Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 09:53

ΕπικαιρότηταPointer

Εκδικούνται τον Σάββα Ξηρό και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους

Eκδικούνται τον Σάββα Ξηρό εισαγγελείς και Συμβούλιο Eφετών, ερμηνεύοντας αυθαίρετα το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται στους όρους απόλυσης των πολυϊσοβιτών. Ο Σάββας Ξηρός εκτίει ποινή πέντε ισόβιων καθείρξεων και 25 χρόνων πρόσκαιρης κάθειρξης. Στις 3 Δεκέμβρη του 2018, το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά είχε απορρίψει την αίτησή του για υφ’ όρον απόλυση, με το επιχείρημα ότι πρέπει να εκτίσει συνολική ποινή 15 χρόνων για την πρώτη ισόβια κάθειρξη, 5 χρόνων για καθεμιά από τις υπόλοιπες πέντε ισόβιες και 5 χρόνων για την πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή συνολική ποινή 40 χρόνων, που μεταφράζεται σε κάθειρξη 25 χρόνων (αυτό είναι το μέγιστο όριο)!
 
Στα χρόνια αυτά πρέπει να συνυπολογίζονται και τα μεροκάματα που δικαιούται ένας κρατούμενος, είτε για λόγους υγείας, όπως στην περίπτωση του Σάββα, είτε λόγω απασχόλησης σε διάφορες εργασίες στη φυλακή. Στην περίπτωση του Σάββα, για την περίοδο από τις 10-10-2007 έως τις 2-10-2013 έπρεπε για κάθε μία μέρα κράτησης να προστίθενται άλλες δύο. Το Συμβούλιο Εφετών, όμως, δεν το δέχτηκε αυτό, αλλά σε κάθε μία μέρα κράτησης προσέθεσε μόνο άλλη μία μέρα. Ετσι, μέχρι τις 25-10-2018 συνυπολόγισε μόνο 5 χρόνια και 22 μέρες και ως συνολικό χρόνο κράτησης 21 χρόνια, 2 μήνες και 27 μέρες, ενώ αν δεχόταν στη μία μέρα να προστίθενται άλλες δύο, όπως είναι το σωστό, ο Σάββας Ξηρός θα είχε ξεπεράσει κατά δύο τουλάχιστον τα απαιτούμενα 25 χρόνια!
 
Ο αντεισαγγελέας εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου στις εισαγωγικές του σκέψεις έθεσε και ζήτημα επικινδυνότητας του Σάββα Ξηρού, χωρίς να το περιλάβει στην πρότασή του. Δεν αποκλείεται, στην περίπτωση που το Συμβούλιο δεχόταν το αίτημα του Σάββα Ξηρού να υπολογίζεται κάθε μέρα κράτησης για τρεις και όχι για δύο, ο εισαγγελέας να έθετε ζήτημα επικινδυνότητας, ως προαπαιτούμενο για την υφ’ όρον απόλυση.
 
Αναφέρει ο εισαγγελέας στην εισηγητική του σκέψη: «Αναμφίβολα, η απουσία της οράσεως αποδυναμώνει εν μέρει τον άνθρωπο. Στην εν θέματι περίπτωση-αίτηση όμως, πέραν των ζητημάτων της οράσεως, ουδείς λόγος γίνεται για τις λοιπές τρεις αισθήσεις του αιτούντος καταδίκου, ήτοι για την ακοή, την γεύση και την όσφρησή του, ενώ για τα ζητήματα της αφής επίσης ουδέν συνάγεται ειδικλότερο, πέραν της μερικής αναπηρίας στο ένα εκ των δύο άνω άκρων (εξ οικείου αμαρτήματος - κακός χειρισμός εκρηκτικών υλών).
 
Ως φαίνεται, οι λοιπές αυτές αισθήσεις συνεχίζουν να κοσμούν την προσωπικότητά του. Περαιτέρω, συνεκτιμωμένου αφενός του δήθεν εμβληματικού, δήθεν σημειολογικού και δήθεν ιδεολογικού χώρου της επιχειρησιακής παρελθοντικής πλέον δράσεώς του και αφετέρου της μη μεταστροφής του, καθόσον οι κατά καιρούς δηλώσεις από μέρους του, προσχηματικής και υποκριτικής συγγνώμης, οι οποίες δυστυχώς για τον αιτούντα δεν πείθουν, κρίνεται ότι αν αφεθεί ελεύθερος, δεκτής γενομένης της αιτήσεώς του, θα καταστεί πόλος έλξεως, καθοδηγητής, αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος, ο οποίος μεταξύ άλλων φέρει και τραύματα (εξ οικείου βεβαίως επίσης αμαρτήματος - κακός χειρισμός εκρηκτικών υλών), τα οποία προκλήθηκαν σε αυτόν στο πεδίο της διεξαγόμενης κατά την άποψή του κοινωνικής πάλης-μάχης, κατάσταση την οποία ο καθ' όλα “ιστορικός“ νομοθέτης, μη εντάσσοντας την εν θέματι περίπτωση, στην τόσο αναλυτική και επεξηγηματική περιπτωσιολογία της ως άνω σωφρονιστικής και νομοθετικής κολυμβήθρας, ήτοι του άρθρου 110 Α ΠΚ, σαφώς κατέδειξε την βούλησή του περί του ότι δεν επιθυμούσε να την συμπεριλάβει».
 
Το ταξικό μίσος ξεχειλίζει από κάθε λέξη και φράση αυτής της τοποθέτησης. Και ο ποινικός νόμος γίνεται λάστιχο για να υπηρετήσει αυτό το ταξικό μίσος.
 
Στις 11 Γενάρη του 2019, ο Σάββας Ξηρός υπέβαλε νέα αίτηση για υφ’ όρον απόλυση. Στις 6 Φλεβάρη, ο αντεισαγγελέας Εφετών Κ. Σοφουλάκης παρέδωσε την πρότασή του, που είναι ταυτόσημη με αυτή του συναδέλφου του Τσορμπατζόγλου προς το προηγούμενο Συμβούλιο Εφετών. Προτείνει και αυτός συνολική ποινή 40 χρόνων κάθειρξης, αρνούμενος τον υπολογισμό κάθε μέρας κράτησης ως τριών για την περίοδο από 10-10-2007 έως 2-10-2013. Ολα δείχνουν ότι και αυτό το Συμβούλιο Εφετών θα ταυτιστεί με την εισαγγελική πρόταση.
 
Και οι δύο εισαγγελείς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση του Σάββα πρότειναν κάθε ισόβια ποινή πέραν της πρώτης να προσθέτει πέντε χρόνια υποχρεωτικής κάθειρξης. Φαίνεται ότι γνώριζαν το νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα της κυβέρνησης Τσίπρα, το οποίο στο άρθρο 105 Β για την απόλυση καταδικασμένου υπό όρους προβλέπει: «Το χρονικό διάστημα των δύο πέμπτων ή, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, τω16 ετών, προσαυξάνεται κατά το ένα τρίτο των λοιπών ποινών που έχουν τυχόν επιβληθεί, στην περίπτωση που αυτές συντρέχουν σωρευτικά».
 
Οπως βλέπετε, τα 15 χρόνια που ισχύουν τώρα για την πρώτη ισόβια ποινή γίνονται 16, ενώ τα 5 χρόνια για καθεμιά από τις επόμενες ισόβιες γίνονται 5 χρόνια και 4 μήνες. Είναι φανερό ότι αυτή η αυστηροποίηση αφορά τους πολιτικούς κρατούμενους σαν τον Σάββα Ξηρό και τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Θυμίζουμε ότι στο ίδιο σχέδιο ΠΚ τροποποιείται το άρθρο 187 ΠΚ («εγκληματική οργάνωση»), ώστε να πέσουν στα μαλακά οι νεοναζιστές εγκληματίες της ΧΑ, η καταδίκη των οποίων θεωρείται βέβαια. Αντί της κλίμακας 10-20 χρόνων κάθειρξης, που αντιμετωπίζουν με το ισχύον νομικό καθεστώς, θα αντιμετωπίζουν κλίμακα 5-10 χρόνων.
 
Η εισαγγελική σκέψη περί επικινδυνότητας του σακατεμένου Σάββα Ξηρού δεν είναι τυχαία. Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι ακόμα κι αν συμπληρώσει τα 25 χρόνια (συνυπολογίζοντας τα μεροκάματα λόγω υγείας), δε θα βγάλουν απόφαση ότι δεν πρέπει να συνυπολογίζονται τα μεροκάματα και ότι τα 25 χρόνια πρέπει να είναι «σκαστά», ώστε να απορρίψουν και πάλι το αίτημα της απόλυσης υπό όρους;
Δευτέρα 08 Απριλίου 2019