Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 04:28

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΦΛΕΒΑΡΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Εξω από το βούρκο

Εξουσία είναι το κεφάλαιο. Τα δικά του συμφέροντα υπηρετεί η αστική πολιτική σε όλες της τις αποχρώσεις. Προσοχή, λοιπόν, μην παρασυρθούμε στο βούρκο, πασχίζοντας να τον… καθαρίσουμε. Η δουλειά μας είναι έξω από το βούρκο. Κόντρα σ' αυτούς που κολυμπούν στα βρομόνερά του. Στον αγώνα για να χτίσουμε την οργανωμένη εργατική πολιτική.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αστικός βόρβορος

Δε μας έχει συνηθίσει το επιτελείο του Μαξίμου σε τόσο αργά αντανακλαστικά, γι' αυτό και δεν πιστεύουμε ούτε λέξη απ' όσα έγραψε ο… θιγμένος Τσίπρας. Ξέρετε τι εκτιμούμε; Οτι χάλασε το παζάρι που γινόταν στο παρασκήνιο και γι' αυτό ο Τσίπρας έγραψε στον Βούτση να μην αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής «ούτε κατά ένα σημείο στίξης». 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Κερασάκι το Κυπριακό

Ο Τσίπρας, όμως, ενέταξε και αυτή την επίσκεψη στην προεκλογική του στρατηγική. Αυτός που κατηγορείται για «εθνική ενδοτικότητα», κατάφερε να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χάλκη μετά από σχεδόν 90 χρόνια! Ο προηγούμενος που επισκέφτηκε το Πριγκηπονήσι ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1933. Οπότε καταλαβαίνετε τους συνειρμούς που παράγει η συριζαϊκή προπαγάνδα: «ο Τσίπρας συνεχίζει το έργο του εθνάρχη». Για να συμπληρωθεί το «πορτφόλιο» με τις φωτογραφίες, ο Τσίπρας έκανε και μια πρωινή επίσκεψη στην Αγιασοφιά, παρέα με τη συμβία του και τούρκους επίσημους. Τ
ΣΕΛΙΔΑ 11

Eτοιμος ο νέος κύκλος του σίριαλ «Νovartis»

Ο Μπουμπούκος αναπήδησε σαν να του έπιασαν τον ποπό και άρχισε να τσιρίζει ότι δεν πρόκειται ποτέ να στέρξει σε μια αντισυνταγματική διαδικασία! Σε τι έγκειται η αντισυνταγματικότητα; Στο ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί. Δείτε στη φωτογραφία το tweet με το οποίο ο Μπουμπούκος αποθεώνει τον «εκπληκτικό Μιχάλη Δημητρακόπουλο». Τι είπε ο δικηγόρος στην τηλεοπτική εμφάνισή του στην Κοσιώνη στον ΣΚΑΙ;
ΣΕΛΙΔΑ 16

«Ενότητα» για λόγους επιβίωσης

Ο Γιωργάκης Παπανδρέου είπε πως ο καθένας πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη. Ο Καμίνης είπε ότι «δε σταθήκαμε αρκετά γενναιόδωροι». Ο Ανδρουλάκης μίλησε για «θολή γραμμή» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μ' άλλα λόγια, κατέθεσαν τη διαφωνία τους για τη διαγραφή του Θεοχαρόπουλου, που έσπρωξε εκτός ΚΙΝΑΛ την πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ και άνοιξε το δρόμο να δημιουργηθεί ένας άλλος φορέας δίπλα στο ΚΙΝΑΛ, που θα του κόψει ψήφους
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΝΔ: Ακροδεξιοί και «φιλελεύθεροι» ενωμένοι με σκοπό τη νίκη

Ο Μητσοτάκης διαφοροποιήθηκε πλήρως από τον Σαμαρά. Το κατάλαβε ακόμα κι ο Καμμένος που ζήτησε το λόγο επί προσωπικού και είπε: «Η ΝΔ έχει δύο γραμμές. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η Ελλάδα δεν ήθελε ποτέ να μονοπωλήσει τη Μακεδονία και ο κ. Σαμαράς ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Το σχολίασε και ο Τσίπρας, με τον απαραίτητο σαρκασμό
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ομολογία του προέδρου των γαλακτοβιομήχανων

Πάνω από 70% του ελληνικού γιαουρτιού φτιάχνεται με εισαγόμενο γάλα!

Περισσότερο από το 70% του ελληνικού γιαουρτιού παράγεται με εισαγόμενο γάλα! Η κυνική δήλωση έγινε από τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), Χρήστο Αποστολόπουλο, σε ημερίδα που οργάνωσε στις 2 του Φλεβάρη η εφημερίδα Αgrenda, στo πλαίσιo της Zootechnia.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε ο Αραχωβίτης

Υπηρέτες των καπιταλιστών σε όλα τα επίπεδα

Το να κρύβεις τη ραγδαία μείωση των προστίμων στους καπιταλιστές και να λες ότι καταθέτεις τροπολογία προς όφελος των παραγωγών είναι πολιτική απατεωνιά. Αυτό, όμως, αποτελεί ίδιον των συριζαίων. Πίσω από τη μάσκα της κοινωνικής ευαισθησίας κρύβουν το πρόσωπο των φανατικών υποστηρικτών της καπιταλιστικής ασυδοσίας. Γι’ αυτό λέμε πως η προκλητικά αβανταδόρικη συμπεριφορά προς τους γαλακτοβιομήχανους δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά απορρέει από μια συνολική τακτική. Δε φτάνει που αυτοί έχουν μειώσει κατακόρυφα τις τιμές του γάλακτος, τους προσφέρει και πολύ σημαντική μείωση των πληρωμών από την ημέρα παράδοσης του γάλακτος. 
ΣΕΛΙΔΑ 9

Η Κομισιόν έχει δεχτεί  ότι η Τσεχία μπορεί να παράγει «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «ελληνικού στυλ» ή «ελληνικής συνταγής»

Είναι φανερό πως ούτε η ΚΥΑ για τη νομιμοποίηση της χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού θα καταργηθεί ούτε ο φάκελος για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ έχει κάποια τύχη. Ο Αποστολόπουλος, λειτουργώντας σαν «λαγός», άρχισε ήδη να φτιάχνει το κλίμα, δηλώνοντας ότι το γάλα για το παραγόμενο ελληνικό γιαούρτι είναι σε ποσοστό πάνω από το 70% εισαγόμενο, γιατί το ελληνικό νωπό αγελαδινό γάλα δε φτάνει. Κρύβει, όμως, το ότι με την πολιτική τιμών που ασκείται από τους γαλακτοβιομήχανους, ήταν επόμενο να συρρικνωθεί η ελληνική γαλακτοπαραγωγή.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προετοιμάζουν το έδαφος για να βγάζουν στο σφυρί και πρώτες κατοικίες

Επομένως, οι διαψεύσεις συνιστούν μπουρδολογία. Ο Δραγασάκης δεν πέταξε τυχαία αυτά τα περί κινδύνου νέας ανακεφαλαιοποίησης που θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός. Εχει βάλει και κάποια παπαγαλάκια να το πάνε παραπέρα: αυτή τη φορά δε θα υπάρξει διάσωση των τραπεζών με νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα την κάνει το κράτος παίρνοντας δάνεια, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοι και οι καταθέτες.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Ρατσιστικό, φυλετικό, φασιστικό μίσος

Το φυλετικό, ρατσιστικό, εθνικιστικό μίσος, που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ειδικά στις περιοχές υποδοχής των προσφύγων, των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, των μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, διωγμένοι από τις πατρίδες τους λόγω της απίστευτης φτώχειας, της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής, έχει υποκινητές. Οχι μόνον τα φασιστικά και εθνικιστικά μορφώματα, αλλά και την ίδια την πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, των συριζαίων συμπεριλαμβανομένων, που παρά τα κροκοδείλια δάκρυα και τα μεγάλα λόγια περί ανθρωπισμού, υπακούουν στις αποφάσεις των ιμπεριαλιστών της ΕΕ
ΣΕΛΙΔΑ 10

Το θράσος των φροντιστηριαρχών

Τα πάνδεινα υφίστανται οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια εκπαιδευτικοί. Οι φροντιστηριάρχες είναι οι καπιταλιστές που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την οικονομική κρίση για να επιβάλλουν έναν άγριο εργασιακό μεσαίωνα, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τη «ζημιά» στα κέρδη τους. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Να τελειώσει τώρα η περιπέτεια της καθαρίστριας

Νομικό μάθημα (όχι μόνο για νομικούς) ήταν η δίκη που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την αναίρεση που υπέβαλε η καθαρίστρια του Βόλου επί της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, που την καταδίκασε σε δεκαετή κάθειρξη. Εκείνο που αποδείχτηκε πέρα από κάθε αμφιβολία είναι πως οι δικαστές που καταδίκασαν την εργάτρια δεν είχαν «δεμένα τα χέρια» από το νόμο, όπως ισχυρίζονταν συνάδελφοί τους εκείνες τις μέρες, αλλά αντίθετα εφάρμοσαν το νόμο στρεβλά, με ταξικό μίσος.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία

Φασιστικός νόμος ενάντια στις διαδηλώσεις

Με βάση το νέο νόμο, η αστυνομία θα μπορεί να απαγορεύει σε ανθρώπους να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, χωρίς έγκριση από αρμόδιο εισαγγελέα. Επίσης, θα μπορεί να συλλαμβάνει ανθρώπους που φορούν φούτερ με κουκούλα ή έχουν φουλάρι, ισχυριζόμενη ότι προτίθενται να πάρουν μέρος σε συγκρούσεις με καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Θα μπορεί να ασκεί σωματικό έλεγχο σε διαδηλωτές που κρίνει ότι είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε συγκρούσεις. Τέλος, οι κατά τόπους κρατικές αρχές αποκτούν τη δυνατότητα να απαγορεύουν διαδηλώσεις κατά βούληση.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Brexit

Σκληρό μπρα-ντε-φερ καθώς πλησιάζει η «ώρα μηδέν» για την έξοδο

Το μικρόφρωνο έμεινε αρκετή ώρα ανοιχτό κι έτσι δε μένει καμιά αμφιβολία ότι ο Ντόναλντ Τουσκ ήθελε ν' ακουστεί ο διάλογός του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ. «Αναρωτιέμαι πώς να είναι αυτή η ξεχωριστή θέση στην κόλαση, για κείνους που προώθησαν το Brexit, χωρίς να έχουν ίχνος σχεδίου για το πώς θα το φέρουν σε πέρας με ασφάλεια», είπε ο πολωνός «πρόεδρος» της ΕΕ. «Εχεις δίκιο, αλλά θα βρεις μεγάλο μπελά από τους Βρετανούς», απάντησε ο Βαράντκαρ, με τον Τουσκ να ξεκαρδίζεται στα γέλια την ώρα που απαντούσε «ναι, το ξέρω»!
ΣΕΛΙΔΑ 4

«Λαχανιάζει» ξανά ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός

Ασχημα μαντάτα για την πορεία του ευρωπαϊκού καπιταλισμού φέρνουν οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση με την οποία τις συνόδεψε ο Μοσκοβισί: «Μετά την κορύφωση του 2017, η επιβράδυνση της οικονομίας της ΕΕ αναμένεται να συνεχιστεί το 2019 με ανάπτυξη 1,5 %. Η επιβράδυνση αυτή αναμένεται να είναι πιο έντονη από ό,τι αναμενόταν το περασμένο φθινόπωρο, ιδίως στη ζώνη του ευρώ, λόγω των αβεβαιοτήτων στο παγκόσμιο εμπόριο και των εγχώριων παραγόντων στις μεγαλύτερες οικονομίες μας. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Εμπορικός Πόλεμος

Οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι βέβαια κάτι καινούριο στην ιστορία του καπιταλισμού γενικά και ειδικά στην ιστορία του διεθνούς εμπορίου. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ακολούθησαν αρκετές φορές μέτρα ντάμπιγκ, κρατικής επιδότησης εμπορευμάτων ή μέτρα επιβολής δασμών, προκειμένου να επικρατήσουν σε εξαρτημένες χώρες και να αντιμετωπίσουν τους μεγάλους ανταγωνιστές τους σε ξένες αγορές που μπορούσαν να απορροφήσουν τα εμπορεύματά τους. Αν αφαιρέσουμε τη μάσκα της τραμπικής δημαγωγίας, θα δούμε ότι οι ΗΠΑ την περίοδο της συντηρητικής ανασυγκρότησης του καπιταλισμού, την περίοδο της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης», που χρονικά συνήθως ταυτίζεται με τη διακυβέρνηση της Θάτσερ και του Ρίγκαν, επωφελήθηκαν από μια πολιτική ελεύθερου εμπορίου και ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίου
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

Aμπάς Κιαροστάμι
Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΣΙΟΥ
(Ta' Me Guilas, Ιράν/Γαλλία, 1997, 95’)
Σκηνοθεσία, Σενάριο, Μοντάζ: Αμπάς Κιαροστάμι
Φωτογραφία: Χομαγιούν Παϊβάρ
Ηχος: Τζεχανγκίρ Μιρσεκαρί
Ηθοποιοί: Χομαγιούν Ερσαντί, Αμπντουλραχμάν Μπαγκερί, Σαφάρ Αλί Μοραντί, Μιρ Χοσεΐν Νουρί, Αφσίν Χορσίν Μπαχτιαρί
Παραγωγή: Αλέν Ντεπαρντιέ, Αμπάς Κιαροστάμι


~Παρασκευή 01/02/2019~
Εναρξη 8:30 - Είσοδος ελεύθερη


Ο Αμπάς Κιαροστάμι ήταν ο σκηνοθέτης που σύστησε στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα το ιρανικό σινεμά, ο σκηνοθέτης που αγαπούσε να δουλεύει στη χώρα του, αλλά τελικά διώχτηκε από αυτήν, ο σκηνοθέτης που με τις ταινίες του μας επέτρεψε να έρθουμε σε επαφή με την ιρανική καθημερινότητα.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΖΟΟΜ

Αισχρή εργαλειοποίηση του «Μακεδονικού» διαχρονικά

Το σημαντικότερo είναι άλλο. Ο Παπανδρέου, που έκανε πρόταση μομφής στον Μητσοτάκη δηλώνοντας «ουδέποτε θα δεχτούμε το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του», αφού πρώτα κέρδισε τις εκλογές του 1993 και πέρασε από το φιά-σκο του εμπάργκο του 1994, υπέγραψε τη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία στις 13 Σεπτέμβρη του 1995. Τη συμφωνία αυτή είχε προαναγγείλει στις 4 του Σεπτέμβρη ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος περιόδευσε σε Αθήνα και Σκόπια. Βλέπετε τις… συμπτώσεις ακόμα και σ' αυτό το επίπεδο. Τις συμφωνίες επιβάλλουν οι Αμερικανοί, υπηρετώντας τις σκοπιμότητες της δικής τους εξωτερικής πολιτικής.
ΣΕΛΙΔΑ 7
 
Παρασκευή 08 Φεβρουαρίου 2019