Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 | 10:35

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΠΡΙΛΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Τσιράκια

«Φόλα» συριζαίος αρθρογράφος, παλαιό στέλεχος του Συγκροτήματος Λαμπράκη (Γ. Λακόπουλος), απ' αυτούς που δίνουν καθημερινή μάχη στο Διαδίκτυο για ν' αποδείξουν ότι ο Τσίπρας είναι «άχαστος», έγραψε μέσα στη βδομάδα ένα εκπληκτικού κυνισμού κείμενο με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Κι όμως η υποψηφιότητα Κόκκαλη είναι κίνηση ματ του Τσίπρα. Τρίζουν σκελετοί στα ντουλάπια ΝΔ και Κινάλ».
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mε το όνειρο του βαλκανιάρχη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Μπορεί η αντιπολίτευση να διατυμπάνιζε ότι «οι επιχειρηματίες γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα και δεν πάνε μαζί του στα Σκόπια», όμως αν ρίξει κανείς μια ματιά στα ονόματα των καπιταλιστών που συμμετείχαν στην πρωθυπουργική αποστολή, θα βρει όλα τα «βαριά» ονόματα της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας: Μυτιληναίος, Κοπελούζος, Στασινόπουλος (Βιοχάλκο), Περιστέρης (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), Παπακωνσταντίνου (Motor Oil των Βαρδινογιάννηδων), Κουτσιανάς (Apivita), Κοντομηνάς κ.ά. Οπως αντιλαμβάνεστε, το ότι δεν πήγαν ο ιδιοκτήτης της παστελοποιίας Σερρών και της ραβανοποιίας Βεροίας, ουδόλως απασχόλησε τον Τσίπρα και τους υπόλοιπους καπιταλιστές.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ισχυροποιούν το κατηγορητήριο οι μάρτυρες υπεράσπισης των νεοναζιστών

Σε Βατερλό εξελίσσεται η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης που όρισαν οι νεοναζιστές και εξετάζονται στη δίκη τους. Σχεδίασαν με τους μάρτυρες να αποδυναμώσουν το κατηγορητήριο και συμβαίνει το αντίθετο: οι μάρτυρες το επιβεβαιώνουν και το ενισχύουν. Βλέπετε, δεν μπορεί να αποκρυβεί με τίποτα ο ναζιστικός-εγκληματικός χαρακτήρας της συμμορίας της ΧΑ.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Λασπομαχία κι όποιος αντέξει

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στις εκλογές θα πάμε με λασπομαχία/σκανδαλομαχία. Εν αναμονή των πρώτων διώξεων πολιτικών προσώπων για τη Novartis, που είχαν σχεδιαστεί να είναι το βαρύ πυροβολικό του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπολίτευση πέρασε πρώτη στην επίθεση, ξαναζεσταίνοντας την υπόθεση Πετσίτη.  Ηταν τόσο καλοσχεδιασμένη αυτή η αντεπίθεση που κατάφεραν σε χρόνο μηδέν να βγάλουν από την ατζέντα τις διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων, τις οποίες οι συριζαίοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν σαν επίθεση προφυλακής μέχρι να ξεκινήσει το βαρύ πυροβολικό της Novartis.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Τρικυμία στο φλυτζάνι

Δεν περιμέναμε ότι θα προέκυπταν εκπλήξεις από το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Οτι θα βλέπαμε, ας πούμε, κάποια αντιπαράθεση ανάμεσα σε στελέχη και φράξιες. Αυτό μπορεί να συνέβαινε στο παλιό ισχυρό ΠΑΣΟΚ (τα συνέδρια και οι συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής λειτουργούσαν σαν φόρουμ εκτόνωσης), όμως το σημερινό ΚΙΝΑΛ του 5%-6% δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες. Από τη στιγμή που αποφάσισαν να πορευτούν μ' αυτό το σχήμα στο άμεσο μέλλον και δεδομένου ότι όλοι τους ήταν πασόκοι (συν κάτι μονάδες από τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι), θα πήγαιναν σ' ένα συνέδριο πανηγυρικό και «ενωτικό». Κάτι σαν εναρκτήρια συγκέντρωση για την προεκλογική περίοδο.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Καβάλα στο βανάκι…

«Πλακώθηκε» στα tweets ο επικεφαλής Σταύρος: «Ξεκινάμε, πάμε μακριά! Ζεσταίνεται η μηχανή και από την Τετάρτη ξεκινάμε. Μέχρι τις ευρωεκλογές θα πάω σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας και ενδιαμέσως σε δεκάδες άλλες πόλεις και χωριά» - «Θα δώσουμε δημόσιες συνεντεύξεις τύπου για όλους τους τοπικούς δημοσιογράφους χωρίς αποκλεισμούς και υποδείξεις - όπως αυτές που συνηθίζουν οι φοβισμένοι αρχηγοί των κομμάτων εξουσίας»
ΣΕΛΙΔΑ 11

Στη λογική της ρεφορμιστικής διαχείρισης της εξουσίας

Ο Περισσός, όμως, από τη μια παίζει με λογάκια όπως «άλλη οργάνωση της κοινωνίας» και από την άλλη επαγγέλλεται προγραμματικά το μοντέλο της καπιταλιστικής διαχείρισης που εφαρμοζόταν πριν από την επέλαση του λεγόμενου νεοφιλελευθερισμού και τη συντηρητική ανασυγκρότηση της οικονομικής λειτουργίας των αστικών κρατών. Μοντέλο το οποίο είχε ιδεολογικοποιήσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Το έδαφος που εγκατέλειψε η σοσιαλδημοκρατία φιλοδοξεί να καταλάβει ο Περισσός. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Πέρα από τα όρια του γελοίου

Πόντιο τον ανεβάζουν, Πόντιο τον κατεβάζουν οι ελληνικές φυλλάδες τον Εκρέμ Ιμάμογλου, που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Ο Ιμάμογλου είναι από την Τραπεζούντα του Πόντου, έχει φίλους Πόντιους στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά φυσικά δεν είναι Πόντιος. Είναι Τούρκος. Εκτός αν δεχτούμε την… επιστημονική άποψη του Φραγκούλη Φράγκου και τον βαφτίσουμε… κρυπτοχριστιανό ή… εξισλαμισθέντα Πόντιο που διατήρησε την… ελληνική του συνείδηση.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Συριζαϊκή σιωπή για τις συνεργάτιδες του Μπόλαρη

Μας έκανε εντύπωση, όμως, η αφωνία που έπαθαν οι συριζαίοι όταν η αντιπολίτευση (αυτή η ίδια αντιπολίτευση που με καμάρι επιδεικνύει τη «σέξι ονεδίτισσα» και άλλα τέτοια «φρούτα») έπεσε να ξεσκίσει τη συνεργάτιδα του Μπόλαρη. Ούτε μια ανακοίνωση των φεμινιστριών του ΣΥΡΙΖΑ! Σίγουρα οι συνεργάτιδες του Μπόλαρη δεν είναι συριζαίες αλλά… μπολαραίες. Και το προφίλ τους δεν συνάδει με τις φεμινιστικές και αντισεξιστικές αντιλήψεις των συριζαίων. Αλλο να είσαι «το Τζέισον-Αντιγόνη» και άλλο να είσαι η «χυμώδης» συνεργάτιδα του Μπόλαρη. Μπορεί εμείς να μη βλέπουμε καμιά διαφορά, αλλά… τι ξέρουμε εμείς;
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαχάνιασε ήδη ο ελληνικός καπιταλισμός

Αν εξαιρέσουμε κάτι γραφικούς τύπου Μπάρκα, ουδείς από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από το οικονομικό επιτελείο τόλμησε να αμφισβητήσει τον Στουρνάρα που παρουσιάζοντας την έκθεσή του στη γενική συνέλευση της ΤτΕ, διαπίστωσε ότι ο ελληνικός καπιταλισμός έχει ήδη λαχανιάσει και ότι αντί της προβλεπόμενης ανάπτυξης ύψους 2,5%, θα περιοριστεί το 2019 σε ένα… σεμνό 1,9%. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή της χρονιάς, οπότε η πρόβλεψη μπορεί να αναθεωρηθεί ακόμα παρακάτω. Το 1,9% είναι υπό προϋποθέσεις είπε ο Στουρνάρας.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Ασφυκτική επιτροπεία

Οπως δήλωσε την περασμένη Τρίτη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ, η Κομισιόν αναλύει τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την ελληνική Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σε σχέση με τη δευτερογενή νομοθεσία. Ποια είναι η δευτερογενής νομοθεσία; Οι υπουργικές αποφάσεις, που θα καθορίσουν ουσιώδεις λεπτομέρειες ως προς την πρακτική εφαρμογή της διάταξης που ψήφισε η ελληνική Βουλή.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΖΟΟΜ

Απειροι λόγοι για να γυρίσουμε την πλάτη στις κάλπες τους

Ας ξεκινήσουμε από τα ζητήματα αρχών. Αν οι εκλογές μπορούσαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες, έγραψε κάποτε ο Μαρξ, χωρίς σε καμιά περίπτωση να εννοεί πως οι κομμουνιστές δεν πρέπει να έχουν καμιά σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες της αστικής δημοκρατίας. Ο Μαρξ σύστηνε τη χρησιμοποίηση όλων των μορφών αγώνα, ακόμα και του κοινοβουλευτικού αγώνα, φτάνει αυτός να ανταποκρινόταν στα καθήκοντα του προλεταριάτου τη δεδομένη ιστορική στιγμή.
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ο Αραχωβίτης επικοινωνεί με κτηνοτρόφο μέσω του Facebook και της λέει ψέματα!

Μην απορείτε με τον τίτλο. Πρόκειται για γεγονός. Ο Αραχωβίτης ανταλλάσσει μηνύματα με τη μυτιληνιά κτηνοτρόφο Δ. Κινικλή, η οποία βιώνει έναν εφιάλτη. Και προσπαθεί να την παραμυθιάσει ξεδιάντροπα.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Εκδικούνται τον Σάββα Ξηρό και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους

Και οι δύο εισαγγελείς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση του Σάββα πρότειναν κάθε ισόβια ποινή πέραν της πρώτης να προσθέτει πέντε χρόνια υποχρεωτικής κάθειρξης. Φαίνεται ότι γνώριζαν το νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα της κυβέρνησης Τσίπρα, το οποίο στο άρθρο 105 Β για την απόλυση καταδικασμένου υπό όρους προβλέπει: «Το χρονικό διάστημα των δύο πέμπτων ή, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, τω16 ετών, προσαυξάνεται κατά το ένα τρίτο των λοιπών ποινών που έχουν τυχόν επιβληθεί, στην περίπτωση που αυτές συντρέχουν σωρευτικά».
ΣΕΛΙΔΑ 8

Πορεία αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα στο Βόλο

Παρά την προβοκάτσια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπεριφέρθηκε ως κοινός προβοκάτορας, εξελίχθηκε η πορεία αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που έγινε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο Βόλο. Οι Βολιώτες τώρα ξέρουν ότι δεν πήγαν «οι αναρχικοί για να κάψουν την πόλη» τους. Αυτό καταγράφηκε απ' όλα τα τοπικά Μέσα.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πευκοδάσος Παλιουρίου

Θα τολμήσουν να εγκληματίσουν;

Στις 4 Απρίλη, συνεδρίασε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) για να γνωμοδοτήσει εάν το πευκόδασος στο Παλιούρι Χαλκιδικής (ηλικίας 25-40 χρόνων και με δασοκάλυψη 100%) είναι δάσος και όχι αγροτική γη, όπως επιδιώκουν να το βαφτίσουν το δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Σταθάκης και Φάμελος) και η εταιρία συμφερόντων του Σαββίδη. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο εμπαιγμός των εκπαιδευτικών που βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα δεν έχει τέλος

Τον Ιούλιο του 2013 η  Δημόσια Τεχνολογική Εκπαίδευση δέχεται ένα πρωτοφανές πλήγμα. Η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων με υπουργό Παιδείας τον Αρβανιτόπουλο και υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (αξιολόγησης και απολύσεων) τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρήκε μετά από συνεννόηση με την τρόικα τον αναγκαίο αριθμό των δημόσιων υπάλληλων που θα έμπαινε σε διαθεσιμότητα και κατ’ επέκταση στη συνέχεια θα απολυόταν.  
ΣΕΛΙΔΑ 10

16 Θέσεις για την Παιδεία από το ΚΙΝΑΛ

Αχταρμάς προτάσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Στο δρόμο για το συνέδριο, το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), στις 13 του Μάρτη, δημοσιοποίησε τις θέσεις του για την Παιδεία. Μια πρόχειρη αντιγραφή κατά κύριο λόγο θέσεων του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ του Κούλη, με ολίγη από ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι 16 «Θέσεις για την Παιδεία, την Εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση» .
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογικό ράπισμα στον Ερντογάν, αλλά το σύστημα παραμένει αλώβητο

Η «άλωση» των τριών μεγαλύτερων τουρκικών πόλεων (Ιστανμπούλ, Αγκυρα και Σμύρνη) από το συνασπισμό της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν βαρύ πλήγμα για τον «σουλτάνο» Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να κερδίζει πάνω από το 50% των ψήφων συνολικά. Δεν είναι λίγο να χάσεις την πρώτη θέση μετά από 16 χρόνια στην πρωτεύουσα και το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της χώρας (που και τα δύο μαζί παράγουν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της χώρας), έστω και με μικρή διαφορά.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Γάζα

Διαδηλώσεις ενάντια στη φτώχεια και καταστολή τους από τη Χαμάς

Εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που οργάνωσε μια νεολαιίστικη οργάνωση στη Γάζα, ενάντια στη φτώχεια, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και την αύξηση των φόρων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, οι διαδηλωτές στράφηκαν με τα συνθήματά τους εξίσου ενάντια στην κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα και στην Παλαιστινιακή Αρχή, απαιτώντας τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και τη μείωση της ανεργίας. Η αστυνομία της Χαμάς στη Γάζα έσπευσε να καταστείλει τις διαδηλώσεις από τη μέρα που ξεκίνησαν, την Πέμπτη 14 Μάρτη, καταγγέλλοντας ότι πίσω από αυτές βρίσκονται η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Αμπάς, που έχει ως στόχο να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Γάζα.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Το τρις εξαμαρτείν…

Αν το «δις εξαμαρτείν» δεν ταιριάζει σε «σοφό άνδρα», τότε το «τρις» πώς θα το χαρακτηρίζατε; Για τη βρετανίδα πρωθυπουργό, όμως, δεν υπάρχουν τέτοιοι προβληματισμοί. Γι’ αυτό και δε δίστασε να καταθέσει για τρίτη φορά στο βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία που κατέληξε με την ΕΕ, γνωρίζοντας ότι θα φάει μία ακόμα «χυλόπιτα». Και την έφαγε. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ευχολόγια και υποκρισία

Δημοσιεύτηκε πρωταπριλιάτικα αλλά μέχρι στιγμής δε διαψεύστηκε. Ο πάπας Φραγκίσκος κατηγόρησε, λέει, την Ευρώπη για «έλλειψη ευαισθησίας» απέναντι στους πρόσφυγες που πνίγονται κατά χιλιάδες στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη! Δε διαφωνούμε με την προφανή διαπίστωση του πάπα, αλλά καταγγέλλουμε την υποκρισία του. Πέρα από τα ωραία λογάκια του ποντίφικα δεν έχουμε δει πράξεις που να αλλάζουν την κατάσταση από κανέναν. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

~Παρασκευή 12/4/2019~

ΑΦΕΡΙΜ!

(Aferim!, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γαλλία, 2015, 108’)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ράντου Ζούντε - Φωτογραφία: Μάριους Παντούρου - Μοντάζ: Καταλίν Κριστουτίου - Μουσική: Ντάνα Μπουνέσκο - Παραγωγή: Αντα Σόλομον, Ιοάνα Ντραγκίτσι - Πρωταγωνιστούν: Τεοντόρ Κόρμπαν, Μιχάι Ρουμανέσκου, Μιχάι Κομανόιου, Τόμα Κούζιν, Αλεξάντρου Νταμπίτζα 

Ραψωδία σε Κόκκινο

Ραψωδία… γιατί στον πυρήνα της υπάρχει το έπος. Με τη μορφή της εστίασης πάνω σε γεγονότα ιστορικά, με πρωταγωνιστές ανθρώπους ξεχωριστούς, που η διακριτότητά τους δεν τους αποσπά από τους συντρόφους τους, αλλά τους αναγορεύει σε παραδείγματα/υποδείγματα μιας συλλογικής δράσης. .
Σε κόκκινο… όπως το κόκκινο του αίματος, το κόκκινο της ελπίδας, το κόκκινο της επανάστασης. Οπως η «κόκκινη παρθένα της Μονμάρτρης» και η «κόκκινη Ρόζα».  
 
Παρασκευή 05 Απριλίου 2019