Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 04:37

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΦΛΕΒΑΡΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Λασπομαχίες

Για την πραγματική πολιτική δε γίνεται συζήτηση, μόνο για την «ποιότητα» των διαχειριστών της. Λογικό. Η πραγματική πολιτική έχει τεθεί στις χαλύβδινες ράγες του μετα-Μνημόνιου και κινείται εκεί με την ίδια πάντα σταθερότητα. Απ' αυτές τις χαλύβδινες ράγες μπορεί να την εκτροχιάσει μόνο η εργατική και λαϊκή πάλη. Η οποία πρέπει να δοθεί ενάντια στο σύνολο του αστικού κόσμου και στις κοινοβουλευτικές του διαδικασίες.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φανατικοί των Μνημονίων

Στην πρόσφατη έκθεσή του, το ΓΠΚΒ αναγορεύει σε κεντρικό πρόβλημα της χώρας τη «σοβαρή δημοσιονομική απειλή» που συνιστούν οι δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών για μισθούς, συντάξεις, δώρα και επιδόματα που κόπηκαν με τον μνημονιακό νόμο του 2012. Αν οι υποθέσεις αυτές τελεσιδικήσουν, θα επέλθει εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα δημιουργηθεί ένας άνευ προηγουμένου λογαριασμός για τη χώρα, λέει ο Κουτεντάκης. Οι διαρροές από «αρμόδιες πηγές» υποστηρίζουν ότι αυτός ο λογαριασμός μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 8-9 δισ. ευρώ, εφόσον κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Πολακιάδας το ανάγνωσμα

Η «λαϊκότητα» τύπου Πολάκη και η «ευγένεια» που επιδεικνύουν οι υπόλοιποι είναι τα δύο πρόσωπα του Ιανού. Είναι απλώς στιλ άσκησης της αστικής πολιτικής. Είναι ρόλοι τους οποίους παίζουν άξιοι ή της κακιάς ώρας ηθοποιοί. Επί της ουσίας, όλοι τους υπηρετούν τη μία, ενιαία και αδιαίρετη αστική πολιτική, μέσω της οποίας ασκείται η δικτατορία του κεφαλαίου επί της εργαζόμενης κοινωνίας.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Μεταγραφές από το πανέρι (;)

Ο μίνι ανασχηματισμός που έκανε ο Τσίπρας  θα περνούσε απαρατήρητος, αν δεν περιελάμβανε τη μεταγραφή των Μωραΐτη και Τόλκα, δύο στελεχών του «βαθέος» ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου. Τα υπόλοιπα στοιχεία του ανασχηματισμού ήταν είτε αναμενόμενα είτε μέσα στη λογική «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαι εγώ», που ακολουθεί ολοένα και πιο προκλητικά ο Τσίπρας.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Τέλος εποχής

Αν έχουν μια διαφορά οι τελευταίες μεταγραφές του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ (Μωραΐτης-Τόλκας) σε σχέση με προηγούμενες (Κουρουμπλής, Τζάκρη, Μπόλαρης, Ξενογιαννακοπούλου, Κατσέλη και σία) είναι πως οι τελευταίοι ξεκίνησαν ως μνημονιακοί (επί Γιωργάκη), αλλά κάποια στιγμή το έπαιξαν αντιμνημονιακοί και έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ είτε ως εν ενεργεία βουλευτές είτε ως στελέχη εκτός Βουλής. Αντίθετα, Μωραΐτης και Τόλκας ξεκίνησαν ως μνημονιακοί (ο Μωραΐτης έγινε υπουργός επί Γιωργάκη και ξαναέγινε επί Παπαδήμου), συνέχισαν στο ΠΑΣΟΚ και μετά στο ΚΙΝΑΛ, αποχώρησαν πρόσφατα και εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ ως μνημονιακοί. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ανατολίτικο παζάρι

Ο Ερντογάν εξέθεσε και πάλι τον Τσίπρα, αποκαλύπτοντας τμήμα της συζήτησης που είχαν πρόσφατα στην Αγκυρα, για την οποία ο Τσίπρας και οι επαγγελματίες προπαγανδιστές του Μαξίμου δεν είπαν κουβέντα. «Στον κύριο Τσίπρα δήλωσα: ζητάτε από εμάς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ας ανοίξουμε του είπα το Φετιχιέ τζαμί στην Αθήνα», είπε ο Ερντογάν. Και συνέχισε: «Ρώτησα γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; Μου είπε πως αντιδρά η αντιπολίτευση κι εγώ του απάντησα πως η εκκλησιά έχει καμπαναριό, έτσι και το τζαμί πρέπει να έχει μιναρέ».
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΓΑΠ: Διάψευση μ' ένα «παράθυρο» νααα…

Το κυριότερο: πουθενά ο Γιωργάκης δε λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν. Αυτό το έγραψαν τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ. Περιττεύει να πούμε ότι δεν το ξέχασε. Το αφήνει σκόπιμα ανοιχτό. Ολη η φημολογία των ημερών ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφέρει στον ΓΑΠ το επιτροπάτο και ο ΓΑΠ βγάζει με καθυστέρηση μια (αφού, προφανώς, μεσολάβησε πίεση από τη μεριά της πανικόβλητης Φώφης) και σ' αυτή την ανακοίνωση «ξεχνάει» να αναφερθεί σ' αυτό ακριβώς το ζήτημα, το οποίο το αφήνει ορθάνοιχτο.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Προσπαθούν να κόψουν και πάλι τις άδειες από τον Δ. Κουφοντίνα!

Εξι άδειες έχει πάρει μέχρι σήμερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Με μια ενδιάμεση διακοπή, αφού όσο ήταν ακόμα κρατούμενος στην ειδική πτέρυγα του Κορυδαλλού, του μπλοκάρισαν τις άδειες που είχε αρχίσει να παίρνει και χρειάστηκε να καταφύγει σε μια σκληρή απεργία πείνας για να ξανακερδίσει αυτό το δικαίωμα που έχει κάθε κρατούμενος (υπό όρους, τους οποίους ο Δ. Κουφοντίνας πληρούσε και πληροί).
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πανικός στο δίδυμο Αραχωβίτη-Τελιγιορίδου

Μετά την αποκάλυψη ότι νομιμοποιούν τις ελληνοποιήσεις γάλακτος 

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας», με τίτλο «Εμμεση νομιμοποίηση των “εληνοποιήσεων“ γάλακτος», που συνοδευόταν από την τελική μορφή της ΚΥΑ για τους (υποτιθέμενους) ελέγχους στην εισαγωγή και τη διακίνηση γάλακτος, προκάλεσε πανικό στο συριζαίικο δίδυμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αραχωβίτης-Τελιγιορίδου). O πανικός μετατράπηκε σε υστερία όταν είδαν την είδηση να δημοσιεύεται στις 19 Φλεβάρη και στην ιστοσελίδα Agronews με τίτλο «Νόμιμοι οι “ενδιάμεσοι“ που σβήνουν τα ίχνη του γάλακτος» (η ιστοσελίδα δημοσίευσε και την ΚΥΑ, με αναφορά στην «Κόντρα» που την είχε αποκαλύψει).
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Κρείττον το σιγάν (ή καλύτερα να το βουλώσετε)

Στη βδομάδα που μεσολάβησε βρήκαμε και άλλα στοιχεία, που αποδεικνύουν την προστυχιά του Αραχωβίτη και της παρέας του, που αντί να το βουλώσουν ντροπιασμένοι και να παραδεχτούν ότι «χάσαμε το ελληνικό γιαούρτι», στήνουν κακόφημες προπαγανδιστικές φιέστες και προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους κτηνοτρόφους με το παραμύθι ότι το ελληνικό γιαούρτι θα γίνει ΠΓΕ (τη στιγμή που -όπως ομολογεί το συνδικάτο των γαλακτοβιομήχανων, ο ΣΕΒΓΑΠ- κατά 70% παράγεται με εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο - κυρίως συμπυκνωμένο, όπως έχουμε αποκαλύψει).
ΣΕΛΙΔΑ 8

Βρίζουν τους αγρότες οι Τσιπραίοι

«Τα προβλήματα των αγροτών δεν λύνονται με ανέξοδους λαϊκισμούς» δήλωσε με απροκάλυπτο κυνισμό ο Αραχωβίτης, καθώς έκλεισε για μια ακόμα χρονιά η κινητοποίηση των αγροτών, χωρίς η κυβέρνηση των Τσιπραίων να ικανοποιήσει έστω και ένα αίτημά τους. Η κινητοποίηση έκλεισε ατελέσφορα, όχι μόνο γιατί ήταν μικρή η συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις, αλλά και γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο ανάλγητη που θέλει να τσακίσει κάθε διεκδικητικό κίνημα, ακόμα κι αν αυτό είναι ρεφορμιστικό.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Από τη μια ακατάσχετο, από την άλλη χαράτσι 320 εκατ. ευρώ

Ο λαλίστατος Αραχωβίτης από τη μια εκθειάζει την τροπολογία για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων μέχρι 7.500 ευρώ και από την άλλη κρύβει ότι οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν 320 εκατ. ευρώ με την παρακράτηση τμήματος των επιδοτήσεων, ανεξάρτητα από το ύψος των επιδοτήσεων που δικαιούνται.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Το υπουργείο Παιδείας «κόβει», η συνδικαλιστική γραφειοκρατία «ράβει»

Συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ είχε ο υπουργός Παιδείας  στις 14 του Φλεβάρη. Και σε αυτήν τη συνάντηση έγινε φανερός ο βρόμικος ρόλος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Με συναίνεση των παρατάξεων, που αποτελούν το συνδικαλιστικό βραχίονα των ΝΔ-ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ)-ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας προσήλθε στη συνάντηση για να δώσει τη συγκατάθεσή της στη δρομολογημένη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, που καλύπτεται πίσω από τον «προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου». 
ΣΕΛΙΔΑ 10

«Ούτε ένα ευρώ λιγότερο για τις θεραπείες των παιδιών μας»

Ακριβώς δύο χρόνια μετά την αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Υγείας να «νοικοκυρέψει τον χώρο της ειδικής αγωγής», με λύπη αλλά και απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά αλλά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

O Μένγκελε κατοικεί στο Ισραήλ

Η ισραηλινή ακαδημαϊκός Ναντέρα Σαλούμπ-Κεβορκιάν, σε ομιλία της στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, αποκάλυψε ότι το Ισραήλ δίνει άδειες σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες να δοκιμάζουν τα φάρμακά τους σε παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, μετατρέποντάς τους έτσι –πέραν όλων των άλλων- και σε πειραματόζωα. Από την άλλη, οι ισραηλινές βιομηχανίες όπλων δοκιμάζουν νέα όπλα για την καταστολή διαδηλώσεων πάνω σε παλαιστίνιους νεολαίους, κυρίως στις γειτονιές της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Καθεστωτικές κόντρες με φόντο τη διαφθορά και την εξαθλίωση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαδηλωτές που τα έκαναν «γης Μαδιάμ» το περασμένο Σάββατο μπροστά στην έδρα της αλβανικής κυβέρνησης, συγκρουόμενοι με την αστυνομία που την προστάτευε, είχαν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που βιώνει η Αλβανία υπό τη διακυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Εντι Ράμα. Οι διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από τα τέλη του περασμένου χρόνου, με πρώτους τους φοιτητές, τους οποίους ακολούθησαν ευρύτερα λαϊκά στρώματα διαδηλώνοντας κατά της ακρίβειας, των φόρων, της ανεργίας και της εκτεταμένης διαφθοράς.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Στρώνουν το δρόμο για «δημοκρατικό» πραξικόπημα, αλλά ο Μαδούρο βαστάει ακόμα

Οι τακτικοί αναγνώστες της «Κ» γνωρίζουν ότι δεν τρέφουμε και τα καλύτερα συναισθήματα για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και το ψευτο-σοσιαλιστικό καθεστώς του. Ομως, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την προκλητική τακτική του Τραμπ που εκβίασε το στρατό της χώρας να σταματήσει να υποστηρίζει τον Μαδούρο.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, διασπάσεις στο Λονδίνο

«Κόπηκα στο ξύρισμα, δεν με τραυμάτισε η κυρία Μέι», είπε με το γνωστό ύφος του γελωτοποιού ο Γιούνκερ, δείχνοντας στους δημοσιογράφους το ευμεγέθες τσιρότο στο αριστερό του μάγουλο. Κοτζάμ Γιούνκερ και ξυρίζεται με ξυραφάκι και όχι με ηλεκτρική μηχανή; Με τόσο αλκοόλ να κυκλοφορεί στο αίμα του, ξυρίζεται μόνος του και δεν πάει σε κουρέα; Παράξενα πράγματα. Περισσότερο με «αποστολή μηνύματος» έμοιαζε το τσιρότο στο μάγουλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μηνύματος του τύπου «η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο ανώδυνες γρατζουνιές μπορεί να μας επιφέρει. Αυτοί έχουν το πρόβλημα».
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019