Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 04:02

ΕπικαιρότηταPointer

Επιβολή προστίμων για να σωθεί το τρωθέν γόητρο του Αραχωβίτη

Ανοιχτό βιβλίο είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αραχωβίτης. Οταν στριμώχνεται από αποκαλύψεις για υπαρκτά ζητήματα, ειδικά όταν κάποια απ' αυτά αναδίδουν τη μπόχα σκανδάλου, είναι σίγουρο ότι θα καταφύγει σε κάποια θεατράλε κίνηση, νομίζοντας ότι αυτή μπορεί να τον βγάλει από το αδιέξοδο.
 
Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν ότι τελευταία τον έχουμε στριμώξει άγρια με το βρομερό σκάνδαλο των ελληνοποιήσεων γάλακτος, που σαν καρκίνος κατατρώει τα σωθικά της ελληνικής κτηνοτροφίας και οδηγεί φτωχούς κτηνοτρόφους στην καταστροφή.
 
♦ Αποκαλύψαμε ότι με την ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα νομιμοποιεί το τριγωνικό σύστημα των εταιριών που ιδρύουν οι γαλακτοβιομήχανοι προκειμένου να ελληνοποιούν εισαγόμενο γάλα από ΕΕ και τρίτες χώρες. Ετσι, νομιμοποιείται στην πράξη η μεταποίηση εισαγόμενου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ελληνικά, κόντρα στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ).
 
♦ Αποκαλύψαμε ότι δεν επικυρώνει τα πρόστιμα της πλάκας που το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εισηγήθηκε να επιβληθούν σε γαλακτοβιομηχανίες και ότι δεν αφαιρεί τις άδειες παραγωγής φέτας από εταιρίες που πιάστηκαν να παράγουν φέτα ΠΟΠ με εισαγόμενο γάλα.
 
♦ Αποκαλύψαμε ότι έδωσε εντολή στους επικεφαλής του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να ανακοινώσουν πρόστιμα για παλιές ιστορίες και να στείλουν στην εισαγγελία μονομερώς μια εταιρία από τις τρεις που συνελήφθησαν να έχουν εμπλακεί σε καραμπινάτη παρανομία.
 
Για την τελευταία υπόθεση γράφουμε σε διπλανές στήλες. Εδώ θα ασχοληθούμε με τα πρόστιμα που ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου το ΔΣ του ΕΦΕΤ στις 22 Φλεβάρη του 2019. Την ίδια μέρα, έγινε ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΦΕΤ στα κεντρικά του γραφεία στην Αθήνα. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν ενημερωθεί ότι θα έπαιρνε μέρος και ο Αραχωβίτης, πράγμα που τελικά δεν έγινε. Δε γνωρίζουμε για ποιους λόγους δεν πήγε στη σύσκεψη, όμως αναφέρουμε το γεγονός γιατί καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που της έδινε.
 
Το ΔΣ του ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 67.570 ευρώ σε δύο εταιρίες της Βορείου Ελλάδας για ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι σκόπιμα δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των δύο εταιριών στις οποίες επιβλήθηκε το πρόστιμο. Θυμίζουμε ότι μέχρι το 2014 το ΔΣ του ΕΦΕΤ ανακοίνωνε τα ονόματα των εταιριών στις οποίες επιβάλλονταν πρόστιμα, προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές.
 
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το ΔΣ του ΕΦΕΤ στις δύο αυτές εταιρίες ήταν αποτέλεσμα παλαιού ελέγχου. Ανακοινώθηκαν τώρα προκειμένου να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των δύο φορέων που υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λειτουργούν άψογα και γι’ αυτό οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν.
 
Εμείς γνωρίζαμε από παλιά ότι οι δύο συγκεκριμένες εταιρίες με έδρα στη Βόρεια Ελλάδα εισάγουν πρόβειο γάλα από τη Γαλλία, το οποίο στη συνέχεια πωλούσαν εικονικά σε γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρήγαγαν φέτα ΠΟΠ. Στη συνέχεια, αυτές οι εταιρίες παραγωγής μεταπωλούσαν τη «φέτα ΠΟΠ» στην μια από τις δύο επιχειρήσεις που εισήγαγαν το γάλα, η οποία την εξήγαγε στο εξωτερικό. Αυτό το είχαμε αποκαλύψει με δημοσίευμα στην εφημερίδα μας.
 
Τότε, είχαμε επικοινωνήσει με υψηλόβαθμο υπηρεσιακό παράγοντα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θεσσαλονίκη και του θέσαμε υπόψη τις πληροφορίες μας γι’ αυτό το ζήτημα, χωρίς να του αναφέρουμε τα ονόματα των δύο εταιριών. Επειδή οι έλεγχοι γίνονται πολλές φορές από μεικτά κλιμάκια ελεγκτών του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας, μας ανέφερε τα ονόματα των δύο εταιριών (πρόκειται για τις ΠΡΟΒΕΡΤΙΑ και ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ), ισχυριζόμενος ότι από τους ελέγχους που έγιναν δεν προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν παραβάσεις.
 
Πριν από λίγες μέρες, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Π. Πολυχρονίου και τον ρωτήσαμε γιατί δεν ανακοίνωσαν τα ονόματα των δύο αυτών εταιριών, δηλαδή της ΠΡΟΒΕΡΤΙΑ και της ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές, όπως έκανε το ΔΣ του ΕΦΕΤ μέχρι το 2014. Επιβεβαίωσε ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σ' αυτές τις δύο εταιρίες και μας απάντησε ότι τα ονόματα δε δόθηκαν στη δημοσιότητα γιατί οι έλεγχοι συνεχίζονται. Οταν του επισημάναμε ότι καλύπτουν τις εταιρίες και γι’ αυτό δε δημοσιεύουν τα ονόματα, όπως παλιά, μας έκλεισε το τηλέφωνο. Δε χρειάζεται να πούμε ότι το έκανε επειδή στριμώχτηκε και δεν μπορούσε να εξηγήσει πειστικά γιατί δεν ακολουθεί την παλιά τακτική του ΔΣ του ΕΦΕΤ που ανακοίνωνε τα ονόματα των παραβατών. Ο ισχυρισμός του ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι δεν ευσταθεί, γιατί απλούστατα οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό.
 
Σ’ αυτό το σκάνδαλο ελληνοποίησης γάλακτος και παραγωγής «φέτας ΠΟΠ» συμμετείχαν συγκεκριμένες εταιρίες, γνωστές στο ΔΣ του ΕΦΕΤ. Το Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι οι δύο εταιρίες-μάνες προμήθευσαν άλλες εταιρίες («βιομηχανίες γάλακτος της Βορείου Ελλάδος» και «διαφορετικό τυροκομείο»). Δεν ανακοίνωσε, όμως, την επιβολή προστίμων και σ’ αυτές τις εταιρίες.
 
Σημειώνουμε ότι ο ΕΦΕΤ έχει δικαίωμα αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας από εταιρίες που παρανομούν μόνο στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στις άλλες περιπτώσεις, αρμόδια δημόσια υπηρεσία για την αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ ή ακόμη και για τη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που εισηγείται σχετικά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
 Μετά την ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ της επιβολής προστίμων στις δύο συγκεκριμένες εταιρίες, τι έχει να πει ο ανώτερος υπηρεσιακός παράγοντας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που μας δήλωνε παλαιότερα ότι από τους ελέγχους που έκαναν οι ελεγκτές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν προέκυψε τίποτα; Τον ρωτάμε γραπτά, γιατί δε βγαίνει στο τηλέφωνο και η απόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης είναι απαγορευτική για μια «ζωντανή» επικοινωνία μαζί του. Εξακολουθεί να ισχυρίζεται, ότι δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος των εταιριών αυτών; Εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν είναι συνυπεύθυνες οι άλλες εταιρίες, ενώ παράγουν φέτα ΠΟΠ με εισαγόμενο γάλα;
 
Ανεξάρτητα από το τι ισχυρίστηκε σ’ εμάς, ο εν λόγω υπηρεσιακός παράγοντας όφειλε, ταυτόχρονα με την απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ, να εισηγηθεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξη, την αφαίρεση από όλες αυτές τις εταιρίες, τουλάχιστον της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ που έκλεισε η ύλη της «Κόντρας», ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σιωπούσε σαν να μην τον αφορά αυτή η υπόθεση.
 
Οι δημοσιογράφοι-παπαγαλάκια δεν τόλμησαν να αναδείξουν αυτή τη σκαστή συγκάλυψη του σκανδάλου ελληνοποίησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Πρέπει να πάρουν και καμιά διαφήμιση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που εμπορεύονται και μεταποιούν αγροτικά προϊόντα. Κατά καιρούς βάζουν και κάποια σοβαρή αποκάλυψη, μάλλον για να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους την παραχώρηση είτε διαφημίσεων είτε αποκλειστικών ρεπορτάζ.
 

Γιατί το δημόσιο δεν παρίσταται ως πολιτική αγωγή σε δίκες καπιταλιστών που έχουν βλάψει το δημόσιο συμφέρον;

 
Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εισηγούνται επιβολή προστίμων σε εταιρίες για διάφορες παραβάσεις, υποβάλλουν και μηνύσεις κατά των υπευθύνων των εταιριών. Παρατηρείται όμως το φαινόμενο, οι διοικήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών να μη ζητούν από τους συνηγόρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να παρασταθούν στις δίκες αυτές ως πολιτική αγωγή για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον, είτε αυτό αφορά την προσβολή της δημόσιας υγείας, είτε φορολογικό, είτε άλλο οικονομικό ζήτημα. Αφήνουν τους δημόσιους υπάλληλους που έκαναν τους ελέγχους να χειριστούν την υπόθεση μόνοι τους, καταθέτοντες ως μάρτυρες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τους έμπειρους συνηγόρους των εταιριών και με πολύ λιγότερα δικαιώματα σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
 
Το αποτέλεσμα είναι να αθωώνονται οι καπιταλιστές, όπως οι γαλακτοβιομήχανοι που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ή οι χοντρέμποροι των κέτερινγκ που παίρνουν εργολαβία τη σίτιση σε νοσοκομεία, φοιτητικές λέσχες κτλ.
 
Θα αποφασίσουν ποτέ οι Διοικήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών να υπερασπίζονται τις προσφυγές τους στις εισαγγελίες και στα ποινικά δικαστήρια, ασκώντας το δικαίωμα της ανάθεσης των υποθέσεων αυτών σε συνηγόρους πολιτικής αγωγής, ή θα συνεχίσουν την πρακτική να υπερασπίζονται τις υποθέσεις μόνοι και αβοήθητοι οι υπάλληλοι-ελεγκτές;
 
 
Σάββατο 02 Μαρτίου 2019