Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 | 09:34

ΕπικαιρότηταPointer

Ονειρεύονται Ασφαλιστικό τύπου ΠινοσέτΑυτό το έργο παίζεται κάθε χρόνο. Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών οργανώνει το συνέδριό της, στο οποίο τρέχουν διάφοροι πολιτικοί παράγοντες για να την αβαντάρουν στις επιδιώξεις της. Και φέτος, λοιπόν, είχαμε τους… απαραίτητους Στουρνάρα και Μητσοτάκη (στη φωτογραφία με τον πρόεδρο της ΕΑΕ), που διεκπεραίωσαν αυτό το ευγενές έργο.
 
Ο Στουρνάρας μίλησε ως… θεωρητικός, υποστηρίζοντας ότι «το μεν κράτος δεν μπορεί πλέον να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών, οι δε εργοδότες πρέπει να αντιληφθούν ότι η υποχρέωσή τους να παρέχουν ασφάλεια στους εργαζομένους τους υπερβαίνει το χρόνο της απασχόλησής τους. Αλλά και κάθε πολίτης πρέπει να κατανοεί ότι η οικονομική του ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις δικές του προσωπικές αποταμιεύσεις».
 
Μαζέψτε λεφτά και βάλτε τα στην άκρη, γιατί η σύνταξη αναγκαστικά δε θα σας φτάνει για να ζήσετε, λέει με θράσος ο Στουρνάρας σε εργάτες που περνούν από την ανεργία στην εργασία και τανάπαλιν, ενώ όταν εργάζονται ο μισθός μετά βίας τους φτάνει για να ζήσουν (για αποταμίευση ούτε λόγος). Αυτό για τους εργοδότες και την «υποχρέωσή» τους ακούγεται σκόπιμα εντελώς ακατανόητο, γιατί δεν έχει κανένα πρακτικό περιεχόμενο. Μπήκε περισσότερο ως φερετζές (για να φανεί ότι τάχα ο Στουρνάρας δε χαρίζεται σε κανέναν). Τι μένει; Η τοποθέτηση για σπάσιμο του μονοπώλιου του κράτους στις συντάξεις. Τι εννοεί ο… ποιητής Στουρνάρας; Η ιδιωτική ασφάλιση δεν απαγορεύεται και οι ασφαλιστικές εταιρίες διαφημίζουν διάφορα «συνταξιοδοτικά» προγράμματα. Δεν πρόκειται γι' αυτό, λοιπόν. Στην υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση θέλουν να βάλουν πόδι οι ασφαλιστικές εταιρίες. Εκεί πάει το «σπάσιμο του μονοπωλίου του κράτους». Βλέπετε, ο κόσμος δεν έχει πια λεφτά για ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια, οπότε η λύση είναι να βάλουν οι εταιρίες πόδι στην κοινωνική ασφάλιση.
 
Τα εξήγησε καλύτερα ο Μητσοτάκης, που παρουσίασε το σχέδιό του για την… τριφασική ασφάλιση. Ο πρώτος πυλώνας θα αφορά την κύρια σύνταξη, που θα χωρίζεται σε εθνική (που θα καθορίζεται από τις… αντοχές της οικονομίας, επομένως θα ανεβοκατεβαίνει) και σε «ανταποδοτική» (με βάση υπολογισμού τις ατομικές εισφορές κάθε ασφαλισμένου). Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός και ανταποδοτικός, θα ξεκινήσει από τους νέους εργαζόμενους, θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Ο τρίτος πυλώνας είναι η σημερινή ιδιωτική ασφάλιση και θα είναι προαιρετικός.
 
Οπως αντιλαμβάνεστε, το «ζουμί» βρίσκεται στο δεύτερο πυλώνα, αυτόν που σήμερα είναι η επικουρική ασφάλιση. Αυτό που προτείνει ο Μητσοτάκης, σε συνεννόηση με τις ασφαλιστικές εταιρίες, είναι να σταματήσει η επικουρική ασφάλιση για τους νέους εργαζόμενους (θα βρουν από ποια χρονική στιγμή ασφάλισης θα ξεκινήσουν) και να φτιάξουν άλλα «επικουρικά», τα οποία θα μπορεί να τα ιδρύσουν και ιδιωτικές εταιρίες (τα περί πιστοποίησης από την ΤτΕ είναι μπούρδες - και τώρα πιστοποιημένες είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες). Ετσι, εργοδότες και εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν «ελεύθερα» σε ποιο φορέα θα ασφαλιστούν. Περιττεύει να πούμε ότι την επιλογή θα κάνουν οι καπιταλιστές εργοδότες και θα είναι μόνο ιδιωτικοί φορείς, με τους οποίους θα μπορούν να κάνουν κάθε είδους κομπίνες.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον Μητσοτάκη ότι θέλει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. Ετσι είναι, αλλά μήπως είναι καλύτερος ο νόμος Κατρούγκαλου, που καταργεί την Κοινωνική Ασφάλιση και ανοίγει ο δρόμος στα νέα εκτρώματα;
Κυριακή 03 Μαρτίου 2019