Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 | 09:59

ΕπικαιρότηταPointer

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Απορρίφθηκε η άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα

Με ομόφωνο βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να του χορηγηθεί η έβδομη κατά σειρά άδεια, την οποία είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο Φυλακής (διεύθυνση και κοινωνική υπηρεσία), αλλά υπέβαλε βέτο ο εισαγγελέας.
 
Η επιχειρηματολογία του βουλεύματος συνιστά πρόκληση, καθώς επανέρχεται στα ζητήματα ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του πολιτικού κρατούμενου, τα οποία επικαλούνταν μέχρι πριν από δύο χρόνια Συμβούλια και εισαγγελείς για να απορρίψουν τις άδειες. Κάποια στιγμή αυτά σταμάτησαν, ο Κουφοντίνας άρχισε να παίρνει άδειες (κουτσουρεμένες έστω), όμως η τρομο-υστερία συνεχίστηκε και το σύστημα αποφάσισε να «χτυπήσει» τώρα.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις εισαγγελείς του Βόλου (μεταξύ των οποίων και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας) είχαν εγκρίνει αιτήματα χορήγησης άδειας στον Δ. Κουφοντίνα. Ο τέταρτος έβαλε βέτο, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος που να συνδέεται με το νομικό καθεστώς χορήγησης των αδειών (π.χ. παραβίαση κάποιου όρου από την πλευρά του κρατούμενου). Εβαλε βέτο επικαλούμενος ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα (ζητούν από τον Κουφοντίνα να υπογράψει δήλωση μετάνοιας). Σαν έτοιμοι από καιρό, οι δικαστές του Συμβούλιου συνεδρίασαν δυο μέρες μετά το εισαγγελικό βέτο και το έκαναν δεκτό.
 
Η μεθόδευση είναι προφανής. Και τέτοιες μεθοδεύσεις έχουν αφετηρία την κυβερνητική εξουσία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους τρομολάγνους και αναζητά ψήφους από το συντηρητικό κοινό.
 
Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, κάθε νομικός δρόμος είναι κλειστός. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα η φασιστική διάταξη Δένδια, με την οποία δόθηκε δικαίωμα βέτο στους εισαγγελείς για τις άδειες των κρατούμενων.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι είχε ψηφίσει νόμο και είχε επιφέρει αλλαγές στο σύστημα των φυλακών, δεν «ακούμπησε» τον νόμο Δένδια. Ηξερε πολύ καλά ότι ο νόμος αυτός εφαρμόζεται σε περιπτώσεις πολιτικών κρατούμενων και «ζωηρών» ποινικών κρατούμενων και προτίμησε να παραστήσει τον Πόντιο Πιλάτο, κρυπτόμενος πίσω από τη δήθεν ανεξαρτησία της αστικής Δικαιοσύνης, που ξέρουμε πολύ καλά ότι συνδέεται με χίλια δυο νήματα με την αστική τάξη, με «μαύρους» κύκλους, αλλά και με την κυβερνητική εξουσία, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Σ’ αυτό το στόχο, την κατάργηση της φασιστικής διάταξης για το εισαγγελικό βέτο, πρέπει να στραφεί το κίνημα αλληλεγγύης που πρέπει να αναπτυχθεί.
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019