Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 04:39

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Κανονικότητα!

Επιστρέφουμε στην κανονικότητα, διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας δούμε ποια είναι αυτή η κανονικότητα; Ο κατώτατος μισθός δεν συμφωνείται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζόμενων και καπιταλιστών εργοδοτών, αλλά καθορίζεται από την κυβέρνηση…
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Πότε με την επεκτασιμότητα, πότε με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ

Προσπαθούν να κρύψουν τη συμβολή τους στην εξαθλίωση της εργατικής τάξης

Μπορεί να θεωρηθεί θετικό μέτρο η απόφαση για κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ για τους εργαζόμενους που δεν καλύφθηκαν από νέες Κλαδικές ΣΣΕ, των οποίων οι αποδοχές κατακρεουργήθηκαν με την αναγκαστική υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας; Δε χρειάζεται πολλή σκέψη για να βροντοφωνάξουμε ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για θετικό μέτρο. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να μην πάρουν και αυτό το ψίχουλο. Αυτό που εξηγούμε στους εργάτες και εργαζόμενους είναι ότι δεν πρέπει να παραμυθιαστούν και να χαρακτηρίσουν αυτό το μέτρο θετικό.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογική σπέκουλα επί κοινωνικών ερειπίων

Και τότε διαμορφώθηκε το σκηνικό ενός κοινωνικού ερειπιώνα. Ανθρωποι πλήρως απογοητευμένοι, χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, παραιτημένοι από κάθε συλλογικότητα, γεμάτοι φοβίες, αγωνιζόμενοι να εξασφαλίσουν τον «επιούσιον». Πάνω σ' αυτά τα κοινωνικά ερείπια έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει προεκλογική δημαγωγία με μερεμέτια της μνημονιακής πολιτικής, συμφωνημένα με τους ιμπεριαλιστές δανειστές.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Σπέκουλα και εθνικισμός

Βρίσκει και την κάνει, όμως, αυτή τη σπέκουλα. Γιατί το σημερινό πολιτικό μόρφωμα που καπηλεύεται τον τίτλο «ΚΚΕ» δεν έχει καμιά σχέση με το επαναστατικό ΚΚΕ. Ειδικά στο εθνικό ζήτημα, οι θέσεις του είναι ποτισμένες με τον πιο χυδαίο αστικό εθνικισμό. Πριν (ξανα)πούμε μερικά πράγματα για την εθνικιστική στάση του Περισσού στο «Μακεδονικό», θα κάνουμε δύο παρατηρήσεις.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Ο Τσίπρας ως σπεκουλάντης και χυδαίος εθνικιστής ταυτόχρονα

Οι εκπρόσωποι του ελληνικού αστικού εθνικισμού όλων των τάσεων παραδέχονται την ύπαρξη της σλαβομακεδονικής εθνικής μειονότητας. Και ασκούν πάνω της καταστολή, η οποία έχει πάρει διαχρονικά διάφορες μορφές. Αυτό που είπε ο Τσίπρας, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είναι ότι έχει πάρει το ελεύθερο από την κυβέρνηση της Βόρειας (πλέον) Μακεδονίας να συνεχίσει την πολιτική του μεγαλοελλαδικού εθνικισμού έναντι της σλαβομακεδονικής μειονότητας, χωρίς το γειτονικό κράτος να έχει δικαίωμα διαμαρτυρίας. Σιγά, όμως, που θα ενδιαφερθεί ο κάθε Ζάεφ για τους Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας ή για τις οικογένειες των σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων που τους απαγορεύουν τον επαναπατρισμό.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Εθνικιστικός κυνισμός

Ο Κουτσούμπας δεν τόλμησε να απαντήσει στη σπέκουλα του Τσίπρα, απάντησε όμως ο Λοβέρδος, που χαρακτήρισε τον Τσίπρα «πρωθυπουργό με… εμφυλιοπολεμικά επιχειρήματα», που «αυτή την αποστροφή, αν είχε τα κότσια, όφειλε να την απευθύνει στα έδρανα της δικής μου παράταξης και να ζητήσει τον λόγο από εμάς γιατί εξαιρέθηκαν αυτές οι χιλιάδες από την επιστροφή στη χώρα μας» («Τα Νέα», 29.1.2019). Γράφει ο πασόκος με εθνικιστική οίηση: «Η απάντηση έρχεται μέσα από την ιστορική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου και της κυβέρνησής του να επιστρέψουν στην Ελλάδα όλοι οι πολιτικοί πρόσφυγες, στο πλαίσιο της εθνικής συμφιλίωσης, που ήταν όμως “Ελληνες το γένος“. Οσοι δεν ήρθαν επομένως δεν πληρούσαν αυτή τη βασική προϋπόθεση, χωρίς την οποία όμως ενδεχομένως ακόμη και ζήτημα μειονότητας θα μπορούσε μετά να είχε τεθεί».
ΣΕΛΙΔΑ 13

Καμμένος: «Γαία πυρί μιχθήτω»

Προς το παρόν, πάντως, ο Καμμένος βαράει μόνο ΣΥΡΙΖΑ. Τη μια μέρα δηλώνει ότι ο Βούτσης έχει σχέδιο να του διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα. Λέει και διάφορα ακατανόητα για την έδρα που θα πάρει ο Κουίκ, την οποία συνδέει με την υπουργοποίησή του (ενώ ο Κουίκ είναι ήδη υπουργός!). Την άλλη λέει ότι «όλη η ιστορία των Σκοπίων είναι μία μπίζνα», επιμένοντας ότι τις διαφορές του με τον Κοτζιά θα τις λύσει στα δικαστήρια. Μετά αρχίζει τις δακρύβρεχτες ιστορίες με τον Τσίπρα, που του ζήτησε να παραμείνει στην κυβέρνηση, με αντάλλαγμα να πάει όπου θέλει, στην ευρωβουλή ή την εθνική Βουλή, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει ακόμα και είκοσι βουλευτές στις περιφέρειες, αλλά αυτός αρνήθηκε, γιατί «εγώ να πουλήσω την πατρίδα μου και να βγαίνουν τα παιδιά μου στη Μακεδονία και να τα φτύνουν, δεν θα το κάνω ποτέ». 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Αγράμματος (και όχι μόνο)

Δεν ξέρουμε αν ξεφύλλισε ποτέ στα νιάτα του, όταν ήταν κνίτης στο Πολυτεχνείο, κάνα βιβλίο του Λένιν, σίγουρα πάντως δε διάβασε τα σχετικά με το εθνικό ζήτημα (πέραν του γεγονότος ότι κι απ' αυτά που διάβασε δε θυμάται τίποτα - δεν τον ενδιέφερε να θυμάται, άλλες ήταν οι φιλοδοξίες του). Γιατί ο Λένιν δε μίλησε για «αυτοδιάθεση των λαών», αλλά για αυτοδιάθεση των εθνών. Οι λαοί μπορεί να είναι και πολυεθνικές οντότητες. Ο Λένιν το γνώριζε, ο Τσίπρας όχι. Και βέβαια, ο Λένιν δεν έχει μιλήσει ποτέ για «αυτοδιάθεση των κινημάτων». Εναντι τίνος να αυτοδιατεθούν τα κινήματα; 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Αυτή η μαχαιριά πόνεσε τον Κούλη

Αν η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τα όσα είπαν οι «7» στη Λευκωσία, ο Κούλης θα έπρεπε να αντιμετωπίσει όχι τόσο τον Μακρόν όσο τον Αναστασιάδη, που είναι Ελληνοκύπριος και καραδεξιός. Και δήλωσε: «Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη, θέλω να σε καλωσορίσω επίσημα πια στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλά πριν και πάνω απ’ όλα, θέλω να σε συγχαρώ θερμά γιατί, ύστερα από 30 χρόνια και μέσα από την τόλμη που επέδειξες και την αποφασιστικότητα, ένα μεγάλο θέμα που ταλάνιζε την Ελλάδα με τους γείτονες, δηλαδή, η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη, κατά την άποψή μου, διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία. 
ΣΕΛΙΔΑ 11

Ο μύθος της ουδέτερης καραβαναρίας

Είναι προφανές ότι μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε τα δικά του ερείσματα στο μηχανισμό της καραβαναρίας (κάποια ερείσματα είχε κληρονομήσει και από το ΠΑΣΟΚ). Με την αποχώρηση του Καμμένου και την τοποθέτηση του Αποστολάκη στη θέση του, έχει τη δυνατότητα να μοιράσει την τράπουλα στους δικούς του ανθρώπους και ν' αφήσει ταπί και ψύχραιμους τους άλλους. Γι' αυτό σκούζουν ΝΔ και Καμμένος. Ο νέος μηχανισμός της ιεραρχίας μπορεί να ασκήσει ψηφοθηρία μεταξύ των κατώτερων αξιωματικών και να διαμορφώσει μια ευάριθμη ομάδα καραβανάδων που θα χρωστούν την ανέλιξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Καμμένος αισθάνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο «χρήσιμος ηλίθιος». Ετσι είναι, όμως: έφυγες από την εξουσία, δε μετράς.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Αργή διάβρωση του ΚΙΝΑΛ

Το Ποτάμι την είχε κάνει από καιρό, ο Θεοχαρόπουλος με τον Χατζησωκράτη πήραν τους δικούς τους στη ΔΗΜΑΡ και την έκαναν κι αυτοί (έχοντας μάλιστα και τη δικαιολογία ότι τους έδιωξαν), αλλά η αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στενή συνεργάτιδα της Φώφης, Ζέφη Δημαδάμα, διαπιστώνει ότι το ΚΙΝΑΛ έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και γι' αυτό δυναμώνει, ακόμα και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία! 
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανανεώνουν το σκοινί στη θηλιά του κρατικού χρέους

Χαράς ευαγγέλια! «Ξεπέρασε κάθε προσδοκία» η έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου της μετα-μνημονιακής περιόδου, όπως είπε ο Τσακαλώτος. Ο οποίος, καταπώς το συνηθίζει, χρησιμοποίησε και ειρωνεία κατά της ΝΔ, λέγοντας από το βήμα της Βουλής  ότι τους έχει μια στενόχωρη είδηση «και είναι ιδιαίτερα λυπητερό ότι ο κ. Βορίδης έχει μόνο έναν συνάδελφό του να του κρατάει το χέρι καθώς κάνω αυτή την ανακοίνωση».
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρατάει χρόνια η νοθεία στο γάλα και τα γαλακτοκομικά

Αν η εταιρία «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» μπορεί να δώσει εξηγήσεις γι' αυτές τις υποθέσεις του παρελθόντος, εδώ είμαστε. Δε χρειάζεται να μπαίνει στα έξοδα να στέλνει εξώδικα, αρκεί μια απλή επιστολή. Εμείς, όμως, δεν απευθυνόμαστε στην εταιρία, αλλά στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξη και -κυρίως- στον υπουργό ΑΑΤ Αραχωβίτη. Ενόψει και του παρελθόντος (το οποίο γνωρίζουν καλά οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες) πώς αντιμετωπίζουν το παρόν; Με πρόστιμα της πλάκας, που εισηγείται ο Μπακαλέξης, τα οποία ο Αραχωβίτης ακόμα δεν έχει εγκρίνει;
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο αγώνας συνεχίζεται

Το νομοσχέδιο για τους μόνιμους διορισμούς-προσλήψεις των εκπαιδευτικών, που δικαίως χαρακτηρίστηκε προσοντολόγιο αφού ακυρώνει τα πτυχία και το σύνολο της προϋπηρεσίας, καθαγιάζει την εργασιακή ανασφάλεια και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και επιβάλλει την αξιολόγηση, είναι πια νόμος του κράτους. Πλην, όμως, αυτό δεν έστειλε «στα σπίτια» τους τους εκπαιδευτικούς, κυρίως αναπληρωτές και αδιόριστους, που εξακολουθούν να αγωνίζονται για να τον ανατρέψουν, παρά την παρελκυστική και υπονομευτική στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ. Απάντησαν με νέα συγκέντρωση την Παρασκευή, 1η του Φλεβάρη μπροστά στο υπουργείο Παιδείας. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Νέο πλήγμα στην Ειδική Αγωγή

Οπως σημειώναμε σε παλιότερο φύλλο της Κόντρας (αρ. φύλ.962), ο «κόφτης» με κάθε μέσο στην εκπαίδευση επιβλήθηκε όσον αφορά στην Ειδική Αγωγή με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στις 11 Φλεβάρη 2016 στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Με την τροπολογία αυτή, ουσιαστικά καταργήθηκαν τα Τμήματα Ενταξης (ΤΕ), με τη διάχυση των μαθητών τους στις συμβατικές τάξεις. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Δε γνωρίζουμε ακόμα αν η πρόσκληση του προέδρου της Βουλής της Βενεζουέλας και αρχηγού της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος» της χώρας, στον Τσίπρα, να επισκεφτεί μια βδομάδα τη Βενεζουέλα για να δει τι εστί «σοσιαλισμός», έγινε δεκτή από τον τελευταίο (μάλλον όχι), το σίγουρο όμως είναι ότι ο Τσίπρας θα αισθάνεται ικανοποιημένος που κράτησε την Ελλάδα στα… ήρεμα μνημονιακά νερά και δεν την οδήγησε στη θύελλα μιας αναταραχής παρόμοιας με αυτή της Βενεζουέλας! Ισως αυτό να αποτελέσει και ένα ακόμα «επιχείρημα» για όσους κατηγορήσουν τη σημερινή κυβέρνηση από τα αριστερά. Τι θέλετε -θα μας πουν- να γίνουμε σαν τη Βενεζουέλα; Καθήστε στ’ αυγά σας κι αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας!
ΣΕΛΙΔΑ 5

Από το Παρίσι μέχρι τη Μασσαλία 

Τα Κίτρινα Γιλέκα επιμένουν

Για ενδέκατο συνεχές Σάββατο  συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, από το Παρίσι και το Εβρέ της Νορμανδίας μέχρι τη Λιόν και τη Μασσαλία. Το βράδυ της ίδιας μέρας, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε βραδινή πορεία στο κέντρο του Παρισιού, που αντιμετώπισε τη βάρβαρη κρατική καταστολή. Πιστός στις εξαγγελίες του περί μηδενικής ανοχής στις διαδηλώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε τις ορδές των γάλλων μπάτσων να τη διαλύσουν, πνίγοντας τη συγκέντρωση στα χημικά και πυροβολώντας στο ψαχνό με πλαστικές σφαίρες, πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδήλωση, ενόσω οι διαδηλωτές ήταν ακόμα λίγοι και ανοργάνωτοι αποτελώντας εύκολη λεία για τα δόντια των πραιτωριανών του Μακρόν.
ΣΕΛΙΔΑ 4

BREXIT

Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερίζα Μέι, πανηγυρίζει γιατί γλίτωσε μια δεύτερη (κι ακόμα μεγαλύτερη) ατίμωση, καθώς οι τροπολογίες (στη συμφωνία αποχώρησης που κατέθεσε και απορρίφθηκε την πρώτη φορά από το κοινοβούλιο), που ψηφίστηκαν την περασμένη Τρίτη,  της δίνουν τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί με την ΕΕ μήπως και πετύχει κάτι καλύτερο, ενώ αποκλείουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Αναστολή της αναστολής!

Με μεγάλη ανακούφιση ανακοίνωσε την Παρασκευή  25 Γενάρη ο Τραμπ τον τερματισμό του shutdown, δηλαδή του μερικού κλεισίματος της αμερικάνικης κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για τερματισμό αλλά για αναστολή της… αναστολής των λειτουργιών της κυβέρνησης, που κράτησε 35 μέρες, επηρεάζοντας το ένα τέταρτο των κυβερνητικών υπηρεσιών και σπάζοντας κάθε ρεκόρ στην αμερικάνικη Ιστορία!
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019