Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 21:33

ΕπικαιρότηταPointer

ΚΑΡΜΕΝ | Προβολές & Συζητήσεις, Παρασκευή 17/5

~Παρασκευή 17/5/2019~

ΚΑΡΜΕΝ

(Carmen, Ισπανία, 1983, 102’)
 

 
Σκηνοθεσία: Κάρλος Σάουρα
Σενάριο: Κάρλος Σάουρα,Αντόνιο Γάδες (βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Πρόσπερ Μεριμέ)
Πρωταγωνιστές: Αντόνιο Γάδες, Λάουρα δελ Σολ
Παραγωγή: Εμιλιάνο Πιέδρα
Μουσική: Πάκο δε Λουθία
Φωτογραφία: Τεό Εσκαμίγια
 
 
Το 1875, ο γάλλος συνθέτης Ζορζ Μπιζέ παρουσιάζει στο Παρίσι τη νέα του όπερα με τίτλο Κάρμεν. Η παράσταση δεν πήγε και πολύ καλά, και πριν την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παρουσίασής της, ο συνθέτης πέθανε. Ετσι ο Μπιζέ δεν έμαθε ποτέ, ότι αυτή του η όπερα θα γινόταν ένα από τα κλασικά και πιο πολυπαιγμένα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Η Κάρμεν είναι μια πολύ όμορφη και σαγηνευτική τσιγγάνα της Σεβίλλης. Ο στρατιώτης Δον Χοσέ την ερωτεύεται παράφορα και αλλάζει τη ζωή του για χάρη της, παρατώντας το στρατό και τον παιδικό του έρωτα. Οταν ο Δον Χοσέ θα κυριευθεί από ζήλια για τη σχέση της Κάρμεν με τον ταυρομάχο Εσκαμίγιο, δε θα διστάσει να τη σκοτώσει.

Η συγκεκριμένη όπερα έμεινε στην ιστορία, γιατί περιγράφει τη ζωή και την καθημερινότητα ανθρώπων απλών ή/και περιθωριοποιημένων, που γνώριζαν μόνο φτώχεια και δυσκολίες και που η ζωή τους ήταν ένας διαρκής αγώνας. Ισως αυτό συνετέλεσε και στην αρχική αποτυχία του έργου.
Ο Κάρλος Σάουρα εμπνέεται από την ιστορία της Κάρμεν και τη μουσική σύνθεση του Μπιζέ και αποφασίζει να τη μεταφέρει στην κινηματογραφική οθόνη σε μια πιο «ισπανική» εκδοχή της.

Στη δική του «Κάρμεν», ο χορογράφος μιας ομάδας χορευτών φλαμένκο που έχουν καταπιαστεί με την Κάρμεν του Μπιζέ θα ερωτευτεί την πολύ όμορφη χορεύτρια που κρατά το ρόλο της Κάρμεν. Εντωμεταξύ, ζηλεύει παράφορα έναν άλλο χορευτή που διατηρεί καλές σχέσεις με τη χορεύτρια και κάπως έτσι η εκδοχή του Σάουρα συναντά την εκδοχή του Μπιζέ.

Η «Κάρμεν» του Σάουρα αποτελεί μέρος μιας χορευτικής τριλογίας, που τη δεκαετία του ’80 έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό το φλαμένκο. Ο Σάουρα συνεργάζεται με δύο «βαριά» ονόματα της ισπανικής μουσικοχορευτικής σκηνής της εποχής (έφυγαν πρόωρα και οι δύο, από καρκίνο και καρδιακή προσβολή, αντίστοιχα): τον Αντόνιο Γάδες, τον αριστερό εργάτη που εξελίχθηκε σε διάσημο χορευτή και χορογράφο, ιδρυτή του GIAD (Grupo Independente de Artistas de la Danza) και τον Πάκο δε Λουθία, τον τσιγγάνο κιθαρίστα και μουσικό, χάρη στον οποίο ο ισπανικός ήχος και το φλαμένκο «κατέκτησαν» την ευρωπαϊκή μουσική σκηνή. Η Κάρμεν προτείνεται για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1984, ενώ την ίδια χρονιά της κυκλοφορίας της ταινίας ανέβηκε και ως θεατρική παράσταση, η οποία μέχρι και τώρα γεμίζει θέατρα σε όλο τον κόσμο.
 
 
 
Παρασκευές στις 8:30 μμ | Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα
Τρίτη 14 Μαΐου 2019