Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 04:48

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΓΕΝΑΡΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Παραζάλη

Ψηφίστηκε και η Συμφωνία των Πρεσπών. Προς μεγάλη ανακούφιση ολόκληρου του αστικού πολιτικού φάσματος. Και εκείνων που ήταν υπέρ και εκείνων που παρίσταναν πως είναι κατά (και που θα ήταν υπέρ, αν τύχαινε να βρίσκονται αυτοί στην κυβέρνηση τούτη την περίοδο).
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση των λαών και όχι των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών

Το ξεπάστρεμα του εθνικισμού

Ποια είναι τα «εθνικά μας συμφέροντα»; Να αρνούμαστε σε ένα βαλκανικό έθνος την ίδια την εθνική του υπόσταση, τη γλώσσα του, το δικαίωμά του να υπάρχει όπως υπάρχει εδώ και αιώνες; Είτε υπέρ είτε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, όλος ο αστικός κόσμος στην Ελλάδα συμφωνεί επ' αυτού. Συμφωνεί στην εξαφάνιση ενός έθνους, το οποίο αποκαλούν περιφρονητικά «οι σκοπιανοί».
ΣΕΛΙΔΑ 9

Στόχος των συριζαίων

Να σταθεροποιηθούν ως «ΠΑΣΟΚ»

Φυσικά, τίποτα δεν έγινε «ξαφνικά». Ολα ήταν αποτέλεσμα πολύμηνου παρασκηνίου, με τη συμμετοχή παραγόντων του καπιταλιστικού κόσμου, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και των ξένων πρεσβειών. Ο Θεοδωράκης παρίστανε τον ταλαντευόμενο για το τι θα ψηφίσει στις Πρέσπες και έφυγε από την ταλάντευσή του μετά από μια συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη Πάιατ, την οποία δεν κατάφερε να κρατήσει κρυφή. Η Μέρκελ επισκέφτηκε την Ελλάδα και προσέφερε αμέριστη στήριξη στον Τσίπρα. Λέτε ο γερμανός πρέσβης και οι εκπρόσωποι γερμανικών καπιταλιστικών ομίλων να παρακολουθούν απαθείς τα δρώμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας; 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Τους ήρθε ο ουρανός σφοντύλι

Νυφίτσα ο Αμυράς, σε συνεννόηση προφανώς με το επιτελείο του Μητσοτάκη, διέλυσε αιφνιδιαστικά την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και στέρησε από τον Θεοδωράκη το στάτους του πολιτικού αρχηγού, υποβιβάζοντάς τον σε έναν απλό ανεξάρτητο βουλευτή. Ηταν κοινό μυστικό ότι Αμυράς και Ψαριανός έχουν παρτίδες με τη ΝΔ. Αυτός ήταν, άλλωστε, ο λόγος που τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ο Καμμένος ως… Καμμένος

Δε χρειάστηκε να περάσουν πολλές μέρες για να διαψευστούν και πάλι οι… μεγάλοι αναλυτές του νεοδημοκρατικού επιτελείου, που στήριξαν όλη την πολεμική τους κατά του Τσίπρα, όταν αυτός χώρισε με τον Καμμένο και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στο ότι το διαζύγιο ήταν «σικέ» και, εκτός των άλλων, προέβλεπε ότι ο Καμμένος δανείζει στον Τσίπρα τον Ζουράρι και τον Παπαχριστόπουλο για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ενώ στην πραγματικότητα, όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, είναι ο Τσίπρας που δάνεισε στον Καμμένο τους δύο βουλευτές, για να συνεχίσει αυτός να έχει κοινοβουλευτική ομάδα κατά τον Κανονισμό της Βουλής). 
ΣΕΛΙΔΑ 7

Οι χρυσαυγίτες καλούν τα τάγματα εφόδου σε «πλήρη εγρήγορση»

Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη των νεοναζιστών της ΧΑ βγαίνουν και βρίζουν τον ελληνικό λαό, που τους έχει γυρίσει τις πλάτες, στις φιέστες που οργανώνουν στην περιφέρεια. Ακόμα, δημοσιοποιούν το φόβο τους ότι τελικά θα καταδικαστούν όλοι χωρίς εξαίρεση οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Κι ο Κασιδιάρης, σε διαδικτυακή εκπομπή κάποιου Πολυνίκη Τριγάζη, διαστρεβλώνει τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία και θεμελιώνουν την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής.
ΣΕΛΙΔΑ 9

100 χρόνια μετά τη δολοφονία των Λούξεμπουργκ - Λίμπκνεχτ

Το έγκλημα της σοσιαλδημοκρατίας και η επαναστατική προοπτική

Τιμώντας τη μνήμη των δολοφονημένων ηγετών του διεθνούς προλεταριάτου, θυμίζοντας τους αυτουργούς του εγκλήματος, τους ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας, οφείλουμε πάνω απ' όλα να διδαχτούμε από το παράδειγμά τους. Από την αταλάντευτη πίστη τους στη νίκη του κομμουνισμού, που αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Παίζουν με τον πόνο όσων αναζητούν μια θέση εργασίας

Απάτη τα περί μαζικών προσλήψεων στο Δημόσιο

Φτάνουμε έτσι στον πυρήνα του ζητήματος. Αντί για μόνιμους διορισμούς, που θα κλείσουν ένα μέρος έστω από τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί στο Δημόσιο, ιδιαίτερα κατά τα μνημονιακά χρόνια, η κυβέρνηση προκηρύσσει μερικές θέσεις με το σταγονόμετρο και την ίδια στιγμή προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο διάφορων προγραμμάτων, όπως συμβαίνει με τους επικουρικούς γιατρούς και με τους 3.802 εργαζόμενους του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων στον Δημόσιο Τομέα της Υγείας».
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

Κύριοι, ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη!

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, μας κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή, «εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση – δήλωση» της εταιρίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» (παράγει προϊόντα με τους διακριτικούς τίτλους «Ολυμπος», «Ροδόπη», «Τυράς»), για δημοσίευμά μας στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας» (http://www.eksegersi.gr/issue/991/Αγροτικά/32170. Ο-Αραχωβίτης-αρνείται-να-αφαιρέσει-την-άδεια-από), το οποίο -κατά το εξώδικο- «θίγει τη φήμη της εταιρίας».
ΣΕΛΙΔΑ 8

Δημαγωγούν ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ  και Αραχωβίτης

Ο φάκελος για το ελληνικό γιαούρτι δε θα έχει καμιά τύχη

Από τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις επιτρέπουν στις γαλακτοβιομηχανίες και στις τυροκομικές επιχειρήσεις να παράγουν όλα τα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για να χαθούν τόσο η φέτα ΠΟΠ όσο και όλα τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χρέος (εξακολουθεί να) τραβάει την ανηφόρα

Πέρα, όμως, από την εργαλειοποίηση του δανεισμού για λόγους προπαγάνδας, υπάρχει η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2018, αποκαλύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε, φτάνοντας τα 334,98 δισ., και ως ποσοστό του ΑΕΠ το 182,2% (το υψηλότερο στην ΕΕ). Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017 το δημόσιο χρέος ήταν 313,495 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σ' ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 21,5 δισ. ευρώ περίπου!
ΣΕΛΙΔΑ 13

Mνημονιακή ρουτίνα

Χωρίς εντάσεις και χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες (Παρασκευή) η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας που προβλέπει το Μνημόνιο. Η «γραμμή» από τις Βρυξέλλες (η Κομισιόν έχει τον πρώτο λόγο στην τρόικα) είναι σαφής: να είστε μαζεμένοι και να μην οδηγείτε τα πράγματα σε ρήξη, ακόμα και σε περίπτωση διαφωνιών με τα στελέχη της κυβέρνησης.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΔΙΕΘΝΗ

Νέα απεργία πείνας παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων στα σιωνιστικά κάτεργα

Περισσότεροι από 1.200 παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας στην ισραηλινή φυλακή Οφέρ, αγωνιζόμενοι ενάντια στις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται από τις αρχές της φυλακής και την ισραηλινή αστυνομία, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες κρατούμενοι από την Κυριακή 20 Γενάρη.
ΣΕΛΙΔΑ 5

BREXIT

Εν αναμονή του Plan B ή ενός μεγάλου φιάσκου;

Με νύχια και με δόντια παλεύει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι να αναστηλώσει τη μισογκρεμισμένη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, που απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο την περασμένη βδομάδα, δύο μόλις μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης. Μετά από την παταγώδη αποτυχία της να περάσει τη συμφωνία στη βρετανική βουλή, η Μέι προσπαθεί τώρα να κάνει κάποιες αλλαγές μήπως και καταφέρει να την περάσει στα τέλη του μήνα. Στην εναρκτήρια ομιλία της στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, υποστήριξε ότι τρεις είναι οι βασικότερες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν: 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Τα Κίτρινα Γιλέκα γυρνούν την πλάτη στον «Εθνικό Διάλογο» του Μακρόν

Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις εκκλήσεις του Μακρόν για συμμετοχή στον «Εθνικό Διάλογο»-παρωδία και αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών για σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων, αν συνεχιστούν, περισσότεροι από 80.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στις μεγαλύτερες γαλλικές πόλεις για δέκατο συνεχές Σάββατο. Οι διαδηλώσεις αυτή τη φορά ήταν ειρηνικές, χωρίς επεισόδια και συλλήψεις.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Νέα προσπάθεια των ΗΠΑ να ανατρέψουν τον «ξεδοντιασμένο» Μαδούρο

Το γεγονός ότι ο Τραμπ έσπευσε αμέσως να αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας Χουάν Γκάιντο, αρχηγό της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής, δείχνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τη νέα απόπειρα να εκδιωχτεί ο Νικολάς Μαδούρο και να γκρεμιστούν από την εξουσία οι τσαβιστές. Ο Μαδούρο απάντησε διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ και δίνοντας προθεσμία 72 ημερών στο αμερικάνικο διπλωματικό προσωπικό να εγκαταλείψει το Καράκας. Ακολούθησε, όμως, ένα μπαράζ αναγνωρίσεων του Γκάιντο, από τον Καναδά και από λατινοαμερικάνικες χώρες (Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Χιλή, Παραγουάη, Γουατεμάλα, που δείχνει πως η πίεση αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερη.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Η «άκρα αριστερά» απειλεί τις ΗΠΑ!

Γνωρίζατε ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ελέγχεται απολύτως από την άκρα αριστερά; Αν δεν το ξέρατε, θα πρέπει να το μάθετε για να ξέρετε ότι… στην Αμερική όλα είναι πιθανά! Αυτή τη «σπουδαία αποκάλυψη» την ξεφούρνισε ο ίδιος ο Τραμπ, λίγες ώρες πριν ανακοινώσει τη συμβιβαστική πρόταση προς τους Δημοκρατικούς για να σταματήσει επιτέλους το shutdown (μερική αναστολή των λειτουργιών της αμερικάνικης κυβέρνησης), που έχει στείλει 800 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους στα σπίτια τους ή τους έχει εξαναγκάσει να δουλεύουν τζάμπα για πάνω από ένα μήνα.
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΥΓΕΙΑ

Φιέστες στο βούρκο του διαρκούς διατροφικού σκανδάλου

Εχουμε σημειώσει επίσης πολλές φορές, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοίστην Ελλάδα είναι υποστελεχωμένοι (στα χρόνια των Μνημονίων η υποστελέχωση βάθυνε), μπαχαλοποιημένοι και διαβρωμένοι. Σκόπιμα, φυσικά. Το ελεγκτικό έργο περιορίζεται κυρίως στο εμπόριο. Ομως η πηγή του κακού δεν είναι το εμπόριο (το μικρομάγαζο που πουλάει ληγμένα μπισκότα), αλλά η βιομηχανία. Εκεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είτε δεν πατάνε το πόδι τους, είτε περνούν καμιά φορά και κάνουν τα στραβά μάτια, είτε βρίσκουν μπροστά τους την πολιτική ηγεσία, η οποία ρίχνει στα μαλακά τους καπιταλιστές. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Ante portas η αξιολόγηση

Τις ημέρες που οι εκπαιδευτικοί διαδήλωναν μαχητικά στους δρόμους ενάντια στο νέο σύστημα διορισμών-προσλήψεων, που δικαίως ονομάστηκε προσοντολόγιο, το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε την Υπουργική Απόφαση 1816/ΓΔ4 (11 Γενάρη 2018), με την οποία εξειδικεύονται οι «θεματικοί άξονες» (κριτήρια) βάσει των οποίων θα καταρτίζονται ο «προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου» των σχολικών μονάδων και δίνονται και τα σχετικά υποδείγματα εκθέσεων.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΟΤΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΡΝΕΡ ΧΕΡΤΖΟΓΚ

Εχει αποκληθεί από τον Φρανσουά Τριφό, ο σπουδαιότερος εν ζωή σκηνοθέτης, ιδιοφυΐα, παράφρων, μεγαλομανής, ρομαντικός. Εχει πυροβοληθεί στη διάρκεια συνέντευξης, έχει δημοσίως φάει το παπούτσι του, έχει περπατήσει από το Μόναχο στο Παρίσι για να δει την ετοιμοθάνατη κριτικό κινηματογράφου Λότε Αισνερ. Τα πολλά και επεισοδιακά ανέκδοτα που αφορούν τη ζωή του, όμως, ωχριούν μπροστά στο κινηματογραφικό σύμπαν που έχει δημιουργήσει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Γεννημένος το 1942 στη Βαυαρία, ο Χέρτζογκ ξεκίνησε να κινηματογραφεί το 1962 με μια κάμερα κλεμμένη από την Κινηματογραφική Σχολή του Μονάχου και έως σήμερα έχει δημιουργήσει πάνω από εβδομήντα ταινίες και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, έχει σκηνοθετήσει όπερες και διδάξει σεμινάρια σκηνοθεσίας.
Σε διαρκή αναζήτηση της «εκστατικής αλήθειας», όπως την ονομάζει, μιας αλήθειας που δε βάζει στεγανά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, ο Χέρτζογκ ειδικεύεται στο να δοκιμάζει κάθε είδους όρια. Από τα όρια και τις εσχατιές του φυσικού κόσμου, με ντοκιμαντέρ στο Νότιο Πόλο, σε ενεργά ηφαίστεια, σε προϊστορικές σπηλιές, μέχρι τα όρια του ανθρώπου: της τρέλας, της ματαιοδοξίας, του κουράγιου, της θέλησής του, ακόμη και τα φυσικά, σωματικά όρια των ηθοποιών και των συνεργείων του. Χαρακτηριστικά από τα πολυάριθμα συμβάντα της σταδιοδρομίας του, η υποβολή σε ύπνωση ολόκληρου του καστ της «Καρδιάς από Γυαλί» ή η πραγματική, χωρίς ειδικά εφέ, μεταφορά ενός ατμόπλοιου πάνω από ένα βουνό για τις ανάγκες του «Φιτζκαράλντο».   

Ο Χέρτζογκ μένει εκστατικός μπροστά στη φύση. Οι επιβλητικές εικόνες του από φυσικά τοπία προδίδουν ένα λυρικό θαυμασμό, ενώ ο άνθρωπος, που συχνά οδηγεί τη φύση στην καταστροφή, από συμφέρον, απληστία ή αδιαφορία, δε μένει ατιμώρητος. Στα ντοκιμαντέρ του, ο Χέρτζογκ δεν ενδιαφέρεται να καταγράψει την προφανή πραγματικότητα με ρεπορταζιακή αντίληψη ή αποδεδειγμένα γεγονότα, την «αλήθεια του λογιστή», όπως την αποκαλεί. Αντίθετα, πλέκει την πραγματικότητα με μυθοπλαστικά στοιχεία κατά το δοκούν, αποσκοπώντας στην εξυπηρέτηση του μύθου που θέλει να εξιστορήσει. Βιογραφίες ιστορικών προσώπων, αληθινές ιστορίες, ανθρωπολογικές μελέτες, φιλοσοφικοί και υπαρξιακοί στοχασμοί, αλληγορίες, ταξίδια σε απόμακρες γωνιές του κόσμου, η επαφή με πρωτόγονες φυλές, είναι κάποιες από τις κύριες θεματικές γραμμές της φιλμογραφίας του.
Σε αυτό το μικρό αφιέρωμα προβάλλονται τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας από την πρώιμη περίοδο του έργου του Χέρτζογκ, σε τρεις από τις οποίες πρωταγωνιστεί ο Κλάους Κίνσκι. Το νήμα που τις συνδέει, και το οποίο διατρέχει όλο το έργο του, είναι το ανθρώπινο σκότος, σε ποικίλες εκφάνσεις και με ποικίλες καταλήξεις, κάτι που ο αμφιλεγόμενος πρωταγωνιστής και «άσπονδος φίλος» του Χέρτζογκ γνωρίζει καλά. 

~Παρασκευή 01/02/2019~
ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΜΠΡΑ
(Cobra Verde, Δυτική Γερμανία, 1987, 110')
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Βέρνερ Χέρτζογκ Φωτογραφία: Βίκτορ Ρούζιτσκ - Μοντάζ:  Μαξιμιλιάνε Μάινκα - Μουσική: Πόπολ Βου - Ηθοποιοί: Κλάους Κίνσκι, Κινγκ Αμπάου, Χοσέ Λιουγκόι, Σαλβατόρε Μπαζίλε, Πέτερ Μπέρλινγκ - Παραγωγή: Λούκι Στίπετιτς.
Εναρξη 8:30 - Είσοδος ελεύθερη
 
Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019