Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 10:00

ΕπικαιρότηταPointer

Λασπομαχία κι όποιος αντέξει

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στις εκλογές θα πάμε με λασπομαχία/σκανδαλομαχία. Εν αναμονή των πρώτων διώξεων πολιτικών προσώπων για τη Novartis, που είχαν σχεδιαστεί να είναι το βαρύ πυροβολικό του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπολίτευση πέρασε πρώτη στην επίθεση, ξαναζεσταίνοντας την υπόθεση Πετσίτη.  Ηταν τόσο καλοσχεδιασμένη αυτή η αντεπίθεση που κατάφεραν σε χρόνο μηδέν να βγάλουν από την ατζέντα τις διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων, τις οποίες οι συριζαίοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν σαν επίθεση προφυλακής μέχρι να ξεκινήσει το βαρύ πυροβολικό της Novartis.
 
Μπορεί ο Τζανακόπουλος να μιλά για «ανύπαρκτο θέμα», όμως μέσα στον ορυμαγδό που έχουν προκαλέσει τα αντιπολιτευόμενα Μέσα και με τις παρεμβολές ατόμων όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κάθε Τζανακόπουλος ελάχιστα πειστικός ακούγεται. Υπάρχουν, άλλωστε και κάποιοι συριζαίοι που δεν αντέχουν στην πίεση, σαν τον Σάκη Παπαδόπουλο που δήλωσε ότι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις «εκείνοι που τον είχαν στενό φίλο», φωτογραφίζοντας τον Παππά. Μπορεί μετά να προσπάθησε να τα μαζέψει (ποιος ξέρει τι του έσουρε από το τηλέφωνο ο Παππάς), αλλά η ζημιά είχε γίνει.
 
Εκαναν «δουλίτσα» οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης. Καταρχάς, ξεσκόνισαν ό,τι βίντεο υπήρχε διαθέσιμο από εκδηλώσεις στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου και ανακάλυψαν τον Πετσίτη να βρίσκεται πίσω από τον Τσίπρα και δίπλα στον Παππά, είτε στην κατάθεση λουλουδιών στο θυσιαστήριο της Καισαριανής, είτε στους πανηγυρισμούς για το δημοψήφισμα στο Μαξίμου. Εβαλαν και κάποια καινούργια βίντεο (ο Πετσίτης, εκτός των άλλων, είναι και επιδειξιομανής) και έφτιαξαν μια ωραία σαλάτα, ικανή να εξάψει τη φαντασία των θεατών. Το βίντεο με τον «Μανόλο», τυλιγμένο με πετσέτα σε κάποιο κυπριακό spa, να λέει  παπάρες, σε συνδυασμό με το βίντεο από το Μαξίμου, με το κεφάλι του Πετσίτη να σημειώνεται με κύκλο σε κάθε καρέ, έχει την επικοινωνιακή του δύναμη.
 
Ξέρετε γιατί; Γιατί ακόμα κι εκείνος που δε ρέπει στη σκανδαλοθηρία, μπορεί να κάνει μερικές απλές σκέψεις. Αυτός ο άνθρωπος έβγαζε φωτογραφίες στο Μαξίμου και τώρα τον βλέπουμε και σε βίντεο. Αρα, δεν ήταν ένα απλός «εθελοντής», όπως προσπάθησε να τον εμφανίσει αρχικά ο Παππάς. Αν ήταν τέτοιος, δε θα είχε πρόσβαση στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, πάντα δίπλα στον Τσίπρα και στους στενούς του συνεργάτες. Ούτε θα συμμετείχε στο γνωστό τζόγο με τα εκλογικά ποσοστά, μαζί με τον Τσίπρα, τον Φλαμπουράρη και τους υπόλοιπους της στενής ηγετικής παρέας του Μαξίμου. Ηταν τσαντοκουβαλητής του Παππά, λέει η Κωνσταντοπούλου και δικαιώνεται, καθώς ο Παππάς πλέον τον βαφτίζει πρώην «συνεργάτη» του, που από το 2016 άρχισε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, σε εταιρίες με τις οποίες η κυβέρνηση βρισκόταν σε σύγκρουση.
 
Τα διαβάζει ή τ' ακούει αυτά ο πλέον καλόπιστος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιέται. Και πώς κατάφερε αυτό το παιδί από σερβιτόρος να βρεθεί στέλεχος επιχειρήσεων και να σοδειάζει κατοστάρες και διακοσάρες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο; Με την αξία του ανέβηκε ή επειδή ήταν «εκπρόσωπος υπηρεσιών του μεγάρου Μαξίμου», όπως δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ Κιτσάκος, που δεν είναι κάποιος άχρωμος μάνατζερ, αλλά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; Οσο οι συριζαίοι δεν απαντούν σ' αυτό το ερώτημα τόσο η πετσιτιάδα πιάνει τόπο και παράγει αποτελέσματα σε βάρος τους.
 
Υπάρχει και το άλλο. Ο Πετσίτης (με στοιχεία πλέον) εκπροσωπούσε κύπριους δικηγόρους που είναι «μανούλες» στις off shore εταιρίες. Ενας απ' αυτούς είναι και ο περιβόητος πλέον Αρτέμης Αρτεμίου (στέλεχος του ΑΚΕΛ, πέραν των άλλων). Ο Αρτεμίου είχε συνταξιδέψει με τον Παππά στη Βενεζουέλα, σ' εκείνο το θρυλικό ταξίδι που είχε υποτίθεται ως σκοπό να πουλήσουν αγροτικά προϊόντα και ν' αγοράσουν πετρέλαιο, για λογαριασμό του ομίλου Βαρδινογιάννη (ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση τότε). Ε, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση η σχέση του Πετσίτη με τον Αρτεμίου, με δεδομένες τις σχέσεις Πετσίτη-Παππά και Αρτεμίου-Παππά. Ο Παππάς είναι ο συνδετικός ιστός των άλλων δύο. Ο Αρτεμίου είχε «συλληφθεί» κάποτε να βγαίνει από το Μαξίμου νυχτιάτικα. Στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν απάντησε ότι πήγε να καταθέσει σημαντική επενδυτική πρόταση πελατών του. Δε νομίζουμε ότι ο Πετσίτης ήταν τόσο δυνατός, ώστε να κάνει προσωπικά ραντεβού με «συνεργάτες» του στο Μαξίμου. Ο Αρτεμίου συναντήθηκε ή με τον Παππά ή με τον Φλαμπουράρη ή με τον Τσίπρα (ή με κάποιο συνδυασμό αυτών των τριών). Καμιά εξήγηση γι' αυτή τη συνάντηση δεν έχει δοθεί, ούτε είδαμε ποτέ την «επενδυτική πρόταση» των πελατών του Αρτεμίου. Οσο δε δίνονται πειστικές εξηγήσεις και γι' αυτό τόσο ενισχύονται τα… ευκόλως εννοούμενα.
 
Τέλος, ο Παππάς πιάστηκε να «ρετάρει» και σε κάτι άλλο. Δήλωσε ότι ο Πετσίτης έπαψε να είναι συνεργάτης του από το 2016. Ομως βγήκαν χαρτιά που δείχνουν τον Πετσίτη να εκπροσωπεί κύπριους δικηγόρους από το 2014, πριν να εγκατασταθούν Τσίπρας και σία στο Μαξίμου.
 
Η αντιπολίτευση κατάφερε να εμπλέξει και την Αρχή καταπολέμησης βρόμικου χρήματος, κατηγορώντας την επικεφαλής της Αννα Ζαΐρη ότι έδιωξε στέλεχος που ασχολούνταν με τα «κατορθώματα» του Πετσίτη και ότι κωλυσιεργεί, μολονότι η ομόλογος Αρχή της Κύπρου της έχει στείλει στοιχεία. Οι συριζαίοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δεχτούν την κλήση της Ζαΐρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου αναμένεται να παιχτεί το επόμενο «ντέρμπι» της Πετσιτιάδας.
 
Αν στο μεταξύ προλάβει η Τουλουπάκη να στείλει κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση σε πρώην υπουργούς για το σκάνδαλο Novartis, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιθανότητες να ρεφάρει και να πάρει κεφάλι. Γιατί οι κλήσεις θα σταλούν στη Βουλή που πρέπει να δώσει την έγκρισή της. Ετσι, πέραν του μιντιακού ντόρου, θα δοθεί η ευκαιρία για μια ακόμα «μονομαχία» Τσίπρα-Κούλη στην Ολομέλεια. Ετσι θα το πάνε κι όποιος αντέξει.
 
 
Σάββατο 06 Απριλίου 2019