Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 | 16:05

ΕπικαιρότηταPointer

Εργατικό αίμα στο «ναό» του Μελισσανίδη

Επειδή το ευλόγησαν δεσποτάδες και το ονόμασαν «Αγιασοφιά», δε σημαίνει πως το φαραωνικό έργο του Μελισσανίδη δε διέπεται από τους καπιταλιστικούς νόμους που διέπουν κάθε μεγάλο κατασκευαστικό έργο. Ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης, όταν οι εργολαβικές αμοιβές «χτυπιούνται» και οι καπιταλιστές-εργολάβοι πέφτουν με μεγαλύτερη μανία πάνω στην εργατική δύναμη. Οχι μόνο σε ό,τι αφορά τον εργατικό μισθό, αλλά και σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας.
 
Ηταν αναμενόμενο (δυστυχώς) ότι κάποια στιγμή εργατικό αίμα θα έβαφε το «ναό» του Μελισσανίδη. Μια ματιά να έριχνε κανείς στο εργοτάξιο θα το καταλάβαινε, βλέποντας εργάτες να ακροβατούν πάνω στις σκαλωσιές χωρίς δίχτυ ασφάλειας. Ενας 60χρονος εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Τετάρτη, πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Ούτε η παγωνιά σταμάτησε τις εργασίες.
 
Τα παπαγαλάκια του «συστήματος Μελισσανίδη» έπιασαν αμέσως δουλειά: «σοκαρισμένη η οικογένεια της ΑΕΚ», «εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος» κτλ. Σ' όλες τις ανακοινώσεις δυο λέξεις κυριαρχούν: «εργατικό ατύχημα». Καμιά ευθύνη στους εργολάβους και στην εταιρία του Μελισσανίδη («Δικέφαλος 1924» ΑΕ) που έχει την εποπτεία του έργου και είναι υπεύθυνη για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας. Οπως το έγραψε χαρακτηριστικά ένας οπαδός στη ναυαρχίδα των προεδρικών Μέσων, «καλό παράδεισο στον άνθρωπο που άφησε εργαζόμενος στον ναό της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ το πνεύμα του»! 'Η όπως το έγραψε η… αριστερή και… αντιεξουσιαστική Original στη δική ρης ανακοίνωση: «Τέτοιες ώρες τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η οικογένεια της ORIGINAL 21 εκφράζει την θλίψη της για τον χαμό του άτυχου συνανθρώπου μας στο εργοτάξιο της Νέας Φιλαδέλφειας και στέλνει την αμέριστη συμπαράσταση της στους συγγενείς και φίλους του θύματος. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. Καλή δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους σε όλο το κόσμο». Ατυχος ήταν ο άνθρωπος, ρε παιδιά. Οχι θύμα της εγκληματικής καπιταλιστικής ασυδοσίας. Κι αν πρέπει να μείνει «αθάνατος» δεν είναι για την ατυχία του, αλλά επειδή αυτή συνέβη στο «ναό μας»…
 
 
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019