Δευτέρα 06 Ιουλίου 2020 | 09:37

ΕπικαιρότηταPointer

Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» - Κύριοι, ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη!Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, μας κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή, «εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση – δήλωση» της εταιρίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» (παράγει προϊόντα με τους διακριτικούς τίτλους «Ολυμπος», «Ροδόπη», «Τυράς»), για δημοσίευμά μας στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας» (δείτε εδώ), το οποίο -κατά το εξώδικο- «θίγει τη φήμη της εταιρίας».
 
Ισχυρίζεται η εταιρία στο εξώδικό της: «Για την αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωστοποιούμε ότι η εταιρία μας, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ “ΦΕΤΑΣ“ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΧΡΗΣΗ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΙΤΕ ΝΩΠΟΥ ΕΙΤΕ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟΥ!!! Περί της αλήθειας των ως άνω έχουμε ήδη απευθυνθεί στον αρμόδιο φορέα που δεν είναι άλλος από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος ελέγχει το ισοζύγιο γάλακτος και παραγόμενων προϊόντων, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα προκειμένου να μας απαντήσει εγγράφως εάν διαπιστώθηκε η οποιαδήποτε παράβαση της εταιρίας μας σχετικά με τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή ΦΕΤΑΣ και η οποία θα είναι και στη διάθεσή σας, μόλις τη λάβουμε, εφόσον πραγματικά ενδιαφέρεστε για μία ανεξάρτητη, αμερόληπτη και μη κίτρινη δημοσιογραφία».
 
Μένουμε εδώ, γιατί το συγκεκριμένο απόσπασμα περιλαμβάνει το σύνολο των ισχυρισμών της εταιρίας ως προς το ζήτημα (διαβάστε εδώ ολόκληρο το εξώδικο). Τα υπόλοιπα είναι… μαθήματα δημοσιογραφίας. Οπως αντιλαμβάνεστε, δε θ’ ανοίξουμε διάλογο περί αντικειμενικής δημοσιογραφίας με μια καπιταλιστική επιχείρηση, που μοναδικό σκοπό της έχει το κέρδος. Οι αναγνώστες μας (και όχι μόνο) ξέρουν πολύ καλά ότι στα 23 χρόνια της κυκλοφορίας της η «Κόντρα» μιλάει μόνο με ντοκουμέντα. Ποτέ δεν κρύψαμε τις αντικαπιταλιστικές μας θέσεις –κομμουνιστές είμαστε- αλλά τους καπιταλιστές δεν τους πολεμάμε με γενικολογίες. Τους πολεμάμε με αποκαλύψεις που στηρίζονται σε αδιάψευστα ρεπορτάζ, σε ντοκουμέντα. Ειδικά όταν μιλάμε με «ονόματα».
 

Παλιά ιστορία

 
Για τη νοθεία του γάλακτος μιλάμε συστηματικά εδώ και μια τετραετία. Πρώτοι ανοίξαμε αυτό το ρεπορτάζ και έχουμε την ικανοποίηση ότι τώρα έχουν ακολουθήσει και άλλοι (συχνά αντιγράφοντας τις δικές μας αποκαλύψεις). Κάναμε ρεπορτάζ σε αντίξοες συνθήκες, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνταν να μας δώσουν τα στοιχεία που ζητούσαμε, επιστρατεύοντας συχνά εξοργιστικές δικαιολογίες (όπως τα… προσωπικά δεδομένα που επικαλούνταν ο τέως πρόεδρος του ΕΦΕΤ Τσάλτας για να μη μας δώσει τα ισοζύγια γάλακτος).
 
Μέσα από αυτό το επίμονο και επίμοχθο ρεπορτάζ καταφέραμε να αποκαλύψουμε και να καταδείξουμε τον πυρήνα του σκανδάλου, που ήταν οι μαζικές εισαγωγές γάλακτος, νωπού και συμπυκνωμένου (εβαπορέ), το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακόμα και ΠΟΠ, όπως η φέτα. Αυτές οι αθρόες εισαγωγές χρησιμοποιούνται από τις γαλακτοβιομηχανίες ως μοχλός συμπίεσης των τιμών του εγχώριου γάλακτος και οδηγούν στη βαθμιαία συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας. Μολονότι οι πληροφορίες μας «μιλούσαν» και για συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες που χρησιμοποιούσαν μαζικά εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, ποτέ δεν αναφέραμε ονόματα. Οχι γιατί αμφιβάλαμε για την ορθότητα των πληροφοριών μας, αλλά επειδή δεν είχαμε στα χέρια μας ντοκουμέντα.
 
Κάποια στιγμή βρήκαμε και τέτοια ντοκουμέντα και τότε μιλήσαμε με ονόματα, μολονότι στόχος μας δεν ήταν ν’ ασχοληθούμε με τη μια ή την άλλη γαλακτοβιομηχανία, που έτυχε να πιαστεί στα πράσα, αλλά να αναδείξουμε ένα πρόβλημα που είναι γενικό, αλλά εξακολουθεί να συγκαλύπτεται επειδή η συγκάλυψη είναι στοιχείο της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων (όλων των «χρωμάτων»), που αδιαφορούν για την τύχη των γαλακτοκομικών ΠΟΠ και ΠΓΕ και για την προϊούσα καταστροφή των φτωχών κτηνοτρόφων (την αποκαλύψαμε και αυτή μέσα από επίσημα στατιστικά στοιχεία).
 
Τα ντοκουμέντα αυτά προέκυψαν όταν κάτω από τη δική μας συνεχή πίεση και προκειμένου να διασκεδάσει τη μεγάλη αγανάκτηση των φτωχών  κτηνοτρόφων (στην οποία είχαν συμβάλει και οι δικές μας αποκαλύψεις) για την ασκούμενη αντιαγροτική πολιτική και για τον υποτυπώδη έλεγχο που ασκείται στους καπιταλιστές που παράγουν ή εμπορεύονται γαλακτοκομικά προϊόντα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξης αναγκάστηκε στις 28 Νοέμβρη να ανακοινώσει με δελτίο Τύπου ότι εισηγείται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αραχωβίτη την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις αγοραστές γάλακτος, ανάμεσα στις οποίες και μεγάλες εταιρίες, μια τυροκομική και μια εμπορική, που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.
 
«Οι αποκαλύψεις μας αυτές, που δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση, κάνουν θρύψαλα τους ισχυρισμούς του Αποστόλου ότι δεν παράγεται Φέτα ΠΟΠ με εισαγόμενο νωπό πρόβειο γάλα (και όχι μόνο). Προειδοποιούμε τους Μπακαλέξη και Αραχωβίτη να μη διανοηθούν να μας διαψεύσουν, γιατί διαθέτουμε αδιάψευστες αποδείξεις για ό,τι γράφουμε», σημειώναμε τότε. Και συνεχίζαμε: «Οταν αποκαλύπταμε ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν εταιρίες που εισάγουν πρόβειο γάλα, το οποίο μέσω διαδοχικών πωλήσεων το ελληνοποιούν και στη συνέχεια παράγουν Φέτα ΠΟΠ, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του πρώην ΕΛΟΓΑΚ το αρνούνταν και ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Τότε δε γνωρίζαμε τις συγκεκριμένες τέσσερις περιπτώσεις. Πλέον, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλές εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις που εισάγουν μαζικά νωπό πρόβειο γάλα (και όχι μόνο), το ελληνοποιούν μέσω τριγωνικών πωλήσεων και παράγουν Φέτα ΠΟΠ και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα» (ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ).
 
Επανήλθαμε στο φύλλο μας της 15ης Δεκέμβρη του 2018, στηλιτεύοντας την τακτική των Αραχωβίτη-Μπακαλέξη να επιβάλλουν πρόστιμα της πλάκας στις γαλακτοβιομηχανίες που πιάστηκαν να παρανομούν. Μεταξύ των άλλων, σημειώναμε: «Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, αυτές τις μέρες ενεργοποιήθηκαν παλαιότεροι έλεγχοι και προτάθηκαν πάλι πρόστιμα της πλάκας, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις και να μπορέσει ο Αραχωβίτης να ανακοινώσει πρόστιμα, θολώνοντας τα νερά. Υπάρχει η υπόθεση της χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος από την εταιρία “Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ“ για την παραγωγή φέτας, στην οποία πρέπει να επιβληθεί η ποινή της αφαίρεσης της άδειας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ και όχι πρόστιμο μερικών χιλιάδων ευρώ, όπως πιθανολογούμε ότι εισηγείται ο διευθύνων σύμβουλος Μπακαλέξης και το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ».
 
Μολονότι, όπως αποδεικνύεται, η εν λόγω γαλακτοβιομηχανία παρακολουθεί την αρθρογραφία μας, δεν… αισθάνθηκε θιγμένη από αυτή την αναφορά μας και δε διαμαρτυρήθηκε. Ακολούθησε την τακτική «μπόρα είναι θα περάσει». Αντέδρασε μετά τη δεύτερη αναφορά μας και μας έστειλε το εξώδικο. Νόμισε ότι θα μας φοβερίσει «με τη δύναμη του κεφαλαίου» και θα το βουλώσουμε; ‘Η μήπως κάποιο «πουλάκι» τής είπε ότι δεν έχουμε ντοκουμέντα και μιλάμε βάσει φημών, οπότε μας έχει «τσακώσει»; Το μόνο βέβαιο είναι πως με την τακτική Αραχωβίτη, να μην επιβάλλει ούτε τα πρόστιμα της πλάκας που εισηγείται ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και να παραμυθιάζει τους κτηνοτρόφους ότι θα πάρει άδειες «εάν διαπιστωθούν θέματα νοθείας» (όταν υπάρχουν καραμπινάτες υποθέσεις νοθείας και εισηγήσεις ακόμα και για αφαίρεση άδειας), οι παραβάτες «παίρνουν αέρα» και νομίζουν ότι εμείς γράφουμε βάσει φημών, χωρίς να έχουμε στοιχεία. Λάθεψαν οικτρά, όμως, όπως θα δούμε παρακάτω.
 

Τα ντοκουμέντα

 
Πάμε, λοιπόν, κατευθείαν στα ντοκουμέντα, για να δούμε αν εμείς γράψαμε πράγματα ανυπόστατα.
 
Στην 125η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία έγινε στις 11 Δεκέμβρη του 2018, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μπακαλέξης κατέθεσε εισήγηση (αρ. Πρωτ. 52694/07.12.2018) με θέμα: «Επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις γάλακτος κατά τον έλεγχο των οποίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας περί ισοζυγίων γάλακτος». Ο Πίνακας 1 (φωτογραφία) της εισήγησης Μπακαλέξη περιλαμβάνει πέντε γαλακτοβιομηχανίες, για τις οποίες προτείνεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Στην πρώτη θέση του Πίνακα βρίσκεται η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ». Οπως σημειώνεται, ο έλεγχος έγινε στις 22.3.2018, αφορούσε τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2018 και έγινε αποδεκτός από την εταιρία. Σημειώνεται ότι η εταιρία παράγει: «γιαούρτια, φέτα ΠΟΠ, τυριά μαλακά, ημίσκληρα, τυρογάλακτος». Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι: «Η επιχείρηση κάνει χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και επιπλέον αναγράφει στις συσκευασίες αυτών από παστεριωμένο και όχι από συμπυκνωμένο γάλα – Παραπλανητική επισήμανση».
 
Η εταιρία παραπέμπεται και στον ΕΦΕΤ για θέματα της δικής του αρμοδιότητας. Η εισήγηση Μπακαλέξη έγινε δεκτή από το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και απεστάλη στο ΥπΑΑΤ για την επιβολή των προστίμων. Μολονότι αυτά τα πρόστιμα είναι της πλάκας, ο Αραχωβίτης ακόμα δεν τα έχει υπογράψει.
 
Τι έχετε να μας πείτε, κύριοι της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»; Εμείς «θίγουμε τη φήμη» της εταιρίας σας;
 
Επειδή δε θέλουμε ν’ αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω, θα σχολιάσουμε και το παιχνίδι με τις λέξεις που προσπαθεί να κάνει η γαλακτοβιομηχανία. «Η εταιρία μας ουδέποτε έχει προβεί σε παραγωγή προϊόντος “φέτας“ κάνοντας χρήση εισαγόμενου γάλακτος είτε νωπού είτε συμπυκνωμένου», ισχυρίζεται η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ». Η εισήγηση Μπακαλέξη, η οποία στηρίζεται στο πόρισμα των ελεγκτών, αναφέρει ότι παράγουν τυροκομικά προϊόντα με χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος. Και στα παραγόμενα προϊόντα αναφέρει και φέτα ΠΟΠ. Τι θέλουν να μας πουν οι κύριοι της γαλακτοβιομηχανίας, ότι χρησιμοποιούν εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα για την παραγωγή όλων των άλλων τυριών, εκτός της φέτας;
 
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος απαγορεύεται στην παραγωγή όλων των τυροκομικών προϊόντων. Δεν έχουμε την έκθεση των ελεγκτών, ούτε το έγγραφο του προϊσταμένου του τέως ΕΛΟΓΑΚ προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (το αναφέραμε κιόλας στο ρεπορτάζ μας), αλλά από την εισήγηση Μπακαλέξη γίνεται σαφές ότι οι ελεγκτές αναφέρονται σε χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος γενικά στην παραγωγή τυροκομικών, μεταξύ των οποίων και φέτας ΠΟΠ. Γιατί οι ελεγκτές δεν μπορούν να διακρίνουν πώς ακριβώς χρησιμοποιήθηκε το συμπυκνωμένο γάλα. Γι’ αυτό σε άλλη περίπτωση (της γαλακτοβιομηχανίας «Μπαταγιάννης Food Μον. ΕΠΕ») γίνεται λόγος για «πλήρη αδιαφάνεια στη χρήση πρώτων υλών» και «ελλιπή ιχνηλασιμότητα» και προτείνεται «η άμεση άρση του δικαιώματος πώλησης ΦΕΤΑΣ και τα όποια αποθέματα πρέπει να πωληθούν ως λευκό τυρί».
 
Η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» ισχυρίζεται ότι έχει απευθυνθεί στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να της απαντήσει εγγράφως αν διαπιστώθηκε παράβασή της με τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή φέτας. Περιμένει, λέει, απάντηση από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και θα τη θέσει και στη διάθεσή μας. Οταν υπάρξει κάποιο έγγραφο, εδώ θα είμαστε για να το σχολιάσουμε.
 
Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε πως η εταιρία έχει ελεγχθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το πόρισμα ελέγχου της έχει επιδοθεί και το ΔΣ του Οργανισμού έχει αποφασίσει τελεσίδικα να εισηγηθεί στον υπουργό την επιβολή προστίμων για παράνομη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Τι υπαινίσσεται η εταιρία; Οτι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα κάνει κωλοτούμπα και θα πετάξει στα σκουπίδια την έκθεση ελέγχου των ελεγκτών του και την απόφαση του ΔΣ του για την επιβολή προστίμων; Υπάρχει κάποια τέτοια συνεννόηση ή πρόκειται απλώς για μπλόφα της εταιρίας; Ιδωμεν. Μέχρι στιγμής, πάντως, εκείνο που ισχύει είναι αυτό που αποτυπώνεται εναργέστατα στην εισήγηση Μπακαλέξη (φωτογραφία). Το οποίο δεν επιδέχεται δεύτερη ανάγνωση.
 
Με την ευκαιρία, να ρωτήσουμε: γιατί δε δίνει η εταιρία στη δημοσιότητα το έγγραφο ελέγχου των ελεγκτών, του οποίου διαθέτει αντίγραφο; Γιατί δε ζητά από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να δώσει αυτός στη δημοσιότητα το έγγραφο-εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος (πρώην ΕΛΟΓΑΚ) προς τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για να δούμε πώς ακριβώς περιγράφουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες τον έλεγχο στην «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» και τι εισηγούνται σε επίπεδο κυρώσεων;
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019