Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 04:23

ΕπικαιρότηταPointer

Ενώ το βρόμικο κύκλωμα ελληνοποιήσεων γάλακτος και γαλακτοκομικών οργιάζει: Η κυβέρνηση κρύβει τη συγκάλυψη πίσω από την προπαγάνδα

Το Δελτίο Τύπου ήταν σε πανηγυρικούς τόνους. Το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν παραβάσεων έκθεσης ελέγχου, που αφορά κτηνοτροφική μονάδα, η οποία τη γαλακτική περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018, φέρεται να παρήγαγε και να παρέδωσε προς τυροκόμιση δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα γάλακτος σε σχέση με το δηλωθέν ζωικό της κεφάλαιο. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος για όλες τις εμπλεκόμενες στη συγκεκριμένη υπόθεση επιχειρήσεις». Στην τελευταία παράγραφο οι τόνοι ανέβαιναν, γίνονταν σχεδόν επικοί: «Ο Οργανισμός διαβεβαιώνει τους κτηνοτρόφους και το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των παραγωγών και να διασφαλίσει την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων από ελληνική πρώτη ύλη».
 
Βρέθηκαν, φυσικά, παπαγαλάκια που έγιναν καλοί αγωγοί της προπαγάνδας των Αραχωβίτη-Μπακαλέξη. Μέχρι και ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ βρίσκει την άκρη του νήματος που ξετυλίγει το κουβάρι της νοθείας, έγραψε ένα απ' αυτά! Ούτε ένα ερώτημα, έτσι για τους τύπους, δεν έβαλαν. Για παράδειγμα, δε ρώτησαν γιατί ο ΕΛΓΟ δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα της κτηνοτροφικής μονάδας. Δε ρώτησαν ούτε το στοιχειώδες, που θα το ρωτούσε κι ένας πρωτοετής ΙΕΚ δημοσιογραφίας: Ωραία, στείλατε στον εισαγγελέα έναν κτηνοτρόφο που τον πιάσατε να δηλώνει ότι πούλησε «μαϊμού» γάλα. Τις γαλακτοβιομηχανίες που αγόρασαν αυτό το «μαϊμού» γάλα, γιατί δεν τις στείλατε στον εισαγγελέα; Αφού είναι αυταπόδεικτο ότι η συγκεκριμένη κομπίνα δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν συνεργαστούν κτηνοτρόφος και γαλακτοβιομηχανία, με την τελευταία να αποτελεί τον ισχυρό παράγοντα σ' αυτή τη σχέση, δεν έπρεπε πρώτα να στείλετε στον εισαγγελέα τη γαλακτοβιομηχανία και μετά τον κτηνοτρόφο; Από παπαγαλάκια, όμως, που αποφάσισαν (για λόγους που αυτά γνωρίζουν κι εμείς υποπτευόμαστε) να στηρίξουν την «επιχείρηση αρετή» του Αραχωβίτη, δεν μπορείς να περιμένεις το αυτονόητο, αλλά το αντίθετό του.
 
Για να μη μας πει κανείς ότι είμαστε «υπερβολικοί», θα αποκαλύψουμε τι γράφουν οι ελεγκτές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην έκθεσή τους: «Επομένως προκύπτει συνυπευθυνότητα και των ανωτέρω βιομηχανιών γάλακτος καθώς είναι υπεύθυνες για τις ποσότητες γάλακτος που εισκομίζουν και κατευθύνονται στην παραγωγή ΠΟΠ και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων και κατά συνέπεια δεν διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης» (η έμφαση στην έκθεση των ελεγκτών).
 
Ενώ, λοιπόν, οι ελεγκτές αποδίδουν συνυπευθυνότητα στην κτηνοτροφική μονάδα και σε δύο γαλακτοβιομηχανίες (από τις πλέον επώνυμες), το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έστειλε στον εισαγγελέα μόνο την κτηνοτροφική επιχείρηση! Περιττεύει να πούμε ότι δε δημοσιοποίησε τα ονόματα ούτε της κτηνοτροφικής επιχείρησης ούτε των γαλακτοβιομηχανιών. Ετσι, ο έλληνας καταναλωτής θα πηγαίνει στο σουπερμάρκετ και θ' αγοράζει «ΠΟΠ» προϊόντα αυτών των γαλακτοβιομηχανιών, με τη βεβαιότητα ότι αγοράζει προϊόντα φτιαγμένα από αγνό ελληνικό γάλα, ενώ αυτά έχουν φτιαχτεί και με («Κύριος οίδε» σε τι ποσοστό) γάλα εισαγόμενο, νωπό ή συμπυκνωμένο.
 
Μια που βρισκόμαστε στη φάση των στοιχειωδών δημοσιογραφικών ερωτημάτων, να ρωτήσουμε και κάτι άλλο στοιχειώδες. Γιατί ο Μπακαλέξης δεν εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να σταλούν στον εισαγγελέα και οι φάκελοι των γαλακτοβιομηχανιών που πιάστηκαν να κάνουν νοθεία σε ΠΟΠ και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα και στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα; Δεν εγείρονται ποινικά ζητήματα από τις δικές τους παραβάσεις, που είναι της ίδιας κατηγορίας;
 
Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε ιδιαίτερα για να αποδείξουμε ότι η παραπομπή της κτηνοτροφικής μονάδας -και μόνον αυτής- στον εισαγγελέα έγινε καθαρά για προπαγανδιστικούς λόγους. Για να βγει το πανηγυρικό Δελτίο Τύπου και να το αναπαράξουν τα παπαγαλάκια, μπας και ο Αραχωβίτης με την παρέα του καταφέρει να παραμυθιάσει τους εξοργισμένους κτηνοτρόφους ότι θα πατάξει τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις γάλακτος κι έτσι αυτοί θα καταφέρουν να πάρουν κάπως καλύτερη τιμή στο γάλα που πωλούν. Γύρω από τις γαλακτοβιομηχανίες, τις υπεύθυνες για τη νοθεία, υψώνεται ασπίδα προστασίας. Δεν έστειλαν στον εισαγγελέα τις πρώτες δύο που πιάστηκαν, ενώ ο Αραχωβίτης δεν έχει εγκρίνει ακόμα ούτε τα πρόστιμα της πλάκας που εισηγήθηκε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι έβαλε πρόστιμα σε άλλες δυο γαλακτοβιομηχανίες, αλλά ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σφυρίζει αδιάφορα (δείτε το άρθρο στη συνέχεια της σελίδας). Και πάλι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, χωρίς να ανακοινώσει πρόστιμα, στέλνει στον εισαγγελέα την κτηνοτροφική μονάδα με τις «μαϊμού» πωλήσεις γάλακτος και όχι και τις γαλακτοβιομηχανίες που είναι προφανέστατο ότι οργάνωσαν τη «μαϊμουδιά». Και βέβαια, δεν έχει αφαιρεθεί ούτε μία άδεια παραγωγής φέτας και άλλων ΠΟΠ γαλακτοκομικών σε όλες αυτές τις αποδεδειγμένες υποθέσεις νοθείας.
 
Η συγκεκριμένη υπόθεση μας αποκαλύπτει άλλη μια πτυχή του σκανδάλου της νοθείας με την ελληνοποίηση γάλακτος, το οποίο είναι εισαγόμενο, νωπό ή συμπυκνωμένο (εβαπορέ). Θα την παρουσιάσουμε όσο γίνεται πιο απλά.
 
Μια κτηνοτροφική μονάδα δηλώνει ότι έχει 632 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής, αλλά από τα χαρτιά της φαίνεται να έχει μόνο 425. Η ίδια μονάδα εμφάνιζε το 2018 παραγωγή 1.791 κιλών ανά πρόβατο (ούτε θηλυκούς ελέφαντες να άρμεγε!).  Οι ελεγκτές έκαναν επιτόπιο έλεγχο και βρήκαν ότι η συγκεκριμένη μονάδα διέθετε τρεις παγολεκάνες συλλογής γάλακτος συνολικής χωρητικότητας 2.875 λίτρων. Η μονάδα όμως φαινόταν να παραδίδει, «την ίδια ημέρα και με διαφορά ωρών έως και λεπτών» ακόμα και πάνω από 5.000 κιλά.
 
Ο ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας, όταν τον ρώτησαν οι ελεγκτές για τις τεράστιες αποκλίσεις, τους απάντησε ότι αγόραζε γάλα από πέντε παραγωγούς χωρίς παραστατικά διακίνησης, το οποίο εμφάνιζε ως δικής του παραγωγής. Αρνήθηκε δε να κατονομάσει τους υποτιθέμενους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους.
 
Ολο το γάλα πήγαινε σε δυο γαλακτοβιομηχανίες (σε μια τρίτη είχε πάει μόνον ένας τόνος).
 
Δε χρειάζονται ικανότητες ντετέκτιβ για να διαπιστώσει κανείς τι γινόταν. Μια κτηνοτροφική μονάδα δήλωνε ότι πωλούσε γάλα το οποίο ποτέ δεν παρήγαγε. Δεν μπορούσε να το παραγάγει. Εμφανιζόταν να πωλεί σχεδόν το διπλάσιο από το γάλα της δυναμικότητάς της. Επομένως, τα «μαϊμού» τιμολόγια χρειάζονταν για να δικαιολογηθεί άλλο γάλα. Οχι γάλα από άλλους κτηνοτρόφους χωρίς παραστατικά, αλλά γάλα εισαγόμενο, το οποίο μ' αυτόν τον τρόπο ελληνοποιούνταν.
 
Τι είδους ήταν το εισαγόμενο γάλα που καλύφθηκε με τα «μαϊμού» τιμολόγια; Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Θα μπορούσε να είναι ακόμα και εισαγόμενο συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα, που είναι φτηνότερο από το πρόβειο. Το λέμε γιατί έχουμε στα χέρια μας εκθέσεις ελέγχου που έπιασαν μεγάλες και επώνυμες γαλακτοβιομηχανίες να πωλούν «φέτα ΠΟΠ» με περιεκτικότητα 10% ή 20% σε αγελαδινό γάλα. Πιάστηκαν ακόμα και δοχεία «φέτας ΠΟΠ» φτιαγμένης εξ ολοκλήρου από αγελαδινό γάλα. Ξέρουμε, άλλωστε, ότι χρησιμοποιούν κοινές δεξαμενές, όπου ρίχνουν όλα τα είδη του γάλακτος που χρησιμοποιούν.
 
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο βρόμικο κύκλωμα της γαλακτοβιομηχανίας, που έχει φτάσει στο αμήν τους φτωχούς κτηνοτρόφους και έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί της απαντούν με σόου «ελέγχων», προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Σάββατο 02 Μαρτίου 2019