Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 | 09:38

ΕπικαιρότηταPointer

Η Τελιγιορίδου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα για αποχώρηση από την κτηνοτροφία

Μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα Agreda άρθρου με τίτλο «Ισχυρό πριμ εξόδου για αιγοπροβατοτρόφους», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τελιγιορίδου έσπευσαν με ανακοινώσεις τους να διαψεύσουν με κατηγορηματικό τρόπο την είδηση. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να παράσχει  κίνητρα σε όσους  εγκαταλείπουν τον τομέα των προβάτων», έλεγε η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ η Τελιγιορίδου δήλωνε στις 8 του περασμένου Γενάρη: «Τα σενάρια που έχουν σχέση με δήθεν πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καμία σκέψη και καμία συζήτηση δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο πολιτικής του ΥΠΑΑΤ ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης».
 
Στις 9 Γενάρη, οι βουλευτές της ΝΔ Στύλος και Χαρακόπουλος υπέβαλαν ερώτημα στον Αραχωβίτη, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι θα χορηγηθεί στους κτηνοτρόφους πριμ εξόδου από την κτηνοτροφία. Για λογαριασμό του υπουργείου απάντησε στις 30 Γενάρη η Τελιγιορίδου. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την απάντησή της, στο οποίο φαίνεται ότι η διάψευση κάθε άλλο παρά κατηγορηματική είναι:
 
«Οσον αφορά στο ενδεχόμενο να δοθεί πριμοδότηση για την ομαλή αποχώρηση από το επάγγελμα της παραδοσιακής αιγοπροβατοτροφίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2021-2017, σημειώνεται ότι οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ 2021-2027 δεν προβλέπουν την παροχή κινήτρων σε αιγοπροβατοτρόφους για την έξοδό τους από το επάγγελμα της αιγοπροβατοτροφίας. Επίσης, καμία συζήτηση, είτε σε τεχνοκρατικό επίπεδο είτε σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας ή Ευρωπαϊκής Ενωσης, που να αφορά πριμοδότηση αποχώρησης από το επάγγελμα της αιγοπροβατοτροφίας στη νέα ΚΑΠ 2021-2017 δεν έχει λάβει χώρα».
 
Η Τελιγιορίδου δεν είναι κατηγορηματική στη διάψευσή της, και μιλά για «ενδεχόμενο». Σημειώνει ότι στις νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ για την ΚΑΠ 2021-2027 δεν προβλέπεται η παροχή κινήτρων στους αιγοπροβατοτρόφους και ότι δεν έγινε μέχρι τώρα συζήτηση, είτε σε τεχνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Επομένως, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί από την Κομισιόν νομοθετική πρόταση για παροχή κινήτρου-εξόδου των κτηνοτρόφων και να γίνει συζήτηση σε τεχνικό και στη συνέχεια σε υπουργικό επίπεδο.
 
Προκαλεί εντύπωση που αυτή η απάντηση της Τελιγιορίδου δεν αξιοποιήθηκε πολιτικά από τους δύο βουλευτές της ΝΔ.
 
 
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019