Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 04:05

ΕπικαιρότηταPointer

Δημαγωγούν ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και Αραχωβίτης: Ο φάκελος για το ελληνικό γιαούρτι δε θα έχει καμιά τύχη

Στις 10  Γενάρη, το ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με πλειοψηφία 4 προς 2, αποφάσισε να αναθέσει στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών τη σύνταξη φακέλου για το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης). Η κίνηση αυτή είναι καθαρά δημαγωγική. Θέλουν να εξαπατήσουν τους  φτωχούς κτηνοτρόφους που βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες  της καταβαράθρωσης  των τιμών του γάλακτος.
 
Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ), για την παραγωγή γιαουρτιού, φέτας ΠΟΠ και γενικά όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων επιτρεπόταν η χρήση μόνο ντόπιου νωπού γάλακτος. Αυτή τη διάταξη την έχουν καταπατήσει (σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε) από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις, στηριζόμενες στην ανοχή που έδειχναν  οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων.
 
Επόμενο ήταν και οι διοικήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών να ανέχονται αυτή την παρανομία και να απαντούν στους «ζωηρούς» υπαλλήλους (αυτούς που σέβονται το ψωμί που τρώνε και υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον), «τι φωνάζετε γι’ αυτή την παρανομία και γιατί ζητάτε να επιβληθούν πρόστιμα, τη στιγμή που όλες οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα για την παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων;».
 
Η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, με το επιχείρημα ότι η περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ επιτρέπει τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού, εξέδωσε τον Αύγουστο του 2016  Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία νομιμοποιήθηκε η χρήση του συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού. Αυτή η νομιμοποίηση της χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού, σε συνδυασμό με την παράνομη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος και νωπού εισαγόμενου γάλακτος σε όλα χωρίς εξαίρεση τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των τιμών του νωπού γάλακτος. Και αυτή φούντωσε την αγανάκτηση των φτωχών κτηνοτρόφων.
 
Ο πρώην υπουργός Αποστόλου σκέφτηκε να φτιάξει μια ομάδα εργασίας για να εισηγηθεί τη σύνταξη φακέλου για να γίνει δήθεν το ελληνικό γιαούρτι προϊόν ΠΓΕ. Εφτιαξε αυτή την ομάδα εργασίας, η οποία εισηγήθηκε στο πόρισμά της, ότι το γιαούρτι ΠΓΕ μπορεί να παράγεται και με τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος! Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν και τρεις εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος  Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων).
 
Οταν κάποια στιγμή εξασφαλίσαμε αυτό το Πόρισμα της ομάδας εργασίας, που είχε αποφασιστεί στις 28 Μάρτη του 2018, το δημοσιοποιήσαμε. Η δημοσιοποίηση προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Αραχωβίτης αναδιπλώθηκε και  έβαλε τα οκτώ από τα 16 μέλη της ομάδας εργασίας να φτιάξουν άλλο Πόρισμα που αναφέρει ότι το ελληνικό γιαούρτι θα παράγεται μόνο με νωπό ελληνικό γάλα.
 
Ανάμεσα στα οκτώ μέλη της ομάδας εργασίας που ψήφισαν το νέο Πόρισμα ήταν και οι τρεις εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ. Δηλαδή, του συνδικάτου των γαλακτοβιομηχανιών που εδώ και χρόνια παράγουν, όχι μόνο γιαούρτι, αλλά όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας εισαγόμενο συμπυκνωμένο και νωπό γάλα! Για να υπογράψουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ το νέο Πόρισμα-κατασκεύασμα πήραν τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η ΚΥΑ για τη νομιμοποίηση της χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού. Δεν τους κόστιζε και τίποτα, άλλωστε, η υπογραφή, αφού οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος φάκελος δεν έχει καμιά τύχη στην ΕΕ. Πέραν αυτού, έχουν κάθε λόγο να θέλουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλίζουν ατιμωρησία για τις γαλακτοβιομηχανίες που πιάνονται να παράγουν φέτα ΠΟΠ και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με εισαγόμενο νωπό και συμπυκνωμένο γάλα. Είναι η λογική «βάστα με να σε βαστώ», η οποία αποκαλύπτεται από την «απροθυμία» του Αραχωβίτη να υπογράψει ακόμα και τα πρόστιμα της πλάκας που έβαλε σε κάποιες γαλακτοβιομηχανίες ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και την προκλητική άρνηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να αφαιρέσει την άδεια παραγωγής φέτας από γαλακτοβιομηχανίες, όπως εισηγήθηκαν οι αρμόδιοι για τους ελέγχους υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι πρώτα ο Αποστόλου και τώρα ο Αραχωβίτης «καίγονται» από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του γάλακτος, που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στους κτηνοτρόφους, και για να καλμάρουν τη δυσαρέσκειά τους σκέφτηκαν να τους προσφέρουν το «καθρεφτάκι» της υποβολής φακέλου στην ΕΕ για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ.
 

Η νόμιμη διαδικασία για την υποβολή φακέλου

 
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδια Διεύθυνση για την έγκριση υποβολής φακέλου στην ΕΕ είναι η Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας, στην οποία υπάγεται και το Τμήμα για ΠΟΠ, ΠΓΕ κτλ. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να κρίνει ποια εταιρία θα αναλάβει τη σύνταξη του φακέλου για να υποβληθεί το αίτημα να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ. Παραπέρα, η ομάδα των επιχειρηματιών ή των αγροτών που θέλει να αιτηθεί να γίνει το προϊόν τους ΠΓΕ φτιάχνει το φάκελο με δικά της έξοδα και τον υποβάλλει στην Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας, η οποία κρίνει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να σταλεί ο συγκεκριμένος φάκελος στην Κομισιόν για έγκριση.
 
Στην προκειμένη περίπτωση, είναι φοβερά δύσκολο για τη Διεύθυνση αυτή να κρίνει ότι αυτός ο φάκελος μπορεί να σταλεί για έγκριση στην Κομισιόν, από τη στιγμή που παραμένει σε ισχύ η ΚΥΑ που νομιμοποιεί τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος, ενώ η κυβέρνηση επιτρέπει στις γαλακτοβιομηχανίες και στις τυροκομικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν παράνομα εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, για την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
 
Γι’ αυτό η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει στο παιχνίδι τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με σκοπό να υποχρεώσει την αρμόδια Διεύθυνση να γνωμοδοτήσει ότι ο φάκελος για το ελληνικό γιαούρτι είναι σύννομος με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και έτσι αυτός να υποβληθεί. Η υποβολή είναι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και όχι η έγκρισή του από την Κομισιόν για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ. Ο στόχος είναι να καλμάρουν τη δυσαρέσκεια των φτωχών κτηνοτρόφων, δημιουργώντας τους την ψευδαίσθηση ότι η Κομισιόν θα δεχτεί το αίτημα της Ελλάδας για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ.
 
Από τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις επιτρέπουν στις γαλακτοβιομηχανίες και στις τυροκομικές επιχειρήσεις να παράγουν όλα τα προϊόντά τους χρησιμοποιώντας εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για να χαθούν τόσο η φέτα ΠΟΠ όσο και όλα τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
 
 
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019