Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 04:19

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ/EDITORIAL

AΠΟΧΗ, και γι' αυτόν το λόγο

Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος, ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων, που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που κάνει ο Τσίπρας δεν είναι παρά προεκλογική διαχείριση της μνημονιακής βαρβαρότητας.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Ξανά σε απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Το κόκκινο νήμα των αγώνων

«Με αντιμετωπίζετε όχι ως νομικός αλλά ως πολιτικός αντίπαλος. Γι’ αυτό κι εγώ ξαναπιάνω το κόκκινο νήμα των αγώνων και ξεκινώ απεργία πείνας». Αυτή την απάντηση έδωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας στον εισαγγελέα Κωνσταντίνου, μόλις ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Φυλακής στην Κασσαβέτεια, με τη θετική γνώμη για χορήγηση άδειας από τη διοικήτρια και την κοινωνική λειτουργό της φυλακής και βέτο του εισαγγελέα, ο οποίος επικαλέστηκε τη φράση «το κόκκινο νήμα των αγώνων», που ο Δ. Κουφοντίνας είχε χρησιμοποιήσει σε παλαιότερη δήλωσή του.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψευδοπόλωση, γιατί χανόμαστε…

Οχι, δε θλιβόμαστε για τη… θεσμική παρέκκλιση, ούτε αγωνιούμε για την τήρηση των αστικών κοινοβουλευτικών θεσμίων. Σημειώνουμε απλά ότι όλα είναι θέατρο. Ενα τηλεοπτικό σίριαλ, σχεδιασμένο από τα επιτελεία προπαγάνδας των αστικών κομμάτων, έτσι που να υπηρετεί την προεκλογική τους καμπάνια. Βλέπουν τα κυλιόμενα γκάλοπ (αυτά που δε βλέπουμε εμείς), βλέπουν -όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι του αστικού Τύπου που έχουν επαφή με τα κομματικά επιτελεία- ένα μεγάλο ρεύμα αποχής και έχουν μετατρέψει την ψευδοπόλωση σε βασικό εργαλείο αυτής της προεκλογικής καμπάνιας.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Οταν η γυναίκα του Καίσαρα δεν καταφέρνει να δείξει ότι είναι τίμια…

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι έλεγαν πως η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια. Οι συριζαίοι έλεγαν τότε (μετά τους αστακούς των Μπαρουφάκηδων), ότι αρκεί η γυναίκα του Καίσαρα να επιδεικνύει την τιμιότητά της. Το αν δε διαθέτει τέτοια δεν έχει καμιά σημασία, αν το μυστικό προστατεύεται. Γι' αυτό και πληρώνουν τώρα το κόστος από την κρουαζιέρα της οικογένειας Τσίπρα με την πολυτελή 35μετρη θαλαμηγό του εφοπλιστή Παναγόπουλου, είκοσι μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Υποκριτές και σπεκουλάντες της αστικής πολιτικής

Ο Κυμπουρόπουλος, όμως, τι ακριβώς εννοούσε μ' αυτά που έγραψε; Πώς μπορούν να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες για τα ΑΜΕΑ, χωρίς να υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς (σε όλα τα επίπεδα), το οποίο να αποκαθιστά τη φυσική υστέρηση;  Μια κοινωνία στοιχειωδώς πολιτισμένη θεσπίζει κανόνες που αποκαθιστούν τη φυσική διαφορά. Το κάνουν και τα καπιταλιστικά καθεστώτα. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ υπάρχει ένα ποσοστό που αφορά προσλήψεις ΑΜΕΑ. Αυτό το καθεστώς ο Κυμπουρόπουλος θέλει να καταργηθεί; Δε θα μας προκαλούσε καμιά εντύπωση, αν σκεφτούμε ότι συμμετέχει σε ένα κόμμα, ο αρχηγός (και όχι μόνο) του οποίου δεν κρύβει τον έρωτά του για τον αγριανθρωπικό νεοφιλελευθερισμό.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Στο σύστημα του κοινοβουλευτικού κρετινισμού

Ποιος είναι ο πυρήνας του «αντάρτικου» στα αστικά κόμματα; «Να εκλεγώ εγώ και όχι αυτός». Λογική απόλυτα συμβατή με τον αστικό πολιτικό καριερισμό. Ιδια ακριβώς είναι η λογική και στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο ότι το ευρωψηφοδέλτιο καταρτίστηκε χωρίς διάσπαση. Ολοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις ευρωεκλογές δεν έχουν πιθανότητα εκλογής και η κάθοδος έχει το χαρακτήρα πολιτικής ζύμωσης. Αντίθετα, στις δημοτικές εκλογές -ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής- υπάρχει η δυνατότητα εκλογής κάποιου δημοτικού συμβούλου. Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι εκεί που υπάρχει αυτή η δυνατότητα γίνεται το μαλλιοτράβηγμα και η διάσπαση σε διαφορετικά ψηφοδέλτια.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Δίκη Χρυσής Αυγής

Ο φίρερ προσπαθεί να σώσει το σαρκίο του ρίχνοντας στην πυρά στελέχη και μέλη

Ο φίρερ της ΧΑ ρίχνει στην πυρά όλα τα στελέχη και τα μέλη της νεοναζιστικής συμμορίας, προσπαθώντας να σώσει το σαρκίο του. Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζει αυτή την τακτική, όταν διατρέχει κίνδυνο να καταδικαστεί σε πολύχρονη φυλάκιση.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Προκλητική δικαστική απόφαση

Εδωσαν ελαφρυντικό στους δολοφόνους του Λουκμάν!

Δύο τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου (ΜΟΕ) της Αθήνας έριξαν στα μαλακά τους χρυσαυγίτες δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν, αναγνωρίζοντάς τους ελαφρυντικό, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια και σε ελάχιστα χρόνια να είναι ελεύθεροι! Μειοψήφισε μόνο ο αρχαιότερος εκ των εφετών, που διαφώνησε με την αναγνώριση ελαφρυντικού στους ναζιστές δολοφόνους.
ΣΕΛΙΔΑ 13

«Περίεργος» διάλογος…

Εξίσου σημαντικό ατόπημά του ήταν ο διάλογος που άνοιξε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου με τον συνήγορο των δολοφόνων του Λουκμάν, για το αν το ρατσιστικό έγκλημα που τους απέδωσε το δικαστήριο με την απόφασή του συνδέεται ή όχι με το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ. Μιλάμε για σημαντικό ατόπημα, γιατί η συμμετοχή ή όχι στην εγκληματική οργάνωση ΧΑ δεν αποτελούσε στοιχείο του κατηγορητηρίου, γεγονός που γνωρίζει ένας ανώτερος δικαστής. Οπως γνωρίζει ότι διάλογοι τέτοιου επιπέδου και περιεχομένου δε συνηθίζεται να γίνονται στα δικαστήρια.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Ξετσίπωτα παιχνίδια υπέρ του Μελισσανίδη

Δεν κρατούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα. Εχουν μετατρέψει σε νόμο τη θέληση ενός μεγαλοκαπιταλιστή. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, που διαπλέκεται… αρμονικά με τον συγκεκριμένο μεγαλοκαπιταλιστή, ψηφίζοντας ακόμα και φωτογραφικές διατάξεις για πάρτη του (πέρα από τους αφόρητους εκβιασμούς που ασκήθηκαν σε διοικητικούς παράγοντες για να του εκδώσουν την παράνομη άδεια), δεν αφορά μόνο το αστικό πολιτικό σύστημα που με πλατιά πλειοψηφία στην Περιφέρεια Αττικής χορηγεί στον μεγαλοκαπιταλιστή 37 εκατ. ευρώ για να φτιάξει το μαγαζί του, αλλά αφορά και την αστική Δικαιοσύνη που υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη και μεριμνά για την εφαρμογή των νόμων και την προστασία των αδυνάτων. Βλέπουμε καλά ποιους προστατεύει.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προεκλογική διαχείριση της μνημονιακής βαρβαρότητας

Από το 2014, λίγο πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, κατέστη σαφές ότι η σκληρή μνημονιακή πολιτική μπορεί να συνοδευτεί με κάποια μέτρα που θα εμφανίζονται ως «διορθωτικά», με στόχο να μπορεί να λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα, να μπορεί να αποδώσει ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός. Και βέβαια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων σ' αυτόν τον τομέα, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν προς εκλογικό τους όφελος αυτές τις «διορθώσεις».
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Yφυπουργός Τελιγορίδου

Προκαλεί και επιβεβαιώνει τις εναντίον της καταγγελίες

Πανικό προκάλεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το δημοσίευμά μας στις 20 του Απρίλη (http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/32925. Συριζαίικα-νεοφιλελεύθερα-κατορθώματα-Θέλουν-να) και η κοινή καταγγελία των ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων) και ΠΕΚΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων) μια μέρα μετά (http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/32927. ΠΟΓΕΔΥ-και-ΠΕΚΔΥ-καταγγέλλουν-τις-διατάξεις-για), αναφορικά με τη διάταξη για τον περιβόητο κτηνίατρο εκτροφής, που εισάγεται στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και αποσκοπεί στον παροπλισμό της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής (ΓΔΚ) και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Παζάρι ελπίδων

Ακατάσχετη υποσχεσιολογία από τους συριζαίους, ενόψει εκλογών, προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία. Τη φορά αυτή, η απεύθυνση αφορά τους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τους οποίους η κυβέρνηση ταΐζει με φρούδες ελπίδες. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Αντιδραστικές διατάξεις και προεκλογική δημαγωγία

Με κλειστά σχολεία και Πανεπιστήμια, παραμονές του Πάσχα, με διαδικασίες fast track, ψηφίστηκε από τον κυβερνητικό λόχο το νομοσχέδιο-σκούπα «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», που ολοκληρώνει τη συγκρότηση του «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας» μέσω της σαλαμοποίησης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στο πνεύμα της Μπολόνια, θεσμοθετεί ένα ταξικό Λύκειο με υποβαθμισμένη τη γενική μόρφωση, τη Γ΄Λυκείου-τάξη φροντιστήριο, τους μαθητές και τις σχολές κατηγοριοποημένους και με καρικατούρα ελεύθερης πρόσβασης και που ανωτατοποιεί τα κολλέγια, ακυρώνοντας επί της ουσίας το άρθρο 16 του Συντάγματος.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Λωρίδα της Γάζας

Τα εγκλήματα των σιωνιστών έλαβαν απαντήσεις από την Παλαιστινιακή Αντίσταση

Το νέο σιωνιστικό δολοφονικό όργιο σε βάρος του παλαιστινιακού λαού της Γάζας ξεκίνησε την Παρασκευή 3 Μάη, όταν ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού δολοφόνησαν δυο Παλαιστίνιους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που γίνονται κάθε βδομάδα για τη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής». Η απάντηση της Παλαιστινιακής Αντίστασης ήταν άμεση. Ελεύθερος σκοπευτής της Ισλαμικής Τζιχάντ πυροβόλησε δύο στρατιώτες που στάθμευαν δίπλα στα σύνορα. Λίγα λεπτά αργότερα, ισραηλινό μαχητικό βομβάρδισε θέση της Χαμάς δολοφονώντας δυο μαχητές της.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Τραβάνε το σχοινί οι ΗΠΑ στην κόντρα με το Ιράν

Δεν μας εξέπληξε φυσικά. Οι ΗΠΑ είναι χρόνια τώρα στριμωγμένες στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά από τη ραγδαία αύξηση της ρωσικής εμπλοκής στον πόλεμο της Συρίας. Γι’ αυτό και επιδιώκουν να κερδίσουν πόντους βασιζόμενες στο δυνατό τους σημείο: την πολεμική τους ισχύ. Ηταν αυτή η πολεμική ισχύς που την περασμένη δεκαετία διέλυσε το Ιράκ, χωρίς όμως τα αποτελέσματα που ήθελαν οι Αμερικάνοι, καθώς η επικράτησή τους βασίστηκε στη σιωπηρή βοήθεια που τους έδωσε η χώρα που ο υιός Μπους είχε συμπεριλάβει στον «άξονα του κακού», το Ιράν. Η μεγαλύτερη σιιτική παράταξη στη χώρα, το «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», που ηγήθηκε των δωσιλογικών κυβερνήσεων που συνεργάζονταν με τους Αμερικάνους στα χρόνια της κατοχής, είχε στενούς δεσμούς με το Ιράν. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΗΠΑ-Ρωσία ερίζουν για τον έλεγχο της Βενεζουέλας

Η «τελική φάση της επιχείρησης-ελευθερία» στη Βενεζουέλα στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία. Πρόκειται για το αποτυχημένο πραξικόπημα που επιχείρησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ. Η πλειοψηφία του στρατού εξακολουθεί να στηρίζει τον Μαδούρο, ο οποίος την ευχαρίστησε και υποσχέθηκε σκληρή τιμωρία των «προδοτών». Ως πρώτο βήμα, οι δικαστικές Αρχές της χώρας, εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Λεοπόλδο Λόπες, που είναι εδώ και χρόνια ο νούμερο ένα πολιτικός αντίπαλος του Μαδούρο και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κατ’ οίκον περιορισμό, ως υπεύθυνος για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Κρίση ταυτότητας

Ο υπερφιλόδοξος πρόεδρος της Νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (Γιούζος), Κέβιν Κίνερτ, τάραξε τα νερά στο χώρο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, καταθέτοντας ένα μανιφέστο το οποίο κάνει λόγο για κρατικοποιήσεις και… κολεκτιβοποίηση. «Μου είναι λιγότερο σημαντικό αν τελικά στο κουδούνι της BMW γράφει “κρατική αυτοκινητοβιομηχανία“ είτε αν η κολεκτίβα αποφασίσει ότι δε χρειάζεται πλέον την BMW σ’ αυτή τη μορφή», δήλωσε ο Κίνερτ σε συνέντευξή του στην «Ντι Τσάιτ», διευκρινίζοντας πάντως ότι θέλει κρατικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων «με δημοκρατικά μέσα»!
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

~Παρασκευή 17/5/2019~

ΚΑΡΜΕΝ

(Carmen, Ισπανία, 1983, 102’)
Σκηνοθεσία: Κάρλος Σάουρα
Σενάριο: Κάρλος Σάουρα,Αντόνιο Γάδες (βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Πρόσπερ Μεριμέ)
Πρωταγωνιστές: Αντόνιο Γάδες, Λάουρα δελ Σολ
Παραγωγή: Εμιλιάνο Πιέδρα
Μουσική: Πάκο δε Λουθία
Φωτογραφία: Τεό Εσκαμίγια
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΡΑΨΩΔΙΑ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

Ενα υβρίδιο επικού θεάτρου και θεάτρου-ντοκουμέντο. Θεατρικός λόγος, ντοκουμέντα, μαρτυρίες, λογοτεχνικά κείμενα συντίθενται σε ένα παλίμψηστο που ανιχνεύει τις συνδέσεις και ενσαρκώνονται για να επαναφέρουν στην προσοχή μας την επίμονη διαχρονικότητα του επαναστατικού οράματος.
Υπό τους ήχους του σπουδαίου Μπιλ Ντίξον (και όχι μόνο).
Μια βουτιά στην Ιστορία, όχι ως μνημόσυνο, αλλά ως διερεύνηση κρίσιμων σημερινών ερωτημάτων.
Τελευταίες δύο παραστάσεις:
Σαββατoκύριακο  11-12 Μάη.
Στο κτίριο της ΚΟΝΤΡΑΣ, Αγαθουπόλεως 65 και Αχαρνών.
Ωρα έναρξης: 20.30.
Είσοδος ελεύθερη
(Μετά την έναρξη η είσοδος δεν είναι δυνατή)
Απαιτείται κράτηση στο 6973930419
Μετά την παράσταση ακολουθεί 
συζήτηση με τους συντελεστές
Trailer: http://www.anoikeiosi.gr/yliko/videos/videos-rapsodia.html
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση: www.anoikeiosi.gr
ΣΕΛΙΔΑ 13
 
Παρασκευή 10 Μαΐου 2019