Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 04:09

ΕπικαιρότηταPointer

Για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στην απαξίωση των πτυχίων και της προϋπηρεσίας: Μαχητικά οι εκπαιδευτικοί, άγρια καταστολή από την κυβέρνησηΑγρια καταστολή από τις δυνάμεις των ΜΑΤ δέχθηκαν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών τόσο την Παρασκευή 11/1 όσο και τη Δευτέρα 14/1, διαψεύδοντας τα κροκοδείλια δάκρυα της υπουργού Μπάτσων και Καταστολής Ολγας Γεροβασίλη και τις υποκριτικές δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας. Σπασμωδικές ενέργειες μετάθεσης των ευθυνών από τους συριζαίους, λες και δεν είναι αυτοί που κυβερνούν, λες και δεν είναι αυτοί που ανέλαβαν ασμένως να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να προωθήσουν την απάνθρωπη μνημονιακή πολιτική.
 
Μέσα στην καρδιά του παγωμένου μνημονιακού χειμώνα, οι μαζικές μαχητικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών -αναπληρωτών, αδιόριστων, μόνιμων- έμοιασαν με ανοιξιάτικες μέρες. Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση (και εν όψει των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων), μετέθεσε την ψήφιση του νομοσχέδιου για το νέο σύστημα διορισμών-προσλήψεων για την Πέμπτη 17/1.
 
Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει παράδοση αγώνων. Από τις μεγάλες απεργίες διαρκείας, τις συγκρούσεις στα εξεταστικά του 1998, τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, τις μαθητικές πορείες και καταλήψεις. 
 
Το ιστορικά αυτό διαμορφωμένο DNA το τροφοδότησε τώρα η απελπισία, το πάθος και το όνειρο. Απελπισία για τα χαμένα χρόνια αδιορισίας, για τις μίζερες ζωές, την αγωνία της επιβίωσης που καθησύχαζε (τρόπος του λέγειν) προσώρας η ετήσια δεκάμηνη (το πολύ) υπηρεσία στα δημόσια σχολεία απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας, για τις διαλυμένες οικογένειες, για τη συνεχιζόμενη ομηρία. Πάθος για μια καλύτερη επιτέλους ζωή με αξιοπρεπή, μόνιμη και σταθερή εργασία. Πάθος και όνειρο, που ο νέος ειδικά κόσμος της εκπαίδευσης, είδε τώρα να χάνεται στα βαλτόνερα του νομοσχέδιου για το νέο σύστημα διορισμών-προσλήψεων.
 
Το σχέδιο νόμου
 
♦ Πετάει στα σκουπίδια χρόνια επίπονης δουλειάς μη αναγνωρίζοντας το σύνολο της προϋπηρεσίας. Βάζει «ταβάνι» τα 10 χρόνια (120 μόρια, 1 μόριο για κάθε μήνα με πλαφόν τους 120 μήνες), όταν υπάρχουν αναπληρωτές που εργάζονται και 15 χρόνια, αναπληρώνοντας κάθε χρόνο τον εαυτό τους, κρατώντας όρθιο το δημόσιο σχολείο. Στα κεφάλια πολλών εξ αυτών επικρέμεται τώρα η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης.
 
♦ Κουρελιάζει τα πτυχία, ωθώντας τους αγωνιούντες για μια θέση στο δημόσιο σχολείο στο ατέλειωτο κυνήγι «ακαδημαϊκών προσόντων», που η απόκτησή τους απαιτεί χρόνο και χρήμα, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η Παιδεία έχει ταξικό πρόσημο. Δεν αρκεί, λέει, το πανεπιστημιακό πτυχίο, θέλει και Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, που μπορεί να χορηγείται και εκτός πλαισίου προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, επιμορφώσεις, πιστοποιήσεις και δε συμμαζεύεται. Και μοριοδοτεί το σύνολο αυτών των «προσόντων» με 120 μόρια, δίνοντας ακόμη μια κλωτσιά στην προϋπηρεσία, αφού στο διορισμό συμμετέχει και ο πυλώνας των «κοινωνικών κριτηρίων».
 
♦ Φοράει βαθιά το «καπέλο» της αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς. Δικαίως το νομοσχέδιο ονομάστηκε προσοντολόγιο από το εκπαιδευτικό κίνημα. Η αρχή και της ατομικής (τιμωρητικής) αξιολόγησης έγινε τώρα με τους αιτούντες διορισμό ή πρόσληψη ως αναπληρωτές. Δεν θα αργήσει ο καιρός που τα κριτήρια διορισμού-πρόσληψης θα γίνουν και κριτήρια αξιολόγησης και για τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους εκπαιδευτικούς. Και για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του υπουργείου και γενικά του συστήματος, μπαίνει σε εφαρμογή και ο θεσμός του «δόκιμου» εκπαιδευτικού, που εμπνεύστηκε η Διαμαντοπούλου. «Δόκιμος» για δυο χρόνια, συνεχώς επιτηρούμενος και αξιολογούμενος, που στο τέλος μπορεί και να μην μονιμοποιηθεί, αλλά να απολυθεί.
 
♦ Αναδεικνύει ως υπέρτατη αξία το «διαίρει και βασίλευε».  Το αγαπημένο σύνθημα όλου του αστισμού διαχρονικά, που στόχο έχει να διαλύσει κάθε βάση για συλλογική διεκδίκηση, γίνεται πράξη με το προσοντολόγιο, με τις διάφορες  κατηγορίες των αιτούντων διορισμό-πρόσληψη.
 
Το «πνεύμα» το έθεσαν οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, το κεφάλαιο ξένο και ντόπιο, το «γράμμα» το υλοποιούν κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας. Βασική επιδίωξη οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η επισφαλής εργασία, η εργασιακή ομηρία και στο δημόσιο.
 
Οι εξαγγελθέντες διορισμοί (2.500 το 2020 και 2.500 το 2021. Εξαιρούνται οι 4.500 για την Ειδική Αγωγή, που εγγράφονται στον προϋπολογισμό, αν και τίποτε δεν είναι σίγουρο, αφού πολλές φορές δαπάνες του προϋπολογισμού δεν υλοποιήθηκαν, μιας και τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία των «οικονομικών μεγεθών»), εάν και όταν γίνουν και εφόσον το επιτρέψουν οι «δανειστές», σε βάθος τριετίας, και υπό άλλη κυβέρνηση, είναι προπαγανδιστικό κόλπο (ήδη ο Μητσοτάκης έβαλε φρένο ακόμη και σε αυτούς τους άθλιους αριθμούς). Σε κάθε περίπτωση αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και μήλον της έριδος για την απόκτηση του οποίου θα σφάζονται εκατοντάδες χιλιάδες (ο Γαβρόγλου δήλωσε ότι αναμένονται 150.000 αιτήσεις για τις 15.000 θέσεις).
 
Το μαρτύριο της σταγόνας και στους διορισμούς είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Ηταν και παραμένει ίδιος, ιερός και ανέγγιχτος από το σύστημα. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η επετηρίδα, που καταργήθηκε το 1998 από τους «εκσυγχρονιστές» με τη φωτιά και το σίδερο, ήταν το μόνο δίκαιο σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση (διορισμοί με βάση το χρόνο απόκτησης του πτυχίου και το βαθμό πτυχίου). Ούτε η χρόνια αδιοριστία εξέλειπε, ούτε η «αξιοκρατία» υπήρξε το αποτέλεσμα του «διαγωνισμού της ντροπής». Η κατάργηση της επετηρίδας υπήρξε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έμμεση κατάργηση της μονιμότητας και στη δημόσια εκπαίδευση, την οποία ο αστισμός επεδίωκε, αλλά δε μπορούσε να υπερβεί τη συνταγματική επιταγή.
 
Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν έχει επιλογές. Μαζικά, μαχητικά, με επιμονή και διάρκεια πρέπει να απαιτήσει την απόσυρση του νομοσχέδιου, να επιβάλει το διορισμό όλων των αναπληρωτών και μαζικούς μόνιμους διορισμούς στο δημόσιο σχολείο.
 
Γιούλα Γκεσούλη
 
 
 

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνέλευσης Αγώνα στην κατειλημμένη Πρυτανεία (14 Γενάρη)

 
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες, που κατέφθασαν από κάθε γωνιά της χώρας, για να διαδηλώσουν και σήμερα Δευτέρα 14/1, δεύτερη ήμερα 24ωρης απεργίας, ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα των απολύσεων και της απαξίωσης των πτυχίων. Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στα Προπύλαια της κατειλημμένης πρυτανείας με παλμό και αγωνιστικότητα κατέκλυσε τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.
 
Η ξαφνική αναδίπλωση της κυβέρνησης για αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Πέμπτη, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο φόβος και η ανασφάλεια έχουν αλλάξει στρατόπεδο! Κάτω από την πίεση των δυναμικών κινητοποιήσεων του 4ημέρου 11-14/1 με κέντρο αγώνα την κατάληψη του συντονιστικού Αναπληρωτών, εκπ/κών σωματείων και φοιτητών στην Πρυτανεία τους ανάγκασε σε τακτική υποχώρηση!
 
Η πορεία των εκπαιδευτικών μαζί με εργατικά σωματεία και συλλογικότητες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και φοιτητικούς συλλόγους έφτασε στη Βουλή και πλημμύρισε το Σύνταγμα κα τους γύρω δρόμους.  Με μαχητικότητα διατρανώσαμε τα κοινά αιτήματα για μόνιμη και σταθερή εργασία, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους-ες, δηλώσαμε με απόλυτο και σαφή τρόπο ότι το κίνημα δε θα επιτρέψει να κατατεθεί το νομοσχέδιο ούτε σήμερα, ούτε ποτέ!
 
Απαιτήσαμε από τις ομοσπονδίες να πάψουν σκόπιμα να αγνοούν το μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό κίνημα που αναπτύσσεται, ΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΩΡΑ 3ΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!
 
Απέναντι στο πανεκπαιδευτικό ποτάμι η κυβέρνηση παρέταξε διπλές κλούβες κόβοντας κάθε δυνατότητα προσέγγισης της πορείας στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού προστασίας του πολίτη, για μη επανάληψη της αστυνομικής βίας της Παρασκευής 11/1, η πορεία χτυπήθηκε βάναυσα. Χρησιμοποίησαν μεγάλο ρεπερτόριο κατασταλτικών μέσων εναντίον των διαδηλωτών:  ασφυξιογόνα, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ξύλο και  ρίψη χημικών εξ επαφής. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί σοβαρά με εγκαύματα δευτέρου βαθμού συναδέλφισσα εκπαιδευτικός, ενώ δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν και παρουσίασαν έντονα αναπνευστικά προβλήματα.
 
Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία και θεωρούμε ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ! Δηλώνουμε ότι δε μας τρομοκρατούν, μας εξοργίζουν!
 
Θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και αποφασιστικότητα το δίκαιο αγώνα μας.
 
Η πορεία συγκροτημένα κατευθύνθηκε στην κατάληψη της πρυτανείας όπου πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνέλευση αγώνα για τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
 
Ανακοινώνουμε ότι
 
· Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
 
· Καταγγέλλουμε την ξεπουλημένη στάση της πλειοψηφίας των δύο ομοσπονδιών, που αρνούνται ακόμα και τώρα να κηρύξουν τριήμερη απεργία και να οργανώσουν αποφασιστικό αγώνα για την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου.
 
· Τις επόμενες δύο μέρες μαζικά βγαίνουμε για εξορμήσεις στα σχολεία, μεταφέροντας το αγωνιστικό κλίμα του καυτού τετραημέρου καλώντας όλες και όλους να πάρουν την οργάνωση του αγώνα στα χέρια τους.
 
· Την Τρίτη και την Τετάρτη καλούμε τους συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να καλέσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν 3μερη απεργία και ολομέλειες προέδρων. Η μαζική παρουσία όλων στις συλλογικές διαδικασίες θα επιβάλλει τη συνέχιση του αγώνα!
 
· Καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν έμπρακτα την κατάληψη της πρυτανείας, διατηρώντας την ως κέντρο αγώνα της μάχης που δίνουμε.
 
· Χαιρετίζουμε τους φοιτητικούς συλλόγους που ήδη με τις αποφάσεις τους στέκονται στο πλευρό μας και δίνουμε από κοινού τη μάχη. Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, φοιτητή/τρια, άνεργο/η, γονείς, όλη την κοινωνία να ενώσουμε τις φωνές μας για το δικαίωμα όλων για μόνιμη και σταθερή εργασία, μόρφωση και αξιοπρεπή ζωή.
 
· Καλούμε όλους και όλες σε νέα συνέλευση της κατάληψης αύριο Τρίτη 15/1 στις 18:30 για την οργάνωση των επόμενων δράσεων.
 
· Την Τετάρτη 16/1 στις 8μμ θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας στην Αμερική. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
 
· Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες να αναλάβουν αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα, στέλνοντας πανελλαδικό μήνυμα συνέχισης του αγώνα.
 
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ
 
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΩΡΑ
 
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
 
 
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019