Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 02:07

ΕπικαιρότηταPointer

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ασπίδα προστασίας μπροστά από τους πρωταθλητές της νοθείας στο γάλα!

Η εταιρία Μπαταγιάννης FoodMονοπρόσωπη ΕΠΕ στην Καρδίτσα παράγει Φέτα ΠΟΠ και με εισαγόμενο γάλα, αλλά ο υπουργός Αραχωβίτης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξης σφυρίζουν αδιάφορα. Η εν λόγω εταιρία δεν παρανομεί μόνο παράγοντας Φέτα ΠΟΠ και με εισαγόμενο πρόβειο γάλα. Από τις 2 Δεκέμβρη του 2015 έχει πάρει άδεια λειτουργίας τυροκομικής επιχείρησης χωρίς να έχει βιολογικό καθαρισμό! Αίτηση για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού υπέβαλε μετά από δυο χρόνια, στις 2 Νοέμβρη του 2017, και σύμφωνα με επικοινωνία που είχαμε με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί ακόμα δοκιμαστικά! 

Για την άδεια λειτουργίας μιας τυροκομικής μονάδας, χωρίς βιολογικό καθαρισμό δεν είναι αρμόδιος ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά άλλες υπηρεσίες. Σ’ αυτό το σημείωμα θα περιοριστούμε στη συνεχιζόμενη παρανομία της συγκεκριμένης εταιρίας να παράγει Φέτα ΠΟΠ και με εισαγόμενο γάλα. Παρανομία την οποία αρμόδιος να ελέγξει είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά.

Σύμφωνα με έγγραφο της 16ης Νοέμβρη του 2018, του Δρ. Ε. Νικολάου, διευθυντή Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, επιχειρήθηκαν επανειλημμένες απόπειρες ελέγχου της επιχείρησης του Μπαταγιάννη στο χώρο των εγκαταστάσεών της στη Λαζαρίνα Καρδίτσας. Αναφέρει το έγγραφο Νικολάου:

«Η επιχείρηση απέφυγε τον έλεγχο από τον Σεπτέμβρη του 2017 με αναβολές και όταν μετά από ειδοποίηση τον Μάιο 2018 κλιμάκιο ελέγχου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Λαζαρίνα Καρδίτσας, αρνήθηκε να το δεχτεί. Κατά συνέπεια η επιχείρηση ξεκάθαρα αρνήθηκε τον έλεγχο από κλιμάκιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ακολούθησε επίσκεψη με την οικονομική Αστυνομία και πάλι χρειάστηκε η απειλή ότι θα κληθεί εισαγγελέας με κλειδαρά για να μπούμε στο εργοστάσιο. Εκεί δε δόθηκε ΚΑΝΕΝΑ παραστατικό, μόνο χειρόγραφα Βιβλία Ημερήσιας Παραγωγής, ελλιπή και μετά από αρκετή αναμονή».

Ο Νικολάου αναφέρει ότι και τη δεύτερη φορά (δεν προσδιορίζει χρονικά πότε έγινε η επίσκεψη του κλιμακίου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) πάλι ο Μπαταγιάνης δεν τους επέτρεψε να μπουν στο εργοστάσιο. Στη συνέχεια αναφέρεται στις ενέργειες που έκανε το κλιμάκιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και καταλήγει ότι όσον αφορά τον δεύτεροο έλεγχο της εταιρίας στα γραφεία της στο Μοσχάτο Αθήνας, υπήρξε «παρακώλυση». Συνεχίζει αναφέροντας ότι έγιναν έλεγχοι στις εταιρίες ΒΙΟΤΥΡ και την ΚΑΛΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, από την πρώτη εκ των οποίων ο Μπαταγιάννης αγόρασε αγελαδινό γάλα και από τη δεύτερη πρόβειο, που εισήχθησαν από την ΕΕ, καθώς και στην εταιρία ΕΛΑΤΗ, συμφερόντων Μπαταγιάννη, η οποία πούλησε στην τυροκομική του επιχείρησηαγελαδινό και πρόβειο γάλα από την ΕΕ.

Ο Νικολάου κλείνει το έγγραφό του εισηγούμενος:

«Συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές αποτελεσματικότητας και αποτρεπτικότητας θεωρούμε ότι τεκμηριώνεται η άμεση άρση του δικαιώματος πώλησης ΦΕΤΑΣ και τα όποια αποθέματα πρέπει να πωληθούν ως λευκό τυρί.Σε διαφορετική περίπτωση η κάθε επιχείρηση ΑΠΛΩΣ δε θα μας αφήνει να ελέγξουμε και θα εξακολουθεί να παράγει και να πουλά ΦΕΤΑ με όποια πρώτη ύλη θέλει!!!!!! Κάθε μέρα που περνά και η επιχείρηση αυτή παράγει ΦΕΤΑ είναι πλήγμα για την αξιοπιστία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την αίσθηση δικαίου».

Στις 11 Δεκέμβρη του 2018, συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος Μπακαλέξης αρνήθηκε να δεχτεί τόσο την εισήγηση Νικολάου, όσο και την πρόταση των Κάτσαρη και Παπαβασιλείου, τακτικού και αναπληρωματικού μέλους του ΔΣ, εκπροσώπων των εργαζόμενων, να αφαιρεθεί η άδεια παραγωγής Φέτας ΠΟΠ από την εταιρία του Μπαταγιάννη.

Στις 22 Μάη του 2018, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΕ Καρδίτσας, αποφασίστηκε το προσωρινό κλείσιμο της εταιρίας του Μπαταγιάννη επειδή μόλυνε κατ’ εξακολούθηση τον περιβάλλον. Στις 9 Αυγούστου του 2018 η απόφαση αυτή ανακλήθηκε. Οπως γράψαμε παραπάνω, στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στην άδεια λειτουργίας του τυροκομείου του Μπαταγιάννη θα αναφερθούμε διεξοδικά σε προσεχές δημοσίευμά μας.

Προκύπτει, λοιπόν, ότι την περίοδο που το ελεγκτικό κλιμάκιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προσπαθούσε να ελέγξει το τυροκομείο του Μπαταγιάννη, αυτό έπρεπε να είναι κλειστό. Ομως λειτουργούσε κανονικότατα! Το γεγονός αυτό, δηλαδή ότι το τυροκομείο του Μπαταγιάννη έπρεπε να είναι κλειστό και όμως λειτουργούσε, ο Μπακαλέξης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το πληροφορήθηκε στις 11 Γενάρη του 2019, με έγγραφο (αρ. πρωτοκόλλου 44) που του στάλθηκε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΠΕ Καρδίτσας. Αυτό το έγγραφο ο Μπακαλέξης το κράτησε στα γραφεία του και ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μετά από δυόμιση μήνες, στις 28 Μάρτη του 2019!

Μολονότι η εταιρία του Μπαταγιάννη, την περίοδο που της είχε επιβληθεί αναστολή λειτουργίας για παραβίαση περιβαλλοντικών κανόνων, λειτουργούσε κανονικά και παρήγαγε Φέτα ΠΟΠ, μολονότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει τόσο βεβαρυμένο ιστορικό, ο Μπακαλέξης δεν πρότεινε την αφαίρεση της άδειας παραγωγής Φέτας ΠΟΠ από τη συγκεκριμένη εταιρία (ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ Π. Κάτσαρης πρότεινε αφαίρεση της άδειας για ένα χρόνο και τα υπόλοιπα πέντε μέλη του ΔΣ για ένα μήνα).

Νοθεία «κατ’ επάγγελμα»

Η ιστορία της νοθείας, όμως, έχει και συνέχεια. Νεότερο έγγραφο αποκαλύπτει ότι η εταιρία του Μπαταγιάννη παρήγαγε Φέτα ΠΟΠ με 34.155 κιλά εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος! Εμείς πληροφορηθήκαμε το γεγονός την Πέμπτη18 Απρίλη, στο πλαίσιο της έρευνας που κάνουμε εδώ και καιρό. Την 1η Απρίλη, υποβάλαμε στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Καρδίτσας αίτηση για τη χορήγηση κάποιων δημόσιων εγγράφων, τα οποία λάβαμε στις 19 Απρίλη. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και Εκθεση Ελέγχου της εταιρίας του Μπαταγιάννη. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στις 5 Μάρτη του 2019 από τρεις υπηρεσιακούς παράγοντες της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ της Καρδίτσας, ύστερα από εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής (ΓΔΚ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Εκθεση Ελέγχου ολοκληρώθηκε την 1η Απρίλη του 2019 και την επομένη στάλθηκε στη ΓΔΚ, όπως μας ανέφερε ο προϊστάμενός της Θ. Αλεξανδρόπουλος. Μας ανέφερε ακόμα, ότι στις 3 Απρίλη την έστειλε στο διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξη. Ο Μπακαλέξης κρατά αυτή την Εκθεση στο συρτάρι του, μολονότι αποκαλύπτει ότιη εταιρία του Μπαταγιάννη χρησιμοποίησε 34.155 κιλά πρόβειου γάλακτος, εισαγόμενου από την ΕΕ, στην παραγωγή Φέτας ΠΟΠ.

Στην ιστοσελίδα μας θα δημοσιεύσουμε ολόκληρη την Εκθεση Ελέγχου (δείτε εδώ). Εδώ θέλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι η εταιρία του Μπαταγιάννη, για να καλύψει το γεγονός, ότι παρήγαγε φέτα ΠΟΠμ’ αυτό το γάλαισχυρίστηκε ότι το πούλησε στην εταιρία «ΧΟΙΡΟΦΑΡΜ ΕΠΕ». Η εταιρία αυτή, όμως, «άδειασε» την εταιρία του Μπαταγιάννη, στέλνοντας στους ελεγκτές της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ Καρδίτσας Δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο η «ΧΟΙΡΟΦΑΡΜ ΕΠΕ» αγόρασε τυρόγαλο και όχι γάλα. Απολύτως λογικό. Σιγά μην τάιζε η χοιροτροφική μονάδα τα γουρούνια με νωπό πρόβειο γάλα.

Την Πέμπτη (18 Απρίλη) συγκλήθηκε το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο διεθύνων σύμβουλος Μπακαλέξης απέκρυψε την Εκθεση Ελέγχου για την εταιρία του Μπαταγιάννη.Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε το λόγο, γιατί είναι προφανέστατος: δε θέλει να πάρει το ΔΣ απόφαση για αφαίρεση της άδειας παραγωγής Φέτας ΠΟΠ από την εν λόγω εταιρία, που έχει αυτό το ιστορικό.

Φαίνεται καθαρά, λοιπόν, ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και ο άνθρωπος που έχει βάλει στο κουμάντο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την ίδια στιγμή που καταδημαγωγούν τους αγανακτισμένους κτηνοτρόφους με υποσχέσεις για τη λήψη σκληρών μέτρων ενάντια στους γαλακτοβιομήχανους που παρανομούν, υψώνουν ασπίδα προστασίας μπροστά από τα πρωτοπαλίκαρα της νοθείας.
 
Πέμπτη 18 Απριλίου 2019