Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 10:41

ΕπικαιρότηταPointer

Γάζα: Διαδηλώσεις ενάντια στη φτώχεια και καταστολή τους από τη ΧαμάςΕκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που οργάνωσε μια νεολαιίστικη οργάνωση στη Γάζα, ενάντια στη φτώχεια, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και την αύξηση των φόρων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, οι διαδηλωτές στράφηκαν με τα συνθήματά τους εξίσου ενάντια στην κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα και στην Παλαιστινιακή Αρχή, απαιτώντας τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και τη μείωση της ανεργίας. Η αστυνομία της Χαμάς στη Γάζα έσπευσε να καταστείλει τις διαδηλώσεις από τη μέρα που ξεκίνησαν, την Πέμπτη 14 Μάρτη, καταγγέλλοντας ότι πίσω από αυτές βρίσκονται η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Αμπάς, που έχει ως στόχο να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Γάζα.
 
Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που πρόσκειται στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζαμπάλια μονάδες των υπηρεσιών ασφαλείας της Χαμάς είχαν σταθμεύσει στο πιο κεντρικό σημείο του στρατοπέδου όπου θα γινόταν η συγκέντρωση, ενώ την ίδια ώρα οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ, ένοπλο σκέλος της Χαμάς, διοργάνωσαν στρατιωτική παρέλαση στο στρατόπεδο. Οταν οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στο σημείο και πριν προλάβουν να γίνουν πολλοί, η αστυνομία της Χαμάς τους επιτέθηκε με ρόπαλα και δακρυγόνα διαλύοντάς τους, ενώ οπαδοί της Χαμάς κατέφτασαν στο σημείο σηκώνοντας πλακάτ που καλούσαν τον Αμπάς να παραιτηθεί, με στόχο να προκαλέσουν σύγχυση στους διαδηλωτές. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν δεκάδες, ανάμεσά τους και πολλούς τραυματίες από το τοπικό νοσοκομείο, όπου είχαν καταφύγει για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια με τραύματα από δακρυγόνα και ξυλοδαρμό.
 
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, που κράτησαν τρεις μέρες, το ΠΚΑΔ κατέγραψε δεκάδες μαρτυρίες θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων για συλλήψεις διαδηλωτών στο σωρό (ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι) με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους από την αστυνομία ή σε αστυνομικά τμήματα όπου κλήθηκαν για ανάκριση, πολλές φορές μέσω τηλεφώνου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις διαδηλώσεις, καθώς και προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων που δρουν στη Γάζα. Οι συλληφθέντες υπέστησαν σε πολλές περιπτώσεις ξυλοδαρμούς και άλλου είδους βασανιστήρια, με αποτέλεσμα κάποιοι απ’ αυτούς να χρειαστεί να μεταφερθούν σε νοσοκομείο για περίθαλψη. Κάποιοι από τους συλληφθέντες απελευθερώθηκαν από την αστυνομία μόνο όταν υπέγραψαν δήλωση ότι δε θα συμμετάσχουν μελλοντικά σε τέτοιου είδους διαδήλωση.
 
Το ίδιο σκηνικό καταστολής εκτυλίχτηκε στην πόλη της Ράφα, στο στρατόπεδο προσφύγων Αλ Μπίρεχ και αλλού, ενώ στην πόλη Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, όπου έγιναν οι πιο μαζικές διαδηλώσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι περισσότεροι συλληφθέντες από επιδρομές σε σπίτια ήταν μέλη της Φατάχ.
 
Η πλειοψηφία των πολιτικών οργανώσεων στη Γάζα, ανάμεσά τους και το ΛΜΑΠ, καταδίκασαν την καταστολή των διαδηλώσεων από τη Χαμάς και την κάλεσαν να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών. Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΜΑΠ δήλωσε: «Ο παλαιστινιακός λαός της Γάζας έχει κάνει μεγάλη υπομονή τα 12 χρόνια του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας. Εμείς στηρίζουμε τις διαδηλώσεις. Ο λαός έχει το δικαίωμα να εκφράζεται. Ολοι ζούμε υπό κατοχή και οι θυσίες του λαού πρέπει να γίνονται σεβαστές».
 
Θορυβημένη από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η καταστολή των διαδηλώσεων, η Χαμάς έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των διαδηλωτών, και προβάλλει ως πρόσχημα για την καταστολή την προσπάθεια να αποτρέψει μια κατάσταση χάους και ανασφάλειας, παρόμοια με αυτή που επικράτησε στη Γάζα μετά τις εκλογές του 2006 και μέχρι να αναλάβει τη διακυβέρνηση της περιοχής η Χαμάς το 2007, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Νταχλάν. Παράλληλα, κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να αποζημιώσουν τους κατοίκους των περιοχών που υπέστησαν υλικές ζημιές από τις διαδηλώσεις.
 
Παρά το γεγονός ότι η Χαμάς αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Παλαιστινιακής Αντίστασης, παραμένει ένα αστικό πολιτικό κόμμα που κυβερνά τη Γάζα υπό την πίεση του αποκλεισμού από το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Αίγυπτο, καθώς και της υποχώρησης του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί την καταστολή ενάντια σε διαδηλώσεις εναντίον της και σίγουρα δε θα είναι η τελευταία. Αν υπάρχει μια πιθανότητα οι διαδηλώσεις στη Γάζα να λειτουργήσουν τελικά προς όφελος του Αμπάς και να αδυνατίσουν το μέτωπο του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα ενάντια στους σιωνιστές, τότε η βίαιη καταστολή τους από τη Χαμάς εξυπηρετεί τον Αμπάς και τους σιωνιστές πολύ πιο αποτελεσματικά.
 
 
Κυριακή 07 Απριλίου 2019