντε εκατομμύρια προβολές σε διάστημα μόλις 32 ωρών! Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι προβολές έχουν ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια! 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Αλβανία: Στη δίνη καθεστωτικών συγκρούσεων

Με βόμβες μολότοφ στο κοινοβούλιο και στο πρωθυπουργικό γραφείο εξέφρασαν οι διαδηλωτές την οργή τους το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, κατά της κυβέρνησης του «σοσιαλιστή» Εντι Ράμα, κατόπιν προτροπής της αντιπολίτευσης για συνέχιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. 
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 17 Μαΐου 2019