Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 04:15

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ16 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Η δική τους λύση, η δική μας προοπτική

Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο αστικός κοινοβουλευτισμός έχει καταντήσει ένα τεράστιο «Δελφινάριο». Καθώς το πολιτικό σύστημα γνωρίζει μια νέα αναδιάταξη (μετά απ' αυτή του 2012-2015), είναι λογικό να κυριαρχούν οι διάφοροι σαλτιμπάγκοι που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση στο νέο τοπίο. Κι επειδή οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί είναι οριακοί, οι σαλτιμπάγκοι έχουν αποκτήσει μια χρηματιστηριακή τιμή αντιστρόφως ανάλογη της πραγματικής τους αξίας.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιάσκο ολκής η αναθεώρηση του Συντάγματος

Απ' όλη αυτή τη μπουρδολογία δεν απέμεινε απολύτως τίποτα. Οχι μόνο από άποψη διαδικασίας (η οποία μεταφέρθηκε αποκλειστικά στο χώρο της Βουλής, όπως προβλέπει το ισχύον αστικό Σύνταγμα), αλλά και από άποψη ουσίας. Η υποτιθέμενη ρηξικέλευθη αναθεώρηση του Συντάγματος συνοψίστηκε στο τέλος στο… δραματικό ερώτημα αν ο Παυλόπουλος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ! Δεν το έθεσε κανένας άλλος, το έθεσε ο ίδιος ο Τσίπρας και το κατέστησε κεντρικό θέμα  της αντιπαράθεσής του με τον Μητσοτάκη στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη. 
ΣΕΛΙΔΑ 7

Στο τέλος νικάνε πάντα οι δεσποτάδες

Ο Τρίτσης «έγραψε Ιστορρία» και… πήρε τον πούλο. Κι ο Σεραφείμ γελούσε κάτω από τα πυκνά μουστάκια του. Ο Γαβρόγλου δεν έχει την κεφαλλονίτικη ξεροκεφαλιά του Τρίτση. Είναι φαναριώτης και συριζαίος, συνδυασμός που εξασφαλίζει οσφυοκαμψία και ευελιξία. Ετσι, η μεγάλη μεταρρύθμιση στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας κατέληξε σε μια πρόταση όπως ακριβώς τη θέλει το δεσποταριάτο (που έβαλε «πάγο» στον Ιερώνυμο, λέγοντάς του ότι κακώς έκανε «πλάτες» στον Τσίπρα και ότι θα μπορούσε να πάρει περισσότερα).
ΣΕΛΙΔΑ 13

Διαγωνισμός ξενοδουλείας μνημονιακών κομμάτων

Οπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για προεκλογικούς διαξιφισμούς χωρίς καμιά αντανάκλαση στην πραγματική πολιτική. Ο Βέμπερ μαζεύει ψήφους για τον εαυτό του στην Ελλάδα, οπότε μαζεύει ψήφους και για τον Μητσοτάκη. Η καγκελαρία, όμως, όπως και η Κομισιόν, είναι «φουλ» υπέρ του Τσίπρα. Και δε χάνουν ευκαιρία να το δηλώνουν. Η αναφορά του Ζάιμπερτ στην πρόσφατη επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, κατά την οποία στήριξε ανοιχτά και απροκάλυπτα τον Τσίπρα, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Τα «παρατράγουδα» ενός συστήματος σάπιου από τη ρίζα

Η παρακμιακή τηλεπερσόνα που έβρισκε ανθρώπους με προβλήματα και τους μετέτρεπε σε «παρατράγουδα», ανταλλάσοντας τη δημόσια διαπόμπευσή τους με την παχυλή αμοιβή της και με τα κέρδη των διαφημιζόμενων στις σκουπιδοεκπομπές της, διέπραττε ένα κοινωνικό έγκλημα.  Τα «παρατράγουδα» του αστικού κοινοβουλευτισμού, που παρελαύνουν καθημερινά από το βήμα της Βουλής, από τα ραδιοφωνικά μικρόφωνα και από τα τηλεοπτικά πλατό, δεν είναι θύματα του τηλεοπτικού κανιβαλισμού. Ο αυτοεξευτελισμός τους -είτε τον αντιλαμβάνονται είτε όχι- είναι επιλογή τους. Και τα κέρδη δικά τους. Κανένας δε θησαυρίζει στην πλάτη τους, αυτοί θησαυρίζουν στην πλάτη του ελληνικού λαού.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Το «Μακεδονικό» ως αχίλλειος πτέρνα της ΝΔ

Το «Μακεδονικό» φέρνει ψήφους, σκέφτεται ο Μητσοτάκης. Γι' αυτό και εγκατέλειψε την προηγούμενη γραμμή της ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενος με την ακροδεξιά ομάδα του Σαμαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Καραμανλής, τις δυο φορές που έκανε δήλωση για το «Μακεδονικό», αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις της Μπακογιάννη και όχι του Μητσοτάκη. Προσχωρώντας στη γραμμή του Σαμαρά (αν και χωρίς να λέει «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»), ο Μητσοτάκης δε βρέθηκε μόνο σε αντίθεση με τους αμερικανούς και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, αλλά έγινε ταυτόχρονα και όμηρος της σαμαρικής ομάδας, η οποία τον αντιμετωπίζει περίπου ως αναλώσιμο. Μια χαμένη εκλογή και τέρμα!
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το φιάσκο της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων

Επιστρέφει «από το παράθυρο» η «μικρή ΔΕΗ»

Το θέμα δεν είναι οι προεκλογικοί χειρισμοί της κυβέρνησης, αλλά η προδιαγεγραμμένη παράδοση της ΔΕΗ στα αρπακτικά του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αυτοί που κόπτονται για τον «ελεύθερο συναγωνισμό» έχουν υποχρεώσει τη ΔΕΗ να δώσει το 50% της λιανικής της στους ιδιώτες, οι οποίοι αγοράζουν ρεύμα από τη ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές. Μιλάμε για κανονικό νταβατζιλίκι! Γι' αυτούς που θα πάρουν τις μονάδες (εννοείται μπιρ παρά) έχουν ήδη καταργήσει το λιγνιτικό τέλος, έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να επιτρέψει τη χορήγηση αποζημιώσεων μέσω του μηχανισμού επάρκειας ισχύος και έχουν «τρέξει» πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» εργατών, με το οποίο έφυγαν 400 από τους 1.200 εργάτες.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Στο σφυρί και πρώτες κατοικίες

Οσοι έχουν το δικαίωμα να μπουν στη νέα ρύθμιση, δε θα έχουν οριζόντιο κούρεμα των δανείων τους, όπως αρχικά προπαγάνδιζε η κυβέρνηση. Για τυχόν κούρεμα θα αποφασίζουν οι τράπεζες, οι οποίες θα καθορίζουν και κάθε άλλη παράμετρο της αναδιάρθρωσης του δανείου (επιμήκυνση δόσεων εξόφλησης, μείωση επιτοκίου). Θα υπάρχει και κρατική επιδότηση για ορισμένους δανειολήπτες. Τα κριτήρια υπαγωγής δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, θα είναι όμως αυστηρά. Οι διαρροές λένε ότι η επιδότηση θα φτάνει μέχρι και το ένα τρίτο της δόσης. Τα λεφτά θα καταβάλλονται απευθείας από το κράτος στις τράπεζες, υπό τον όρο ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην καταβολή των υπόλοιπων δύο τρίτων της δόσης.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εμμεση νομιμοποίηση των «ελληνοποιήσεων» γάλακτος

Θα κλείσουμε με μια σύντομη αναφορά στα πρόστιμα. Αυτά που προβλέπονται στην ΚΥΑ των Αραχωβίτη-Τελιγιορίδου είναι μεν μεγαλύτερα απ’ αυτά που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση του Μπόλαρη (2015), όμως δεν έχουν καμία αξία, γιατί όπως δείχνει η πρακτική, το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προτείνει στον Αραχωβίτη μειωμένα πρόστιμα και αυτός δεν τα επικυρώνει. Θυμίζουμε πως, ενώ ο Δρ. Νικολάου εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την αφαίρεση της άδειας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ από την εταιρία Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ο Μπακαλέξης αρνήθηκε να την εισηγηθεί στο ΔΣ.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Συμφωνία ΕΕ - Σιγκαπούρης

Ξεπουλήθηκαν φέτα και ελιές Καλαμών

Ο,τι γράφτηκε στην επιστολή του υπουργού της Σιγκαπούρης, λοιπόν, βρίσκει σύμφωνο το Συμβούλιο της ΕΕ, που αποφάσισε να «πουλήσει» τη Φέτα, τις ελιές Καλαμών και τα κίτρα Βαλένθιας,  προκειμένου να ικανοποιήσει τις ελάχιστες απαιτήσεις της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης και ν’ ανοίξει αυτή διάπλατα την αγορά της στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Γι’ αυτό και σιωπούν Δραγασάκης και Αραχωβίτης μετά την ψήφιση της Συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο. Τι να πουν, ότι ξεπουλήθηκαν η Φέτα και οι ελιές Καλαμών;
ΣΕΛΙΔΑ 9

Και μη γυρέψεις την αλήθεια στου γιαουρτιού τα παραμύθια

Κοινό στοιχείο στις δηλώσεις Αραχωβίτη και Αποστόλου, πέρα από το ψέμα γι’ αυτό καθαυτό το ζήτημα του τσέχικου «ελληνικού γιαουρτιού», είναι το αηδιαστικό γλείψιμο προς τους κομισάριους. «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την προσπάθειά σας και τα αποτελέσματα που φέρατε για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού, σε σχέση με την Τσεχία», είπε ο Αραχωβίτης στον Αντριουκάιτις, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου. «Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω και τους δύο Επιτρόπους για τη θετική τους προσέγγιση», έγραψε ο Αποστόλου στο δικό του δελτίο Τύπου.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Αναθεώρηση άρθρου 16 του Συντάγματος

Επιτέλους να ευοδωθούν οι προσδοκίες των επιχειρηματιών της γνώσης!

Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη γνωστή θέση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα: «Κεντρική πρότασή μας είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια που, δυστυχώς, κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια. Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων».
ΣΕΛΙΔΑ 10

Εδώ και τώρα διετές, καθολικό, δημόσιο, δωρεάν Νηπιαγωγείο

Μετά από δυόμισι περίπου μήνες ξεκινούν οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά και το καθολικό και δίκαιο αυτό αίτημα (υποτίθεται ότι υλοποιήθηκε έπειτα από μεγάλους αγώνες των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018), που οι συριζαίοι το τεμάχισαν και το υλοποιούν όπως βολεύει τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία (εφαρμογή σε βάθος τριετίας, συμμετοχή των Δημάρχων στις τριμελείς επιτροπές που αποφασίζουν την εφαρμογή του διετούς υποχρεωτικού Νηπιαγωγείου κατά Δήμους και ομόφωνες αποφάσεις αυτών) που επέβαλαν τα Μνημόνια, έρχεται και πάλι με ορμή στην επικαιρότητα. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Ο Κουφοντίνας και οι… τοπογράφοι της τρομοϋστερίας

Εμείς θ’ απευθυνθούμε στον υπουργό Δικαιοσύνης. Μιχάλη Καλογήρου, έχεις υποχρέωση να βάλεις αμέσως τέλος σ’ αυτή τη γκροτέσκα γελοιότητα. Μην κρύβεσαι πίσω από άλλους. Αποκλειστικά δική σου είναι η ευθύνη. Αλλιώς, θα μείνεις στην πολιτική ιστορία ως ο νομικός που πέταξε στα σκουπίδια και την ελάχιστη νομική ευθυκρισία και κατρακύλησε σε επίπεδα γελοιότητας, προκειμένου ως υπουργός να υποστηρίξει το καθεστώς εξαίρεσης σε βάρος ενός κρατούμενου, που τυπικά τον θεωρείτε κοινό κρατούμενο, όμως ουσιαστικά τον αντιμετωπίζετε ως πολιτικό αντίπαλο του συστήματος. Μιχάλη Καλογήρου, φέρσου τουλάχιστον ως νομικός. Τήρησε τη νομιμότητα.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΔΙΕΘΝΗ

Συνέδριο στη Μόσχα

Ρωσική σπέκουλα με το Παλαιστινιακό

Αντιπροσωπείες από δέκα παλαιστινιακές οργανώσεις συμμετείχαν σε συνέδριο με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό Ζήτημα, που διοργάνωσε στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα και την Τρίτη 11-12 Φλεβάρη.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ξανά στις φλόγες η Αϊτή

Στις φλόγες βρίσκεται ξανά η Αϊτή επί μία βδομάδα, από το κύμα των διαδηλώσεων που ξέσπασε μετά την απόφαση δικαστηρίου που κατέστησε υπεύθυνους πρώην υπουργούς για υπεξαίρεση χρημάτων από δάνεια που πήρε η χώρα από τη Βενεζουέλα μετά το 2008. Αυτό, σε συνδυασμό με την έκρηξη του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, είχε σαν αποτέλεσμα την έκρηξη της οργής, με χιλιάδες διαδηλωτές να πετροβολούν το σπίτι του προέδρου της χώρας στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς ζητώντας την παραίτησή του. Αποτέλεσμα ήταν να συγκρουστούν με την αστυνομία και να σκοτωθούν πέντε διαδηλωτές μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη βράδυ).
ΣΕΛΙΔΑ 5

Νέες απεργίες δασκάλων στις ΗΠΑ

Ούτε οι απειλές για φυλάκιση και βαριά πρόστιμα ούτε οι προσπάθειες των διευθυντών να τους σταματήσουν, κατόρθωσαν να εμποδίσουν την απεργία των δασκάλων του Ντένβερ, της πρωτεύουσας του Κολοράντο των ΗΠΑ. Ηταν η πρώτη απεργία μετά από 25 ολόκληρα χρόνια! Μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων, οι δάσκαλοι κατέβηκαν την περασμένη Δευτέρα σε απεργία με κύριο αίτημα αυξήσεις στους μισθούς, αφού οι δάσκαλοι του Κολοράντο είναι από τους λιγότερο αμειβόμενους δασκάλους των ΗΠΑ. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Σοσιαλισμός… για τους πλούσιους!

Ομως, μια κοινωνική τάξη που γεύεται τα πλούτη χάρη στον έλεγχο που έχει στα μέσα παραγωγής, με πλήρη κρατική στήριξη (που πολλές φορές επιβάλλεται με την πιο ωμή βία), είναι καταδικασμένη να αφανιστεί. Δεν είναι το δικαιότερο μοίρασμα της πίτας, όπως ζητά ο Ράιχ, αυτό που θα δώσει τη λύση, αλλά η επαναστατική ανατροπή αυτής της σαπίλας, για να αρχίσει να ανατέλλει η πραγματική Ιστορία της ανθρωπότητας, που σήμερα φαίνεται βυθισμένη στο σκοτεινό Μεσαίωνα.
ΣΕΛΙΔΑ 4
 
Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019