Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 09:43

ΕπικαιρότηταPointer

Πευκοδάσος Παλιουρίου: Θα τολμήσουν να εγκληματίσουν;

Στις 4 Απρίλη, συνεδρίασε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) για να γνωμοδοτήσει εάν το πευκόδασος στο Παλιούρι Χαλκιδικής (ηλικίας 25-40 χρόνων και με δασοκάλυψη 100%) είναι δάσος και όχι αγροτική γη, όπως επιδιώκουν να το βαφτίσουν το δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Σταθάκης και Φάμελος) και η εταιρία συμφερόντων του Σαββίδη. Η εν λόγω εταιρία αγόρασε ένα ακίνητο-φιλέτο 330 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα, στην εξευτελιστική τιμή των 14 εκατ. ευρώ, μέσα στο οποίο υπάρχει ένα παλιό «Ξενία» και το πευκόδασος των 125,44 στρεμμάτων. (Αναλυτικά για το θέμα: http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/32582. Φάμελλος-και-Σταθάκης-«παίζουν-τα-ρέστα-τους»-για).
 
Το ΤΣΔ δεν κατέληξε ακόμα σε γνωμοδότηση αποχαρακτηρισμού, γιατί αυτή θα είναι μια απόφαση πολύ επώδυνη για τους τέσσερις δασολόγους τακτικά μέλη του ΤΣΔ, που θα τους βάλει σε περιπέτειες. Γιατί έξι δασολόγοι των συναρμόδιων Διευθύνσεων Δασών έχουν συμφωνήσει με τη γνωμοδότηση των δύο δασολόγων του Δασαρχείου Κασάνδρας, ότι η έκταση των 125 στρεμμάτων είναι πευκόδασος. Της γνωμοδότησης αυτής προηγήθηκε Πράξη Χαρακτηρισμού που έχει τελεσιδικήσει.
 
Την παραμονή της συνεδρίασης του ΤΣΔ επικοινωνήσαμε με ένα από τα μέλη του και του θυμίσαμε ότι η Διεύθυνσή του γνωμοδότησε στις 7 Νοέμβρη του 2017 και αποφάνθηκε ότι συμφωνεί με τη γνωμοδότηση του Δασρχείου Κασαάνδρας. Η παρέμβασή μας τον ενόχλησε. Από την αρχική του απάντηση φάνηκε καθαρά ότι αγνοεί το θέμα, όχι από έλειψη γνώσης, αλλά επειδή έχει επιλέξει να υιοθετήσει την άποψη της πλειοψηφίας, όποια και αν είναι τελικά αυτή.
 
Η γνωμοδότηση αναμένεται στη συνεδρίαση της Παρασκευής 15 Απρίλη. Το ΤΣΔ έχει τρεις επιλογές:
 
α) Να αποφανθεί ότι είναι αναρμόδιο να γνωμοδοτήσει και να προτείνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να στείλει την υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
 
β) Να γνωμοδοτήσει ότι είναι αναρμόδιο να γνωμοδοτήσει για το δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης.
 
γ) Να γνωμοδοτήσει ότι είναι δάσος και έτσι να μπει οριστικά τέλος στις επιδιώξεις του Σαββίδη να αποχαρακτηρίσει την έκταση για να μπορέσει στη συνέχεια να χτίσει σ’ αυτό το φιλέτο πολυτελείς βίλες.
 
Στην περίπτωση που το ΤΣΔ επιλέξει μια από τις δύο πρώτες επιλογές, θα έχει μεγάλες ευθύνες που άπτονται του διοικητικού και του ποινικού δικαίου.
 
Εχουμε την πληροφόρηση, ότι από τον τμηματάρχη της αρμόδιας Διεύθυνσης υπήρξε εισήγηση να παραπεμφθεί η υπόθεση στον υπουργό για να αποφασίσει αυτός αν θα τη στείλει στο ΝΣΚ. Τώρα που ο πρώην τμηματάρχης έγινε προϊστάμενο Διεύθυνσης, θα τολμήσει ο νέος τμηματάρχης να ετοιμάσει εισήγηση με την οποία θα γνωμοδοτείται ότι το πευκόδασος είναι αγροτική γη;
 
Τελικά, οι τέσσερις δασολόγοι θα υπαρασπιστούν το δασικό χαρακτήρα του πευκόδασους των 125.44 στρεμμάτων, σεβόμενοι «το ψωμί που τρώνε», ή θα υποκύψουν στις πιέσεις των καπιταλιστών αποχαρακτηρίζοντας το δάσος; Ιδωμεν.
Κυριακή 07 Απριλίου 2019